ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Σε εισπρακτικές εταιρείες οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος
Σε εισπρακτικές εταιρείες και funds αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η διοίκηση της ΔΕΗ με την προσυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης, προδιαγράφοντας ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, στο όνομα της μεγαλύτερης ρευστότητας της ΔΕΗ, που θα μετατραπεί σε επιπλέον διευκολύνσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Εμ. Παναγιωτάκης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ορθά - κοφτά σημείωσε ότι «το κοινωνικό πρόσωπο» της ΔΕΗ «και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους». Γι' αυτό πρόσθεσε «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, που έχουν συστήματα δικά τους, δεν πάει το μυαλό σας. Εχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο - θα πω την έκφραση - σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%»!

Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα μας δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, για να μην πω διασφάλιση». Είπε ακόμα, με την ίδια... αποφασιστικότητα ότι «επίσης, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε αυτό που λέγεται securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση. Υπάρχουν μεγάλα διεθνή Fands, τράπεζες και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα. Αρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό».

Οσο για το ποιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εκβιαστικές μεθόδους των εισπρακτικών, ο Εμ. Παναγιωτάκης το άφησε να εννοηθεί, λέγοντας πως «συνολικά είναι περίπου 2,1 δισ. τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και 550 εκατ. από τους τελικούς πελάτες. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι πελάτες που είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν παύσει να ηλεκτροδοτούνται, εξοχικά σπίτια, σπίτια στο χωριό ή επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους».

Πάντως, αμέσως μετά, αναφερόμενος στα 210 εκατ. που οφείλει η ΛΑΡΚΟ θεώρησε «επιτυχία μας ότι έχει χαραχτεί μια προοπτική να είναι συνεπής απέναντί μας και στους τρέχοντες λογαριασμούς, αλλά και να διακανονίσει ένα σημαντικό μέρος από αυτά»...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, με την επισήμανση του οποίου αναδείχθηκε και το όλο θέμα, ρώτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που ήταν παρών στην Επιτροπή «αν η κυβέρνηση καλύπτει πολιτικά τις επιδιώξεις της ΔΕΗ να προσλάβει εισπρακτική εταιρεία για τα οφειλόμενα και να πωλήσει τα οφειλόμενα στα διάφορα funds», ενώ τόνισε ότι «εδωπέρα θα έπρεπε να υπάρχει μια συζήτηση επί της ουσίας, όχι για το πώς θα κερδίσει η ΔΕΗ αλλά για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας». Οπως σημείωσε, «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες πηγές ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες». Ζήτημα που, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «όταν μπαίνουν ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και η απελευθέρωση της αγοράς».

Η απάντηση του υπουργού ήταν ξεκάθαρη ως προς την πλήρη κάλυψη που παρέχει στις αποφάσεις της διοίκησης. «Νομίζω πως είναι σαφές - είπε - ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και φτιάχνει πλαίσιο και η ΔΕΗ - είναι πλήρως αυτόνομη εταιρεία - έχει τα δικά της σχέδια, τη δική της πολιτική, διότι είναι μια εταιρεία - που έχει βεβαίως το Δημόσιο το 51% - αλλά είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο»...

Αργά το βράδυ, η διοίκηση της ΔΕΗ με διαρροές της - και όχι επίσημη ανακοίνωση - στο ΑΠΕ - ΜΠΕ διέδιδε ότι δεν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες αλλά για πρόσληψη... «συμβούλου».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Θεματολογία που «καίει» εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Με ατζέντα που «καίει» συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) της ΕΕ, για να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης αλλά και της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην έναρξη της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο για την περίοδο έως το Νοέμβρη του 2019. Παρότι ο σημερινός Πρόεδρος, Πολωνός, Ντ. Τουσκ, έχει εκφράσει την επιθυμία για επανεκλογή του στη θέση αυτή και παρότι δεν φαίνεται να απειλείται από άλλη σοβαρή υποψηφιότητα, εντούτοις τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς στο γνωστό πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων, στην επανεκλογή Τουσκ αντιτίθεται η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η συζήτηση στο φόντο των δυσκολιών στην προσπάθεια καπιταλιστικής ανάκαμψης και της συζήτησης για μέτρα «προστατευτισμού» των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και για ΕΕ πολλών ταχυτήτων, θα επικεντρωθεί στην εξέταση της κατάστασης, στην εμπορική πολιτική και στην πρόοδο που σημειώθηκε ως προς τους φακέλους που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, καθώς και στην πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις παρατηρήσεις του για τις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας - σύμφωνα με την προσκλητήρια επιστολή - «εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και μια στιβαρή εμπορική πολιτική» και συνιστώντας προσοχή στο «να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχετικά με τη μετανάστευση, θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα στις 3 Φλεβάρη, όσον αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Αποφάσεις που, με πρόσχημα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, άναψαν το «πράσινο φως» για ανάληψη και στρατιωτικής δράσης σε μια περιοχή «πόλο έλξης» λόγω των πλουτοπαραγωγικών της πηγών για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Για την ασφάλεια και την άμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την εφαρμογή των συμπερασμάτων που εξέδωσε το Δεκέμβρη του 2016. Αναμένεται να επικροτήσει την «πρόοδο όπως αυτή περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 6ης Μαρτίου», όπου πάρθηκαν αποφάσεις για ενίσχυση των στρατιωτικών - πολεμικών ικανοτήτων της ΕΕ και μεγαλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ, για προώθηση και προάσπιση των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανά τον πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στα Δυτικά Βαλκάνια», δηλώνει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του. Παρότι δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του θέματος, εντούτοις η «αναμπουμπούλα» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, παραπέμπει σε σχεδιασμούς ακόμα και επαναχάραξης συνόρων, στους οποίους η ΕΕ δηλώνει παρούσα προασπίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων. Μάλιστα, πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισκέφτηκε τα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικά, ο Ντ. Τούσκ αναφέρει στην πρόσκλησή του πως «ήσασταν αρκετοί αυτοί που, στην τελευταία σύνοδό μας, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις πρόσφατες εξελίξεις. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στα Δυτικά Βαλκάνια και να εκπληρώνει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα εξετάσουμε επίσης πώς θα διατηρηθεί η δυναμική του κοινού μας στόχου, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα».

Τέλος, θα εξεταστεί εν τάχει η πιθανή σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, με τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ να έχει ανοίξει για τα καλά και στο πλαίσιο των αντιθέσεων να προκρίνεται από μεγάλα καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία αλλά και η Γαλλία η μορφή μιας ΕΕ «πολλαπλών ταχυτήτων».

Νέο πολιτικό σχήμα από Τσιτουρίδη - Τσιαρτσιώνη

Σε ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού προχώρησαν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, προσθέτοντας ένα ακόμα «πιόνι» στη «σκακιέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης, αναζητώντας τρόπους θωράκισής του ώστε από καλύτερη θέση να προασπίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας.

Προχτές, το σχήμα με το όνομα «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών» παρουσίασε την ιδρυτική του διακήρυξη, σε ημερομηνία που παραπέμπει στις 7 Μάρτη 2004, όταν η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές, με δημοσιεύματα να συνδέουν την πρωτοβουλία με τις διεργασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σενάρια που τροφοδοτούνται και απ' το γεγονός ότι και οι δύο ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή και ανήκαν στην πρώτη ομάδα βουλευτών (οι επονομαζόμενοι «λοχαγοί» της ΝΔ) που κινήθηκαν - με πρωτοβουλία του Γ. Βαρβιτσιώτη - ώστε να φέρουν τον Καραμανλή στην ηγεσία, απέναντι τότε στον Μιλτιάδη Εβερτ.

Οι ιδρυτές του σχήματος αναφέρουν ως στόχο «την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας», προσθέτοντας ότι θα λειτουργήσουν «χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ