ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τεκμήρια και στους συνταξιούχους!

Σταθερά στο απυρόβλητο τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής που όχι μόνο δεν αλλάζουν αλλά καθιστούν ακόμα πιο αντιλαϊκές τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, ψηφίστηκε χτες από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια σε πέντε συνεδριάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε την διάταξη που προέβλεπε παρακράτηση φόρου 8% στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οπως είπε, η κυβέρνηση άκουσε την κριτική που έγινε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μείωνε την ρευστότητα στην αγορά και ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010 το πρώτο τρίμηνο, προκύπτει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε από 7,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 σε 4,3 δισ. φέτος. Κατά τον υπουργό τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι μέσα στους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος πολύ περισσότερο που - όπως είπε - στην μείωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα αντιλαϊκά μέτρα του Μαρτίου και η αύξηση του ΦΠΑ.

Σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης αναφερόμενος στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια εκφοβισμού του εργαζόμενου λαού προκειμένου να αποδεχθεί ως σωτήρια όχι μόνο τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αλλά και αυτά που έρχονται όπως το Ασφαλιστικό, το εργασιακό, ο «Καλλικράτης» και η συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών με εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους. Σε ό,τι αφορά εμάς, είπε, ο αποπροσανατολισμός αυτός δεν θα περάσει γιατί ο εργαζόμενος λαός και πάλι θα δείξει ότι δεν συμβιβάζεται, δεν σκύβει το κεφάλι, προκειμένου κάποιοι να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από την συγκεκριμένη πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέφεραν οι υπουργικές τροπολογίες, είναι ολοφάνερο ότι έρχονται να συμπληρώσουν τη φοροαφαίμαξη και σε βάρος των συνταξιούχων, οι οποίοι με βάση το αρχικό σχέδιο εξαιρούνταν από τα νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια». Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι διευκολύνσεις, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, δίνονται σε «δωρεές» των χορηγών σε διάφορα ιδρύματα, όπως και σε μεγαλοστελέχη τραπεζών για αμοιβές από «μπόνους» και άλλα που τους χορηγούν οι ιδιοκτήτες και οι διοικήσεις τους. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία των μεγαλομετόχων σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, επιχειρούν να βάλουν κάποιο «φρένο» στις βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες, ενώ σταθερά στο απυρόβλητο συνεχίζουν τόσο τα κέρδη στο Χρηματιστήριο, όσο και συνολικά για την πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου :

  • Οι λεγόμενες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) επιβάλλονται και θα ισχύουν πλέον και για τους συνταξιούχους. Για όσους από αυτούς είναι πάνω από 65 χρόνων θα ισχύουν «μειωμένες» κατά 30%.
  • Η «αντικειμενική δαπάνη» για τα δίδακτρα των παιδιών που πληρώνει το νοικοκυριό στα δημοτικά, γυμνάσια και τα λύκεια εξισώνεται με τα ποσά που καταβάλλονται. Αρχικά προβλεπόταν τεκμήριο στα 4.000 ευρώ (δημοτικό) και 6.000 ευρώ (γυμνάσιο-λύκειο), γεγονός που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα. Η «ταρίφα» παραμένει στα 2.000 ευρώ για τα δίδακτρα νηπιαγωγείου.
  • Η αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία καθορίζεται στα 30 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. (από 60 ευρώ) και 50 ευρώ το τετραγωνικό (από 80 ευρώ) για τα επόμενα και μέχρι τα 200 τετραγωνικά. Αμετάβλητη, στα 150 ευρώ, ανά τετραγωνικό παραμένει η τεκμαρτή δαπάνη για τα ακίνητα από 200 μέχρι 300 τετραγωνικά, ενώ εισάγεται νέα κλίμακα για τα μεγαλύτερα ακίνητα με 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Πρόσθετα κλιμάκια μπαίνουν και για ΙΧ. Για τα ΙΧ των 2.000 κυβικών το τεκμήριο παραμένει στα 5.400 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ΙΧ και μέχρι τα 3.000 κυβικά το τεκμαρτό εισόδημα αυξάνει 500 ευρώ ανά 100 κυβικά, ενώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα θα προστίθενται 700 ευρώ για κάθε 100 κυβικά.
  • Δε θα ισχύσει η αρχικά προβλεπόμενη παρακράτηση φόρου 8% στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
  • Δε θα γίνεται παρακράτηση 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες μόνο για ποσά αξίας μέχρι 300 ευρώ. Η «διευκόλυνση» δεν είναι ούτε απλή ασπιρίνη αφού ο φόρος θα καταβάλλεται ολόκληρος με την εκκαθάριση της δήλωσης.
  • Υπερδιπλασιάζεται παρακράτηση φόρου σε περίπτωση αντιδικίας με την Εφορία και προσφυγής του φορολογούμενου στα δικαστήρια. Στο εξής θα γίνεται παρακράτηση με 25% πάνω στο ποσό (από 10% σήμερα).
  • Δε θα ισχύσει ο «φόρος πολυτελείας» για χρυσά κοσμήματα αξίας μέχρι 1.000 ευρώ.
  • Δε θα ισχύσει η αντικειμενική δαπάνη για οικιακή βοηθό. Να σημειωθεί ότι το τεκμήριο αφορούσε οικιακές βοηθούς αποκλειστικά με σχέση μισθωτής εργασίας. Τώρα ισχυρίζονται ότι καταργούν το τεκμήριο προκειμένου να μην αποτελέσει «κίνητρο για μαύρη εργασία»...
  • Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές διακρατούνται από τους «επενδυτές» για 1 χρόνο (από 3 μήνες στο αρχικό σχέδιο).
  • Διευκολύνσεις (μείωση αντικειμενικών κριτηρίων) δίνονται στους κατόχους ιστιοφόρων πλοίων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στο μέτωπο ενάντια στο φορολογικό

Τη σύνταξή τους με το κίνημα αντίστασης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, δηλώνουν οι λογιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), οι οποίοι επίσης πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Με υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, οι λογιστές καταγγέλλουν ότι η «κυβέρνηση ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου διευρύνοντας τα προνόμιά του, συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και περισσότερο στο εργατικό λαϊκό εισόδημα».

Η ΠΟΛ αναλύει τα προβλήματα που προκαλούνται στον κλάδο με το φορολογικό νομοσχέδιο (πιστοποίηση και ηλεκτρονική υπογραφή, έκδοση παραστατικών με την έναρξη παροχής υπηρεσιών και όχι με κάθε επαγγελματική είσπραξη, προθεσμία συγκεντρωτικών καταστάσεων), και δηλώνει ότι συντάσσεται με το ταξικό κίνημα διεκδικώντας:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου και των φορολογικών κλιμακίων σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου. Η φορολογία του δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 45%.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική ενέργεια - τηλεπικοινωνίες - ύδρευση - αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Καμιά αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης.
  • Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.
  • Ουσιαστική κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και ουσιαστική λειτουργία του πόθεν έσχες που να καλύπτει: Την αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων. Αγορά μετοχών. Κεφάλαιο ίδρυσης και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ. Καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης. Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών. Ολες τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια και τις οικονομικές συναλλαγές.
  • Κατάργηση της απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, και αεροπορικές εταιρείες.
  • Αποκλειστικά λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
  • Εκπτωση από το εισόδημα στο ύψος του 100% των δαπανών για ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες, για ενοίκια, για τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, καθώς και τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.
  • Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των επιχειρήσεων.
  • Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων από την υποχρεωτική καταβολή των φόρων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ