ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Προπαγάνδα και αυταρχισμός δεν έδιωξαν τα ... ράντζα!

Σε κορόνες περί μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται στον πολίτη και ...αλμάτων που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση επιδόθηκαν τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και οι νεοδιορισμένοι διοικητές κεντρικών νοσοκομείων. Η προσπάθεια αυτή έγινε με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την Υγεία την περασμένη Κυριακή, αλλά και ενόψει των χτεσινοβραδινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Οποιος ανυποψίαστος παρακολουθούσε τα κρατικά κανάλια, που έδωσαν βήμα στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, καθώς και τα συνοδευτικά ρεπορτάζ, θα πίστευε πως βρίσκεται σε άλλη χώρα, αφού από τις οθόνες παρέλασαν καινούριες ή γρήγορα επισκευασμένες μονάδες, ανακαινισμένες είσοδοι νοσοκομείων και άλλα... έργα υποδομής. Ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει ικανοποιημένος για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία, το μέτρο, δηλαδή, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Ανέφερε ότι στους δυο μήνες λειτουργίας τους σε 90 νοσοκομεία της χώρας, έχουν προσέλθει σε αυτά 30.000 ασθενείς, οι οποίοι βεβαίως πληρώνουν ακριβά την ώρα της ανάγκης, ενώ, ισχυρίστηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πολύμηνες λίστες αναμονής έχουν ...εξαφανιστεί.

Από την επικοινωνιακή προπαγάνδα, όμως, δε γλίτωσε και ο Ευαγγελισμός, που μαστίζεται από την έλλειψη προσωπικού, την υπερεντατικοποίηση, τη νοσηλεία στα ράντζα της αθλιότητας, που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενούς του σε πολύμηνες κινητοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα στο νοσοκομείο εκδηλώνεται κύμα τρομοκρατίας από τη διοίκηση και με τη στήριξη του υπουργείου, με την επιστράτευση ακόμα και των ΜΑΤ!

Εντονη φημολογία ήθελε τον υπουργό Υγείας να επισκέπτεται με τη συνοδεία τηλεοπτικού σταθμού τον «Ευαγγελισμό» το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Στο νοσοκομείο, μάλιστα, βρέθηκε το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό για τα πραγματικά προβλήματα. Η επίσκεψη, τελικά, δεν έγινε. Στον «Ευαγγελισμό» έφτασαν μόνο κάμερες της ΕΡΤ, οι οποίες πήραν πλάνα της πρόσφατα ανακαινισμένης εισόδου του νοσοκομείου στην οδό Αλωπεκής, των απογευματινών ιατρείων και δηλώσεις του διοικητή Π. Αλεξόπουλου, σχετικά με τα... οφέλη των ιδιωτικών ιατρείων.

Την ίδια ώρα, όμως, στους νοσηλευτικούς θαλάμους εκατοντάδες ασθενείς, που είχαν προσέλθει στην εφημερία του Σαββάτου, στοιβάζονταν σε ράντζα στους διαδρόμους, σε συνθήκες που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην εφημερία εξετάστηκαν συνολικά 1.757 ασθενείς και έγιναν 266 εισαγωγές, οι 146 από αυτές σε φορεία. Ενενήντα οκτώ από τους ασθενείς αυτούς εξακολουθούσαν να βρίσκονται στους διαδρόμους έως και χτες Δευτέρα.

Μετά τα ΜΑΤ και ΕΔΕ

Πέραν των άλλων, στο νοσοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη βδομάδα.

Μάλιστα, και παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει, ο Π. Αλεξόπουλος και ο Λ. Λιαρόπουλος πρόεδρος του Α' ΠεΣΥ, στη συνάντηση που είχαν με τους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή ότι θα σταματήσουν κάθε ενέργεια, εντούτοις η διοίκηση του νοσοκομείου συνέδραμε με κάθε μέσο τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία συνεχίζεται κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού, όπως μεταφέρθηκε χτες στους εργαζόμενους.

Το σωματείο των εργαζομένων επισκέφτηκε χτες τους υπεύθυνους για την ΕΔΕ, κατέθεσε ενυπόγραφα την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του «Ευαγγελισμού», που καταδικάζει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια το σωματείο επισκέφτηκε τον διοικητή και του ζήτησε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, τονίζοντας ότι η ΕΔΕ αποτελεί συνέχιση του κλίματος τρομοκρατίας.

Ο Π. Αλεξόπουλος είπε ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη από αυτόν και ότι θα διαβιβάσει το αίτημα των εργαζομένων στο γενικό γραμματέα του υπουργείου.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΤΟΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σύμπτωση απόψεων» ερήμην των εργαζομένων

«Σύμπτωση απόψεων», διαπίστωσαν το προεδρείο της ΟΤΟΕ και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους για το «Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων», όπως επιμένει να το αποκαλεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, για να πείσει τους εργαζόμενους του κλάδου ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και ακολούθως να αντιδρούν, στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες, όσον αφορά στη χρηματοδότηση», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς. Αντίστοιχα, ο Ρ. Σπυρόπουλος επιβεβαίωσε τη «σύμπτωση απόψεων» και πρόσθεσε ότι προσδιορίστηκαν τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος, ώστε τα ειδικά Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων να ενταχθούν στο μελλοντικό Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΑΜ) και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθεί το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Επόμενο βήμα είναι η συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς το ζήτημα της χρηματοδότησης έχει να κάνει με τις ίδιες τις τράπεζες. Μετά από αυτό, προβλέπεται η συνάντηση και των τριών πλευρών. Η «προσφορά» των τραπεζιτών για αυξήσεις 2% στο πλαίσιο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ενδεικτική, ωστόσο, για το πόσο διατεθειμένοι είναι να καλύψουν τις προσδοκίες της διοίκησης της ΟΤΟΕ για ένα ισχυρό Ταμείο.

Τραγικότερη όμως, για τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι η άποψη της πλειοψηφίας ότι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης δε θα αγγίξει τους τραπεζοϋπαλλήλους, επειδή ένα συμπληρωματικό Ταμείο θα κληθεί να τους δώσει ό,τι θα τους περικόψει η κυβέρνηση με τις αλλαγές της. Με αυτό το πρόσχημα, κρατούν την ΟΤΟΕ και τον κλάδο έξω από τον αγωνιστικό συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και αποδέχονται, ταυτόχρονα, όλες τις υφιστάμενες δυσμενείς ρυθμίσεις.


Παρουσίαση βιβλίου

H NE Καβάλας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 - 1948: Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση», την Πέμπτη 11 Απρίλη 2002, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιάννης Βύζικας, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του ΔΣ του Αρχείου Ιστορίας Συνδικάτων της ΓΣΕΕ, πρώην πρόεδρος του ΕΚ Καβάλας και ο Δήμος Ζαχαριάδης, μέλος της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα παρέμβει ο συγγραφέας Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Από μέρους της «Σύγχρονης Εποχής», θα μιλήσει ο Α. Χατζηκώστας.

ΤΖΑΝΕΙΟ
Με κινητοποίηση υποδέχτηκαν τα απογευματινά

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους του Πειραιά «εγκαινιάστηκε» χτες στις 4 το απόγευμα η λειτουργία ενός ακόμα ιδιωτικού απογευματινού ιατρείου, αυτού που «άνοιξε» στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Εργαζόμενοι από αρκετούς κλάδους, αλλά και του νοσοκομείου, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της παράταξης της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι Νοσοκομείων Πειραιά, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του νοσοκομείου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εκτρωματικό αυτό μέτρο και απαιτώντας ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Ενώ με την ανακοίνωση στο χέρι και με τα ανάλογα πηγαδάκια ενημέρωναν σχετικά όλους τους πολίτες που μπαινόβγαιναν στο νοσοκομείο. Πάντως οι Πειραιώτες δεν «υποδέχτηκαν» το μέτρο και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Παρά την ενημέρωση και τη σχετική διαφήμιση που είχε γίνει, τελικά είχαν κλειστεί 9 ραντεβού, ενώ και από αυτά μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν εκτελεστεί τα δύο.

Ευθύνη για τη λειτουργία του ιδιωτικού απογευματινού ιατρείου στο Τζάνειο φέρει και η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου των Εργαζομένων, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει έστω ανακοίνωση για τα «μάτια του κόσμου» στα πλαίσια των όσων έχει αποφασίσει η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα όπως μας είπε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Κατερίνα Καλαρουτάκου, «αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, μέλος της ΠΑΣΚΕ, είναι μέσα και εργάζεται στο ιδιωτικό απογευματινό ιατρείο»! «Εμείς - συνέχισε - θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλους τους Πειραιώτες και θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι η υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους και ότι ήδη τη χρυσοπληρώνουμε με τις εισφορές μας και τη φορολογία».

Στην κοινή ανακοίνωση που έχουν εκδώσει οι τρεις διοργανωτές της χτεσινής κινητοποίησης επισημαίνεται ότι «η επιχείρηση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα Νοσοκομεία προσθέτει άλλον έναν κρίκο στην ιδιωτικοποίηση του σημερινού συστήματος». «Αυτό το μέτρο είναι αποτέλεσμα - συνεχίζει - μιας συνολικής πολιτικής που αφαιρεί δικαιώματα, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις λαϊκές ανάγκες». Οι τρεις φορείς καλούν όλους τους εργαζόμενους να ακυρώσουν «στην πράξη το αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης». «Αντί να μπεις - σημειώνεται - "εθελοντικά" στα ιδιωτικά ιατρεία, μπες εθελοντικά και συνειδητά στον κοινό αγώνα, στο κοινό μέτωπο για ένα Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν, Σύστημα Υγείας».

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ DNA
Η σκοτεινή πλευρά της χρήσης από τις ασφαλιστικές εταιρίες

Το στίγμα μιας ζοφερής προοπτικής από τη χρησιμοποίηση της αποκωδικοποίησης του DNA απ' τις ασφαλιστικές εταιρίες έδωσε χτες σε διάλεξή του ο Δρ. Αριστείδης Πατρινός, ο Ελληνας επιστήμονας που πήρε μέρος στην αποκωδικοποίηση.

Αν, προειδοποίησε, χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα τότε θα οδηγηθούμε στη γενετική διάκριση τόσο στην εργασία όσο και στην ασφάλιση. Οι εξελίξεις υπογράμμισε καλπάζουν, ενώ οι κυβερνήσεις, προχωρούν με αργά βήματα στο νομοθετικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Οπως ανέφερε ο Αρ. Πατρινός, στην Αμερική ο νόμος περιόρισε κατ' ελάχιστον τις παραβιάσεις, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες, προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο - που είναι μικρό - για να έχουν αυτά τα δεδομένα. Ετσι ο Αρ. Πατρινός περιόρισε τον έλεγχο στην περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών.

Σε άλλα σημεία της διάλεξής του ο Ελληνας επιστήμονας χαρακτήρισε μεγάλο σταθμό στην επιστήμη την αποκωδικοποίηση, η οποία βρίσκεται στις παρυφές πολλών επιστημών - κυρίως της ιατρικής και της βιολογίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα ηθικά, νομικά και ιατρικά διλήμματα με συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ τάχτηκε κατηγορηματικά κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου.

Κατά της χρήσης της αποκωδικοποίησης του DNA απ' τις ασφαλιστικές εταιρίες τάχτηκε και ο Φ. Μπράβος, πρόεδρος του Ομίλου «International Life», που οργάνωσε τη διάλεξη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση κατοχυρώνεται και νομικά στη χώρα μας με το νόμο 2619/88 με τον οποίο κυρώνεται σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, ο δημοσιογράφος Χ. Παπανδρόπουλος, που συντόνισε τη διάλεξη, έθεσε το ερώτημα γιατί η αποκωδικοποίηση του DNA να μπορεί να χρησιμοποιείται για ποινικά ζητήματα και όχι για ασφαλιστικά ζητήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ