ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

Σε πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, το Σάββατο στη Λιβαδειά, και η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, την Κυριακή στη Χαλκίδα, μίλησε το Σαββατοκύριακο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση στη Λιβαδειά παρευρέθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Κώστας Μπασδέκης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ορχομενού, Γιώργος Σκόπας, Αλιάρτου, Γιώργος Μπούτσικος, και Δίστομου - Αράχοβας - Αντίκιρας, Λουκάς Ζάκας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Την Κυριακή στη Χαλκίδα, μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, χαιρέτισαν οι: Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α. υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας, Ηλίας Κούκουρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και ο Βαγγέλης Αυλωνίτης, ο οποίος ήταν μέχρι το 2012 γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του «Συνασπισμού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των δήμων της Εύβοιας.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από την Εύβοια και των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του δήμου Χαλκίδας.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα, όπως και από τους χαιρετισμούς στις δύο εκδηλώσεις.


ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό όταν μιλάνε για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Λιβαδειά

«Το περιτύλιγμα της δήθεν προόδου, με το οποίο ντύνει ο κ. Τσίπρας το δικό του σχέδιο, είναι το ίδιο με αυτό της δήθεν "υπευθυνότητας" του κ. Μητσοτάκη. Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όταν μιλάνε για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου.

Η οποία έχει ως προϋπόθεση: Να παραμείνουν σε ισχύ όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων. Να παραμείνει ως έχει και να ενισχυθεί το αντεργατικό οικοδόμημα. Να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Να συνεχίζει ο λαός να ματώνει για να πληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, μόνο και μόνο για να μένει χρήμα στα κρατικά ταμεία για τις επενδύσεις του κεφαλαίου (...)

Ολα τα υπόλοιπα, περί "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ και "βιώσιμης ανάπτυξης για όλους" της ΝΔ, είναι το ίδιο παραμύθι που θέλουν να πουλήσουν στους εργαζόμενους.

Οτι μπορούν να χορτάσουν με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα πια και μπορούν να καταλάβουν πως κέρδη για τους καπιταλιστές και, ταυτόχρονα, δικαιώματα για τους ίδιους δεν συμβιβάζονται. Γιατί κέρδη για τους λίγους καπιταλιστές σημαίνει: Οτι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση, αν και όταν το επιτρέπει η οικονομία. Σημαίνει η Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφει πάλι το υπουργείο, να μην καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο που δουλεύουν με μισή δουλειά, μισό μισθό και κανένα δικαίωμα.


Με αυτές τις συνθήκες δουλεύει ένας πολύ μεγάλος όγκος εργαζομένων, νέων παιδιών στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην πόλη μας, στη Λιβαδειά.

Με αυτές τις δύσκολες συνθήκες δουλεύει ένα επίσης μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού. Τα παιδιά που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται ως ντελίβερι, ως σερβιτόροι σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, στις περισσότερες περιπτώσεις ανασφάλιστοι (...)

Κι όλα αυτά και άλλα πολλά δεν μπορεί να τα ελέγξει ο ελεγκτικός μηχανισμός της κας Αχτσιόγλου. Οχι μόνο γιατί στην ουσία δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αλλά και όπου υπάρχει, απλά ελέγχει αν υλοποιείται η δική της αντεργατική νομοθεσία. Και δεν έφθαναν όλα αυτά εδώ στη Λιβαδειά. Ο δήμος, η ΣΥΡΙΖΑία κα Πούλου και η Περιφέρεια, ο νεοδημοκράτης κ. Μπακογιάννης, έχουν πρωτοστατήσει, όχι μόνο χρηματοδοτώντας και αμφιβόλου ποιότητας "πολιτιστικές" δράσεις, αλλά καταστρατηγώντας ουσιαστικά το ωράριο. Αφού, για παράδειγμα, χωρίς τη δική τους "άδεια" για παράταση ωραρίου, οι γνωστές "Μαύρες" για τους εργαζόμενους "Νύχτες" δεν θα πραγματοποιούνταν.

Λες και ο κόσμος δεν ψωνίζει τη μέρα, γιατί παθαίνει φωτοφοβία από το φως της μέρας και μπορεί να αναθερμανθεί η αγορά τη νύχτα. Λες και δεν ξέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ψωνίζει γιατί δεν έχει λεφτά στο πορτοφόλι του. Και η πλειοψηφία των καταστηματαρχών που ανοίγουν, μόνο το ρεύμα καίνε και πληρώνουν, την υγεία τους καταπονούν, ξενυχτώντας στη δουλειά, για να "βαράνε μύγες" και ο κόσμος απλά να κοιτάει τις βιτρίνες. Η "αναθέρμανση" της οικονομίας για μια νύχτα, που λένε οι κυβερνώντες, δεν αλλάζει τη συνολική κατάσταση όταν ο επαγγελματίας και ο έμπορος έχουν να πληρώσουν τεράστια φορολογία, έχουν δυσβάσταχτα χρέη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ και η "βιώσιμη ανάπτυξη για όλους" της ΝΔ είναι το ίδιο παραμύθι που θέλουν να πουλήσουν και στους αγρότες, που δίνουν τη μάχη να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Να ζουν απ' αυτήν τη δραστηριότητα με την οικογένειά τους στον τόπο τους. Και αυτά τα λένε εδώ στη Βοιωτία, όπου χιλιάδες αγρότες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Τα λένε εδώ σ' αυτήν την περιοχή, όπου στην έκταση των 240.000 στρεμμάτων που προέκυψε από την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας προστίθενται άλλα περίπου 100.000 στρέμματα. Ετσι διαμορφώνεται μια μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση, ενιαία και με συνέχεια που ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα. Αυτή βέβαια η έκταση αρδεύεται από αρδευτικό δίκτυο, μήκους 1.200 χλμ. και εξυπηρετείται από αγροτικούς δρόμους 900 χλμ. Για τις ανάγκες της άρδευσης υπάρχουν 40 περίπου ηλεκτροκίνητα αντλιοστάσια. Το σύνολο του αρδευτικού δικτύου είναι ανοικτού τύπου και στο μεγαλύτερο τμήμα του χωμάτινο, όπως επίσης χωμάτινοι είναι και οι αγροτικοί δρόμοι. Λίγες είναι εκείνες οι περιοχές που έχουν αρδευτικό σύστημα με κλειστούς αγωγούς και βαρύτητα.

Το αρδευτικό δίκτυο και τα συνοδευτικά έργα, όπως φράγματα, αποστραγγιστικά έργα, μικρής και μεγαλύτερης έκτασης, τα αντλιοστάσια, καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένα, κακοσυντηρημένα και απαξιωμένα.

Και βέβαια δεν μπορούμε να δεχτούμε τις δικαιολογίες της Περιφέρειας ότι έφταιγαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις στον κάμπο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες σιτηρών και μηδικής και ακόμη και σήμερα να μην μπορούν οι αγρότες να μπουν στα χωράφια τους να δουλέψουν.

Αναδεικνύεται ότι χρειάζονται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα συντήρησης και φυσικά ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού. Η άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων γίνεται μέσα από τη διαχείριση επιφανειακών κυρίως υδάτων που προέρχονται από πηγές αλλά και από τη χρήση γεωτρήσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και είναι αχαρτογράφητες, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει την άναρχη αδειοδότηση γεωτρήσεων σε ιδιώτες. Ανήκουν, επίσης, στους γύρω δήμους, αλλά και στον πρώην Οργανισμό Κωπαΐδας, που σήμερα έχει καταργηθεί και υποκαθίσταται στις στοιχειώδεις λειτουργικές του υποχρεώσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε ό,τι μας αφορά, ως Κόμμα, θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως:

Τη ρύθμιση των χρεών των φτωχών αγροτών, με ταυτόχρονη παροχή ειδικών διευκολύνσεων για βελτιώσεις στα χωράφια τους από δημόσιο αποκλειστικά φορέα. Τη διανομή της αδιάθετης γης σε ακτήμονες αγρότες και ανέργους. Μια ειδική, αποκλειστικά δημόσια, καλά οργανωμένη υπηρεσία συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών άρδευσης, οδοποιίας και αποθήκευσης. Θα στηρίξουμε το αίτημα για αρδευτικά έργα εξοικονόμησης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής με κλειστούς αγωγούς και βαρύτητα που θα αποσκοπούν και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αλλά κι αυτό που αναφέρεται στη μόνιμη - σταθερή φροντίδα των υποδομών από ειδική, αποκλειστικά δημόσια υπηρεσία, με μόνιμους εργαζόμενους και επαρκή εξοπλισμό που θα παρέχει γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη, επιστημονική υποστήριξη για τις ανάγκες των καλλιεργειών, καθώς και τεχνικές υπηρεσίες για τη μελέτη και υλοποίηση των απαραίτητων έργων και τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και μηχανημάτων, αποκλείοντας παράλληλα την παρουσία εργολάβων.

Το μόνο που μπορούν να «εγγυηθούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι υποβαθμισμένη και εμπορευματοποιημένη Υγεία - Παιδεία

Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν μιλάνε για την Παιδεία, την Υγεία των οικογενειών μας. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που μπορούν να εγγυηθούν είναι να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει. Δηλαδή, υποβαθμισμένη, εμπορευματοποιημένη, χωρίς να καλύπτει στο παραμικρό ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

(...) Γιατί ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι θα αλλάξει αυτή η άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στα ανύπαρκτα Κέντρα Υγείας; Τι θα αλλάξει, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, στο οποίο παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό; Ενα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, λαϊκές οικογένειες με δεδομένη την άσχημη κατάσταση των Κέντρων Υγείας τον όμορων δήμων Αλιάρτου, Διστόμου, Ορχομενού, αλλά και των Νοσοκομείων της Θήβας και της Αμφισσας εδώ γύρω. Η αλήθεια είναι ότι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που είναι τεράστιες.

Για να μη μιλήσουμε για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα πολλά από τα χειρουργεία να μην πραγματοποιούνται, τα προγραμματισμένα χειρουργεία να έχουν μεγάλη αναμονή, πολλά από τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, να διακομίζονται στην Αθήνα.

Η προσπάθεια που γίνεται για στελέχωση του Παιδιατρικού τμήματος γίνεται με το ήδη υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται άλλες κλινικές, ενώ πολλές ειδικότητες καλύπτονται από επικουρικούς γιατρούς με ετήσιες συμβάσεις.

Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν με σχέδιο να καλύψουν τις ανάγκες του λαού μας για δουλειά, Παιδεία, Υγεία, για ζωή με δικαιώματα. Γιατί το σχέδιό τους είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μόνο το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του. Προϋπόθεση είναι ένας λαός, οργανωμένος, αποφασισμένος να βαδίσει το δικό του δρόμο, να επιβάλει το δίκιο του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα συμφέροντα των λαών θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν μιλάνε για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας (...) Βέβαια το ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον κέρδισε επάξια, αφού αποδείχτηκε πιο ΝΑΤΟική και από το ΝΑΤΟ, πιο φιλοαμερικανική και από τον ίδιο τον Τραμπ.

Πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για μια κυβέρνηση που μέσα σε τέσσερα χρόνια πρόλαβε να κάνει όλα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό;

(...) Μάλιστα, η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ' τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα. Ετσι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους από την Ελλάδα και θα πάνε στα Σκόπια, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αφού πληρώνουν 300 ευρώ μισθό και η εργασιακή ζούγκλα είναι εκεί χειρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Αυτούς που δεν συμφέρει είναι τους δύο λαούς, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η υποχρέωση της Ελλάδας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, είναι ΝΑΤΟική υποχρέωση.

Το επιχείρημα της ασφάλειας της περιοχής, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, είναι τουλάχιστον γελοίο, γιατί ουσιαστικά καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιθετικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ηδη η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τώρα τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό σημαίνει "μεντεσές" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος πρώτος έτρεξε να συγχαρεί τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρέσβης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάπας της Ρώμης τον προτείνει για βραβείο Νόμπελ! Ποιος, ο Πάπας!!! Κι από κοντά όλα τα κοράκια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, από δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς ευρωβουλευτές ζητάνε να πάρουν Νόμπελ Τσίπρας - Ζάεφ: Και φουσκώνουν τα λειριά από περηφάνια ο Τσίπρας και η παρέα του, αντί να ψάχνουν πού να κρυφτούν από ντροπή.

Αλλά μήπως τους έχει μείνει και καμιά τσίπα;».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΚΟΣ
Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιάννης Βάγκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από το Κάστρο Βοιωτίας.

«Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές της πλήρους απαξίωσης του ανθρώπινου μόχθου», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «ειδικά πριν από κάνα μήνα, η εικόνα των πολιτικών αυτών ήταν δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Στους Δελφούς, που ιδιωτικές εταιρείες καθάρισαν έως και τις πευκοβελόνες από τους δρόμους των Δελφών, για να περάσουν τα μεγάλα αφεντικά του κυρίου Τσίπρα και να του δώσουν συγχαρητήρια ότι όλα πήγαν καλά στο Φόρουμ και θα σε στηρίξουμε και την επόμενη τετραετία. Και αυτοί οι ίδιοι παρακαλάνε για κανένα μήνα ακόμα στην εξουσία γλείφοντας και έρποντας.

Και ακριβώς από κάτω από τον ίδιο ιερό βράχο, στην πρώην πεδιάδα της Κωπαΐδας - γιατί σήμερα είναι ένας βούρκος - μια γυναίκα να προσπαθεί να βγάλει τα ζωντανά της στην πλάτη μέσα σε ένα γόνατο νερό. Και τα χρήματα να πηγαίνουν στους Δελφούς και όχι εκεί που πρέπει, στον πραγματικό μόχθο που παλεύει ο Ελληνας παραγωγός. Γιατί χρήματα υπάρχουν, απλά η κυβέρνηση τα δίνει εκεί που θέλει και εκεί που της αρέσει.

Μια Κωπαΐδα που αυτοί οι κύριοι έλεγαν, πάνω σε αγροτικές καρότσες, ότι είναι το περιβόλι των Αθηνών, κι αυτήν τη στιγμή είναι ένας βούρκος, βούρκος που πνίγει οικονομικά και ψυχολογικά κάθε Φθιωτό και Βοιωτό αγρότη. Και γνωρίζουμε όλοι στη Στερεά ότι μοιράζουν καθρεφτάκια αυτοί οι κύριοι, ότι πάνε όλα πάρα πολύ καλά στην Περιφέρεια, ότι έχουν κάνει έργα, και αυτήν τη στιγμή η Κωπαΐδα είναι μια λίμνη».

Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα ΚΑΠ, ο Γ. Βάγκος σημείωσε πως «είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους μικρούς Ελληνες αγρότες, γιατί θα ισοσκελίσει σε όλα τα κράτη - μέλη την ίδια ενίσχυση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ό,τι θα παίρνει ο μέσος όρος των Ελλήνων αγροτών που είναι 30 - 33 στρέμματα, θα παίρνει και της Γαλλίας και της Πολωνίας που είναι πολλαπλάσια αυτών των στρεμμάτων, μέσο όρο η Πολωνία έχει 1.700 στρέμματα, αλλά δεν τα έχουν οι Πολωνοί αγρότες ούτε οι Γάλλοι, τα έχουν οι τεράστιες εταιρείες που είναι πίσω από αυτές. Με λίγα λόγια, προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, μαζί με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, να μας πετάξει έξω από τα χωράφια μας και να έρθουν αυτές οι εταιρείες να μας κάνουν εργάτες γης μέσα στα χωράφια, κάτω από 300 ευρώ το μήνα».

Οσον αφορά τους αγώνες των αγροτών, υπενθύμισε πως βρήκαν απέναντί τους, δίπλα στις κυβερνήσεις και τους βιομήχανους, τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που «μας κατηγορούσαν ότι δυσκολεύουμε τις επιχειρήσεις να δουλεύουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν δουλειά οι εργάτες. Και να σερνόμαστε στα δικαστήρια με πανάκριβους δικηγόρους του ΣΕΒ και της Ενωσης Θεσσαλών Βιομηχάνων και να μας φοβερίζουν με δέκα χρόνια φυλάκιση και μάρτυρες κατηγορίας να είναι οι ίδιοι άνθρωποι της ηγεσίας της ΓΣΕΕ».

«Τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας είναι σαν ένα αυτοκίνητο: Ουσιαστικά είναι από την ίδια αντιπροσωπεία, το ίδιο μοντέλο, απλά με διαφορετικό χρώμα. Οι πολιτικές που ακολουθούν είναι ίδιες, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», τόνισε ο Γ. Βάγκος και κατέληξε: «Από δω σας καλώ για καλό αγώνα. Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε».


ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ
Ανάδειξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δημοτική αρχή, για να μπουν στο προσκήνιο τα λαϊκά συμφέροντα

Ο λαός της περιοχής χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη «στις παρατάξεις και τα κόμματα που έχουν βάλει τη δική τους πλάτη στην εφαρμογή μέτρων αντιλαϊκών. Σε αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια και σε αυτούς που τα υλοποίησαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, χωρίς την παραμικρή αντίδραση», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εξηγώντας πως τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών σε βάρος του λαού.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων και μια σειρά αιτήματα αιχμής για το δήμο (αναλυτικά οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και το ψηφοδέλτιό της θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στις 17 Απρίλη), ο Ν. Κοτσικώνας κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάδειξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Λιβαδειάς σε δημοτική αρχή είναι η μόνη εγγύηση ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, όλων αυτών δηλαδή των απλών ανθρώπων που πλήττονται, τα συμφέροντα αυτών θα μπαίνουν στο προσκήνιο. Εμείς προτάσσουμε τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Δεν συμβιβαζόμαστε στη λογική του "τίποτα δεν γίνεται". (...)

Η διαφορά μας με όλους τους άλλους είναι ότι δεν υποσχόμαστε λύσεις με τη λογική της ανάθεσης. Οργανώνουμε τους αγώνες του λαού και είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε μπροστά σε αυτούς. Ο δήμος Λιβαδειάς με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκησή του θα ασκεί ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος μας είναι ο δήμος να επιτελεί κοινωνικό ρόλο, να μεριμνά για την επιβίωση του λαού. Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι μπορούμε να κάνουμε τη Λιβαδειά φιλολαϊκή όαση, μέσα μάλιστα σε αυτό το αντιλαϊκό περιβάλλον που βιώνουμε. Οπου όμως βρίσκουμε μια χαραμάδα, δεν πρόκειται να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Οσο μπορούμε, με το μικρό, το μεγαλύτερο, θα κάνουμε αυτό που περνά από το χέρι μας, για να βρει διέξοδο ο λιβαδείτικος λαός, τον οποίο δεσμευόμαστε να υπηρετούμε».

Σημείωσε ακόμη πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» ποτέ δεν κρύφτηκε «πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας, γιατί εμείς δεν ντρεπόμαστε για τις πολιτικές που υπηρετούμε και που έχουν σαν γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Συσπειρωνόμαστε γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και στο πλαίσιο αυτό δρούμε, προσπαθώντας να αναδείξουμε κάθε πρόβλημα σε συνδυασμό με αιτήματα βελτίωσης της ζωής του λαού μας. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ενωνόμαστε με βάση τις κοινές μας επιδιώξεις. Προσδιορίζουμε τον αντίπαλό μας, που είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά τους στηρίγματα. Με αυτούς θα τα βάλουμε, γιατί δεν μπορούμε με το ένα χέρι να θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στον τόπο μας και με το άλλο να ενισχύουμε αυτούς που τα δημιουργούν».

Και προσθέτοντας πως «το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ανιδιοτελείς αγωνιστές της προσφοράς για τον συνάνθρωπο και για μια καλύτερη κοινωνία. Για να απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχει ο λαός στα χέρια του και να πάμε τη ζωή μπροστά» και πως «στο έργο αυτό που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε πρωταγωνιστής είναι ο λαός και χορηγός οι αγώνες του. Αυτόν το δήμο Λιβαδειάς θέλουμε και μπορούμε να έχουμε», κάλεσε τον λαό της περιοχής να στηρίξει ΚΚΕ παντού, να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org