ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΣΥΡΙΖΑ
Τύφλα να 'χει η συντήρηση...

Νέες «προκλήσεις» για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Νέες «προκλήσεις» για το κεφάλαιο
Τα «βαφτίσια» της κατ' όνομα «Προοδευτικής Συμμαχίας» έκανε το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε στο κλειστό Γαλατσίου, με ύμνους στην ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τσακίζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου και με μπόλικη μυρωδιά ναφθαλίνης, καθώς όλα θύμιζαν ΠΑΣΟΚ: Απ' τα συνθήματα και τις κάλπικες υποσχέσεις περί «αλλαγής», την καπηλεία που επιχείρησε ξανά ο Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας συνεχιστής του ...ΕΑΜ έως και τα παλιά και νεότερα στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και διάφορους γυρολόγους του αστικού πολιτικού συστήματος, που έπιασαν «πρώτο τραπέζι πίστα», δηλώνοντας κι εκείνοι τη συστράτευσή τους στο «κάλεσμα» της νέας σοσιαλδημοκρατίας που σε τίποτα δεν διαφέρει απ' την παλιά.

Μεταξύ αυτών ο Στέφανος Τζουμάκας, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραΐτης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη φιέστα έχοντας προηγουμένως την ίδια μέρα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να ανακοινώσουν τη συμπόρευση του μορφώματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις «ενστάσεις» πρώην μελών της Κεντρικής Επιτροπής του μορφώματος που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ και με κοινή τους δήλωση μιλούσαν για αποφάσεις με «τεχνητές πλειοψηφίες» και διαγραφές.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με κάλπικες υποσχέσεις για αναγέννηση της Ελλάδας μέσα απ' τη «δίκαιη ανάπτυξη», που ταύτισε με την ευόδωση των προσδοκιών του λαού, κρύβοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη κερδών για το κεφάλαιο που περνάει μέσα από το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών.

Χαράσσοντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τη ΝΔ υπέδειξε σαν εχθρό τις «δυνάμεις της συντήρησης», που θέλουν, όπως υποστήριξε, «να αντιστρέψουν την πορεία της χώρας προς τα μπρος» και «να μας γυρίσουν πίσω», κρύβοντας φυσικά τη σύμπλευση σε όλα τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας ευθέως παρουσίασε το κόμμα του και όσους συμπαρατάσσονται μαζί του σαν συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, μιλώντας για τη «μεγάλη παρακαταθήκη της πολιτικής αλλαγής τη δεκαετία του '80. Ετσι ακριβώς, συνέβη και πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015», ενώ δεν ξέχασε βέβαια - παλιά του τέχνη κόσκινο - και την καπηλεία της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος, υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα ότι στην «Προοδευτική Συμμαχία» συναντώνται «δημοκρατικοί πολίτες από όλες τις γενιές. Από τη μεγάλη παράδοση της Αντίστασης, του αγώνα του ΕΑΜ για μια ελεύθερη πατρίδα, αυτή η γενιά είναι που πάντα θα μας εμπνέει, αυτή η γενιά είναι που τα βήματά της βαδίζουμε όλοι μαζί. Από τη γενιά βεβαίως του 114, του Πολυτεχνείου. Τους δημοκρατικούς αγώνες των νέων ανθρώπων της μεταπολίτευσης»! Αυτά απ' το στόμα του επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μετέτρεψε τη χώρα σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, έσπειρε τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και συναγελάζεται με τον ακροδεξιό Ντ. Τραμπ.

Επικαιροποιώντας το κάλεσμα υποταγής του λαού στα νέα προτάγματα του κεφαλαίου, μίλησε για «νέο πολιτικό τοπίο» που «ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες», επικαλούμενος την άνοδο της ακροδεξιάς που πολιτικές όπως αυτή που άσκησε η κυβέρνησή του τροφοδότησαν, σαν το στοιχείο εκείνο που «σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής ενωτικής προοδευτικής απάντησης».

Επιχειρώντας να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της χρέωσε τις αντιλαϊκές πολιτικές που έφεραν «απειλητικά στο προσκήνιο την ακροδεξιά» στις «συντηρητικές δυνάμεις (...) που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται από θέσεις ευθύνης τις τύχες μας», ενώ προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη φενάκη «μιας άλλης» Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς όφελος τάχα των λαών, δήλωσε πως «γι' αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βάλουμε ένα λιθαράκι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την επαναφέρουμε στις θεμελιακές της αξίες, να την ξαναβάλουμε στη ρότα εκείνη των αγώνων και των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στη βάση αυτή επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι είναι στην πρώτη γραμμή των δυνάμεων που έλκονται απ' τη ρητορική της ακροδεξιάς και ότι έχει πρόγραμμα «το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, την απορρύθμιση της εργασίας, τη συρρίκνωση των μισθών, τη διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου», όλα εκείνα στα οποία δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέπρεψε.

Στον ανταγωνισμό με τον άλλο πόλο της αστικής διαχείρισης ο Αλ. Τσίπρας, για τα μάτια του κεφαλαίου, δεν απέφυγε τον πειρασμό των συγκρίσεων, κομπάζοντας για τα αντιλαϊκά του έργα, για το ότι «έβγαλε τελικά την Ελλάδα από τα μνημόνια, και ανέκτησε η χώρα την αξιοπιστία της στην Ευρώπη (...) Η αριστερά ήταν αυτή που έκανε και το μεγάλο ιστορικό βήμα (...) με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών (...) Αρα, ας αναρωτηθούμε τελικά: Ποιος στα αλήθεια είναι πραγματικά με την Ευρώπη; Οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί του Grexit και του Brexit σήμερα (...) ή η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και των Ευρωπαίων Πρασίνων», δήλωσε, διεκδικώντας τα εύσημα απ' το κεφάλαιο για την προσήλωση στη βαθύτατα αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Στρατηγική την οποία επιχείρησε να καμουφλάρει τάζοντας νέα κοινωνικά συμβόλαια, με άξονες την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την «αύξηση των κονδυλίων» που πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη «διεύρυνση της δημοκρατίας» κ.ά.

Ολοκληρώνοντας ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να ζητήσει και την επιβράβευση απ' το λαό για τα βάσανα που του προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησής του, κομπάζοντας για τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που αποτελούν συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που μαζί με όλα τα άλλα και τη συνέπειά του στην ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου, κατατάσσουν οριστικά και αμετάκλητα τον ίδιο και την κυβέρνησή του στο μπλοκ της συντήρησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιγιαλοί, λίμνες, ποτάμια θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Προετοιμάζει το έδαφος για νέα «Μάτια»

Βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αιγιαλούς, παραλίες, ποταμούς, λίμνες, λιμνοθάλασσες, στο όνομα της... «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και προδιαγράφοντας νέα «Μάτια». Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει από νομιμοποίηση αυθαιρέτων στους αιγιαλούς και όχι μόνο, ιδιαίτερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, μέχρι απευθείας παραχωρήσεις ακτών, όχθων ποταμών κ.ο.κ. για έρευνες εξόρυξης, πετρελαίου, φυσικού αερίου, σε βιομηχανίες, ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις και πάει λέγοντας.

Τίτλος του νομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι: «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα ΦΠΑ με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις» και έρχεται να προστεθεί στη λίστα των διευθετήσεων που «τρέχει» να τακτοποιήσει η κυβέρνηση για το μεγάλο κεφάλαιο λίγο πριν τις εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 33 προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού που μπορεί να γίνει σε ιδιώτες και σε φορείς του Δημοσίου, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν ανάπλαση, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς, υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς.

Οι όροι και οι συντελεστές που προβλέπονται, περιορίζουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο, ενώ νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα, ξενοδοχεία, βιομηχανικές μονάδες, τα πάντα που υπήρχαν στους χώρους που είναι υπό παραχώρηση. Προβλέπεται για παράδειγμα στο άρθρο 34 ότι αδειοδοτούνται «έργα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28-7-2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης, κοίτης πλεύσιμου ποταμού».

Ακόμα πως «μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έργα» στους παραπάνω χώρους, «που κατασκευάστηκαν μετά την 28-7-2011 αν αφορούν: i) έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας ii) εθνικής σημασίας, iii) υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ, iv) του διεθνούς, εθνικού οδικού δικτύου (...) v) έργα που αποτελούν οργανικό ή λειτουργικό σύνολο με νομίμως κατασκευασθέν έργο», με άλλα λόγια με πλάγιο τρόπο νομιμοποιεί κάθε αυθαίρετο που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μπαράζ νομοσχεδίων με δώρα και προνόμια στους ομίλους

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων που περνάει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, παρέχοντας φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ζεστό χρήμα και άλλα προνόμια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ετσι, πέρα από την παραχώρηση αιγιαλών, ποταμών, λιμνών στους μεγαλοξενοδόχους και βιομηχάνους, προβλέπεται η κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας για την ίδρυση Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων. Η ΑΤΥΕ λειτουργεί ήδη από το 2016, εδρεύει στο Πεκίνο, έχει μετόχους 87 χώρες και χαρακτηρίζεται στην έκθεση αξιολόγησης του νομοσχεδίου ένας από τους «σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς με στόχο την οικονομική στήριξη επενδυτικών σχεδίων». Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΥΕ έως 10 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο, στο άρθρο 54, κυρώνεται και η ...«εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών, δηλαδή το «μπουρμπουάρ» που «πετάνε», για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει η κυβέρνηση.

Ακόμα, χτες κατατέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», που προβλέπει πλήθος «αναπτυξιακών κινήτρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως φοροαπαλλαγές, «την απαλλαγή από φόρους εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών» στρατηγικών επενδύσεων, ταχείες αδειοδοτήσεις, αλλά και ζεστό χρήμα «ως επιχορήγηση», για «την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία», για «έργα έρευνας και ανάπτυξης, εφόσον το έργο αφορά βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη» κ.ά. Τα ποσά μάλιστα είναι από 7,5 έως 20 εκατομμύρια ευρώ «ανά επενδυτικό έργο»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο κ. Τσίπρας κατατάσσεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο μπλοκ της συντήρησης

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση για την «προοδευτική συμμαχία», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Επειδή πρόοδος δεν είναι η νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν είναι η υλοποίηση μνημονίων, δεν είναι η συμπόρευση με ολιγάρχες και η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς, δεν είναι οι Μόριες, δεν είναι τα απομεινάρια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι γυρολόγοι της πολιτικής, γι' αυτό και ο κύριος Τσίπρας, που είναι θιασώτης όλων των παραπάνω, κατατάσσεται μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο μπλοκ της συντήρησης.

Ολων αυτών η πολιτική γέννησε και γεννά το φασισμό και την ακροδεξιά και μόνο μια συμμαχία εναντίον τους, εναντίον του σάπιου συστήματος που υπηρετούν, μπορεί να βάλει φραγμό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org