ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στην Ψυχική Υγεία

Συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις». Με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Ψυχικής Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που «βλέπουν» σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία περιέχονται στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου. Τα υπόλοιπα δύο κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου περιέχουν πλήθος άλλων διατάξεων, ενώ συνολικά το νομοσχέδιο περιέχει 94 άρθρα.

Αναβάθμιση ιδιωτικού τομέα και «συνυπευθυνότητα» στην αντιλαϊκή κρατική πολιτική

Σε ό,τι αφορά την Ψυχική Υγεία, προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία ενός ενδιάμεσου διοικητικού φορέα μεταξύ των Τομέων Ψυχικής Υγείας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου, που είναι η συγκρότηση Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών σε κάθε περιφέρεια, μέσα από τις οποίες ενισχύεται και κατοχυρώνεται πλέον ο θεσμικός - διοικητικός ρόλος των ιδιωτών και των ΜΚΟ στις αποφάσεις για την Ψυχική Υγεία.

Οι Επιτροπές αυτές θα έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν σύσταση, κατάργηση, συγχώνευση ή μεταφορά μονάδων του τομέα Ψυχικής Υγείας. Θα εισηγούνται επίσης για τη μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη προσωπικού κ.ά. Στις ίδιες Επιτροπές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ασθενών, των «ληπτών», όπως αναφέρονται, «υπηρεσιών ψυχικής υγείας», για παράδειγμα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών «ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και την αρχή της «συνυπευθυνότητας».

Ακόμα, στο άρθρο 48 προβλέπεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) θα έχει τη δυνατότητα πλέον να ιδρύει μονάδες Ψυχικής Υγείας ή να συνεχίσει τη λειτουργία τους για ένα χρόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνέχεια να τις κλείσει.

Ειδικά για τις αρμοδιότητες που δίδονται στην ΑΕΜΥ, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε χτες μιλώντας στην Επιτροπή: «Διευρύνεται και ενισχύεται ο ρόλος της λειτουργίας της, κάτι που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας». Πρόσθεσε, ακόμα, αναφερόμενος σε παραγράφους του ίδιου άρθρου ότι, «παράλληλα, χορηγείται στην ΑΕΜΥ η δυνατότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ψυχοκοινωνικής διάγνωσης των μεταναστών. Εδώ έχουμε ανατροπή, παράλληλα, των εργασιακών σχέσεων, αφού θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις έργου, να ενισχύει τη λειτουργία των μονάδων Ψυχικής Υγείας με αποσπάσεις εργαζομένων από το Δημόσιο. Επίσης, η ΑΕΜΥ αναλαμβάνει να υλοποιήσει προγράμματα που αφορούν μετανάστες και αποκτά το δικαίωμα να ιδρύει ΚΕΚ».

Η πρώτη χτεσινή συνεδρίαση αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Παίρνοντας το λόγο η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισήμανε σχετικά με τις ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία ότι επιβεβαιώνεται πως «στοιχείο της πολιτικής» και της σημερινής κυβέρνησης «είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, αλλά και του ανταποδοτικού χαρακτήρα των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας».

Οπως επισήμανε, οι ρυθμίσεις αυτές πατάνε στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «τη λειτουργική διασύνδεση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι με βάση αυτήν την πολιτική, ήδη, και με πρόσχημα την αποασυλοποίηση, «έκλεισαν ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα από τα 9 να μείνουν 3», ενώ τώρα «έχουμε μια πανσπερμία, ένα σουπερμάρκετ να το πω, δομών με ιδιώτες, ΜΚΟ, με δημόσιες δομές, σε αντιδραστική κατεύθυνση».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σύσκεψη και πρωτοβουλίες για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας
Σύσκεψη φορέων, συλλόγων και σωματείων της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/3 με αντικείμενο τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Η σύσκεψη έγινε με αφορμή προσχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει σαρωτικές αλλαγές, τόσο στον υγειονομικό χάρτη της χώρας (συγχωνεύσεις κλινικών, νοσοκομείων κ.λπ.) όσο και στους ήδη κουτσουρεμένους οργανισμούς των νοσοκομείων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ, αναδιαρθρώνει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας όχι βάσει μελέτης των πληθυσμιακών σύγχρονων αναγκών, αλλά αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντικά κέρδη, που θα κοστίζει ελάχιστα στο κράτος και πολύ στην τσέπη των εργαζομένων», σημείωσε αρχικά στην εισήγησή του ο Κώστας Κίρλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Παρουσιάζοντας την τραγική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, σημείωσε ότι τα Κέντρα Υγείας, τα οποία αν και παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, συστηματικά υποβαθμίζονται, φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να εφημερεύει εναλλάξ το ΚΥ Πάργας με το ΚΥ Καναλακίου.

«Επόμενη πράξη αυτού του δράματος είναι η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα νοσοκομεία», σημείωσε ο Κ. Κίρλας. «Το ότι το υπουργείο θεωρεί πολλά δύο νοσοκομεία στην περιοχή της Πρέβεζας - Λευκάδας το έχουμε ακούσει πολλές φορές, επίσημα και ανεπίσημα. Το ακούσαμε και πρόσφατα από τα χείλη του γγ του υπουργείου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Πριν από λίγους μήνες επίσης και με αφορμή την ελλιπή στελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής είχε ζητηθεί από την 6η ΥΠΕ να συνεφημερεύσει η Χειρουργική Κλινική της Πρέβεζας με τη Λευκάδα στη λογική της "συντονισμένης λειτουργίας", σε πρώτη φάση, των δύο τμημάτων. Είναι κάτι που πιστεύουμε πως μεθοδεύεται και πως η πρόβλεψη για διασύνδεση νοσοκομείων σε όμορους νομούς κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της υποβάθμισης του ενός εκ των δύο, με γνώμονα πάντα τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής».

Σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι της περιοχής δήλωσαν ότι θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε να δώσουν δυναμικές απαντήσεις σε όποια μεθόδευση αποσκοπεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να καλέσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, ενώ οι σχετικές πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν στις 28 Μάρτη, με κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Υγεία.

Κινητοποίηση για τους εργολαβικούς στο «Λαϊκό»

Κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» μαζικοί φορείς της περιοχής, με αίτημα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η «Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο και στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο «Λαϊκό» μόλις την προηγούμενη βδομάδα πληρώθηκαν μόνο το Νοέμβρη του 2016, ενώ δουλεύουν απλήρωτοι για τρεις μήνες και πλέον.

Οι φορείς που διοργανώνουν την κινητοποίηση απαιτούν: Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά - να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Καμιά απόλυση. Ολες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στη δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις σημερινές ανάγκες. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ