ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
Σελ. /32
Ο ρωσικός Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βασικές πλευρές από την εικόνα στα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση και στο επίπεδο της προπαγάνδας

Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Βολχοβάνκα
Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Βολχοβάνκα
Στις στρατιωτικές επιτυχίες του ρωσικού στρατού και σε επιχειρήματα για τη δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εστιάζουν ο Τύπος και τα άλλα ΜΜΕ της Ρωσίας, καθώς τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και στα δύο στρατόπεδα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης υπηρετούν την προπαγανδιστική γραμμή κάθε πλευράς.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται καταγγελίες και στοιχεία που δεν «περνάνε» από τα φίλτρα των δυτικών Μέσων, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν ρεπορτάζ σε ρωσικά ΜΜΕ με καταγγελίες κατοίκων από χωριά του Ντονμπάς, όπως από το χωριό Σαρτανά, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ελληνες ομογενείς, για τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον αμάχων.

Στρατιωτικές επιτυχίες, «τάξη» και δηλώσεις Ουκρανών αιχμαλώτων

Σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη εικόνα, τα κυριότερα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, όπως το «Κανάλι 1» (πρώην ΟΡΤ) και το «Ρωσία 1», καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, αναφέρουν ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προχωρά βάσει του σχεδίου, ενώ ισχυρίζονται ότι με «χειρουργική ακρίβεια» επιφέρονται χτυπήματα μόνο σε στρατιωτικές υποδομές και υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία του πληθυσμού.

Παρουσιάζονται στρατιωτικές επιτυχίες, εγκαταλελειμμένες θέσεις του ουκρανικού στρατού και παρατημένα κρυσφήγετα ναζί, διακριθέντες αξιωματικοί και στρατιώτες του ρωσικού στρατού, παρασημοφορήσεις. Αναφέρεται ότι οι οικογένειες των πεσόντων και των τραυματιών παίρνουν αποζημιώσεις και θα έχουν πάντα στήριξη, ενώ επισημαίνεται ότι στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν υπάρχουν στρατεύσιμοι θητείας και εθελοντές.

Προβάλλονται βίντεο Ουκρανών αιχμαλώτων που λένε ότι οι Ρώσοι τους συμπεριφέρονται καλά και ότι τους παράτησαν οι αξιωματικοί τους. Ενας Ουκρανός πιλότος που νοσηλεύεται μαζί με Ρώσους λέει πως «είναι όλοι Σλάβοι». Παράλληλα προβάλλονται εικόνες από περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, οι οποίες δείχνουν να επικρατεί τάξη, να μοιράζεται ανθρωπιστική βοήθεια και να παρέχεται φροντίδα σε όσους κατάφεραν να βγουν από τις πολιορκημένες πόλεις. Υπάρχουν ακόμα αναφορές ότι υπήρξε συλλαλητήριο εναντίον των Ρώσων στη Χερσόνα, χωρίς τα στρατεύματα να πειράξουν τους διαδηλωτές.

Σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά, ρεπορτάζ σε ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει πόλεις, προσπαθώντας να το φορτώσει στους Ρώσους, και προβάλλονται σχετικές μαρτυρίες σε βίντεο.

Παρουσιάζονται πολλές καταγγελίες για τη δράση των φασιστικών ομάδων στην Ουκρανία: Για την αξιοποίηση αμάχων ως ασπίδα, τη ναρκοθέτηση δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, παραβιάσεις της συμφωνίας περί «ανθρωπιστικών διαδρόμων». Καταγράφονται μαρτυρίες κατοίκων που λένε ότι δεν τους αφήνουν οι Ουκρανοί να φύγουν, ότι εκτελούνται άνθρωποι που φεύγουν από τις πόλεις. Καταγγέλλονται βασανιστήρια σε βάρος αντιφρονούντων, ρατσισμός σε βάρος ξένων φοιτητών που επιχειρούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Ντονμπάς από ουκρανικές δυνάμεις, με βομβαρδισμούς χωριών, σχολείων κτλ. Παρουσιάζονται ρεπορτάζ για τη δράση των νεοναζί με απαγωγές και εκτελέσεις αυτονομιστών κ.ά., για την ύπαρξη μυστικής φυλακής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μαριούπολης, για τη στρατολόγηση ποινικών εγκληματιών στο «Τάγμα Τορνάντο» και την αποστολή τους στο Ντονμπάς. Προβάλλονται πορείες των φασιστών στην Ουκρανία, καταστροφή σοβιετικών μνημείων, επιθέσεις σε βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφέρεται ακόμα ότι σε πομπές προσφύγων προς το Λβοφ αστυνομικοί δίνουν προτεραιότητα σε ακριβά αυτοκίνητα, κλείνοντας το απέναντι ρεύμα για να περάσουν και απειλώντας τους απλούς πολίτες με όπλα.

Μαρτυρίες για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο χωριό Σαρτανά

Τις τελευταίες μέρες προβάλλονται επίσης μαρτυρίες από το χωριό Σαρτανά στο Ντονμπάς, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι Ελληνες ομογενείς. Το χωριό πέρασε το Σάββατο στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο αμάχων. Ρωσικά ΜΜΕ όπως το «Ria Novosti» και το «Russia Today» μεταδίδουν καταγγελίες κατοίκων ότι επί δύο μέρες οι ουκρανικές δυνάμεις και drones σφυροκοπούν το χωριό και τον άμαχο πληθυσμό. Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι το προηγούμενο διάστημα ο ουκρανικός στρατός δεν άφηνε κανέναν να βγει από το χωριό, ανατίναξε τις γέφυρες Ταλακόφσκι και Σαρτάνσκι, ναρκοθέτησαν την περιοχή, με αποτέλεσμα οικογένειες και παιδιά να ανατιναχτούν.

Προβάλλονται ακόμα ρεπορτάζ από την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στήριξη που παρέχεται σε πρόσφυγες του Ντονμπάς οι οποίοι κατέφυγαν στη Ρωσία.

Αναπαράγονται επίσης οι καταγγελίες της Μόσχας ότι η Ουκρανία ετοίμαζε τη δημιουργία ατομικής βόμβας στο Τσερνόμπιλ, πιθανώς με την εισαγωγή πλουτωνίου από τις ΗΠΑ και με παραγγελία πυραύλων για τη μεταφορά πυρηνικών από Τουρκία και Σαουδική Αραβία, όπως και η ύπαρξη εργαστηρίου δημιουργίας βιολογικών όπλων, χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σε ρωσικά κανάλια ξεκινούν ειδικές εκπομπές για την «αποκάλυψη πλαστών ειδήσεων», ενώ ψηφίστηκε νόμος ενάντια σε «fake news» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που προβλέπει πρόστιμο έως 1,5 εκατ. ρούβλια και 15 χρόνια φυλάκισης.

Μέτρα για τις κυρώσεις και συνέπειες στην ΕΕ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αντιμετώπισή τους, με διευκολύνσεις για εγχώριες επιχειρήσεις, με εγγύηση για τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις μέσα από τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με πάγωμα στην πληρωμή των αυξημένων υποθηκών κ.ά. Αναφέρεται ακόμα ότι το σύστημα SPFS (αναπτύχθηκε μετά τις κυρώσεις του 2014) μπορεί να αντικαταστήσει το SWIFT μέσα στη χώρα. Προβάλλονται επίσης μια σειρά άλλα μέτρα: 5 δισ. για την ανάπτυξη της αγοραστικής δύναμης, επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα σε κλάδους όπως φαρμακευτική, πληροφορική, άρση «περιορισμών» για την επιχειρηματική δράση, άρση ποινικών διώξεων για οικονομικά εγκλήματα κ.ά.

Ο ρωσικός Τύπος επισημαίνει με έμφαση ότι από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας χάνει η Ευρώπη και κερδίζουν οι ΗΠΑ. Οπως σημειώνεται, οι ΗΠΑ έχουν 10 φορές μικρότερες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, τα κεφάλαια δραπετεύουν από την Ευρώπη στην Αμερική, θα ανέβουν τα κρατικά χρέη ευρωπαϊκών κρατών. Επισημαίνεται ότι θα ανέβουν οι τιμές στην Ενέργεια και άρα σε βιομηχανικά προϊόντα, η τιμή των πτήσεων, των σιτηρών κ.ά., θα σταματήσει η εξαγωγή ρωσικού τιτανίου και μετάλλων της ομάδας του παλλαδίου, η ΡΟΣΚΟΣΜΟΣ θα σταματήσει να εξάγει διαστημικούς πυραύλους και κινητήρες. Αναφέρεται ακόμα ότι οι εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία μπορεί να μην επιτραπεί να ξαναγυρίσουν.

Τέλος, αναπαράγεται δημοσκόπηση του (κρατικού) Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (ΒΤΣΙΟΜ) σύμφωνα με την οποία το 84% των Ρώσων εμπιστεύονται τον ρωσικό στρατό, ενώ το 71% των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση να διεξαχθεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.


ΚΙΝΑ
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τηλεδιάσκεψη Σι με Μακρόν και Σολτς, ενώ ο ΥΠΕΞ σημειώνει πόσο «ισχυρή σαν βράχος» είναι η σχέση Πεκίνου - Μόσχας

Νέα αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, κατά 7,1%, ανακοίνωσε η Κίνα, που με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνεχίζει για μία ακόμα χρονιά να ιεραρχεί ψηλά την παραπέρα στρατιωτική της ενίσχυση. Επίσης, στο πλαίσιο και της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής Βουλής, ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα «πρέπει να καταστήσει πιο περιεκτικό το σώμα των στρατιωτικών νόμων και ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν ξένες χώρες, ώστε να προστατεύει καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η φιλία Κίνας - Ρωσίας είναι «ισχυρή σαν βράχος» και ότι «ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία».

Χτες, εξάλλου, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριομ Ολαφ Σολτς, από τους οποίους - σύμφωνα με την κινεζική πλευρά - ζήτησε «τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές». Ακόμα, δεν παρέλειψε να σημειώσει - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι η Κίνα στηρίζει τη Γερμανία και τη Γαλλία «στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για την ασφάλεια στην Ευρώπη, για τα δικά της συμφέροντα και τη δική της διαρκή ασφάλεια» και «μέσα από τη διατήρηση της στρατηγικής της αυτονομίας».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν στενές διαβουλεύσεις για τον συντονισμό περαιτέρω προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Το δε Παρίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις συμφώνησαν να έχουν στενές επαφές το επόμενο διάστημα και για θέματα όπως το Ιράν, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, πεδία στα οποία, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις που θα αφορούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θεωρούνται δύσκολα.

Συνομιλία Πούτιν - Μόντι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με φόντο την αποχή που επέλεξε η Ινδία στα ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι.

Ο Ινδός Πρόεδρος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν πίσω οι συμπατριώτες του», Ινδοί φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ο Μόντι εξέφρασε ετοιμότητα να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο γρήγορης διευθέτησης της σύγκρουσης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, μετά και από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο και της Ιαπωνίας, που ύψωσε τους τόνους σχετικά με τις Βόρειες Νήσους (για την Ιαπωνία) / Κουρίλες (για τη Ρωσία), το νησιωτικό σύμπλεγμα για το οποίο οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χ. Ματσούνο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας», ενώ ο αρμόδιος για την περιοχή γενικός διευθυντής του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Χ. Ουγιάμα, είπε ότι «η κατάληψη των Βόρειων Εδαφών από τη Ρωσία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι και τα δύο ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

Ακολούθησε σειρά αναρτήσεων της ρωσικής πρεσβείας στο Τόκιο, με τις οποίες μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι όπως κάποτε οι Ιάπωνες «στήριξαν την κυβέρνηση Χίτλερ, τώρα στηρίζουν την ουκρανική»...

Τέλος, ας καταγραφούν η αναφορά του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα και το κάλεσμά του στο Πεκίνο να πάψει να στηρίζει τη Μόσχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ