ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απαλλάσσει τους βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο!

Την προκλητική κυβερνητική τροπολογία υπερψήφισαν ΝΔ και Ποτάμι - «Παρών» με... απολογίες από ΧΑ, ΠΑΣΟΚ και ΕΚ

Δευτέρα η επιστολή ΣΕΒ στον Π. Σκουρλέτη και τον Ευ. Τσακαλώτο, Πέμπτη και στα μουλωχτά η νέα προκλητική κυβερνητική τροπολογία...

Eurokinissi

Δευτέρα η επιστολή ΣΕΒ στον Π. Σκουρλέτη και τον Ευ. Τσακαλώτο, Πέμπτη και στα μουλωχτά η νέα προκλητική κυβερνητική τροπολογία...
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια περίοδο που εξαπολύει νέο σαρωτικό κύμα βάρβαρων μέτρων σε βάρος του λαού, περνάει στα μουλωχτά από τη Βουλή νέες χαριστικές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας πεντακάθαρα τον ενιαίο ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Χαρακτηριστικά, προχτές Πέμπτη, με συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμα και αυτούς τους κανονισμούς του αστικού Κοινοβουλίου, πέρασε αιφνιδιαστικά από την Ολομέλεια τροπολογία με την οποία απαλλάσσει τις βιομηχανίες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο!

Η όλη διαδικασία ήταν εντελώς στημένη. Το μεσημέρι της Πέμπτης... «από το πουθενά» τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την εν λόγω τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που αφορούσε την κύρωση μίας διακρατικής συμφωνίας με τη Ν. Ζηλανδία... Η τροπολογία κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν και εκπρόθεσμη, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, χωρίς ο ίδιος να κάνει το παραμικρό σχόλιο για το περιεχόμενό της.

Ακόμα και η επιλογή των τριών βουλευτών δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα και αυτό γιατί στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ως πρόσχημα γι' αυτή τη χαριστική ρύθμιση ότι «αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας και ιδιαίτερα της τοπικής βιομηχανίας Β. Ελλάδας όπως η ΕΛΦΕ (Ελληνικά Λιπάσματα) ΑΒΕΕ, η οποία λόγω του υψηλού ΕΦΚ δυσχεραίνεται στην πραγματοποίηση εξαγωγών σε σχέση με τις ανταγωνίστριες βιομηχανίες άλλων γειτονικών κρατών - μελών της ΕΕ που εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΕΦΚ».

Βέβαια, η τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι βιομήχανοι, με εφαρμογή από 1/1/2016, δεν αναφέρεται μόνο στα «Ελληνικά Λιπάσματα», αλλά συνολικά στο «φυσικό αέριο (....) που παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους».

Αμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις των βιομηχάνων...

Μια πιο προσεκτική ματιά, βέβαια, επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω προκλητική κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο... «από το πουθενά».

Μόλις πριν λίγες μέρες, τη Δευτέρα 4/4, ο ΣΕΒ με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, επανέφερε την απαίτησή του για «μείωση του ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται για βιομηχανική χρήση», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει μέχρι και κατάργησή του».

Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς στην αιτιολογική έκθεση της προκλητικής τροπολογίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να υπογραμμίσουν ακριβώς το ότι «η δυνατότητα για τη χορήγηση της ως άνω απαλλαγής προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 εδ. β της (σ.σ. ευρωενωσιακής) Οδηγίας 2003/ΕΚ»...

Αμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου έδειξαν επίσης η ΝΔ και το Ποτάμι, υπερψηφίζοντας την τροπολογία. Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος... απολογούμενος για το «παρών» της, έσπευσε να σημειώσει ότι «είναι καλή η τροπολογία», ενώ «παρών» ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, με τον ειδικό αγορητή του Μ. Τζελέπη να σημειώνει ότι «δεν διαφωνούμε». Θετική χαρακτήρισε τη ρύθμιση και ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Μεγαλομύστακρας, ωστόσο ψήφισε «παρών» λόγω «έλλειψης ενημέρωσης».

ΚΚΕ: Τεράστια η πρόκληση

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, επισήμανε ότι «την ίδια ώρα που ο λαός μας ταλανίζεται από την επέλαση στο εισόδημά του, στη ζωή του, από τις πολιτικές και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και αυτής», την ίδια ώρα που «ειδικά στο κομμάτι της Ενέργειας, υπάρχουν οικογένειες και σπίτια χωρίς ρεύμα ή αδυναμία να πληρώνουν ρεύμα, εσείς έρχεστε με μία τροπολογία να δίνετε τη δυνατότητα» στους επιχειρηματικούς ομίλους «μείωσης ή κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, φοροαπαλλαγές στους βιομήχανους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις νέες χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στους βιομήχανους, με εκπρόθεσμη τροπολογία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα και νέες αυξήσεις στα καύσιμα, στη βενζίνη και το φυσικό αέριο, προχωρά σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις - "πασχαλινά δώρα" στους βιομήχανους, απαλλάσσοντάς τους απ' τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με μια στημένη διαδικασία, στην οποία η κυβέρνηση έκανε δεκτή εκπρόθεσμη τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

-- Εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις, το Προσφυγικό, τις θέσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη έντασης των λαϊκών κινητοποιήσεων, πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ., στην Αυλίδα, στο κτίριο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυλίδας (Παλιό Δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ οι ΚΟ ΜΜΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς επιβάλλουν την ένταση της λαϊκής παρέμβασης, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Χολαργό, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στη Λυκόβρυση, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (όπισθεν Δημαρχείου Λυκόβρυσης), θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., σύσκεψη της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις, το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ, στην καφετέρια DIEM, στην κεντρική πλατεία της Νέας Μαγνησίας, με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και το Προσφυγικό, στα Γιαννιτσά, στην αίθουσα Υπολογιστών στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ