ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε όλη την πόλη απλώθηκε το ποτάμι των διαδηλωτών

Σε περίπου 40.000 με 45.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που γέμισαν ασφυκτικά το κέντρο της πόλης

Κόσμος σε πυκνή διάταξη όπου κι αν έπεφτε το μάτι
Κόσμος σε πυκνή διάταξη όπου κι αν έπεφτε το μάτι
Ενα μεγάλο ανθρώπινο ορμητικό ποτάμι πλημμύρισε χτες τη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες χιλιάδες απλώθηκαν γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου, στην Εγνατία, στην Αριστοτέλους. Σε περίπου 40.000 με 45.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που γέμισαν ασφυκτικά το κέντρο της πόλης.

Οι δρόμοι γέμισαν από χιλιάδες απεργούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που συγκροτημένα διαδήλωσαν με τα μπλοκ των σωματείων τους: Εκπαιδευτικοί, βιομηχανικοί εργάτες στα Τρόφιμα, στο Μέταλλο, στο Χαρτί και άλλους κλάδους, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα, υπάλληλοι σε μια σειρά από υπηρεσίες του Δημοσίου.

Μαζικά και μαχητικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές, στον σιδηρόδρομο, στον ΟΑΣΘ, στο λιμάνι. Μαζί τους πήραν θέση και αυτοαπασχολούμενοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Φοιτητές και μαθητές έκλεισαν σχολεία και σχολές για να συμμετάσχουν στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση. Μαζί τους και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, οι καλλιτέχνες. Αλλά και μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, στα καρότσια, στους ώμους και στις αγκαλιές.

Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία!

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Αθηνά Μπακοπούλου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. «Σήμερα ο αγώνας μας δίνεται στους δρόμους και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά! Το χρωστάμε στον Παναγιώτη, τον 15χρονο μαθητή από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού. Το χρωστάμε στους φοιτητές Δημήτρη Ασλανίδη και Σωτήρη Καραγεωργίου που ήταν μαθητές στο 31ο Λύκειο της Χαριλάου και σε όλους τους φοιτητές που σπούδαζαν στην πόλη μας. Το χρωστάμε και στους 57 που χάθηκαν τόσο άδικα», είπε μεταξύ άλλων.

Ακόμα κι από τόσο ψηλά, ο κόσμος δεν χώρεσε στο πλάνο
Ακόμα κι από τόσο ψηλά, ο κόσμος δεν χώρεσε στο πλάνο
Ο Μάριος Τσελώνης, ταμίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπως και ο Νίκος Φασφαλής, αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, είπε ότι «δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να σιωπήσουμε. Αν λειτουργούσαν όλα τα συστήματα που είχαμε καταγγείλει ότι έλειπαν, το δυστύχημα να είστε σίγουροι πως δεν θα είχε συμβεί. Αν δεν μας κυνηγούσαν για να βγάλουν παράνομες τις απεργίες μας και έσκυβαν πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί (...) Δίνουμε υπόσχεση: Ολοι οι μηχανοδηγοί δεν ξεχνάμε και δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Μετρηθήκαμε και ήμασταν λιγότεροι...».

«Μετά τη θλίψη και το πάγωμα των πρώτων ημερών, μετά το αντίκρισμα των κενών θέσεων στα αμφιθέατρά μας λέμε πλέον "ως εδώ"! Ξεχειλίζουμε από οργή! Ειδικά η προσπάθεια που γίνεται να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και να αποκρύψουν την αλήθεια είναι οι σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Είναι οι σταγόνες που πυροδοτούν την οργάνωση του αγώνα», ανέφερε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Και πρόσθεσε: «Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Το χρωστάμε σε όλους τους νεκρούς συναδέλφους μας, στην Αγάπη, στην Θώμη, στην Αναστασία, στον Κυπριανό, στον Αναστάση, στην Ελένη, στον Γιώργο... στις οικογένειες των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους».

Αγαλμα Βενιζέλου, πριν από την πορεία

Eurokinissi

Αγαλμα Βενιζέλου, πριν από την πορεία
«Πλάι στους 57 νεκρούς των Τεμπών, δικαίωση ζητάνε άλλοι 197 νεκροί στα τρένα, από το 2010 έως το 2018. Την περίοδο, δηλαδή, που άρχισε η περίφημη "εξυγίανση" του ΟΣΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Βαριδάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μηχανοστασίου του ΟΣΕ, που ανέβηκε στο βήμα μαζί με συναδέλφους του.

Σημείωσε ακόμη ότι «είναι χρέος όλων μας να απαντήσουμε οργανωμένα και στις ατομικές τους ευθύνες και στα κούφια λόγια πως θα λογαριαστούμε μετά. Γιατί εκεί που σώθηκε κοσμάκης, εκεί που γλίτωσαν εργάτες από χώρους δουλειάς - νεκροταφεία, δεν βοήθησε κανένας σωτήρας. Οι οργανωμένοι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους το επέβαλαν. Οπως θα το επιβάλουμε και εμείς στον σιδηρόδρομο».

Και έκλεισε λέγοντας: «Αδέρφια μας, σας δίνουμε τον λόγο μας: Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Ετούτος ο λαός δεν προσκυνά τις εγκληματικές τους πολιτικές, δεν προσκυνά το κέρδος των λίγων. Ετούτος ο λαός γονατίζει μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!».

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Η σιωπή απλώθηκε παντού και από τα μεγάφωνα άρχισε να ακούγεται η φωνή του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλλει «τούτος ο λαός, αφέντη μου, δεν ξέρει πολλά λόγια, ... Νάτος, περνάει ο αδούλωτος στρατός της δικαιοσύνης».

Μέγα πλήθος και πάθος

Eurokinissi

Και ύστερα, η μεγαλειώδης πορεία ξεχύθηκε στους δρόμους. Ξεκινώντας από το Αγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατία, Μοναστηρίου, έφτασε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και συνέχισε, στην οδό Αγίων Πάντων, στη Λαγκαδά, στην Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο.

Στην κεφαλή της πορείας φοιτητές κρατούσαν ένα μαύρο πανί που πάνω έγραφε «Η οργή μας να γίνει ποτάμι - 57 νεκροί». Ακολουθούσε το κεντρικό πανό των εργατικών σωματείων που διαμήνυε «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί - σύγχρονες ασφαλείς φθηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους».

Εκεί μαζικά οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με το δικό τους πανό δήλωναν «Οι νεκροί μας τα κέρδη τους - το έγκλημα στα τρένα δεν θα ξεχαστεί». Κι από πίσω χιλιάδες διαδηλωτές, με συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα» κ.ά.

Μέσα στο μέγα πλήθος και κάποια παιδάκια, που κρατούσαν το πανό με το δικό τους τρένο ζωγραφισμένο. Ενα τρένο που στα βαγόνια του κουβαλούσε τον αγώνα, την ελπίδα, το θάρρος και τη ειρήνη και έγραφε «Το νου σας! έρχεται το τρένο που δεν το σταματάει κανείς».

Η πρωτόγνωρα μαχητική πορεία κατάφερε να εκφράσει την οργή που πλημμυρίζει όλους για το έγκλημα και ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πάψουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους!

Στο σχολείο που φοιτούσε ο Παναγιώτης...

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η κινητοποίηση που έγινε χτες στην πλατεία του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, μαζί με τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Γυμνασίου, του σχολείου όπου φοιτούσε ο 15χρονος Παναγιώτης, ένα από τα θύματα στα Τέμπη. Τα περισσότερα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση. Χαιρέτισαν μαθητής από το 4ο Λύκειο Κορδελιού - Ευόσμου και ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων. Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το 1ο Γυμνάσιο. Γονείς και μαθητές κρέμασαν τα πανό τους στα κάγκελα του σχολείου και βροντοφώναξαν «Παναγιώτη ζεις, δεν θα ξεχαστείς».

Ακούραστα - μαχητικά διαδήλωσαν και το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Νέο συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων την Κυριακή, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Νέο εργατικό - λαϊκό ποτάμι ξεχύθηκε χθες το απόγευμα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας για το έγκλημα στα Τέμπη. Από τον χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου ανακοινώθηκε νέο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. στο πέταλο της Αριστοτέλους.

Και το απογευματινό συλλαλητήριο των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων ανέδειξε την απόφαση του λαού και της νεολαίας «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί - όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Από νωρίς, δεκάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους πέρασαν συγκροτημένα από την παλλαϊκή κινητοποίηση στο Αγαλμα Βενιζέλου και συνέχισαν να μεταφέρουν το κάλεσμα ξεσηκωμού σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ο χώρος της συγκέντρωσης και οι γύρω δρόμοι και πλατείες πλημμύρισαν από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Δήμκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στο έγκλημα και ευχήθηκε οι 57 νεκροί να είναι οι τελευταίοι.

Η Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Καλαμαριάς (μέλους της ΟΓΕ), είπε: «Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όλους αυτούς που μιλάνε για ανθρώπινα λάθη, για να συγκαλύψουν τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση όλων των υποδομών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, η νέα γυναίκα».

Συγκινητική στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα η Γεωργία Σιδερίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δούλευε ως καθαρίστρια στο μοιραίο τρένο και θα μπορούσε και η ίδια να είναι ένα από τα θύματα, αν εκείνο το βράδυ δεν είχε ρεπό. Ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε τις ευθύνες όλων αυτών «που προσπαθούν να αποδώσουν το έγκλημα σε ανθρώπινο λάθος».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων της «Hellenic Train» στο μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης και ξάδερφος της Αγάπης Τσακλίδου, που έχασε τη ζωή της στην πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη. Κάλεσε εργαζόμενους και νέους «να γίνουμε όλοι μια γροθιά» γιατί «τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Τον όρκο που δώσαμε στην απεργιακή μας συγκέντρωση θα τον κρατήσουμε. Για όλη την εργατική τάξη, για όλον το λαό: Δεν θα ξεχαστούν οι νεκροί μας».

Η μεγάλη πορεία κατευθύνθηκε προς τον ΟΣΕ, μέσω της Αριστοτέλους και της Τσιμισκή, της Αναγεννήσεως και της Μοναστηρίου, και στη συνέχεια επέστρεψε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στα κάγκελα του υπουργείου κρέμασαν το πανό των σιδηροδρομικών και στη μνήμη των νεκρών οι διαδηλωτές περνούσαν και άφηναν από ένα λουλούδι, ενώ ταυτόχρονα άναψαν φαναράκια και τα άφησαν να φύγουν ψηλά στον ουρανό.

Σε άλλες πόλεις

Πρωτόγνωρα μαζικές και μαχητικές ήταν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα και στις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν την πλατεία των Σερρών. Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν επίσης στο Κιλκίς, στα Γιαννιτσά και στην Εδεσσα, με τη συμμετοχή και αγροτών με τα μηχανήματά τους. Το ίδιο και σε Κατερίνη, Νάουσα, Βέροια, αλλά και στον Πολύγυρο.

Η απόπειρα προβοκάτσιας έπεσε ξανά στο κενό

Αφού δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την απεργία, προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσια για να χτυπήσουν το μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο, προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Για τα χτεσινά γεγονότα, εξάλλου, όπου ομάδες με σκεπασμένα τα πρόσωπά τους έστησαν το γνωστό σκηνικό με την αστυνομία, μας είχε προϊδεάσει η πρεσβεία των ΗΠΑ μιλώντας για πιθανές συγκρούσεις τις μέρες αυτές! Κάτι ξέρει η πρεσβεία...

Είχε προηγηθεί σοβαρή καταγγελία από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Twitter ότι μέλη του είδαν στην οδό Ακαδημίας τρία συμβατικά αυτοκίνητα που ένα από αυτά είχε οδηγό άντρα με στολή των ΜΑΤ! Στο ίδιο αυτοκίνητο μάλιστα, στο πορτ μπαγκάζ, καταγγέλλουν ότι είδαν μπιτόνια με άγνωστο υγρό! «Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη να μαζέψει τους μηχανισμούς της», ξεκαθάριζε ο Σύλλογος.

Τα μπλοκ των συνδικάτων παρέμειναν στις θέσεις τους και συγκροτημένα φώναζαν συνθήματα όση ώρα εξελισσόταν η προσπάθεια να τους διαλύσουν και να ρίξουν καταπάνω τους τους γνωστούς μηχανισμούς. Η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα ακύρωσαν κάθε τέτοια προσπάθεια και οι χιλιάδες λαού διαδήλωναν μαχητικά για πολλές ώρες στο κέντρο της Αθήνας.

Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης ενάντια στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα κατήγγειλε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας για τη σχολική βία. Οπως είπε, η αστυνομία, αξιοποιώντας τα επεισόδια από συγκεκριμένες ομάδες, τις κατηύθυναν στο κύριο όγκο της συγκέντρωσης στη Σταδίου για να χτυπήσουν και να διαλύσουν την πορεία, πετώντας χημικά στους διαδηλωτές.

Υπογράμμισε πως «είναι ένα γνωστό σχέδιο που το έχετε ξανακάνει, αλλά δεν θα σταματήσετε την οργή του λαού, τη δράση των δεκάδων χιλιάδων που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα, ακολουθώντας το κάλεσμα των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών επιτροπών. Δεν μπορείτε να σταματήσετε την οργή του λαού, που είναι ένα ποτάμι φουσκωμένο που θα σας παρασύρει και θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους των εγκλημάτων».

Νωρίτερα, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ είχε καταγγείλει την απαράδεκτη απόφαση να παραμείνουν κλειστοί σταθμοί του Μετρό: «Η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Αστυνομίας, με εντολή της κυβέρνησης, να κλείσει σήμερα σταθμούς του Μετρό, ακόμα και μακριά από το κέντρο, δεν πρόκειται να εμποδίσει το ποτάμι του λαού και της νεολαίας να πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές, θα βρουν τον τρόπο να βρεθούν στη μεγάλη διαδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτό έχει ήδη φανεί από τα ξημερώματα, που δεκάδες χώροι δουλειάς και κλάδοι έχουν "νεκρώσει", σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!»

Νέα 48ωρη απεργία των σιδηροδρομικών

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα κι αύριο, μετά από απόφαση που πήραν τα τρία σωματεία εργαζομένων στη «Hellenic Train» και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ. Απόφαση για την απεργία πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Θυμίζουμε ότι τα σωματεία τους απεργούν από την περασμένη Τετάρτη. Δηλαδή, χτες συμπλήρωσαν 10 μέρες απεργίας και συνεχίζουν. Στο μεταξύ, χτες αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκαν με τη διοίκηση της «Hellenic Train», ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Βασικό αίτημά τους να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους για την ασφαλή εκτέλεση των δρομολογίων.

«Σκασμένος»...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός των Εργοδοτών, Κ. Χατζηδάκης, πήρε σκασμένος τον πρωθυπουργό για να του αναφέρει ότι αυτές τις μέρες, κανένα από τα συνδικάτα που προκήρυξαν απεργία δεν τήρησε καν ένα γράμμα από τον νόμο - έκτρωμα. Μάλιστα, λέγεται ότι με θλίψη σημείωσε: «Τούτες τις μέρες "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"»...Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ