ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Σε ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χτες, 8η Μάρτη, για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία σημειώνει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας σε όλες τις γυναίκες εργάτριες, άνεργες, απολυμένες, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, στις νέες γυναίκες ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που σπουδάζουν και πολλές από αυτές δουλεύουν, στις γυναίκες ΑμεΑ, μητέρες παιδιών με αναπηρία. Ιδιαίτερα εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στις δοκιμαζόμενες γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, σε όλες τις μητέρες προσφυγόπουλων.

Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, βγαλμένη ιστορικά από τις απεργίες των εργατριών υφαντουργείων στη Νέα Υόρκη, από τους αιματηρούς αγώνες των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σηματοδοτεί και σήμερα την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη των γυναικών για την κατάργηση της γυναικείας ανισοτιμίας, αλλά και της ίδιας αιτίας που τη γεννά και τη θρέφει, του καπιταλιστικού συστήματος.

Η ανισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική κοινωνία. Τη βιώνουν οι γυναίκες κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα αυτές της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η ανισοτιμία αυτή δεν εκφράζεται μόνο στο επίπεδο των μισθών, αλλά και σε κάθε τομέα, όπως αυτός της Υγείας, της Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης και της δημόσιας και δωρεάν πρόσβασης σε αυτές. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, τα σκληρά αντεργατικά μέτρα χτυπάνε βάρβαρα τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού επιδεινώνει τη γυναικεία εκμετάλλευση και ανισοτιμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη διπλή καταπίεση των γυναικών, οι οποίες πέρα από την εκμετάλλευση στην καπιταλιστική αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν και το φορτίο του καθημερινού νοικοκυριού κάτω από τις σημαίες των καταναγκασμών του καπιταλιστικού συστήματος, της "παράδοσης", των αναχρονιστικών αντιλήψεων.

Επιπλέον, η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών δεν διεξάγεται μόνο από τις δυνάμεις της αντίδρασης, αλλά και από τις λεγόμενες "προοδευτικές", "φιλελεύθερες" δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν τις γυναίκες από τη συμμετοχή στην ταξική πάλη. Επικεντρώνουν σε ζητήματα νοοτροπίας των ανδρών απέναντι στις γυναίκες και αθωώνουν την ανισότιμη, ταξική κοινωνία, επιδιώκοντας να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών στην πάλη ενάντια στις βασικές αιτίες όλων των βασάνων τους.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η επιδίωξη των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών τους οργανισμών, όπως η ΕΕ, ώστε οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοί τους να προβληθούν ως "πόλεμοι φιλανθρωπίας" δήθεν "για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης" του λαού, των γυναικών, όπως για παράδειγμα στη Συρία, στο Αφγανιστάν. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η ίδια η καπιταλιστική βαρβαρότητα, οι όπου Γης ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που πλήττουν με το χειρότερο τρόπο τις γυναίκες και τους λαούς και δημιουργούν προσφυγικές ροές κατατρεγμένων.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία και τα ΚΚ που συμμετέχουν σε αυτή σε κάθε χώρα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για τη γυναικεία χειραφέτηση που είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία και την ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση που τη γεννά.

Η χειραφέτηση των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σταθερή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Δεν υπάρχει αγώνας των γυναικών που να μη συνδέεται με την ταξική πάλη. Δεν υπάρχει ταξική πάλη που να μη συνδέεται με τον αγώνα των γυναικών».

ΒΟΥΛΗ
Η ανισοτιμία της γυναίκας έχει ταξική προέλευση

Τα αίτια της γυναικείας ανισοτιμίας, αλλά και το δρόμο για την ανατροπή της ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

Τη καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ από την ίδρυσή του, στην αποκάλυψη της ουσίας του γυναικείου ζητήματος, δηλαδή στην ανάδειξη της ταξικής προέλευσης της γυναικείας ανισοτιμίας και στην πάλη κατά των σκοταδιστικών αντιλήψεων για τη γυναικεία βιολογική και πνευματική κατωτερότητα, ανέδειξαν χτες από το βήμα της Βουλής οι βουλευτές του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης και Διαμάντω Μανωλάκου. Αφορμή ήταν η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας αφιερωμένη στην 8η Μάρτη, με θέμα: «Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά και κοινωνικά κέντρα λήψης αποφάσεων».

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι η 8η Μάρτη, εκτός των άλλων, «υπενθυμίζει την ανάγκη της ταξικής αλληλεγγύης στη γυναίκα πρόσφυγα και μετανάστρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αφρική, όπου Γης, στον αγώνα που δίνουν μαζί με τους άνδρες και τα παιδιά τους για ένα καλύτερο μέλλον, δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σφαγές».

Ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία η πολιτική ισοτιμία της γυναίκας κατοχυρώθηκε στο πρώτο Σοβιετικό Σύνταγμα το 1918, εποχή που άνοιξε δρόμο για την ανύψωση του ρόλου της γυναίκας», την «αντιμετώπισε ισότιμα με τον άνδρα στο Εργατικό Δίκαιο, στα πολιτικά δικαιώματα, στον τομέα της μόρφωσης και αλλού. Οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες».

Αντίθετα, τόνισε, «ο καπιταλισμός και κάθε εκμεταλλευτικός κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός δεν θέλει ούτε μπορεί να δώσει την πραγματική ισοτιμία, γιατί ακριβώς έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα», ενώ σημείωσε πως «η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων» έχει κυρίως «στόχο την προσαρμογή της έννοιας ισότητα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου». Αλλωστε, όπως σημείωσε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «κοινωνική δικαιοσύνη» όταν «η γυναίκα, είναι το υποζύγιο στον καπιταλισμό» για να «εδραιωθεί το αντεργατικό πλαίσιο».

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «αποτελεί προπαγανδιστικό επιχείρημα και δόλωμα ενσωμάτωσης και χειραγώγησης» τα περί «ποσοστώσεων και ανάδειξης γυναικών, τόσο στα κυβερνητικά όργανα, όσο και στη διοίκηση των επιχειρήσεων».

«Βρίσκουν ιδανικό έδαφος για να προβάλλουν στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρότυπα που δεν είναι μόνο ξένα, αλλά και εχθρικά στα δικά τους ταξικά συμφέροντα και δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη για το ρόλο των αστών γυναικών στους πολιτικούς θεσμούς, στα διάφορα αξιώματα και τις διοικητικές θέσεις. Εξάλλου, η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου πραγματοποιείται και με τη συμβολή των γυναικών της αστικής τάξης στις κυβερνητικές και άλλες θεσμικές θέσεις».

Τόνισε, ακόμη, ότι «η ισοτιμία και η πάλη για χειραφέτηση της γυναίκας προϋποθέτει ενεργοποίηση και συμμετοχή των γυναικών στον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό αγώνα».

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα», υπογράμμισε, «χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών της εργατικής τάξης, αλλά και οι γυναίκες έχουν απόλυτη ανάγκη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ριζωμένο σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικεί», μέχρι να εκλείψουν οι αιτίες «του γυναικείου ζητήματος ως συστατικού στοιχείου της ταξικής εκμετάλλευσης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».

Στη Βουλή η υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Στη Βουλή μεταφέρεται από χτες η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αστικών κομμάτων αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατσάνη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, παρενέβη στους χειρισμούς της, σχετικά με την υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλου περί δανείων, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους, από τη Λαϊκή Τράπεζα.

Χτες, η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή αίτημα για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ζητά να κληθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο Δ. Παπαγγελόπουλος και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όλα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί.

Με τη ΝΔ έχουν ουσιαστικά συμπαραταχθεί το Ποτάμι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Το Ποτάμι κάνει λόγο για «ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει προσωπικά να προετοιμάσει φάκελο για «τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», τον οποίο θα καταθέσει στην Επιτροπή.

Αφορμή για το αίτημα της ΝΔ έδωσε η μεταβίβαση, προχτές, στη Βουλή της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο (Αγίου Φανουρίου 98), με θέμα: «ΝΑΤΟ - Συρία - Πρόσφυγες - Αιγαίο: "Ασφάλεια" ή νέα εμπλοκή;».

Θα μιλήσουν ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, και ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Πόρισμα για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο

Σε πέντε αστυνομικούς επιρρίπτει ευθύνες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πόρισμα της ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, το Νοέμβρη του 2015, μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ποντιακών συλλόγων.

Σύμφωνα με την ΕΔΕ, αποδίδονται ευθύνες στους αστυνομικούς για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους και για την αδράνεια που επέδειξαν, όταν δέχτηκε επίθεση ο βουλευτής της ΝΔ. Μεταξύ των πέντε, είναι και ο αστυνομικός φρουρός του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος υποστήριξε ότι, όταν έγινε η επίθεση, ήταν στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ παραδέχτηκε πως δεν είχε επιτηρήσει το χώρο. Από την άλλη, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που ήταν στο σημείο της επίθεσης, φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν είχε μαζί του ασύρματο και έκανε ό,τι ήταν εφικτό, για να προστατεύσει τον βουλευτή. Οι πέντε αστυνομικοί κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από αυστηρή επίπληξη μέχρι και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ