ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Με πλατιά εξόρμηση και κινητοποιήσεις δημιουργούν προϋποθέσεις για απεργιακή απάντηση

Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συζητούν με τους εργαζόμενους, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Με τη Μέρα της Γυναίκας συνδυάστηκε η εξόρμηση στις εργαζόμενες στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Με τη Μέρα της Γυναίκας συνδυάστηκε η εξόρμηση στις εργαζόμενες στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Πληθαίνουν καθημερινά οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα δίνουν συνέχεια στη δράση τους για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα, για να προτάξουν οι εργαζόμενοι τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σωματεία σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς ενημερώνουν πλατιά για τα νέα μέτρα που κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζονται να προσθέσουν στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό οικοδόμημα, αποκαλύπτουν το βαθιά ταξικό και μόνιμο χαρακτήρα των μέτρων για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Παράλληλα, η πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους συνδυάζεται με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφασίζονται στη βάση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Μέσα από μια τέτοια πολύμορφη δραστηριότητα, κόντρα στο κλίμα ανοχής και αναμονής, τους εκβιασμούς και κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδοσία, τα ταξικά σωματεία παλεύουν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πανεργατική απεργία.

Συνεχίζουν με παρακαταθήκη τον αγώνα των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους εργαζομένους σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 15/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος και ο προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα. Το Συνδικάτο, μάλιστα, προετοιμάζει συγκέντρωση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία με προορισμό το υπουργείο Εργασίας.

Σωματειακή επιτροπή εξελέγη στη χτεσινή Γενική Συνέλευση στα ναυπηγεία «Χαλκίτη» στο Πέραμα
Σωματειακή επιτροπή εξελέγη στη χτεσινή Γενική Συνέλευση στα ναυπηγεία «Χαλκίτη» στο Πέραμα
Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ψηφίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, πότε θα μας κάνουν νέα μείωση μισθών οι εργοδότες. Στενάζουν οι εργολαβικοί στα εργοστάσια, οργιάζουν οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, εντείνεται η ομηρία και η ανασφάλιστη εργασία. Στα συνεργεία αυτοκινήτων, στις βιοτεχνίες και αλλού, μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς. Μέτρα προστασίας δεν παίρνουν οι εργοδότες, συνάδελφοι σακατεύονται, σκοτώνονται στο βωμό του κέρδους. Μας δεσμεύει λογαριασμούς η εφορία, κινδυνεύουν τα σπίτια μας από τα κοράκια και τους τραπεζίτες. Απλήρωτη εργασία σε πολλά εργοστάσια και βιοτεχνίες. Δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να παίρνουν το ένα μέτρο μετά το άλλο. Η ανάπτυξη των κερδών των εργοδοτών προϋποθέτει να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό δικαίωμα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Συνδικάτο στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), έχοντας ήδη προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία. «Σας καλούμε να κάνουμε όλοι μας το ίδιο. Να οργανώσουμε μαζική πάλη για αυξήσεις στο μεροκάματο, για να εργαζόμαστε όλοι με τη ΣΣΕ που θα επιβάλουμε. Για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να καταργηθούν τα σκλαβοπάζαρα των εργολαβικών - ενοικιαζόμενων, για όλα τα προβλήματά μας», καταλήγει.

Ηχηρό «παρών» στη Γενική Συνέλευση ετοιμάζονται να δώσουν τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου, καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή. «Είναι καθήκον μας μέσα από τη συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση να καθορίσουμε το μέλλον των κινητοποιήσεών μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση και προσθέτουν: «Μονόδρομος για μας ο οργανωμένος, μέσα από το συνδικάτο μας, ταξικός ανυποχώρητος αγώνας».

Στο μεταξύ, Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Χαλκίτη» στο Πέραμα. Συζήτησαν την εμπειρία από την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή, το ταξικό περιεχόμενο των νέων βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που δρομολογούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση. Αναδείχτηκε η σημασία που έχει το δυνάμωμα του κλαδικού συνδικάτου και το ρίζωμά του στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξελέγη τριμελής σωματειακή επιτροπή στο ναυπηγείο, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του κλαδικού συνδικάτου, ενώ οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη Γενική του Συνέλευση.

Στις εμποροϋπαλλήλους με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 15/3, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β). Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μέλη του σωματείου να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση, να συζητήσουν για τον προγραμματισμό δράσης, ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

Χτες ο Σύλλογος, μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), έκανε εξορμήσεις στις εργαζόμενες σε πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Με τις ανακοινώσεις του σωματείου και της ΟΓΕ, αλλά και μοιράζοντας κόκκινα γαρίφαλα, μίλησαν για την 8η Μάρτη, τους αγώνες των γυναικών και την ανάγκη να πάρουν σήμερα τη σκυτάλη και να παλέψουν για τα δικαιώματα και τη ζωή τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «J&P ΑΒΑΞ»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Φτιάχνουνε τους δρόμους, φτιάχνουνε μετρό και έχουνε απλήρωτο το προσωπικό», «Μας έχουνε απλήρωτους και κάνουν επενδύσεις, κλέβουν τον ιδρώτα μας και αυτοί κι οι κυβερνήσεις», «Παρασκευαΐδη πρέπει να πληρώσεις, τα δεδουλευμένα μας να τα ξεχρεώσεις».

Με συνθήματα όπως τα παραπάνω, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα κεντρικά γραφεία του κατασκευαστικού ομίλου «J&P ΑΒΑΞ» στο Μαρούσι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Η κινητοποίηση έγινε στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς οι εργοδότες που έχουν αφήσει «ξεκρέμαστους» τους εργαζόμενους (οικογένεια Παρασκευαΐδη) είναι συνιδιοκτήτες του κατασκευαστικού ομίλου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην είσοδο της εταιρείας, πίσω από το πανό του σωματείου τους, ζητώντας να συναντηθούν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας. Ως απάντηση εισέπραξαν την προσπάθεια ανθρώπων της εταιρείας να κλείσουν την είσοδο. Οι εργαζόμενοι ωστόσο μπήκαν στο χώρο υποδοχής, όπου παρέμειναν απαιτώντας να γίνει συνάντηση. Τελικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συναντήθηκε μαζί τους, κρύφτηκε όμως πίσω από τη μετοχικότητα της εταιρείας, δηλώνοντας αναρμόδιος, καθώς η οικογένεια Παρασκευαΐδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μαζί με άλλους.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν την πάλη τους με νέες κινητοποιήσεις, απαιτώντας να πληρώσει η εργοδοσία. «Το πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει αυτοί με τους ανταγωνισμούς τους, να το λύσουν αυτοί με τις κυβερνήσεις τους», είπαν χαρακτηριστικά. Οπως έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Ledra», οι εργοδότες, όλους αυτούς τους μήνες που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, συνεχίζουν να παίζουν επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες τους, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί «να τους ταΐζει με κρατικό χρήμα για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που διατηρούν».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών με θέμα την οργάνωση της εργατικής αντίστασης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, καλεί σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ