ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχίζονται οι απειλές και οι σχεδιασμοί με αιχμή τους υδρογονάνθρακες

Ο στόλος των ΗΠΑ έχει έρθει στη Μεσόγειο με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων, όπως η «ΕxxonMobil»
Ο στόλος των ΗΠΑ έχει έρθει στη Μεσόγειο με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων, όπως η «ΕxxonMobil»
Με επίκεντρο το μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και σχεδιασμοί με πιθανούς συμβιβασμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ζητούμενο βέβαια όλων των πλευρών όχι το πώς αυτή η περιουσία των λαών της περιοχής θα βελτιώσει τη ζωή τους, αλλά το ποιο μονοπώλιο θα τον πρωτοαρπάξει και πώς θα «αξιοποιηθεί» στις ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες που μαίνονται μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας κ.ά.

Σε αυτήν τη βάση, ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως βέβαια και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και η ορμή με την οποία μονοπώλια, όπως η αμερικανική «ExxonMobil», εποφθαλμιούν τους υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου και ευρύτερα. Ετσι, τις τελευταίες μέρες έχουν «πάρει φωτιά» τα αστικά επιτελεία σε Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον κ.α., προκειμένου οι λαοί να ταυτιστούν με τις ανάγκες της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, να θεωρήσουν τους ιμπεριαλιστές και τις οργανώσεις τους δικούς τους σωτήρες. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των αστικών ΜΜΕ να εμφανίσουν τον αμερικανικό 6ο Στόλο ως υπερασπιστή της ελληνικής ή κυπριακής κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όταν η Ουάσιγκτον υιοθετεί σταθερά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, με πιο πρόσφατες τον εμβολισμό ελληνικού λιμενικού σκάφους στα Ιμια, την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ κ.λπ.

Ετσι και χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ), σχολιάζοντας την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, επέλεξε ξανά να εστιάσει στην ανάγκη να επισπευστούν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού (δηλαδή για τη διχοτόμηση της Κύπρου), ανυπομονώντας φυσικά για την εκμετάλλευση του κυπριακού αερίου. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε ξανά η Ουάσιγκτον, εξισώνοντας ουσιαστικά τις προκλήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους με όσα η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει ως αιτίες εντάσεων, όπως τις γεωτρήσεις που έχει ξεκινήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Κατά τ' άλλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στο «δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ξεκαθαρίζοντας και έτσι την αποφασιστικότητα με την οποία ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θέλει να επιδράσει σε κάθε σχέδιο «αξιοποίησης».

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία «προσαρμόζει» διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης, διαμηνύοντας σταθερά ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Προχτές, «επιστρατεύτηκε» πάλι ο σύμβουλος του Προέδρου της χώρας Γιγίτ Μπουλούτ για να πει ότι «όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους».

Χτες, η ναυαρχίδα του τουρκικού αστικού Τύπου, «Χουριέτ», φιλοξενούσε ανάλυση, σύμφωνα με την οποία, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη στο Κυπριακό να αναλάβει «σοβαρούς συμβιβασμούς, και όσον αφορά τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και όσον αφορά τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει σοβαρή πολιτική βούληση και συναινέσει σε μια συμφωνία μοιρασιάς της εξουσίας μέσω της εκ περιτροπής προεδρίας και αποτελεσματικής συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στην κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η «σθεναρή στάση» που κρατά η Τουρκία τον τελευταίο καιρό, μέσω κινήσεων όπως η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να κάνει κατανοητά τα συμφέροντά της στην περιοχή, ενώ, εκφράζοντας απορία για τις «συνεχιζόμενες προκλήσεις των Ελληνοκυπρίων με τις επιχειρήσεις της "ExxonMobil" στην περιοχή», ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Τουρκία «δεν θα αναλάμβανε δράση ενάντια στους Καταριανούς ή τους Αμερικανούς (σ.σ. η "ExxonMobil" έρχεται στην Κύπρο σε κοινοπραξία με την "Qatar Petroleum")», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως «υπάρχει ανάγκη να τερματιστεί η αβεβαιότητα (στην Κύπρο)... Μια ανάγκη για νέα βάση στις συνομιλίες και ένα νέο στόχο για μια λύση».

Δηλαδή, οι αντιθέσεις και η διερεύνηση περιθωρίων συμβιβασμών περιπλέκουν συνεχώς τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων μελετούν την ανάγκη «αναπροσαρμογής» των συνεργασιών τους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Τα κανάλια της διπλωματίας είναι ανοιχτά. Αλλά αν παραβλέψουν τους Τουρκοκύπριους, τότε όπως εκείνοι δίνουν αρμοδιότητα σε μία ή περισσότερες εταιρείες για γεωτρήσεις και παρόμοιες εργασίες, και η εταιρεία στην οποία έδωσε αρμοδιότητα το ψευδοκράτος θα κάνει γεωτρήσεις... Πιστεύω ότι είναι μια περίοδος που θα δουν όλοι πως χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων σε αυτήν την περιοχή, δεν μπορεί να γίνει τίποτα...».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συναντήσεις «ομάδων εργασίας» στην Ουάσιγκτον

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σειρά συναντήσεων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χτες στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Πρόκειται για «ομάδες εργασίας» που συγκρότησαν οι δύο κυβερνήσεις για να «μελετηθούν» διάφορα θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς τους σχέσεις. Πρόκειται για έναν «κοινό μηχανισμό» που, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα, θα συμβάλει στην «αντιμετώπιση» ζητημάτων που εντείνουν τις διμερείς τριβές. Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης - που θα ολοκληρωθεί σήμερα - θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ. Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομάδες στις επόμενες συναντήσεις είναι και η έκδοση μελών του «Χιζμέτ» (του δικτύου του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που παραμένει στις ΗΠΑ αν και η Τουρκία τον θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016) κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των διεθνών επενδυτών για την πορεία της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας αποτυπώνει η απόφαση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου αξιολόγησης «Moody's» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, συγκεκριμένα στο επίπεδο Ba2. Για να αιτιολογήσει την εκτίμησή του, ο «Moody's» μιλά για συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της Τουρκίας καθώς και για αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ο οίκος αναφέρει σε σχετική του αναφορά ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης». Επιπλέον, κάνει λόγο για «επιδείνωση» της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας, εξαιτίας ενός «αρνητικού θεσμικού περιβάλλοντος» και του υψηλού χρέους. Πάντως, την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τις προοπτικές για το αξιόχρεο της χώρας από «αρνητικές» σε «σταθερές».

Ανεξάρτητα από σκοπιμότητες που συχνά κρύβουν τέτοιες εκτιμήσεις «διεθνών οίκων», οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας προκαλούν προβληματισμό εδώ και καιρό καταρχάς στο ντόπιο κεφάλαιο, αναζωπυρώνοντας την ορμή με την οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αποτυπώνεται και στο σκληρό παζάρι που στήνεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, ΗΠΑ κ.τ.λ.) αλλά και στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο, Μεσόγειο, κυπριακή ΑΟΖ κ.τ.λ.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Κινητικότητα ξανά στις Βρυξέλλες

Κινητικότητα καταγράφεται ξανά τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες γύρω από την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ, συναντήθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι. Οπως διακινήθηκε κατόπιν, συζήτησαν τη σταθερότητα της περιοχής και την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ δήλωνε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του έχει μπει ξανά στο τέτοιο μονοπάτι, προχωρώντας μια σειρά αναδιαρθρώσεων που της ζητούνται από τις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα «οικοδομώντας γέφυρες φιλίας» με τους γείτονές της. Επανέλαβε το στόχο της σκοπιανής κυβέρνησης η χώρα του «να βγει από το θάλαμο αναμονής και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ».

Ο Ντιμιτρόφ παραβρέθηκε και σε συνάντηση της άτυπης «Ομάδας Φίλων της "Μακεδονίας"», που συγκροτήθηκε προ τριετίας και σήμερα αποτελείται από 43 ευρωβουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν τις ευρωενωσιακές φιλοδοξίες της. Ο πρόεδρος της ομάδας, Δανός ευρωβουλευτής Χανς βαν Μπάαλεν, εξέφρασε την ελπίδα τους για μια γρήγορη λύση στο ονοματολογικό, με την Ελλάδα, «που θα επιτρέψει στη "Μακεδονία" να ευημερήσει περαιτέρω».

Ανάλογη τοποθέτηση φέρεται να έκανε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας, Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την ΠΓΔΜ, ως μέλος αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου. «Η "Μακεδονία"», είπε, «μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να εξηγήσουν στις εθνικές κυβερνήσεις τους γιατί είναι ζωτική η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια». Ζώνη όπου «τρέχουν» ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το ποιο κέντρο θα ελέγξει τους διαύλους και τα δίκτυα που την διατρέχουν.

Σε αντανάκλαση αυτών των ανταγωνισμών, ο Κοβάτσεφ πρόσθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να πείσει τους πολίτες στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι προς το συμφέρον όλων μας, όχι μόνο προς το συμφέρον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοχή είναι μια μη ασφαλής ζώνη, μια ζώνη που είναι επιρρεπής σε διαφορετική επιρροή από άλλες χώρες, κάτι το οποίο δεν είναι καλό για την ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ