ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκρηκτική η κατάσταση με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους

Τα όσα συμβαίνουν σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και έχουν επιπτώσεις και στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, είναι οι συνέπειες της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Κατά τη μετακίνηση από την πύλη Ε3

Eurokinissi

Κατά τη μετακίνηση από την πύλη Ε3
Συνεχίστηκαν χτες οι απελάσεις μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς το Δικελί της Τουρκίας, ενώ η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον εγκλωβισμό πάνω από 52.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, που έχει επιβληθεί από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι εκρηκτική και καθημερινά οξύνεται.

Με αντιδράσεις επαναλήφθηκε χτες το πρωί η διαδικασία απέλασης μεταναστών και προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο, με 45 ανθρώπους από το Πακιστάν. Τρία άτομα, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε. Οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Εκτός των 45 ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, άλλα 79 μεταφέρθηκαν χτες από την Κω και τη Σάμο στη Λέσβο και στη συνέχεια στο Δικελί, όπου χτες συνολικά 124 άτομα, που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές, συνοδευόμενα από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στο hot spot της Σάμου, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Οι έγκλειστοι επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ παράλληλα έδιωξαν και την εταιρεία που φρόντιζε για τη σίτισή τους, καθώς αρνήθηκαν το φαγητό. Ετσι, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη. Περισσότερα από 250 άτομα βγήκαν και έφτασαν στην παραλιακή οδό.

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην Ειδομένη πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης, έφτασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς των Σκοπίων.

Εξάλλου, σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει, από το περασμένο Σάββατο, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, 36χρονος Αφγανός ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων. Η κατάσταση της υγείας του 36χρονου, αν και κρίσιμη, παραμένει σταθερή.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, περίπου 40 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος, όπου και εμποδίστηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ. Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του κέντρου. Οι μετανάστες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και νερό από προχτές.

Προσπάθεια για μετακινήσεις στο λιμάνι

Ακαρπες ήταν μέχρι χτες οι προσπάθειες να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε πιο οργανωμένες δομές οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Προσπάθεια ενημέρωσης από το Λιμενικό έγινε το πρωί στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν λιμενικοί στην πύλη Ε2, κανείς δεν έδειξε πρόθυμος να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει, την ώρα που βρισκόταν πούλμαν στο σημείο το οποίο θα αναχωρούσε με προορισμό την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Την Πέμπτη, περίπου 700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση του Πάσχα. Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι διακινείται σημείωμα στα αραβικά και τα φαρσί, το οποίο καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο λιμάνι. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει δικό του φυλλάδιο, γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί), το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα, θα λειτουργήσει στο τέλος της άλλης βδομάδας.

Επεισόδια στον Πειραιά

Ανακοίνωση της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στον Πειραιά, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν κατά μελών αντιφασιστικών οργανώσεων. Τα επεισόδια έγιναν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, μεταξύ χρυσαυγιτών και λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Οι χρυσαυγίτες έκαναν συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ απέναντι στην πλατεία Κοραή ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση αντιφασιστικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας κρανοφόρος βγήκε από ομάδα χρυσαυγιτών όπου πρωτοστατούσε - όπως φαίνεται σε βίντεο - ο υπόδικος Γιάννης Λαγός, και με σιδερολοστό επιτέθηκε ανεπιτυχώς σε εργαζόμενους τηλεοπτικού συνεργείου που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις. Παρά την παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ, ο δράστης δε συνελήφθη.

Τη φιέστα που έστησε η Χρυσή Αυγή χτες στον Πειραιά καταγγέλλει η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, καλώντας με ανακοίνωσή της το λαό της περιοχής να απορρίψει τα νέα κηρύγματα μίσους των φασιστοειδών.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε αυτές τις γειτονιές «οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί άνθρωποι, η νεολαία δεν έχουμε αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (...) Ξέρουμε ότι το ψωμί από το τραπέζι δε μας το έχει πάρει ούτε ο Σύρος ούτε ο Αφγανός ούτε ο Ιρακινός πρόσφυγας. Το ψωμί από το τραπέζι μάς το παίρνει η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μαντρόσκυλα των οποίων είναι η Χρυσή Αυγή. Την ανεργία, τη φτώχεια, το ξήλωμα των δικαιωμάτων, τα γεννά η πολιτική του κεφαλαίου. Η ίδια πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά. Δεν πρόκειται η εργατική τάξη και ο λαός να τα βάλουμε με τους κυνηγημένους. Θα τα βάλουμε με τους πραγματικούς θύτες που τσακίζουν τις ζωές μας, θα τα βάλουμε με το κεφάλαιο και την πολιτική του».

ΧΙΟΣ
Επιθέσεις φασιστοειδών σε πρόσφυγες

Πολύωρη ένταση με επιθέσεις φασιστοειδών σε βάρος των προσφύγων που βρίσκονταν στο λιμάνι της Χίου, σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και χτες τα ξημερώματα. Στις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής και ύστερα από ένα επτάωρο προπηλακισμών, τραμπουκισμών των φασιστοειδών και «διαπραγματεύσεων» με τις αρχές, πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεώθηκαν και αποχώρησαν από το λιμάνι της Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω στις πρόχειρες σκηνές που είχαν φτιάξει οι πρόσφυγες ρίχτηκαν κροτίδες. Η παρουσία εκπροσώπων σωματείων και αρκετών πολιτών εμπόδισε τα χειρότερα και συνέβαλε στη συγκροτημένη αποχώρηση των προσφύγων.

Η αποχώρηση έγινε αφού είχαν προηγηθεί τα επεισόδια σε βάρος τους από τους δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες», που είχαν συγκεντρωθεί από τις 7 το απόγευμα στο δρόμο της αποβάθρας και ζητούσαν επιτακτικά την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών. Εγιναν ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και φραστικές επιθέσεις σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη ή εκπροσώπων σωματείων ήταν εκεί για συμπαράσταση. Με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, καθώς και δυνάμεων του Λιμενικού, δόθηκε κάποια στιγμή περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το «σήμα» της αποχώρησης. Μια κροτίδα που έπεσε από το δρόμο μέσα στο χώρο όπου ήταν πρόσφυγες και μετανάστες προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση και από το σημείο αυτό ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, τους παρότρυνε να φύγουν. Ηταν το τελικό σύνθημα. Αμέσως, άνδρες του Λιμενικού εφάρμοσαν το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης. Μέσα σε ένα πανδαιμόνιο, με κραυγές και διαταγές, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σηκώθηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται προς την έξοδο, όπου τους περίμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στον καταυλισμό της Σούδας και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ. Νωρίτερα, αλλά και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, άνδρες του Λιμενικού προέβησαν σε προσαγωγές και απομάκρυνση δέκα προσφύγων.

Μετ' εμποδίων αποβιβάστηκαν, εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης, στο λιμάνι της Λέρου, 240 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο. Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση. Ετσι, το πλοίο χρειάστηκε να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού. Ο δήμαρχος απαίτησε από τους λιμενικούς να ανοίξουν περίφραξη ασφάλειας που είχαν κάνει για τους πρόσφυγες, το αίτημα δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι να σπάσουν τις αλυσίδες της πύλης και να εισβάλουν στο χώρο του λιμένα όπου κρατούνταν οι πρόσφυγες.

Συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ

Ως αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντιπροσωπεία αποτελούταν απ' τους Μπερτ Κούντερς, υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Αρλέμ Ντεσίρ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Σάντρο Γκότσι, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιταλίας, Μαργκαρίντα Μαρκές, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Πορτογαλίας, και Ιαν Μποργκ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ