ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Γαλαντόμοι με το κεφάλαιο, εμπαιγμός στους αυτοαπασχολούμενους

Eurokinissi

Στα λεγόμενα «αντίμετρα», όπως η μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών, που βέβαια προϋποθέτουν την επίτευξη των στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά και τα εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού, εστίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη 2η Διεθνή Συνάντηση Αθηνών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με οργανωτή τη ΓΣΕΒΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «διανθίσει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του με υποσχέσεις «για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης», υποσχέσεις που απευθύνονται βέβαια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με το γνωστό «τροπάρι» της «βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», λέγοντας ακόμη ότι «το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα».

Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ανάπτυξη επικαθορίζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως η διασφάλιση των κανόνων του ανταγωνισμού, η μείωση της γραφειοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το επιχειρηματικό κλίμα και το αδειοδοτικό καθεστώς, η ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο πτωχευτικός κώδικας και οι δυνατότητες που μπορούν να δοθούν για ρυθμίσεις χρεών και εισφορών, το ενεργειακό κόστος, το επίπεδο της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για έρευνα και καινοτομία, καθώς και η δυνατότητα συνεργατικών σχημάτων.

Πρόκειται για μέτρα, ένα προς ένα, βγαλμένα από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου, μόνιμες απαιτήσεις του προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία του, ενώ εντάσσονται και στο υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό σχέδιο» που διαβουλεύεται η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για την «επόμενη μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ίδρυση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας» ως ενός ακόμη εργαλείου για τη χρηματοδότηση κερδοφόρων και βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» με τον ΣΕΒ

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός περιέγραψε εκτός των άλλων και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, αφού ο νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάκαμψης που επιδιώκεται, θα συνοδευτεί από νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές και θα σημάνει μεταξύ άλλων το περαιτέρω τσάκισμα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Από την πλευρά του, λίγη ώρα μετά, στο ίδιο «μήκος κύματος», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνέργειες και να μεγαλώσουν το σχήμα τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αυτό «προϋποθέτει βέβαια ευρεία συναίνεση, ανεξαρτήτως των κύκλων διακυβέρνησης και των πολιτικών εξελίξεων». Είπε ακόμη ότι «τα μέλη του ΣΕΒ είναι κατά 70% δυναμικές ΜμΕ», καθώς βέβαια ως τέτοιες ταξινομούνται επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι «ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης περιλαμβάνει και τη λογική της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, όπου οι μικρές επιχειρήσεις επιδιώκουν να γίνουν μεσαίες και οι μεσαίες μεγάλες».

Μεταξύ άλλων, ο Θ. Φέσσας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ, έθεσε τους παρακάτω άξονες:

  • «Την υιοθέτηση του κανόνα 1 in 2 out», όπου πριν από κάθε νέα ρύθμιση που δημιουργεί εμπόδιο με ετήσιο διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις, πρέπει να αφαιρείται ένα άλλο εμπόδιο διπλάσιου κόστους (όπως συμβαίνει π.χ. στη Μεγ. Βρετανία, όπου την περίοδο 2011-2015 αφαιρέθηκαν επιπλέον «εμπόδια», κόστους 2,2 δισ. λιρών).
  • Την υιοθέτηση ενός «moratorium κόστους», ώστε καμία ρύθμιση να μην επιδρά αρνητικά ως προς το διοικητικό κόστος στις κατηγορίες επιχειρήσεων «που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη».
  • Την ανάγκη για «υπηρεσίες μιας στάσης» για τη μεγέθυνση και ανέφερε το παράδειγμα της Φιλανδίας, όπου 30.000 ΜμΕ υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής εξυπηρετούνται από ειδική υπηρεσία για όλα τα θέματα χρηματοδότησης, αδειοδότησης κ.ά.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διεργασίες με βαριά αντιλαϊκή ατζέντα

Με «ατού» τη «θετική αποτίμηση» του αντιλαϊκού έργου και στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», συνεχίζονται οι διεργασίες αναφορικά με τα 88 νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ενώ, όπως δηλώνει υψηλόβαθμος παράγοντας, το ζήτημα του εποπτικού πλαισίου για την «επόμενη μέρα» όσο και η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να «κλειδώσουν» τον Ιούνη.

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» προδιαγράφεται για το Μάη, με τον ίδιο αξιωματούχο να χαρακτηρίζει το στόχο «δύσκολο αλλά εφικτό». Την ίδια ώρα, μόνιμα στην ατζέντα βρίσκεται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια καθώς, όπως σταθερά επισημαίνεται από την πλευρά της Ευρωζώνης, η δεύτερη υποδόση (1 δισ. ευρώ) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος (αναφορικά με την 3η «αξιολόγηση») προϋποθέτει την «περαιτέρω πρόοδο» στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Μάη ενεργοποιείται το μέτρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για οφειλές αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ. Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συζήτηση αναφορικά με την πορεία για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη στην Ουάσιγκτον), θα εστιάσουν στο ζήτημα της εξέλιξης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που με τη σειρά του αποτελεί ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ.

Συνάντηση Τσακαλώτου - Πάιατ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν η πορεία της 4ης «αξιολόγησης», το «αναπτυξιακό σχέδιο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση κ.ά.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της αναβάθμισης των «F16» και βέβαια η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις «ελάφρυνσης» του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη «βιώσιμη ανάπτυξη», επανέλαβε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί ή όχι στη συνέχεια προληπτική γραμμή πίστωσης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση «καταρχήν συμφωνίας» με το ελληνικό κράτος αλλά σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», προσπάθεια για την οποία, όπως είπε, «το ΔΝΤ επιθυμεί να την βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει»...

Το «παράδειγμα» της Πορτογαλίας

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ επιχειρεί μια σύγκριση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία με αυτές στην Πορτογαλία. Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει, «η μετα-μνημονιακή πορεία της Πορτογαλίας δείχνει ότι, παρά τις διακυμάνσεις, οι κύριες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής παρέμειναν προσανατολισμένες προς σταθεροποιητικές πολιτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» του έρχεται να υπενθυμίσει και τα παρακάτω:

-- Η οικονομική πολιτική είναι κλειδί για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, με την παρατήρηση ότι τα επιτόκια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην Πορτογαλία παραμένουν 50% υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

-- «Οι αγορές, επίσης, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, των εγχώριων τραπεζών και επιχειρήσεων μιας χώρας, αν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές που αποσταθεροποιούν τη δημοσιονομική και διαρθρωτική της προσαρμογή». Οπως τονίζουν, «συνεπώς, χρειάζεται εγρήγορση ώστε να ακολουθείται ανά πάσα στιγμή σταθερή και αξιόπιστη οικονομική πολιτική».

-- «Οπως η Ελλάδα, έτσι και η Πορτογαλία δεν φαίνεται να μειώνουν γρήγορα τα κόκκινα δάνεια». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «εκ των ων ουκ άνευ είναι η ταχεία αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας, που μπορεί να συνεπικουρηθεί και με την μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών ανοιγμάτων σε κεντρικούς φορείς (bad banks)».

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Προς μια μελλοντική σταδιακή άρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης «έδειξε» η χτεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, αποσύροντας την πάγια διατύπωση της προηγούμενης περιόδου για αύξηση των αγορών ομολόγων «εφόσον κριθεί αναγκαίο». Τα ομόλογα αυτά κατατίθενται ως εγγύηση στην ΕΚΤ, που με τη σειρά της διοχετεύει πακτωλό φτηνής ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου να τονωθεί η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ στα σημερινά «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παραμείνουν στη μέγγενη της καταστροφής

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη συνάντηση:

«Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αφορούν το μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, πολύ μικρών επιχειρήσεων, ακόμα και μικρών με τα μέτρα της ΕΕ, που παραμένουν στη μέγγενη της καταστροφής, αφού ο τζίρος τους χτυπιέται από τη γενικότερη μείωση εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων, την αύξηση της φορολογίας, τη συρρίκνωση κοινωνικών δικαιωμάτων Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ.

Αφορούν έναν νέο κύκλο καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα συνοδευτεί από νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές, την προετοιμασία κάποιων μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γι' αυτό και αυτές οι υποσχέσεις δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Το γνωστό αφήγημα περί "δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος" είναι το σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων, τωρινής και προηγούμενων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αποχρώσεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους της χώρας να μη συναινέσουν στους παραπάνω σχεδιασμούς. Να οργανώσουν τη δική τους πάλη με στόχο τη διεκδίκηση μέτρων πραγματικής ανακούφισης, την ένταξή τους στο αφορολόγητο, τη διαγραφή τμήματος των χρεών τους σε Δημόσιο και τράπεζες, την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, τη νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας - περίθαλψης, αξιοπρεπείς συντάξεις. Μόνη αναγκαία και ρεαλιστική διέξοδος γι' αυτούς παραμένει η οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, η συμπόρευση με το ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ