ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Για δεύτερη φορά μέσα σε 14 μέρες συγκλήθηκε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, για να αποφασίσει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

Στο ρόλο του «αρχάγγελου της κάθαρσης» ήταν αυτήν τη φορά η ΝΔ, που παρέλαβε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την υπόθεση «Novartis», ζητώντας Προανακριτική για την τιμολόγηση του Φαρμάκου κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις ευθύνες των αντίστοιχων υπουργών Υγείας.

Οι «καβγάδες» και οι αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων δεν έκρυψαν για μια ακόμα φορά τις ολοφάνερες στοχεύσεις να συσκοτιστεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που αντιμετωπίζει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή ως εμπόρευμα, αλλά και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις επικίνδυνες εξελίξεις αυτού του διαστήματος στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο και από την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οπως ήταν επόμενο, το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι το παιχνίδι που στήνεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ανταλλάσσουν κατηγορίες «διαπλοκής» και «σκευωρίας», δεν μπορεί να συσκοτίσει τη στρατηγική σύγκλιση ανάμεσά τους, στο τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει κομπάρσος στο έργο τους.

Η πρόταση της ΝΔ καταψηφίστηκε, καθώς «υπέρ» ψήφισαν μόνο η ίδια και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. «Κατά» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «άκυρο», ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε αποχή.

Επιχείρηση συσκότισης των πραγματικών αιτιών για την κατάσταση στην Υγεία

Αποχώρησε από την ψηφοφορία το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις εκφυλιστικές διαδικασίες και τα παιχνίδια σε βάρος του λαού

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών σκανδάλων όπως αυτό της «Νοβάρτις», για τον εκφυλισμό των διαδικασιών διερεύνησης του σκανδάλου, αλλά και για την επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων σε μια ανούσια αντιπαράθεση, ανέδειξε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εκφυλιστικές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της, γιατί δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο απ' τη ΝΔ στην υλοποίηση της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής και συνολικά των σχεδιασμών τους», ανέφερε και εξήγησε ότι η ΝΔ διευκολύνει τη συγκυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Υγεία, να ξεπλύνει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος, χρεώνοντάς τα στα σκάνδαλα, στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τη διευκολύνει στο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τον αποπροσανατολισμό του λαού από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διευκολύνει στο πλαίσιο της τέταρτης «αξιολόγησης» να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος του λαού, παίρνοντας μια σειρά από νέα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε «διευκολύνει το σχεδιασμό και συνολικά της αστικής τάξης για να διαμορφωθεί ένας αδιέξοδος για τις λαϊκές ανάγκες εγκλωβισμός στο νέο διπολικό σύστημα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος εστίασε στο πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο, που είναι η αδυναμία πλατιών λαϊκών στρωμάτων να έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες παροχές, λόγω της εμπορευματοποίησης της Υγείας. «Τα υπόλοιπα δεν αποτελούν παρά μέρος της συνήθους τακτικής μονοπωλιακών ομίλων να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά και η αποκάλυψή τους είναι μέρος του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ», πρόσθεσε.

Κατήγγειλε ότι, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν ξεσηκώσει κουρνιαχτό στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή για τους ανώνυμους μάρτυρες, σήμερα η ΝΔ στηρίζει την πρόταση για σύσταση επιτροπής σε ανώνυμες καταγγελίες, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στον εκχυδαϊσμό και τον εκφυλισμό της υπόθεσης αυτής.

«Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της επιτροπής, τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και φάνηκε πολύ γρήγορα ότι επιβεβαιωνόμαστε», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «με ευθύνη της πλειοψηφίας η προκαταρκτική επιτροπή οδηγείται σε εκφυλιστικές διαδικασίες ως προς το αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα και ξαφνικά το ανακάλυψαν 15 μέρες μετά τη σύστασή της». Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα έχει δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής, να εξεταστούν όλα τα αδικήματα ασχέτως αν κάποια τυπικά μπορεί να έχουν παραγραφεί, να εξεταστεί το σύνολο των μαρτύρων και των προστατευόμενων και να επεκταθεί η διερεύνηση και στην περίοδο της σημερινής κυβέρνησης.

«Δεν θα βάλουμε πλάτη να νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες, δεν θα βάλουμε πλάτη στη σημερινή ψηφοφορία στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε μια πρόταση που αποπροσανατολίζει το λαό απ' τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες, που συσκοτίζει την ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και προηγούμενων για τα προβλήματα που βιώνει ο λαός και που εγκλωβίζει τις λαϊκές συνειδήσεις σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του συστήματος», κατέληξε.

Στο «γήπεδο» της εμπορευματοποίησης της Υγείας ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε ότι σήμερα η ζωή και ο θάνατος των εργαζομένων βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας που καθορίζει την παραγωγή με βάση το νόμο του κέρδους. Σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται ότι η Υγεία, το Φάρμακο συνολικά, είναι εμπόρευμα, άρα ο καβγάς τους γίνεται στο ίδιο γήπεδο.

Επεσήμανε ακόμη ότι η σύγκρουση για το ποιος μείωσε περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη κρύβει ότι αυξήθηκε κατά 57% η συμμετοχή των εργαζομένων που πληρώνουν διπλά και μέσα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και με τη συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σημείωσε ότι με τακτικισμούς τόσο απ' τη ΝΔ όσο και απ' τη σημερινή κυβέρνηση κουκουλώνεται η πραγματική αιτία, η βάση των σκανδάλων. Το ΚΚΕ - τόνισε - ενδιαφέρεται να διαλευκανθούν τα σκάνδαλα, «αλλά ρόλο κομπάρσου δεν θα παίξει σε ένα παιχνίδι που θέλει να εγκλωβίσει το λαό σε ψεύτικη αντιπαράθεση για το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τη δυστυχία του και τη βαρβαρότητα και δεν θα αποδεχτεί ούτε τακτικισμούς στην επιτροπή ούτε κόλπα στην Ολομέλεια και γι' αυτό θα σηκωθεί και θα φύγει και θα καλέσει το λαό να κλείσει τα αυτιά στην ψεύτικη αντιπαράθεση, να συσπειρωθεί και να παλέψει κατά του πραγματικού αντίπαλου, του συστήματος, του καπιταλιστικού κέρδους που τον στέλνει στη δυστυχία όταν υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να ζήσει καλά».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση περί «ηθικού πλεονεκτήματος» τόνισε ότι αυτό κρίνεται με κριτήριο ποιο σύστημα υπηρετεί κάθε κόμμα. «Οταν υπηρετείς» - επεσήμανε χαρακτηριστικά - ένα σύστημα σαν αυτό που ζούμε σήμερα, όπου αυτοί που παράγουν τον πλούτο ζουν με 100 και 200 ευρώ, όπου δυστυχούν και χύνουν το αίμα τους εκατομμύρια για να μοιραστούν οι ενεργειακές πηγές, για να διατηρηθεί η εξουσία των λίγων, τότε δεν μπορείς να μιλάς για ηθικό πλεονέκτημα ούτε να επικαλείσαι διάφορα ιστορικά γεγονότα, γιατί ιστορικά εκείνοι που είχαν ηθικό πλεονέκτημα έδωσαν και τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις ιδέες τους, την κοινωνική απελευθέρωση».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Κουρνιαχτός» για τις εντυπώσεις, τσιμουδιά για την «ταμπακέρα»

Για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απορρίπτοντας την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τρεις υπουργούς της κυβέρνησής του προκειμένου, όπως είπε, «να προασπίσουμε τη σοβαρότητα», η οποία στη συνέχεια χάθηκε στη «μάχη της ατάκας» και στην προσπάθεια να σηκώσει «κουρνιαχτό» με επίκεντρο παλιά και καινούργια σκάνδαλα, αφήνοντας στο σκοτάδι το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας που στερεί απ' το λαό στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τα αξιοποιεί ως μη όφειλε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, εντούτοις επιχείρησε να εφησυχάσει το λαό υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί το στόχο «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, η ίδια που εκθέτει το λαό και τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους, έχει αναδείξει τη χώρα σε «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Μάλιστα, συνέκρινε τη στάση της κυβέρνησής του με αυτή του Κ. Σημίτη, όταν ο τότε πρωθυπουργός περίμενε την παρέμβαση των ΗΠΑ για να τις ευχαριστήσει μετά. Αντιθέτως, όπως είπε, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του κι ενώ τότε η ΕΕ παρέπεμψε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, σήμερα καταδίκασε απόλυτα τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η χλιαρή αντίδραση της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι κάθε άλλο παρά ως δύναμη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας πρέπει να υπολογίζεται απ' το λαό.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό υποστήριξε την «εθνική γραμμή για λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή και με αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας», και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλαξε άποψη και υπαναχώρησε απ' αυτή τη γραμμή όταν είδε διαδηλωτές στους δρόμους. Τέλος, για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία απάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει στο τηλέφωνο τον Τούρκο πρωθυπουργό όποτε κρίνει πως κάτι τέτοιο θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα αναδείξει «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Novartis», κατά τα αναμενόμενα ο Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε τη συζήτηση για να χρεώσει και πάλι στα σκάνδαλα και τη «ρεμούλα» του παλιού πολιτικού προσωπικού τη χρεοκοπία της χώρας, βγάζοντας λάδι το σύστημα, παιδιά του οποίου είναι και η κρίση και τα κάθε είδους σκάνδαλα.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την παραμικρή πολιτική ευθύνη και αναλώθηκε στη συνέχεια σε ένα κατηγορητήριο για οικογενειοκρατία, για την υπόθεση Αυγενάκη, για την εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο «Novartis», για τις ρατσιστικές δηλώσεις Δαβάκη, για τα «δανεικά κι αγύριστα» του Κυρ. Μητσοτάκη, για οφσόρ κ.λπ., επιλέγοντας τον κουρνιαχτό και την εντυπωσιοθηρία, μακριά απ' την ουσία της υπόθεσης.

Παρεμβαίνοντας μετά τη δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως μόνο η προανακριτική είναι αρμόδια πλέον να αποφασίσει για το αν η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητά της και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη που, όπως είπε, θα είναι αυτή που θα κρίνει και την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άνοιξε τη χτεσινή του ομιλία του με μια αναφορά στην όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ζητώντας η ελληνική πλευρά να «επιστρατεύσει» ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη με βάση και τις «διεθνείς συμμαχίες» της ντόπιας αστικής τάξης, και ενότητα, απέναντι σε μια χώρα, την Τουρκία, «αναθεωρητική δύναμη» και «αποσταθεροποιητικό παράγοντα». Επιτέθηκε, ωστόσο, στην κυβέρνηση ότι δεν οικοδομεί εθνική συναίνεση στα Ελληνοτουρκικά ή το Σκοπιανό, και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα για επιπολαιότητα.

Σε αυτό καθαυτό το θέμα της χτεσινής συζήτησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σκανδαλολογία πλήττει τις προσπάθειες οικοδόμησης φιλοεπενδυτικού κλίματος σταθερότητας στη χώρα.

Επέμεινε, βέβαια, στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητώντας να έρθουν στη Βουλή για να καταθέσουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η άρνησή της σημαίνει ότι θέλει κατασκευή υπόπτων προκειμένου να σπιλωθούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι επιδιώκει παραμονή με κάθε τίμημα στην εξουσία, ότι επιχειρεί να αλώσει το κράτος με διορισμούς πολιτικών της φίλων και ταυτόχρονα θεσμοθετώντας την απλή αναλογική αδιαφορεί για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας που «θα τινάξει τις θυσίες του λαού στον αέρα», βασικά την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Επανέλαβε, τέλος, την πρότασή του για μια «συμφωνία αλήθειας» με το λαό, η ουσία της οποίας είναι να αποδεχτεί ο λαός ό,τι του σερβίρουν ως «εφικτό» οι εκμεταλλευτές του, για διεύρυνση της κερδοφορίας τους.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Για «λάσπη, συκοφαντία και συνωμοσιολογία» έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, χρεώνοντας στην κυβέρνηση και τη ΝΔ τη «μετατροπή της χώρας σε ρωμαϊκή αρένα». Την ίδια ώρα, ζητώντας «τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σύνολο της πορείας της ελληνικής οικονομίας από το 2001 και μετά, για να δούμε πώς φτάσαμε εδώ», κατέθεσε τη δική της συμβολή στην επιχείρηση να βγει «λάδι» το σύστημα, αποδίδοντας όλα τα προβλήματα του λαού στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Στο ίδιο μοτίβο, πρότεινε ελέγχους από ανεξάρτητες αρχές στα οικονομικά των κομμάτων και να σταλούν τα πορίσματα στη δικαιοσύνη. Παραπονέθηκε δε στην κυβέρνηση ότι «αναζητά σωτηρία μέσα από την πόλωση και το διχασμό», αντί να πάρει «ειλικρινείς πρωτοβουλίες συναίνεσης και συνεννόησης», προφανώς με τη ΔΗΣΥ, για το «εθνικό συμφέρον».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θοδωράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προηγουμένως της ΝΔ, για «σπατάλη» αντί να προβούν στο «νοικοκύρεμα» και τη δραστική «μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν 28 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν στην Ελλάδα» και ότι «χρέος μας είναι να τους προσφέρουμε καθαρό τοπίο ανταγωνισμού, με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και μείωση εισαγωγών».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, απέδωσε και πάλι τη «χρεοκοπία» της χώρας στις... προσλήψεις στο Δημόσιο, κατακρίνοντας την κυβέρνηση γι' αυτές και για το ότι δεν δίνει «κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, που έπαθε πανωλεθρία». Πρότεινε να ελέγχει εισαγγελέας τις μεγάλες προμήθειες κ.ο.κ.

Οσο για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, αφού έβγαλε κι αυτός «λάδι» το σύστημα, αποδίδοντας με τη σειρά του τα πάντα στα σκάνδαλα και στην ατιμωρησία των υπευθύνων, δήλωσε ότι η ΧΑ θα ψηφίσει υπέρ της Προκαταρκτικής και στη συνέχεια επιδόθηκε σε ένα ακόμα εθνικιστικό - φασιστικό παραλήρημα, θέτοντας ξανά (μετά τον Κασιδιάρη σε Επιτροπή της Βουλής) ζήτημα για τους μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης, για τους οποίους αξίωσε να υπογράψουν δήλωση «ότι δεν είναι μητέρα τους η Τουρκία, διαφορετικά παράνομα βρίσκονται σε αυτό το κοινοβούλιο».

Η επίκληση του... πρέσβη

«Ρωτήσατε αν έχουμε αξιοπιστία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ... Μιας και συναντιέστε συχνά με τον Αμερικανό πρέσβη, ρωτήστε τον να σας απαντήσει...» Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού χτες στη Βουλή, απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη, είναι άλλο ένα μνημείο ξεπλύματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δείχνει, ανάμεσα σε άλλα, πόσο περήφανη νιώθει η κυβέρνηση για την εμπλοκή της στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, φτάνοντας στο σημείο να επικαλείται τα... καλά λόγια του πρέσβη για να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ. Η οποία ΝΔ, βεβαίως, έχει επίσης ανοιχτή γραμμή με τον Αμερικανό διπλωμάτη στο πλαίσιο της πλούσιας «δραστηριότητας» του τελευταίου. Κατά τα άλλα, περίσσεψαν οι συστάσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κυρ. Μητσοτάκη, γύρω από την «υπευθυνότητα» που πρέπει να δείχνουν για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», ενώ χαρακτηριστική ήταν η προθυμία του Αλ. Τσίπρα να συζητήσει με τη ΝΔ για το ενδεχόμενο σύστασης «Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας», πάντα στο πνεύμα της «εθνικής συναίνεσης». «Είμαι ανοιχτός στο διάλογο», επανέλαβε δυο - τρεις φορές ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη. Και όλα αυτά ανάμεσα σε διάφορες κορόνες του ψευτοκαβγά τους γύρω από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, δείχνοντας ότι τελικά οι «διαχωριστικές γραμμές» τους ξεθωριάζουν κάθε φορά που η συζήτηση πηγαίνει στα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη στρατηγική της αστικής τάξης, για τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη στήριξη των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ