ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας υπονομεύει την ικανοποίηση των αναγκών των ΑμΕΑ

Σε συγκέντρωση των ΚΟ Πρόνοιας Αττικής μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πρόοδος στην επιστήμη έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να εφαρμόζονται καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων με σωματική αναπηρία, ακόμη και της πολύ βαριάς, να εντοπίζεται έγκαιρα και σε κάποιες περιπτώσεις να προλαβαίνουν τα γνωστά εγκληματικά εργατικά «ατυχήματα», που αυξάνονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Ομως, όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας στον τομέα αυτό απαιτούν τσέπη με χοντρό χρήμα.

Από την άλλη, στη Σοβιετική Ενωση, εκτός του ότι το εργατικό κράτος παρακολουθούσε το παιδί και τη μητέρα, από την κύηση, στο διάστημα 2 έως 3 χρόνων υπήρξε καθολική εξέταση όλων των παιδιών από 12 διαφορετικές ειδικότητες, κι όπου εντοπιζόταν πρόβλημα υπήρχε άμεση ένταξη του παιδιού κι ανάλογη στήριξη της οικογένειας, από εξειδικευμένο πρόγραμμα και δομή.

Πατώντας στην παραπάνω πείρα από «δύο κόσμους», η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ανέδειξε τη θέση και τη στάση του Κόμματος για το ζήτημα των ΑμΕΑ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των ΚΟΒ Πρόνοιας και των Κομματικών Ομάδων Γονιών και ΑμΕΑ Αττικής που έγινε την περασμένη Κυριακή. Είπε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα:

«Από το 1974 και μετά το ΚΚΕ ξεκίνησε την επεξεργασία των θέσεων για τα γενικά και πιο εξειδικευμένα προβλήματα των ΑμΕΑ. Από χρόνο σε χρόνο, παίρνουμε υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις πιο ριζοσπαστικές απόψεις κλάδων (ιατρικής, φυσικοθεραπείας, ψυχολογίας, παιδείας κ.ά.) που το αντικείμενό τους αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως και των οικογενειών τους.

Ολα τα κόμματα στα προγράμματά τους αναφέρουν με περίσσια τάχα συγκίνηση τα προβλήματα των ΑμΕΑ. Δεν λείπουν οι καλές ιδέες σαν περιτύλιγμα. Το θέμα είναι ότι η πρόνοια, η προστασία των ΑμΕΑ είναι ενταγμένη σ' ένα υποβαθμισμένο κρατικό σύστημα που το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, μειοψηφικό σε σχέση με τον εκτεταμένο ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα είναι ότι η κοινωνική πολιτική - Πρόνοια, επομένως και τα ΑμΕΑ, αντιμετωπίζονται στις συνθήκες του καπιταλισμού ως κόστος, ως δαπάνη, ως χώρος που το κεφάλαιο αν επενδύσει αποκομίζει παχιά κέρδη.

Το ζήτημα δεν βρίσκεται στο τι υπόσχονται αλλά αν αναγνωρίζουν τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αναγκών, επιστημονικά σύγχρονο, αν αναγνωρίζουν τις αυξημένες οικονομικές, επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων στον τομέα αυτό, κι αν διασφαλίζεται η κάλυψη όλων των αναγκών, σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες. Ο κοινωνικός χαρακτήρας σημαίνει δωρεάν παροχές και ισότητα για όλους και όλες, το ύψος του επιπέδου να καθορίζεται σε κάθε φάση από το επίπεδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καθολικής ανάπτυξης της κοινωνίας.

Ομως, στον καπιταλισμό, οι κοινωνικές ανάγκες της πρόληψης, της υγείας του λαού και των ΑμΕΑ είναι εμπορευματοποιημένες με πολλές μορφές ακόμη και όταν παρέχεται ένα μικρό τους μέρος δωρεάν ή με φτωχο-επιδόματα. Η εμπορευματοποίηση εκπορεύεται από το γεγονός ότι στο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης το πιο σημαντικό και καθοριστικό εμπόρευμα είναι η εργατική δύναμη, η ικανότητα του ανθρώπου για εργασία, γιατί παράγει υπεραξία που αυτή μετατρέπεται σε κεφάλαιο μέσα από το εμπόριο και το σύνολο των υπηρεσιών».

Μπροστά στις κάλπες

Σχετικά με τις εκλογικές μάχες που θα δοθούν τους επόμενους μήνες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Το κριτήριο της ψήφου για όλες τις κάλπες είναι ενιαίο, με την έννοια ότι απαιτείται στην κάλπη να βγει δυνατότερη από ποτέ η θέληση και η πολιτική ωρίμανση του λαού να αντεπιτεθεί ενιαία στο κεφάλαιο και τα κόμματα που, παρά τις αντιθέσεις τους για το ποιο θα είναι στη διακυβέρνηση, κινούνται στην ίδια γενική πολιτική γραμμή, στην ενσωμάτωση και πειθαρχία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (...)

Κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι ποιο κόμμα θα είναι πρόθυμο να συνεργασθεί ή να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλιστικό μονόδρομο, αλλά ποιο κόμμα αντιστέκεται, προτείνει φιλολαϊκές λύσεις και αναγνωρίζει τον αναντικατάστατο ρόλο της ταξικής πάλης, της ασυμφιλίωτης πάλης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το θέμα για το λαό είναι απέναντί του να στέκει ένα ασταθές πολιτικό σύστημα, μια αδύναμη κυβέρνηση σε συνδυασμό με ισχυρό το ΚΚΕ και δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, γιατί τότε υπάρχει ελπίδα οι αγώνες να οδηγήσουν σε ορισμένα θετικά αποτελέσματα (...).

Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι ο καπιταλισμός χωράει τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, όμως πρέπει να εξαντλήσουν με τη δύναμή τους, να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις, να ετοιμάζονται για να μη δεχθούν νέες θυσίες (...) Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ζητήματα τακτικής, ορισμένα ιδεολογήματα και συνθήματα που τις συναντάμε σε όλα τα αστικά κόμματα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και παγκόσμια (...).

Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους του μόχθου (...) Και πιο ειδικά απευθυνόμαστε σε όσους δεν ανέχονται στο όνομα της "αριστεράς" και της "προόδου" να βρωμίζονται αξίες και ιδανικά για τα οποία έπεσαν ζωές, βασανίστηκαν και κυνηγήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που έγιναν επαναστάσεις κι επικράτησαν, αυτές μπορούν να ξαναγίνουν όταν οι λαοί το αποφασίσουν στις κατάλληλες συνθήκες. Από τη στιγμή που έγιναν λαϊκές εξεγέρσεις, ανεξάρτητα πώς εξελίχθηκαν, σημαίνει ότι οι λαοί μπορούν να εξεγερθούν όταν το αποφασίσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Από τη στιγμή που έγιναν μεγάλοι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες που συνέτριψαν ισχυρότερους στρατούς κατοχής, σημαίνει ότι οι λαοί μπορούν όταν αποφασίσουν να νικήσουν, να μην υποταχθούν εθελοντικά.

Μπροστά στο λαό, στη νεολαία μπαίνει ένα ερώτημα: "Υποταγή και παθητικότητα ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση κλιμακούμενη μέχρι την τελική νίκη, όπου ο καπιταλισμός θα γίνει οριστικά παρελθόν";».

Ευχές για ταχεία ανάρρωση

Στο νοσοκομείο εξακολουθεί για ενδέκατη μέρα να βρίσκεται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, λόγω επεισοδίου δύσπνοιας και ταχυαρρυθμίας, επί εδάφους υποτροπιάζουσας κολπικής μαρμαρυγής, όπως αναφέρεται σε ιατρικό ανακοινωθέν. Την Παρασκευή υποβλήθηκε με επιτυχία σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Ιατρικού Κέντρου, ο Μ. Θεοδωράκης «υπεβλήθη, σήμερα, την 8η Μαρτίου 2019, σε τοποθέτηση διεστιακού βηματοδότου και σε ηλεκτρική ανάταξη της ταχυαρρυθμίας. Συνεχίζει νοσηλευόμενος στο δωμάτιό του, υπό αγωγή».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μ. Θεοδωράκη την περασμένη Κυριακή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, του ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με θέμα τις πρόσφατες πλημμύρες

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μάρτη, στην αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι), εκδήλωση με θέμα: «Εξελίξεις, οι θέσεις του ΚΚΕ και τα τεράστια προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον Βασίλη Πεσματζόγλου στην Πάτρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή Βασίλη Πεσματζόγλου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του, διοργανώνουν η ΚΟΒ Νότιας Πάτρας του ΚΚΕ και η οικογένειά του, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών (Φωκαίας 26, ισόγειο). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μιχάλης Αναστασίου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, θα προβληθεί βίντεο, ενώ το λόγο θα πάρουν σύντροφοι και φίλοι του.

Στη μνήμη του Βασίλη Πεσματζόγλου η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ιδρυτική Συνέλευση Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό»

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», μετά τη συλλογή 300 και πλέον υπογραφών, καλεί το Σάββατο 16 Μάρτη, ώρα 18.30, στον Πολυχώρο «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) σε συνέλευση για την έγκριση του Καταστατικού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ίδρυση του Συλλόγου.

Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει συνεστίαση με ζωντανή μουσική.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 12 Μάρτη στη διεύθυνση email: studentsofsocialism@gmail.com

Για πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://studofsoc.wordpress.com

Στους 111 οι νεκροί της γρίπης

Τους 111 έφτασαν οι νεκροί από τη φετινή εποχική γρίπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 325 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της περιόδου και εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 49 (15%). Τα 244 από τα 325 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (75,1%) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Αναφορικά με τους θανάτους, 75 ήταν άνδρες και 36 γυναίκες. Τα 98 από τα 111 θανατηφόρα κρούσματα (88,3%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ