ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Στήνουν ΝΑΤΟικό άξονα από Μεσόγειο έως Μαύρη Θάλασσα

Για διαμόρφωση «βαλκανικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για διαμόρφωση επιμέρους βαλκανικού ΝΑΤΟικού άξονα Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, όπως και ενός ευρύτερου, που να πιάνει από Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ και να απλώνεται έως τη Ρουμανία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στις κοινές δηλώσεις του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ν. Νάνκο Νέντσεφ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ολα στο πλαίσιο στησίματος αξόνων και αντιαξόνων με αστικές τάξεις άλλων χωρών της περιοχής, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Π. Καμμένος, είχαν «την ευκαιρία να κάνουμε συζητήσεις και να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαμορφούμενη νέα γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία (...) αποτελούν έναν κορμό σταθερότητας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε οι δύο χώρες να έχουμε στενές σχέσεις και κοινές θέσεις τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ. Θα προετοιμάσουμε λοιπόν από κοινού τις συναντήσεις (σ.σ: των υπουργών Αμυνας της ΕΕ την επόμενη βδομάδα) του Λουξεμβούργου και της Βαρσοβίας (σ.σ: η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη), θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα έχουμε στενή συνεργασία και για το θέμα της μετανάστευσης, γιατί είναι πολύ φυσικό ότι το μεταναστευτικό κύμα αλλάζει πολλές φορές μέρος εισόδου. Σήμερα είναι από την Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι από τη Βουλγαρία, μεθαύριο από την Ιταλία. Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία να υπάρχει μία κοινή πολιτική και να ληφθούν κοινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ομως», πρόσθεσε, «και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της SNMG 2 στο Αιγαίο, θα πρέπει αυτές οι πολιτικού επιπέδου αποφάσεις να εφαρμόζονται και να αντιμετωπίσουμε άμεσα ιδίως το θέμα των μεταναστών που δεν είναι το ίδιο με το θέμα των προσφύγων. Οι χώρες μας αλλά και η Ευρώπη δεν αντέχουν αυτή τη στιγμή άλλους οικονομικούς μετανάστες» συνέχισε, προϊδεάζοντας για αυστηρότερα μέτρα καταστολής και «ξεδιαλέγματος» στα σύνορα, ενάντια σε όσους φτωχοδιαβόλους επιχειρήσουν να περάσουν στην ΕΕ.

Από Αίγυπτο και Ισραήλ μέχρι τη Ρουμανία

Παράλληλα, προανήγγειλε «τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την ανταλλαγή εκπαίδευσης και παράλληλα με κοινούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας βαλκανικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Συνέχισε: «Θεωρώ ιστορική στιγμή, την απόφαση που λάβαμε να κάνουμε πρόταση προς τη Ρουμανία για μια τριμερή συνάντηση και τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας».

«Ο νοητός άξονας Ρουμανίας - Βουλγαρίας - Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική συμμαχία χωρών, που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι στην τρομοκρατία, για να σταματήσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά και του φονταμενταλισμού το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε, κάνοντας καθαρή την πρόθεση της κυβέρνηση να λάβει μέρος σε κάθε λογής ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Αλλωστε, είπε ότι «κοινή στάση των χωρών μας ως μία βαλκανική ομάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα διαμορφώσει πλέον μια νέα περίοδο στις δύο συμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Προσπάθεια εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος

...και προαναγγελία άλλων επικίνδυνων μέτρων

Με την ψήφισή του την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του «Κώδικα Δεοντολογίας» των βουλευτών που κατέθεσε η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της στην προώθηση μέτρων για το «λίφτινγκ» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο «Κώδικας» που συζητήθηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές, περιέχει διάφορες διατάξεις που αφορούν από τη συμπεριφορά των βουλευτών έως τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών κ.ο.κ. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν και σχετική δήλωση.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, πρόκειται για ένα κείμενο που ταυτόχρονα με την προσπάθεια εξωραϊσμού του συστήματος και της ΕΕ, προμηνύει και επικίνδυνα μέτρα, καθώς βασίζεται στην έκθεση της Κομισιόν για την «καταπολέμηση της διαφθοράς», η οποία στο όνομα της πάταξής της περιέχει διατάξεις για τον έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων, με πρόσχημα τα οικονομικά τους και άλλα. «Διατάξεις που», όπως είπε, «έχουν στο στόχο κυρίως τα κόμματα που εναντιώνονται στις πολιτικές της ΕΕ, που αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η ΕΕ έχει κατεύθυνσή της ψήφιση τέτοιων κωδίκων, σε μία προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να καλύψει τις συνέπειες από τις βάρβαρες πολιτικές που υλοποιούνται και στη χώρα μας, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου». Οπως τόνισε, τα φαινόμενα διαφθοράς καλά κρατούν και όπου ψηφίστηκαν τέτοιοι κώδικες, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει κατά επί της αρχής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι «υπάρχουν θέματα που δεν κλείνονται ούτε με κώδικες δεοντολογίας, ούτε με τίποτα άλλο. Κάθε κόμμα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα αντικειμενικά, εκφράζει ταξικά συμφέροντα και έτσι κρίνεται, όπως και οι βουλευτές». Επισήμανε ότι αυτά «προέρχονται από την ΕΕ, όπου σε χώρες - μέλη, Πολωνία, Λετονία, άνθρωποι δικάζονται και πάνε φυλακή γιατί προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό και τον Μαρξισμό - Λενινισμό».

Αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 2, όπου προβλέπεται ότι οι βουλευτές πρέπει να υπακούν στο Σύνταγμα και τους νόμους, τόνισε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι άδικοι κοινωνικά». «Αυτοί αλλάζουν», σημείωσε, «πρώτα στην κοινωνία ιστορικά, με απειθαρχία και ανυπακοή και μετά νομοθετούνται όπως το 8ωρο». Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι ο βουλευτής που παλεύει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, είναι υποχρεωμένος να αγωνίζεται κόντρα στο νόμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, επιβεβαίωσε ότι ο «Κώδικας Δεοντολογίας» «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της συζήτησης με τους θεσμούς, όπως και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».

Συνάντηση με τον νέο πρέσβη του Ιράν

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με το νέο πρέσβη του Ιράν
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με το νέο πρέσβη του Ιράν
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, με τον νέο πρέσβη του Ιράν, Μαζίντ Μ. Σαμπεσταρί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το Ιράν και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Κυκλοφορεί από σήμερα ο «Οδηγητής»

Ο στίχος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη», δεσπόζει στο εξώφυλλο του «Οδηγητή» του Απρίλη που κυκλοφορεί από σήμερα 9/4 από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Στην πλούσια ύλη του μπορούμε να βρούμε πλούσια αρθρογραφία για το Προσφυγικό, για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, για την Πρωτομαγιά, ανταποκρίσεις από την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ που θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα, αφιέρωμα για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Ακόμα ξεχωρίζουν:

  • «Στα αντιλαϊκά σχέδια απαντάμε με το δικό μας συλλογικό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», άρθρο του Αρη Ευαγγελίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Συνέντευξη με τον Κ. Πελετίδη, δήμαρχο Πάτρας για τη μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας που διοργάνωσε ο Δήμος.
  • Δήλωση του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού, με αφορμή το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα».
  • «55 χρόνια από την πρώτη πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα: Οταν το μπόι του ανθρώπου έφτασε στο φεγγάρι...».
Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Γιώργο Χαρ. Λιναρδή, στέλεχος της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οργανώνουν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ και η οικογένειά του, αύριο την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Μενιδίου (Φιλαδελφείας 87 και Μπόσδα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ