ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι γυναίκες να κάνουν μια νέα επιλογή: Με ισχυρό ΚΚΕ να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι και σήμερα φάρος στον αγώνα των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε όλο τον κόσμο, ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

Καλούμε κάθε εργαζόμενη, άνεργη, κάθε συνταξιούχο, νέα γυναίκα, να κάνει μια νέα επιλογή. Να βαδίσουμε μαζί ένα διαφορετικό δρόμο: Το δρόμο της ελπίδας, της πάλης για μια αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα, για μια οικονομία και κοινωνία που θα εξασφαλίζει σε όλες εργασία και ελεύθερο χρόνο, θα προστατεύει τη μητρότητα, χωρίς τη λογική του «κόστους» για το κεφάλαιο.

Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στους αγώνες και σε όλες τις κάλπες.

Απορρίψτε την πολιτική που σήμερα υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προηγούμενα οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας τις γυναίκες στην ανασφάλεια της ανεργίας, της έλλειψης κρατικών υπηρεσιών προστασίας της μητρότητας, των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.

Βαφτίζουν δήθεν φιλολαϊκή πολιτική υπέρ της «ισότητας των φύλων» και των «ίσων ευκαιριών» την εξίσωση προς τα κάτω των μισθών, των συντάξεων, των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.

Σας καλούμε να μη συμφιλιωθείτε με τον κατακερματισμό της ζωής σας ανάμεσα στις επαγγελματικές και οικογενειακές - προσωπικές υποχρεώσεις. Να μη συμφιλιωθείτε με τη λογική των «κουπονιών», των «εφάπαξ» επιδομάτων, των ευκαιριακών παροχών.

Με ένα ισχυρό ΚΚΕ παντού, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά.


Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ - Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

Σε εργαζόμενους στο Φάρμακο και στις τράπεζες μίλησαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθήνας

Σε φαρμακοβιομηχανία στο Κορωπί
Σε φαρμακοβιομηχανία στο Κορωπί
Σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πλήθος από γυναίκες εργαζόμενες βρέθηκαν την Παρασκευή 8/3, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, οι Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Σοφιανός, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την Περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθήνας αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Πρωτούλης επισκέφθηκε τη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer Ingelheim» στο Κορωπί, ενώ ο Ν. Σοφιανός τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Alpha Bank (επί της Λεωφόρου Αθηνών 105). Συζήτησαν με το προσωπικό το τι σηματοδοτεί η 8η Μάρτη για την εργαζόμενη γυναίκα, όχι μόνο σαν επέτειος αλλά - κυρίως - «δεμένη» με τους σημερινούς αγώνες και τις εξελίξεις.

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε «σε αυτά που οι εργαζόμενες δεν θα ακούσουν για την 8η Μάρτη, σε αυτά που δεν χωράνε στις φανταχτερές διαφημιστικές καμπάνιες για εκπτώσεις σε προϊόντα και πακέτα ομορφιάς που απευθύνονται στις γυναίκες». «Το νόημα της 8ης Μάρτη είναι ότι καμία από τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που τώρα ξηλώνονται μία προς μία, δεν οφείλεται στη "φιλευσπλαχνία" των εργοδοτών, αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Κι αυτό σημαίνει ότι και σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ωράριο, με Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην Alpha Bank
Στην Alpha Bank
Στη συνέχεια στάθηκε στα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, όπου μένουν πολλοί από τους εργαζόμενους του εργοστασίου, με αφορμή και τη συζήτηση για την τραγωδία στο Μάτι, και κλείνοντας κάλεσε σε συσπείρωση με το ΚΚΕ ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην Alpha Bank, ο Ν. Σοφιανός, μιλώντας στο προσωπικό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από την κυβέρνηση, που από τη μία βγάζει «στο σφυρί» χιλιάδες λαϊκές κατοικίες και από την άλλη υπονομεύει την εργασιακή προοπτική των τραπεζοϋπαλλήλων. Κάλεσε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στο πλαστό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, στο δίλημμα του «μικρότερου κακού», και να στηρίξουν το ΚΚΕ, γιατί «ένα ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα στους δήμους, στην Περιφέρεια, στην Ευρωβουλή, σημαίνει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση της πολιτικής που είναι εχθρική για τα δικά σας συμφέροντα».


ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες πόλεις

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την Παρασκευή το πρωί Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και οι γυναίκες πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Αντιπροσωπεία των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών συναντήθηκε με τους διοικητές των ΥΠΕ και κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους, μεταξύ άλλων για αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικούς διορισμούς εργαζομένων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονταν για το απόγευμα της Παρασκευής και σε άλλες πόλεις, με κεντρική τη συγκέντρωση της ΟΓΕ, σωματείων και φορέων στην Αθήνα, στα Προπύλαια. Λόγω της ώρας που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας, το ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Αθήνας, μαζί με ανταποκρίσεις από άλλες πόλεις, θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τετάρτης 13/3.


ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία

Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ

«Τιμάμε τις γυναίκες που με τον αγώνα και την πάλη τους έσπρωξαν προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας. Τις τιμάμε αντλώντας από το παράδειγμά τους δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία για να δώσουμε τους σημερινούς αγώνες για δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο, κοινωνική προστασία της μητρότητας, δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για τις ανάγκες της οικογένειας και των μελών της», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Υπογράμμισε πως σήμερα, στον 21ο αιώνα, οι ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών θεωρούνται «πολυτέλεια» από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, η προστασία της μητρότητας αποτελεί «κόστος» για το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, «βαρίδι» για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. «Αυτή την πολιτική σήμερα υπηρετούν και η σημερινή και οι χτεσινές κυβερνήσεις. Χτυπάνε κάθε δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας, εξισώνοντας προς τα κάτω μισθούς και συντάξεις, στο όνομα της "ισότητας των φύλων"», σημείωσε και αναφέρθηκε στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» εργαζόμενων γυναικών στην καθαριότητα των δήμων, στις απολύσεις εγκύων.

«Η συμμετοχή των γυναικών παντού, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους αγροτικούς συλλόγους και στους γυναικείους συλλόγους, αλλά και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στο Κοινοβούλιο, μπορεί να είναι ουσιαστική, να υπηρετήσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα στις καθημερινές ταξικές μάχες», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η κοινή πάλη ανδρών και γυναικών για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και δράση. Συντήρηση είναι η καλλιέργεια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα φύλα, σπέρνοντας κάλπικες αξίες που οδηγούν στην εξίσωση προς τα κάτω τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών. Η ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνολό τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, και εμείς ως ΚΚΕ τα διεκδικούμε με συνέπεια και σταθερότητα».

Διαπιστώσεις και κοροϊδία

Διαπιστώσεις για τον «μακρύ δρόμο που χρειάζεται να διανυθεί μέχρι την επίτευξη της ισότητας των φύλων» επανέλαβαν υπουργοί και βουλευτές στην ίδια συνεδρίαση, αποκρύπτοντας ότι η πολιτική που υπηρετούν, τόσο από τις θέσεις της κυβέρνησης όσο και απ' αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βαθαίνει τα προβλήματα και την ανισότητα σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις ήταν η παρουσίαση της «ισότητας» ανάμεσα στα δύο φύλα ως προϋπόθεσης για την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική συνοχή». Οσο για το περιεχόμενο που έδωσαν στην «ισότητα», ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δηλαδή με τις «ίσες ευκαιρίες», που ισοπεδώνουν δικαιώματα και ανάγκες, με την «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που λειτουργεί ως εργαλείο για την προώθηση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη, προέτρεψε τις γυναίκες να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «φεμινιστική απεργία». Πρόκειται για τα καλέσματα συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων σε γυναίκες να «απέχουν» στις 8 Μάρτη από την εργασία, τα μαθήματα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Τον υπόλοιπο χρόνο, καλούν τις γυναίκες να συμβιβάζονται με την εργασιακή ζούγκλα και με το σμπαράλιασμα της οικογενειακής και προσωπικής ζωής, με την απουσία κοινωνικών υπηρεσιών. Ετσι, η υπουργός, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, έσπευσε να στηρίξει την πρωτοβουλία ως ένα πρώτης τάξης «πλυντήριο» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, από το βήμα της συνεδρίασης ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών διαφήμισαν το νομοσχέδιο για την «ουσιαστική ισότητα», που εισάγεται την Τρίτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου πως «οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον». Δεν έφταναν τα ωράρια - λάστιχο, η δουλειά τις Κυριακές, οι απολύσεις εγκύων, η δουλειά χωρίς μέτρα για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, τώρα θα δούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή των εργοδοτών σε «εγγυητές της ισότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ