ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ντομάτα, τι τριφύλλι, τι βαμβάκι!

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αγρότη, που η κυβέρνηση συγκαταλέγει στους... «παρανόμους», με επίκληση δορυφόρου...

Το πρακτικό του ελέγχου για ένα χωράφι με 11 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, που ο δορυφόρος το «μέτρησε» για βαμβάκι
Το πρακτικό του ελέγχου για ένα χωράφι με 11 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, που ο δορυφόρος το «μέτρησε» για βαμβάκι
Λέγεται Απόστολος Ανυφαντής του Δημητρίου. Είναι αγρότης στο Γραμματικό Καρδίτσας. Ο δορυφόρος που η κυβέρνηση έβαλε να παρακολουθήσει τα δικά του χωράφια, έβγαλε ότι 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα και 16,5 στρέμματα τριφύλλι, τα είχε καλλιεργήσει βαμβάκι. Ομως ο δορυφόρος έκανε αποδεδειγμένα λάθος! Το υπουργείο Γεωργίας την περασμένη βδομάδα έβγαλε μια ανακοίνωση όπου συμπεριέλαβε και τα χωράφια του στα ποσοστά της υποτιθέμενης παρανομίας που «έπιασε» ο δορυφόρος... Τα χωράφια του χωριού του φιγουράριζαν σε δορυφορική φωτογραφία το περασμένο Σάββατο σε οικονομική εφημερίδα της Αθήνας ως «χρωματισμένο» παράδειγμα παρανομίας. Ο πρωθυπουργός την Κυριακή από την Κεφαλονιά τον έβαλε στο «τσουβάλι» των παρανόμων, που δε δικαιούται να διεκδικεί το δίκιο του. Τον χαρακτήρισε κι αυτόν εκβιαστή που κλείνει τους δρόμους.

Ο αγρότης αυτός δεν είναι μονοκαλλιεργητής, κι όπως ο ίδιος δηλώνει, καλλιέργησε πέρσι 23,3 στρέμματα βαμβάκι, 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα, 16,4 στρέμματα τριφύλλι, 10 στρέμματα σιτάρι και 10 στρέμματα τεύτλα. Ο υποτιθέμενος δορυφορικός έλεγχος έβγαλε ότι 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα και 16,4 στρέμματα τριφύλλι που καλλιεργεί, ήταν... βαμβάκι! Και του προστέθηκαν στα καλά καθούμενα κι επιπλέον βάσανα: Να αποδείξει ότι δεν είναι βαμβακο-ελέφαντας... Για τα 11 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα δικαιώθηκε, αποδεικνύοντας μετά κόπων και βασάνων ότι δεν είναι βαμβάκι, και με τη «βούλα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φέρει ημερομηνία 31/8/2001. Για τα 16,4 στρέμματα τριφύλλι, που δεν είναι ενταγμένα στο ΟΣΔΕ, δικαιώθηκε προφορικά και ηθικά και ο ίδιος προκαλεί όποιον έχει αμφιβολίες να πάει να το μετρήσει. «Το τριφύλλι είναι σπαρμένο στο χωράφι εδώ και τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το άλλο μεγάλο του δράμα έχει να κάνει με το βαμβάκι και τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα εντός ΟΣΔΕ 23,3 στρέμματα με βαμβάκι τού έδωσαν παραγωγή 7.600 κιλά, αλλά ως επιδοτούμενα τού χαρακτηρίστηκαν μόνο τα 4.190 κιλά. Δηλαδή 3.400 κιλά μένουν χωρίς επιδότηση. Το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τού έβαλαν ηρτημένη παραγωγή μόλις 180 κιλά το στρέμμα. Ομως το χωράφι του έβγαλε φέτος 326 κιλά το στρέμμα. Αυτό, κατά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, θεωρείται παράνομο; Ο ίδιος ο αγρότης υπέβαλε ένσταση στο τέλος Γενάρη, αλλά πάνω από τα 180 κιλά ανά στρέμμα δεν του αναγνωρίστηκε ούτε ένα κιλό επιπλέον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως ο ίδιος μάς είπε, το 2000 η μέση απόδοση ανά στρέμμα ήταν 275 κιλά, το 1999 με τις ζημιές λόγω κακοκαιρίας ήταν μόλις 130 κιλά το στρέμμα και το 1998 250 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, ο μέσος όρος τριετίας τού βγαίνει 218 κιλά το στρέμμα, αλλά το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τού αναγνωρίζουν μόνο 180 το στρέμμα. Ομως η πραγματική παραγωγή του είναι 326 κιλά το στρέμμα, παρά τα όσα θέλει να πράξει και να εμφανίσει εντελώς αυθαίρετα η κυβέρνηση.

Ο ίδιος δηλώνει, και όχι άδικα, ότι είναι πολλαπλώς εξοργισμένος από αυτά που του συμβαίνουν και από τα όσα δηλώνουν οι κυβερνώντες με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό. «Εμείς είμαστε κλέφτες», αναρωτιέται, «με 23 στρέμματα βαμβάκι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός;». Και συνέχισε: «Κλεψιά είναι αυτό που γίνεται σε βάρος μας. Μια χρονιά περιμέναμε και μεις να βγάλουμε καλή παραγωγή και μας λένε παρανόμους και κλέφτες».

«ΑΓΝΟ»
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Με την κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας την Πέμπτη 11 του Απρίλη, οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» αρχίζουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων, με βασικό στόχο να αποτραπεί το ξεπούλημα της επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή κυβέρνηση και διοικούντες φέρονται να είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τη «ΔΕΛΤΑ» που εποφθαλμιά τη γαλακτοβιομηχανία της Β. Ελλάδας. Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, στην τελευταία συνεδρίασή του, αφού εξέτασε την κατάσταση στην επιχείρηση - όπως αυτή εξελίσσεται μετά τη δρομολόγηση της πώλησης της «ΑΓΝΟ» και παίρνοντας υπόψη του τις αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων - αποφάσισε να υπάρχει κλιμάκωση των ενεργειών, προκειμένου να ασκηθεί όσο μπορεί περισσότερη πίεση για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιαγροτικών σχεδίων της κυβέρνησης και της ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα μετά την 3ωρη στάση εργασίας θα ακολουθήσει την Πέμπτη 18 του Απρίλη 24ωρη απεργία, ενώ την Τρίτη 23 του μήνα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής και του Νομού Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας.

Σε επιστολή του προς τους γεωργοκτηνοτρόφους το ΔΣ του σωματείου της «ΑΓΝΟ» τονίζει ότι ο κοινός αγώνας εργαζομένων και παραγωγών μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να δρομολογήσει λύσεις σε θετική κατεύθυνση που να εγγυάται τη βιωσιμότητα και το μέλλον της «ΑΓΝΟ» με τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών και συνεταιριστικών της χαρακτηριστικών.

«Η κυβέρνηση μέσω της ΑΤΕ - σημειώνεται στην επιστολή - έχει δρομολογήσει και προχωρεί άρον-άρον στο πούλημα της ιστορικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», αναφέρεται στην επιστολή. Αγνοώντας ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και προπάντων για τους κτηνοτρόφους της Κ. Μακεδονίας και όχι μόνο».

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» καλούν στο χώρο της επιχείρησης τους παραγωγούς σε κοινή σύσκεψη. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η γαλακτοβιομηχανία «ΔΕΛΤΑ» βλέπει με πολύ θετικό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την «ΑΓΝΟ», μια η απόκτηση της συγκεκριμένης επιχείρησης θα τη διευκόλυνε στη δημιουργία μονάδας παστερίωσης στη Β. Ελλάδα, στα πλαίσια της παραπέρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών σχεδίων που έχει η «ΔΕΛΤΑ» για την περιοχή των Βαλκανίων.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Παρανομούν σε βάρος των αγροτών

Ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού

Ανάστατοι και αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες του Γραμματικού από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατασκευάσει παρανόμους παραγωγούς και να αποκλείσει από την επιδότηση μεγάλες ποσότητες βαμβακιού που προέρχονται από νόμιμα καλλιεργημένες εκτάσεις. Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού τους, αναφέρει:

«Ανάστατοι και αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Γραμματικού από την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας που δημοσιεύτηκε σήμερα (σ.σ. χτες) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αναφέρει ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο με τη χρήση δορυφόρου, βρέθηκαν παραγωγοί οι οποίοι έχουν παρανομήσει με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

Αυτή η κατηγορία δεν αγγίζει καν τους παραγωγούς του Γραμματικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για "λάθος καλλιέργεια".

1. Παραγωγός ο οποίος μαζί με τις άλλες καλλιέργειες που είχε δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, είχε και 15,6 στρέμματα σιτάρι κανονικά δηλωμένα και ο δορυφόρος του υπουργείου Γεωργίας το δείχνει ότι είναι καλλιεργημένο βαμβάκι. Να σημειωθεί ότι ο παραγωγός αυτός ήταν στον επιτόπιο έλεγχο για τις αροτριαίες καλλιέργειες και δεν είχε κανένα πρόβλημα.

2. Παραγωγός ο οποίος εκτός των άλλων καλλιεργειών που είχε, καλλιέργησε και δήλωσε κανονικά στο ΟΣΔΕ έντεκα στρέμματα βιομηχανική ντομάτα. Ο δορυφόρος του υπ. Γεωργίας δείχνει ότι αυτό το τεμάχιο είχε καλλιεργηθεί με βαμβάκι. Ο παραγωγός αυτός έχει στα χέρια του βεβαίωση επιτόπιου ελέγχου της 31/8/01 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι καλλιεργούσε έντεκα στρέμματα ντομάτα.

3. Παραγωγός ο οποίος καλλιεργεί τριφύλλι 20 στρέμματα και το έχει κανονικά δηλωμένο στο ΟΣΔΕ, φαίνεται μέσω του δορυφόρου του υπ. Γεωργίας ότι έχει καλλιεργηθεί με βαμβάκι.

Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό στο επίπεδο που έχει φτάσει σήμερα η τεχνολογία ο δορυφόρος να δείχνει λάθος καλλιέργειες; "Ο δορυφόρος" του υπουργείου Γεωργίας μας χαρακτήρισε απατεώνες και κλέφτες.

Θεωρούμε ότι τα λάθη είναι εσκεμμένα και ότι οι κύριοι του υπ. Γεωργίας προσπαθούν να κατασκευάσουν παράνομους παραγωγούς και να αποκλείσουν από την επιδότηση ποσότητες βαμβακιού που προέρχονται από νόμιμα καλλιεργημένες και δηλωμένες εκτάσεις, χαρακτηρίζοντας τις παράνομες.

Πιστεύουμε ότι επειδή το χωριό μας πρωτοστατεί στους αγροτικούς αγώνες, το υπ. Γεωργίας προσπαθεί να κάμψει αυτή την αγωνιστικότητα των αγροτών μας με διάφορες μεθόδους και γενικότερα να χτυπήσει το αγροτικό κίνημα. Εκτος της σημερινής καταγγελίας, θα καταφύγουμε ομαδικά σε μήνυση κατά του υπ. Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ για συκοφαντία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ