ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στις κυβερνητικές φιέστες και τον αυταρχισμό

...και την καταστολή έξω από την κυβερνητική φιέστα στο στρατόπεδο «Π. Μελά»

MotionTeam

...και την καταστολή έξω από την κυβερνητική φιέστα στο στρατόπεδο «Π. Μελά»
Αγωνιστικά υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης σε κάθε σταθμό της χτεσινής παρουσίας του στην πόλη, αναδεικνύοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή.

Εξω από το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου στήθηκε κυβερνητική «φιέστα» για την παράδοση του χώρου στο δήμο, οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Η αστυνομία, επιχειρώντας να περισώσει την κυβερνητική φιέστα, επιτέθηκε βίαια στα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, προκειμένου να τους απομακρύνει από την είσοδο. Στη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ, σημειώθηκαν πολλοί μικροτραυματισμοί διαδηλωτών, ενώ η αστυνομία προχώρησε και στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών τους οποίους στη συνέχεια άφησε ελεύθερους. Παρά την επιχείρηση τρομοκρατίας, ο λαός της περιοχής παρέμεινε και χάλασε τη φιέστα, διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Πολύωρη διαδήλωση έξω από το ΥΜΑΘ

Χαρακτήρα ολοήμερης κινητοποίησης πήρε και η αγωνιστική διαδήλωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ). Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και τελείωσε μετά τις 6 το απόγευμα, αφού προηγούμενα οι εργαζόμενοι απαίτησαν και τελικά συνάντησαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους, ενώ παρέπεμψε στο ΣΕΠΕ τους απλήρωτους στην «Καρυπίδης».

Στιγμιότυπο από τη κινητοποίηση των σωματείων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης...

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη κινητοποίηση των σωματείων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης...
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καθώς και σωματεία συνταξιούχων. Το «παρών» έδωσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Και έξω από το υπουργείο, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με φραγμό των ΜΑΤ και της αστυνομίας, όμως κατάφεραν να φτάσουν στην πύλη του. Με τα συνθήματά τους απαίτησαν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατήγγειλαν την απλήρωτη δουλειά με την οποία θησαυρίζουν οι καπιταλιστές, απαίτησαν να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

Οι συμβασιούχοι των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, συσπειρωμένοι στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και συνάδελφοί τους από δήμους της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, κ.ά., που, με τη στήριξή του οργανώνουν τον αγώνα τους, απαίτησαν να δοθεί λύση εδώ και τώρα και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και με τη δεύτερη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και παρέδρων του Ελεγκτικού Συμβουλίου που αρνούνται να υπογράψουν εντάλματα πληρωμής. Απαίτησαν να πληρωθούν αμέσως οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται απλήρωτοι και όμηροι, ομαλοποίηση των πληρωμών, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να παρθούν πίσω οι απολύσεις συμβασιούχων σε ΦΟΔΣΑ και δήμο Κασσάνδρας.

Οι εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης» απαίτησαν παρέμβαση της κυβέρνησης, του υπουργείου και των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ειδικότερα, απαίτησαν να εφαρμοστεί το ΠΔ 178/2002 το οποίο καταστρατηγείται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που επιχειρούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν καταστήματα της «Καρυπίδης» αρνούμενοι να προσλάβουν, όπως έχουν υποχρέωση, τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτά.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς από την εκμετάλλευση των εργολάβων οδηγούνται και πάλι στη δουλειά με ημερομηνία λήξης ή την ανεργία, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις 18μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ.

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική διαδήλωση από το ΥΜΑΘ μέχρι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου μέσα από μαζικές συνελεύσεις αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης» προγραμματίζουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 13/3 στις 6 μ.μ., έξω από το πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, το οποίο από την περασμένη Δευτέρα λειτουργεί ως κατάστημα της «Discount Markt».

Οι συμβασιούχοι των Δήμων, τη Δευτέρα 13/3 στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να συγκεκριμενοποιήσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Γύρισαν την πλάτη στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στο μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε την ώρα που έγινε γνωστό στους συγκεντρωμένους ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να συναντήσει εκπροσώπους της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ και όχι εκπροσώπους των σωματείων τους.

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καθορίσει τους συνομιλητές της, ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν συνολικά 3 εκπρόσωποι από τα 4 Σωματεία και άλλοι 3 εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αντέδρασαν καταγγέλλοντας το ρόλο της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ που τους αρνείται το δικαίωμα να γίνουν μέλη των σωματείων, που δεν κούνησε ούτε δάχτυλο για την παράταση των συμβάσεών τους, για την πληρωμή τους, δεν έκανε τίποτε για τις απολύσεις συναδέλφων τους. Τελικά, επέβαλαν μαχητικά τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους στη συνάντηση και απέβαλαν τους «περαστικούς».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κορδέλες» για το λαό, δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Προσπαθώντας να στρέψει το βλέμμα του λαού μακριά από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χτες τη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στο δήμο Παύλου Μελά, ενώ ανακοίνωσε και ένα νέο «πειραματικό» χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, δεν ανέλαβε καμία σαφή δέσμευση στα αιτήματα των εργαζομένων που παλεύουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά και τον υποδέχθηκαν αγωνιστικά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ο πρωθυπουργός - ακολουθώντας τα βήματα άλλων προκατόχων του - ανακοίνωσε την παραχώρηση της έκτασης των 336 στρεμμάτων για 99 χρόνια, στον δήμο Παύλου Μελά προκειμένου να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, με αντάλλαγμα ο δήμος να παραχωρήσει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας 83 έτοιμα διαμερίσματα, ιδιοκτησίας του. Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου προβλέπεται να δημιουργηθούν Μουσείο Εθνικής Αντίστασης καθώς και Μουσείο αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί φορέας διαχείρισης του έργου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έδειξε ευρωπαϊκά προγράμματα, πόρους της Περιφέρειας, χορηγίες και «ίδιους» πόρους.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της περιοχής και συζήτησαν για το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, που θα συσταθεί με πόρους (10 εκατ. ευρώ) που θα καταβληθούν «ισομερώς» από το υπουργείο Οικονομίας και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ διαχειριστής του θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Στόχος του νέου «πειράματος», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακός νόμος», κ.ά.).


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητική η προσπάθεια «εξιλέωσης» της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της για τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Σε εκδήλωση - φιέστα που διοργάνωσε η κυβέρνηση με το Δήμο Παύλου - Μελά για την "παράδοση του Σχεδίου Παραχώρησης" του πρώην Στρατοπέδου "Παύλου Μελά", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του συνέχισε την "τακτική" της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών. Για ακόμη μια φορά, προσπάθησε να στρέψει το βλέμμα του λαού αλλού και όχι στο νέο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Στην ίδια γραμμή με προηγούμενες κυβερνήσεις, που επίσης είχαν "παραχωρήσει" το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" με ανάλογες φιέστες, ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του ως υπέρμαχο των κοινωνικών διεκδικήσεων, μίλησε για τους "αγώνες των πολιτών που δικαιώνονται", την ίδια ώρα που η Αστυνομία προσπαθούσε να διαφυλάξει την εικόνα της κυβέρνησης με αυταρχισμό και βία ενάντια σε συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νέους που διαδήλωναν ενάντια στη ζοφερή πραγματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που βιώνουν καθημερινά, με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια για όλους.

Αλλωστε, η υποτιθέμενη παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου "Παύλου Μελά" δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν την επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση αποκλειστικά από κρατικούς πόρους της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο δήμαρχος Παύλου Μελά με τις δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότησή του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανταποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Είναι προκλητική για άλλη μια φορά η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενισχύσει το "αριστερό" δήθεν φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησής του με την αναφορά στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που μαρτύρησαν στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου "Παύλου Μελά" και με την ίδρυση στο χώρο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες του λαού, με τους αγώνες του ΕΑΜ, αλλά κινείται στην αντίπερα όχθη, ανάποδα στο ρου της Ιστορίας. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έχουν απομείνει εν ζωή, οι απόγονοί τους, όσοι ριζοσπάστες αγωνιστές πορεύονται σήμερα στα ίδια μονοπάτια του αγώνα και της πάλης, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις προπαγανδιστικές κορόνες και τις καπηλείες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Η πιο έμπρακτη τιμή στους ηρωικούς αγώνες εκείνης της περιόδου είναι η συνέχιση και ένταση της πάλης και του αγώνα σήμερα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ενίσχυσή του, στη διέξοδο που αυτό προτείνει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ