ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
Σελ. /32
Κίνδυνοι παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης από τη μεταφορά ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Η Πολωνία διαθέτει στις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη για να τα παράσχει στην Ουκρανία από αμερικανική βάση στη Γερμανία

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται επί σχεδόν δυο βδομάδες, μεγαλώνοντας το δράμα του ουκρανικού λαού, εντείνεται διαρκώς ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης Δύσης - Ρωσίας, με θύματα τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται χαρακτηριστικά στοιχεία για τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης: Η ουκρανική κυβέρνηση ζητάει επίμονα από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία (κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε άμεση εμπλοκή μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών δυνάμεων), η λυκοσυμμαχία προχωρά την επεξεργασία σχεδίων για την αποστολή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, κορυφώνοντας τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, ενώ η Ρωσία απειλεί ευθέως όσα κράτη προμηθεύουν με εξοπλισμό ή διευκολύνουν την αποστολή του στην Ουκρανία.

«Το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα στον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα - Κράκοβετς της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger» που παρέχονται από δυτικά κράτη βοηθούν. Ο Μπλίνκεν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Ευρώπη, έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες, όπου την Παρασκευή είχε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την ομάδα G7 και την ΕΕ, συζητώντας την «αποτροπή» της Ρωσίας μέσω σκληρών κυρώσεων.

Παράλληλα, οι απανωτές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι ότι πρέπει το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, οδηγώντας σχεδόν βέβαια σε απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επιβεβαιώνουν ότι - παρά τις επίσημες διαψεύσεις - στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες επικίνδυνες διεργασίες και συζητήσεις.

Κάτι τέτοιο θα έπληττε και την Ουκρανία, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, αλλά «μπορούμε να παρέχουμε αντιαεροπορική ικανότητα» και «αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου στόχου».

Παράλληλα εντείνονται οι σχεδιασμοί για το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, από την Πολωνία και ενδεχομένως άλλες χώρες, ξεχωρίζοντας σε αυτήν την φάση την αποστολή αεροσκαφών τύπου Mig-29 (που είναι «συμβατά» με τα υπάρχοντα αεροσκάφη που διαθέτει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία).

Οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στη Μολδαβία. Η Ουάσιγκτον εξετάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η Πολωνία θα λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα σε αντάλλαγμα για την απώλεια των αεροσκαφών που θα παραδοθούν, είπε ο Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον «ασφαλώς δεν παρεμποδίζει ή αποθαρρύνει» την Πολωνία, αλλά «δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά αεροσκαφών», επειδή θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στην προσπάθεια να αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά.

Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, αφού δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στηρίξει την Πολωνία σε «οποιαδήποτε επιλογή κάνει», προειδοποίησε ότι «η Πολωνία θα καταλάβει ότι οι επιλογές που κάνει όχι μόνο θα βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία, κάτι που είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να τη φέρουν σε απευθείας γραμμή πυρός χωρών όπως η Ρωσία ή η Λευκορωσία».

Χτες, πάντως, δύο μέρες μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν για τις εντατικές διαβουλεύσεις με τη Βαρσοβία για το θέμα, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη να αναπτύξει - άμεσα και δωρεάν - όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση της Ουάσιγκτον για να τα παράσχει στην Ουκρανία». Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να προχωρά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας ενίσχυσης του Κιέβου, χωρίς να εμπλέκεται το πολωνικό έδαφος.

Η πολωνική κυβέρνηση μάλιστα προτρέπει «άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29, να δράσουν στο ίδιο πνεύμα».

Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα για την κίνησή της, «η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων».

Στο πρώτο σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι «από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας ότι σκοπεύουν να δώσουν αυτά τα αεροπλάνα σε εμάς», προσθέτοντας ωστόσο ότι «ανυπομονεί» για την εξέταση του πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ σε αυτήν την πρόταση.

Νωρίτερα χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε σηκώσει τους τόνους καταγγέλλοντας «υποσχέσεις» της Δύσης που επί 13 μέρες «μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα μας παραδώσουν αεροσκάφη», προσθέτοντας πως η Δύση έχει ευθύνες γιατί δεν κατάφερε να «μας προστατεύσει από τους Ρώσους δολοφόνους».

Η Ρωσία προειδοποιεί για «εμπλοκή στη σύγκρουση»

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτοξεύει απειλές προς όλες τις χώρες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή στρατιωτικού υλικού ή ξένων μαχητών - μισθοφόρων προς την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, προειδοποίησε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάσης των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», είπε.

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, και η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους - συμπεριλαμβανομένων «πρώην στρατιωτικών» - και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης.

Εξάλλου και ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί από τη Ρωσία βήμα για στρατιωτική σύγκρουση, με «καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Μυρίζει μπαρούτι» στην Ανατολική Ευρώπη

Με χιλιάδες στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Συγκεκριμένα, ενισχύονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμός σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία και Λετονία.

Περίπου 130 μαχητικά αεροσκάφη και αεριωθούμενα πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ 200 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και 3 αεροπλανοφόρα στο Ιόνιο πέλαγος.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως η Μόσχα «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους.

Από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη.

Αλλωστε ο Μπλίνκεν υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία σε περισσότερους από 10.000, συμπεριλαμβανομένης μιας ταξιαρχίας της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Donald Cook» και «USS Forrest Sherman», που είναι εξοπλισμένα και με πυραύλους Κρουζ, έφτασαν στην περιοχή της Βαλτικής και θα παραμείνουν εκεί «μέχρι νεοτέρας», κίνηση που παρακολουθείται στενά από τη Μόσχα.

Κατά τ' άλλα «έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε χτες από τη Λετονία ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας πως ΗΠΑ, Καναδάς και Ισπανία έχουν στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στη Λετονία και «θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό ΝΑΤΟικού εδάφους».

Η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στα δυτικά της χώρας και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, αν και διευκρινίζει πως «δεν επιτρέπει αποστολές φονικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της».

Μια σειρά κράτη της Ευρώπης ανακοινώνουν αύξηση στρατιωτικών δαπανών, όπως πρόσφατα η Πολωνία στο 3% του ΑΕΠ, αλλά και η Δανία.

Ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», δήλωσε χτες η πρωθυπουργός Μ. Αντερσον, προσθέτοντας ότι «το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική».

«Λήξασα» χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κ. Νεχάμερ τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία επιμένει στις αξιώσεις της για την Ουκρανία

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει να αντιστέκεται στρατιωτικά, να αλλάξει το Σύνταγμά της κατοχυρώνοντας «ουδετερότητα», αποκλείοντας ένταξη στο ΝΑΤΟ ή άλλες «συμμαχίες», να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας πως η ρωσική εισβολή ολοκληρώνει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν 2.500 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.

Αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς, η Μόσχα θα σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική επιχείρηση, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Σε αυτές τις απαιτήσεις δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τον προχτεσινό τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, σε λευκορωσικό έδαφος.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ αύριο Πέμπτη θα έχουν συνομιλίες στην Αττάλεια της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ντμ. Κουλέμπα και Σ. Λαβρόφ. Οι συνομιλίες πιθανόν να είναι τριμερείς, δηλαδή με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας και της Ρωσίας, Χ. Ακάρ και Σ. Σοϊγκού.

Ενδείξεις για πιθανούς συμβιβασμούς από τον Ζελένσκι

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη ρωσική πλευρά και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά όχι να συνθηκολογήσει, δήλωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, καλώντας ξανά τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν σε απευθείας διάλογο.

«Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είπε: «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Το θέμα αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν μόνο από τη Ρωσία, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτά τα εδάφη».

«Το σημαντικό είναι, πώς θα ζουν εκεί οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας; Ποιος στην Ουκρανία θα συμφωνήσει να τους δεχτεί σε εμάς;», είπε ακόμη.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε εκτιμήσει πως δεν μπορεί να βρεθεί «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων» στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση, επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη» που διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», αλλά επίσης και «στους ηγέτες» και «να σεβόμαστε πάντα τη Ρωσία ως χώρα», επειδή «δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη αν η Ρωσία δεν περιληφθεί στη μεγάλη αρχιτεκτονική της ειρήνης στην ήπειρό μας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Ρωσία και ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης», φέρεται να ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Interfax». Το ρωσικό ΥΠΕΞ εμφανίζεται «ανοιχτό» σε ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το «Interfax».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν είχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Διαμάχη για βιολογικά όπλα και πυρηνικό κίνδυνο

Στο μεταξύ, μετά και το χτύπημα την περασμένη Πέμπτη στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια - με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται - το οποίο πήραν στον έλεγχό τους τα ρωσικά στρατεύματα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενημερώθηκε τη Δευτέρα από τις ουκρανικές αρχές για ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο, χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

«Εχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, προτείνοντας μια τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πρόταση.

Παράλληλα, το κινεζικό ΥΠΕΞ τάχθηκε με την πλευρά της Ρωσίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία και προέτρεψε όλες τις πλευρές να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Το Πεκίνο υιοθέτησε αναφορές ρωσικών ΜΜΕ ότι στα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών, κάτι που η Ρωσία ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Οι βιοστρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 36 χώρες και περίπου 20 από αυτά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Εισαγγελικές υπηρεσίες της Ισπανίας και της Γερμανίας διέταξαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί για μεγαλύτερη εμπλοκή.

Αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, με τις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώνουν σταδιακά το Κίεβο. Ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στο προάστιο Ιρπίν, περίπου 25 χλμ. από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι στα επόμενα 24ωρα η ρωσική επίθεση στο Κίεβο θα ενταθεί και πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη.

Στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας η ρωσική εισβολή εντείνεται, με «σφυροκόπημα» των πόλεων Τσερνίχιβ και Σούμι, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Στα νότια, η Μαριούπολη εξακολουθεί να πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και μόνο εν μέρει λειτούργησε ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την εκκένωση αμάχων. Υπήρξαν αναφορές κατοίκων σε ΜΜΕ ότι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συναντούσαν μεγάλες πέτρες και κλαδιά που είχαν φράξει τις οδικές αρτηρίες. Στη Μαριούπολη, ο Ερυθρός Σταυρός δεν συμμετέχει σε εκκένωση, ούτε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς «δεν υπάρχουν σχετικές εγγυήσεις ασφάλειας», ανακοίνωσε χτες ο οργανισμός. Επίσης δεν συμμετείχε ούτε στις εκκενώσεις στο Σούμι.

Βόρεια της Χερσόνας χτυπήθηκε η πόλη Μικολάιφ, ενώ όλα δείχνουν πως ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει επίθεση στην Οδησσό, στρατηγικής σημασίας πόλη στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενα θωρακισμένο ρωσικό στρατιωτικό τρένο μήκους εννέα βαγονιών μεταφέρθηκε στην περιοχή Χερσόνα της Ουκρανίας από την Κριμαία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που συμφωνήθηκαν οδηγούν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να εξυπηρετήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως από τους 10 διαδρόμους σε 5 πόλεις (Κίεβο, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, Σούμι, Μαριούπολη) η ουκρανική κυβέρνηση επέτρεψε να λειτουργήσουν μόνο 2-3, π.χ. από την πόλη Σούμι, όπου έγιναν δύο εκκενώσεις. Επανέλαβε δε τις κατηγορίες ότι ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις κρατούν «ομήρους» τους Ουκρανούς πολίτες σαν «αμυντική ασπίδα».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες το βράδυ νέα κατάπαυση του πυρός από σήμερα στις 9 το πρωί, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι.

Χτες ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία σε άλλες ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν φτάσει σε Πολωνία, Μολδαβία και Ρουμανία.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, σχεδόν 200.000 πολίτες από το Ντονμπάς και την υπόλοιπη Ουκρανία έχουν διαφύγει προς τη Ρωσία.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και για πάνω από 40 παιδιά. Στις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, ο ΟΗΕ καταγράφει 96 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου, καθώς συνεχίζονται βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Στη Χερσόνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν.

Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με COVID-19 και άλλους ήταν επίσης «απελπιστικά χαμηλά», και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.


Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από ανατιναγμένη γέφυρα στα περίχωρα του Κιέβου

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από ανατιναγμένη γέφυρα στα περίχωρα του Κιέβου

Copyright 2022 The Associated



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ