ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διευρύνονται οι λίστες, στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στην «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group)

Η διευρυμένη λίστα με τις σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες. Η αναλυτική όσο και ποσοτικοποιημένη παρουσίαση και διαβούλευση για τα αντιλαϊκά μέτρα και τα δημοσιονομικά μεγέθη συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η ολοκληρωμένη λίστα θα είναι έτοιμη προς αξιολόγηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μέχρι το τέλος Απρίλη. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24/4, στη Ρίγα της Λετονίας, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, τα συνοδευτικά μέτρα προσλαμβάνουν το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», με άμεση εφαρμογή και απόδοση, τόσο στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, όσο και σε αυτό της περιστολής κρατικών δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», πριν από το επόμενο Γιούρογκρουπ. Από την πλευρά του, ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης, που εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας», προσήλθε στις Βρυξέλλες με την εμπλουτισμένη λίστα μέτρων, η οποία ανεβάζει τη «σούμα» της δεύτερης «λίστας Βαρουφάκη» κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε ποσά πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Σταθερά στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα Εργασιακά, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης κ.ά. Το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά είναι άλλωστε η ατζέντα στην οποία έχουν επικεντρωθεί από χτες τα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν το έργο τους στην Αθήνα.

Μήνυμα για παραπέρα διεύρυνση της λίστας και των αντιλαϊκών μέτρων απέστειλε χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως «εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς. Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χ. Σέλινγκ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώσει με «πειστικό τρόπο» ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει, και η Ελλάδα, ότι ένα ατύχημα συνιστά το μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα. Αν υπήρχε ένα είδος συντεταγμένης αποχώρησης, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει», δήλωσε.

Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Παράλληλα, θα είναι ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη», ίδρυμα του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή - «γύπα» των χρηματαγορών Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στο εν λόγω συνέδριο...

Νέα παρέμβαση από το ΙΟΒΕ

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες το μελετητικό ίδρυμα του ΣΕΒ, εστιάζοντας στον «αδιαπραγμάτευτο στόχο» για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας «το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο».

Σε ανακοίνωση για τις οικονομικές εξελίξεις, το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως «η επιλογή της συμφωνίας είναι αυτονόητη, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στη νομισματική ένωση». Προσθέτουν ότι αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα «είχε δραματικές συνέπειες», επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία. Προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο, οι Ελληνες βιομήχανοι αξιώνουν την «άμεση και ουσιαστική» άρση των εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση των διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση, «ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης».

Ανακύκλωση του χρέους

Ποσά ύψους 1,13 δισ. ευρώ αντλήθηκαν στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,97%. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική ανακύκλωσης του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού. Στις 14 Απρίλη λήγει προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αποπληρώσει η συγκυβέρνηση στους τραπεζίτες και άλλους πιστωτές.

Σήμερα εξάλλου θα πληρωθούν στο «ακέραιο και εγκαίρως» ακόμη 450 εκατ. ευρώ για τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ. Για τον επόμενο μήνα, οι «χρηματοδοτικές ανάγκες» σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους προς το ΔΝΤ φτάνουν στα 763 εκατ. ευρώ (12/5), ενώ στις 20 Ιούλη λήγει ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ...

  • Στο μεταξύ, στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στην Ουάσιγκτον και της συζήτησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ, παραιτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θ. Κατσάμπας, ο οποίος κατείχε τη θέση από το Γενάρη του 2012. Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση των δύο πλευρών στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη, μετείχε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης. Η παραίτηση του Θ. Κατσάμπα αφορά «προσωπική απόφαση», σχολίαζαν σχετικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών...
Αβεβαιότητες για την ανάκαμψη

Επανεμφάνιση ρυθμών υποχώρησης στο ελληνικό ΑΕΠ για στο α' τρίμηνο του 2015 αναμένεται, σύμφωνα με μελέτη του Ομίλου της Eurobank, ενώ συνολικά στο 12μηνο, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναμένονται ρυθμοί στα όρια της απόλυτης στασιμότητας σε σχέση με το 2014. Σε τριμηνιαία βάση, αναμένεται υποχώρηση στο εύρος 0,4% με 0,6%.

«Για το σύνολο του έτους 2015, συνεχίζουμε να αναμένουμε ελαφρώς θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας», σημειώνει η Eurobank. Προϋπόθεση για αυτό είναι η «ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου του 2015».

Ως μέτρα τόνωσης της «ανάπτυξης» σε μακροπρόθεσμη βάση, αξιώνουν την τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) και του εξαγωγικού προσανατολισμού και της ανταγωνιστικότητας, «με ένα πλέγμα στρατηγικών και θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και αγκυλώσεων που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας».

Εκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Με ρυθμούς χαμηλότερους από αυτούς που εμφανίζονταν πριν από την εκδήλωση της κρίσης, αναμένονται οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια, επισημαίνει το ΔΝΤ στην εαρινή έκθεση για την παγκόσμια οικονομία. «Η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγικότητας που είχε παρατηρηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν φαίνεται πως θα αποκατασταθεί», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε παράρτημα της έκθεσης του ΔΝΤ, τονίζεται η κάμψη των επενδύσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ό,τι αφορά την «ανανέωση των βαρέων μέσων παραγωγής και του εξοπλισμού», ενώ διαπιστώνουν ότι «η συρρίκνωση αυτή διαβρώνει σε βάθος χρόνου τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη».

Ιδιαίτερη πτώση των επενδύσεων διαπιστώνεται στην Ευρωζώνη, όπου το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων είχε εκτιναχθεί στα ύψη τη διετία 2010-11. Στις χώρες αυτές, «τα δημοσιονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα διαδραμάτισαν επιπρόσθετο ρόλο και αποθάρρυναν περισσότερο τις εταιρικές επενδύσεις», επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο μείγμα πολιτικής εστιάζεται σε «περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές που μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, να ενισχύσουν την προσφορά μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Αποσύρθηκε η τροπολογία για μεταφορά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία προέβλεπε ότι το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης (από το υπουργείο Εσωτερικών), ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Η ανακοίνωση του υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η νομοθετική ρύθμιση για «την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Δικαιοσύνης» είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση από την 1η Απρίλη, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και άλλους.

Ωστόσο, αν και η ανακοίνωση έχει γίνει εδώ και 7 μέρες και υποτίθεται ότι όλο αυτό το διάστημα γίνονταν και οι ανάλογες επεξεργασίες πριν την κατάθεση της τροπολογίας, ο Ν. Βούτσης ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει γρήγορα σε κάτι που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε», ενώ πρόσθεσε ότι «ανέκυψαν διοικητικά θέματα».

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο για διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη μεταφορά του υπουργείου.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμα ότι «σε εύλογο χρόνο η κυβέρνηση θα επαναφέρει αυτό το ζήτημα. Μέχρι τότε οι δομές των υπουργείων θα μείνουν ως ήταν», ενώ ανέφερε ότι «καμία σχέση δεν είχε το αφήγημα που αναπτύχθηκε για σύγκρουση υπουργών».

ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ
Με τμηματικούς διαγωνισμούς ο οδικός άξονας

Ως «βασική και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης την υλοποίηση του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του υπουργείου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και βουλευτών, εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Δήμων και άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδας. Σημείωσε ότι εντός των προσεχών δύο έως τριών μηνών θα ξεκινήσει τμηματικά η προκήρυξη των νέων διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής του, ενώ παράλληλα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) περιόδου 2014-2020, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Οπως είπε, η ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να γίνει νέα δημοπράτηση, καθώς «η προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν προβληματική και διάτρητη. Οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα σε δικαστικές διαμάχες, διεκδικήσεις εις βάρος του δημοσίου, χρονικές υπερβάσεις και κατασκευαστικές εμπλοκές έως και την τελική ματαίωση του έργου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ