ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και εξορμήσεις εντείνονται οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση της πάλης

Στον αγώνα ρίχνονται και οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης

Motion Team

Στον αγώνα ρίχνονται και οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης
Με συσκέψεις, πλατιές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και Γενικές Συνελεύσεις, συνεχίζονται κι εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, στις 21 και 22 Απρίλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία ΠΑΜΕ του Πειραιά, πραγματοποιεί σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (Ομ. Σκυλίτση 19).

Απόφαση για απεργία στις 21 και 22 Απρίλη πήρε χτες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Απόφαση για απεργία στις 21 και 22 Απρίλη πήρε και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου και θα συζητηθεί η «παραπέρα οργάνωση της δράσης μας με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη, υιοθετώντας την πρόταση του ΠΑΜΕ». Αλλα θέματα της γενικής συνέλευσης, θα είναι η ενημέρωση για τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, καθώς και για τις απολύσεις και τη μη καταβολή δώρου Πάσχα και μισθών - φαινόμενα που οργιάζουν στον κλάδο. «Η κλιμάκωση της επίθεσης που γίνεται από την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους εργοδότες δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», σημειώνεται σχετικά.

Επιπλέον, σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη καλεί το Συντονιστικό ΟΤΑ Πειραιά, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Στην ολομέτωπη και πρωτόγνωρη σε βαθμό και ένταση επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της προβάλουμε τη δική μας επίθεση με κλιμάκωση της ταξικής πάλης που είναι και ρεαλιστική και εφικτή, θέτοντας στο προσκήνιο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων με τη λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία». Επίσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε σύσκεψη την Παρασκευή 16 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 6,30 μ.μ., προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα της περιοχής του Πειραιά και να βγάλουν Επιτροπή Αγώνα που θα κλιμακώσει την παραπέρα δράση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποτροπή των απολύσεων, πληρωμή των δεδουλευμένων και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις ανάλογες αυξήσεις ίδια για όλους τους εργαζόμενους.

Στην ίδια κατεύθυνση, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Νομού Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», την Πέμπτη 15 Απρίλη, στις 5 το απόγευμα, μπροστά στη μάχη της 48ωρης απεργίας, που αποφάσισε το ταξικό συνδικάτο. Και σημειώνει: «Οι απολύσεις και η μη πληρωμή δεδουλευμένων είναι καθημερινότητα στον κλάδο μας. Οι καπιταλιστές, όπου διαπιστώνουν την παραμικρή πτώση κερδών, προχωράνε σε απολύσεις για να συγκρατήσουν τα κέρδη αλλά και για να τα αυξήσουν ακόμα περισσότερο».

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους, για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 21-22 Απρίλη, απευθύνει και η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. «Μην εφησυχάζετε, μη δείχνετε αδιαφορία», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση. «Θα πληρώσετε και εσείς όπως και όλοι μας αυτήν την πολιτική. Γι' αυτό ξεσηκωμός τώρα. Πριν είναι αργά. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Τη συμμετοχή της στην απεργία έχουν ήδη αποφασίσει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Δημοτικών - Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής.

Στο μεταξύ, σε γενική συνέλευση προχωρά την επόμενη Κυριακή, 11 Απρίλη, στις 10 π.μ. και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως), προκειμένου να συζητήσει την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην ένταση της επίθεσης όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό κτλ. Επίσης, σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για πραγματοποίηση απεργίας το τρίτο 10ήμερο του Απρίλη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν ναυτολόγηση ανέργων και στο «ΠΟΛΑΡΙΣ»

Σε σύσκεψη καλεί τη Δευτέρα η Επιτροπή Ανέργων, στις 9.30 π.μ.

Οργανωμένο χτύπημα στη «μαύρη εργασία» που επιχειρούν να επιβάλουν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αιχμή τα πλοία στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και στα κρουαζιερόπλοια, έδωσαν με τη δυναμική αγωνιστική τους κινητοποίηση, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, που συσπειρώνει ήδη μεγάλο τμήμα των ανέργων του κλάδου.

Χτες επέβαλαν τη ναυτολόγηση άλλων 9 ανέργων ναυτεργατών στο πλοίο «ΠΟΛΑΡΙΣ», ενώ το βράδυ της Τρίτης είχαν ναυτολογηθεί στο ίδιο πλοίο άλλοι τρεις. Προχτές επέβαλαν τη ναυτολόγηση 19 ναυτεργατών στο πλοίο «SEA TRADE». Αυτά τα δύο πλοία ανήκουν στον εφοπλιστή Γ. Βεντούρη, εκτελούν την γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία και ήταν πλωτά γκέτο όπου κυριαρχούσε το δουλεμπόριο με ναυτεργάτες ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους.

Από την Τρίτη το βράδυ, οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών με συμπαραστάτη εργαζόμενους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποκρούοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις καταστολής που επιστρατεύτηκαν, αλλά και τους δήθεν «αγανακτισμένους» οδηγούς, δηλαδή τον τρομοκρατικό μηχανισμό της εταιρείας, ανάγκασαν τον εφοπλιστή σε οπισθοχώρηση και να εφαρμόσει τη ναυτεργατική νομοθεσία, με οργανικές συνθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον αναγκάστηκε να καταβάλει στα πληρώματα και τα δεδουλευμένα δύο και τριών μηνών που όφειλε.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανέργων, η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της αγωνιστικής παράταξης «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» και των δύο ναυτεργατικών σωματείων, τονίζει ότι αυτή η οργανωμένη αγωνιστική δράση που ήδη «έχει φέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα για δεκάδες ναυτεργάτες» συνεχίζεται. Καλεί όλους τους ανέργους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Απρίλη στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ για να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα αυτή τη φορά ενάντια στο ανασφάλιστο κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» που δένει στο λιμάνι του Πειραιά.

Προσφεύγουν ενάντια στις κινητοποιήσεις

Να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κατά του καθεστώτος γαλέρας που επικρατεί στο πλοίο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με χτεσινό δελτίο Τύπου απειλεί με προσφυγή στα «κοινοτικά όργανα», ομολογώντας ότι η «μαύρη εργασία» που επικρατεί σε αυτό το καράβι είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα με τον εκτρωματικό κοινοτικό κανονισμό 3577/92 τον οποίο έχουν συνδιαμορφώσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και έχει προσυπογράψει ο ΣΥΝ. Η απάντηση των ναυτεργατών είναι η εξής: «Αυτός ο αγώνας - αναφέρει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών - στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μας δείχνει τον τρόπο και το δρόμο. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οργανώνουμε Επιτροπές Αγώνα Ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια για να αναχαιτίσουμε την αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Οι εργοδότες τα θέλουν όλα

Με αίτημα αιχμής την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) οργανώνει τη δράση της για τη μαζική συμμετοχή του κλάδου στην 48ωρη απεργία που αποφάσισε για τις 21 και 22 Απρίλη. Η επιτυχία της απεργίας θα αποτελέσει δυνατό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια των λογιστών για την ΣΣΕ του 2010, την υπογραφή της οποίας οι εργοδοτικές οργανώσεις παραπέμπουν στο άγνωστο μέλλον και αφού πρώτα οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει και θωρακίσει την κερδοφορία τους με την εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή, τρίτη κατά σειρά συνάντηση, που είχε η ΠΟΛ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ για το 2010, αυτές απάντησαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν και θα καταθέσουν προτάσεις ... αφού περάσει το φορολογικό, το ασφαλιστικό και στη συνέχεια ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή, οι εργοδότες θέλουν να εξασφαλίσουν όλα εκείνα τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους και μια συμφωνία με τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ - ανάλογη προφανώς της προηγούμενης σύμβασης που προέβλεπε «αύξηση» των 77 λεπτών την ημέρα - για να συζητήσουν τις κλαδικές συμβάσεις. Η απάντηση της Ομοσπονδίας στις εργοδοτικές οργανώσεις ήταν η δέσμευσή της για κλιμάκωση της πάλης με πρώτο σημαντικό σταθμό την 48ωρη απεργία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ