ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα αντεργατικά μέτρα στο τραπέζι κυβέρνησης - τρόικας

Σχεδιάζουν κι άλλο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, θεσμοθέτηση της ανταπεργίας και κατάργηση των τριετιών

Εχοντας συμφωνήσει στην παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες (έχει ήδη επέλθει μείωση κατά 1,1 μονάδες) και στην αναμόρφωση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, κυβέρνηση και τρόικα, για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανοίγουν τώρα νέα «κεφάλαια» στην επίθεση διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Οπως προκύπτει από ενημέρωση στελέχους της κυβέρνησης, μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν σχεδιασμοί όπως να θεσμοθετηθεί ως προϋπόθεση η απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης για απεργία, να καθιερωθεί το lock out (ανταπεργία) και να παγώσει η ωρίμανση με τις τριετίες μετά το 2017!

Θυμίζουμε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες, προκειμένου να δυσκολέψει την κήρυξη και την οργάνωσή τους, όπως και η θεσμοθέτηση της «ανταπεργίας», είναι μόνιμα αιτήματα των εργοδοτών και η εφαρμογή τους μεθοδεύεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Το Φλεβάρη του 2013, το υπουργείο Εργασίας, με διαρροές στον Τύπο, προανήγγειλε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως σημειωνόταν στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (12/2/2013), «τα επιτελεία του υπουργείου ετοιμάζουν σχέδιο με το οποίο θα ανατρέπεται ο τρόπος λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, όπως ισχύει σήμερα με τον ν.1264/1982, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων, να απαντούν με ανταπεργία (λοκ-άουτ).

Συγκεκριμένα, η προκήρυξη απεργίας που σήμερα στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του σωματείου και αφού πρώτα έχει διαπιστωθεί απαρτία, να αντικατασταθεί με απόφαση όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, αναβιώνοντας έτσι το περίφημο "άρθρο 4" για τις ΔΕΚΟ το 1983.

Ενας τέτοιος, όμως, όρος οδηγεί πρακτικά στην παρεμπόδιση κάθε απόφασης για απεργία. Το ίδιο προκλητική είναι και η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο για να επαναφέρει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις για προκήρυξη ανταπεργίας (δηλαδή κλείσιμο της επιχείρησης) και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Δυνατότητα που υπήρχε πριν το 1982 με το νόμο 330/1976 του τότε υπουργού Εργασίας Λάσκαρη και καταργήθηκε με το νόμο 1264.

Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση κινούνται και οι σχεδιασμοί - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές - για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης με τον περιορισμό ή την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλά και την αλλαγή της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είναι η ύπαρξη και λειτουργία των Εργατικών Κέντρων, και κυρίως το δικαίωμά τους να κηρύσσουν απεργία σε επίπεδο νομού.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ισχυρίζονται ότι "δεν μπορεί... να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις", ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωνε στο "Βήμα" πως "έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές και οι συνθήκες αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν - τουλάχιστον - να ανοίξει η συζήτηση"!».

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ εισιτήρια, εσωτερικού - εξωτερικού, ακτοπλοϊκά, ξενοδοχεία, εκδρομές, κρουαζιέρες. Τιμές ασυναγώνιστες, ενοικιάσεις πούλμαν - αυτοκινήτων. «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ TOURS» (κάθοδος Κηφισού έξοδος Ρέντη) πλατ. Αγ. Ιωάννου Ρέντη 11, 210.4817.985, 210.4815.346, FAX 210.4810.523.

ΑΓΟΡΑ εισιτηρίων, εσωτερικού - εξωτερικού, αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, τρένου, ξενοδοχεία, ταξίδια, κρουαζιέρες. Φθηνότεροι με όλες τις εταιρείες. Ευρώπη από 20 ευρώ, Αμερική από 249 ευρώ, Αφρική από 293 ευρώ, Αυστραλία από 620 ευρώ. Γαμήλια ταξίδια - λίστα γάμου. Εξωτικοί προορισμοί από 650 ευρώ. FOTINOPOULOS TRAVEL Ε. Βενιζέλου 53, Ν. Σμύρνη. Τηλ. 210.9312.963, 210.9318.612.

ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

ΑΔΩΝΙΣ, Λογικές τιμές. Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σύγχρονα δωμάτια, ειδικά διαιτολόγια, ανθρώπινες συνθήκες, σεβασμός στους γονείς σας, έμπειρο προσωπικό, μόνιμοι ιατροί. Εμπιστευτείτε την 20ετή πείρα μας. Τηλ. 210.9600.680, 210.9600.681, Νικηφόρου 20, Γλυφάδα, www.adonis.com.gr

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

ΒΑΡΗΚΟΟΙ προσοχή! Νέο ψηφιακό ακουστικό μέσα και έξω στο αυτί χωρίς σφύριγμα, με σωστή ποιότητα ακοής. Γ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε. ΑΘΗΝΑ: Ακαδημίας 87, τηλ. 210.3831.705, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 34, τηλ. 2310.237.755. ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Δραγάτση 2, τηλ. 210.4126.845.

ΤΕΝΤΕΣ

ΤΕΝΤ CENTER Τεντοτεχνική. Μεγάλη ποικιλία υφασμάτων, ευκολίες πληρωμής. Αμεση εξυπηρέτηση, δωρεάν εγκατάσταση. Αφήνουμε την τέντα να μιλήσει από μόνη της! Σωκράτους 52 - Δραπετσώνα, 210.4080.119, 210.4080.199, κιν. 6942.554.060. Δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΧΡΩΜΑΤΑ, επισκευές κτιρίων, μετατροπές. Μονώσεις, υδρομονώσεις θερμοπροσόψεων κτιρίων, σοβάδες. Φρεσκαρίσματα πολυκατοικιών με δικές μας σκαλωσιές, τηλ. 210.2467.426, κιν. 6932.991.255, ΑΜΔΑΡΗΣ.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τεσσάρι 95 τ.μ., Νιόβης 11 - 3ος όροφος, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Τιμή εξαιρετική, προτιμάται οικογένεια και μακροχρόνια μίσθωση. Πληροφ.-τηλ.: 210.6723.693.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Πλατιά πολιτική δράση αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με σύνθημα: «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία». Ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις προβάλλονται στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος. Μεταξύ αυτών για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 10.30, σύσκεψη πραγματοποιεί η ΚΟΒ Επαγγελματιών Οδηγών του ΚΚΕ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) στον Πειραιά.

Την Τρίτη 11/3

-- Στις 9 π.μ. σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» θα μιλήσει ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

-- Στις 12.45 μ.μ. σε εργαζόμενους του πολυκαταστήματος ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Αιγάλεω θα μιλήσει ο Τ. Κεσόπουλος, Γραμματέας της ΤΟ Εμπορίου.

-- Στη 1 μ.μ. σε εργαζόμενους της PRICE ελεγκτικής θα μιλήσει ο Π. Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Κυριακή

Στις 6 μ.μ., σε σύσκεψη στο Ν. Παντελεήμονα Πιερίας θα μιλήσει η Κατερίνα Κουρίτα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφια δήμαρχος Δίου - Ολύμπου.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στη ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου, με τον Γ. Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην Κρήτη

Σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ. περιοδεία στη Βιάννο με επικεφαλής τον Στ. Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης και τον Γιάννη Παπαδημητρόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βιάννου.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Σήμερα, Κυριακή

-- Η ΚΟ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Αμφιλοχίας. Θα μιλήσει ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Δευτέρα

-- Η ΚΟ Μεσολογγίου του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Κυριακή

-- Συγκέντρωση στο Καστρίτσι, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κ. Πελετίδη, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας και υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας.

-- Συγκέντρωση στις εργατικές κατοικίες του Αγ. Νεκταρίου, στις 11.30 π.μ., στα Προσφυγικά, με ομιλητή τον Κ. Πελετίδη.

Αρχαιρεσίες σε Σωματεία

-- Από 10 έως 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση 19) τη Δευτέρα 10 Μάρτη και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά, στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος), την Τρίτη 11 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. και την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νοτιοανατολικά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαγονησίου (Καλυβίων 61), την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του Δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), το Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν και σε ξενοδοχεία.

-- Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, θα κάνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οι ημερομηνίες των εκλογών είναι: Δευτέρα 10 Μάρτη έως Παρασκευή 14 Μάρτη, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ. Σάββατο 15 Μάρτη και Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος). Η κάλπη θα βρίσκεται επίσης σε χώρους δουλειάς.

Τιμούν την εργαζόμενη γυναίκα
  • Εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
  • Σε εκδήλωση με αφορμή την 8η Μάρτη θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 16/3, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Κορωπίου.
Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα φαρμακεία

Απεργούν αύριο και μεθαύριο οι φαρμακοποιοί εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια για τη μεταφορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ - μάρκετ και τη συνολική απελευθέρωση στα φαρμακεία (ιδιοκτησιακό ωράριο) όπως προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Απεργίες στο Δημόσιο

Απεργίες στις 12 Μάρτη και στις 19 - 20 Μάρτη κήρυξε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργανώνουν, στις 12 Μάρτη, συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. Καλούν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 13 - 18 Μάρτη σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που ακολουθεί και για να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα. Ζητήματα αιχμής είναι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών.

Σήμερα ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα γίνει ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ, ο οποίος οργανώνεται φέτος από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων. Κάλεσμά συμμετοχής απευθύνει και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org