ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ για το σοσιαλισμό, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό, Η σοσιαλιστική εξουσία», διοργανώνονται τις επόμενες μέρες και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο:

Στη Βέροια, στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ομιλητής ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλήτρια η Σταυρούλα Αμπατζή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ, για τις μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ.

Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής, για τις μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ. Ομιλητής ο Χ. Λαρίσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 7 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».

  • Αύριο, Κυριακή: Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στη «Σουίτα».
  • Δευτέρα 11 Μάρτη: Στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, αίθουσα 109, Νέο Κτίριο.
  • Τρίτη 12 Μάρτη: Στην Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης, στις 5 μ.μ., αίθουσα 301.
Αλλες εκδηλώσεις

Η Οργάνωση Ροδόπης της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Α' των Παρευξεινίων (Παλιά Νομική Κομοτηνής). Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη» από τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Ξάνθη, η Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, σύσκεψη για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη, η Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, σύσκεψη με μαθητές με θέμα «Τι πραγματικά συμβαίνει με το χρυσό στην περιοχή», στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

Ιστορικούς περιπάτους διοργανώνει η ΚΝΕ σε μια σειρά πόλεις: Στην Κατερίνη, σήμερα, Σάββατο, 11 π.μ., στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στο Κιλκίς, αύριο, Κυριακή, 4 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης. Στη Βέροια, αύριο, Κυριακή, 12.30 μ.μ., στο μνημείο των πεσόντων 1940 - 1945.

Επίσης, στην Κατερίνη, αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΝΕ θα προβληθεί η ταινία «Ο Κλοιός», που αναφέρεται στην πρώτη αεροπειρατεία που έγινε στην ελληνική ιστορία, αεροπειρατεία την οποία πραγματοποίησε η ΕΠΟΝ.

Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Μάρτη εκδήλωση με θέμα «Το σχέδιο "Αθηνά" και η θέση του ΚΚΕ», στις 12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του ΚΚΕ.

Συζητήσεις για τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο

Συζητήσεις για τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ διοργανώνουν οι Οργανώσεις Βάσης των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά τους για Δευτέρα και Τρίτη έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 11 Μάρτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας, στις 20.30, στη Φοιτητική Εστία (αίθουσα κινηματογράφου). Ομιλήτρια η Ζωή Χαχάμη, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Αρχιτεκτονικής Πάτρας, στις 18.00, στο αμφ. Σ5. Ομιλήτρια η Κωνσταντίνα Τουρλίδα, μέλος του Τομεακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

  • Τρίτη 12 Μάρτη:

-- Οι ΟΒ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στις 14.00, στην αίθ. ΗΛ7. Ομιλήτρια η Αθανασούλα Ιφιγένεια, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Μηχανολόγων Μηχανικών, στις 13.00, στο αμφ. ΑΠ. Ομιλήτρια η Μπιρλή Ελένη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Μαθηματικού, στις 13.00, στην αίθ. Συνεδριάσεων Βιολογικού. Ομιλητής ο Ιωαννίδης Ανέστης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Γεωλογικού, στις 13.00, στην αίθ. 026. Ομιλητής ο Λιαράτσικας Νίκος, μέλος του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Ιατρικής, στις 14.00, στο αμφ. ΑΙ3. Ομιλητής ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Φαρμακευτικής, στις 13.00, στο αμφ. ΠΑΜ 9. Ομιλητής ο Μπιργάλιας Δημήτρης, μέλος του Τομεακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Νηπιαγωγών, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφ. ΑΘΕ 7. Ομιλητής ο Περγαντής Φίλιππος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

Απαγορεύουν σε Αλβανίδα μαθήτρια να επιστρέψει στην Ελλάδα

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, σε ανακοίνωση του, καταγγέλλει πως Αλβανίδα μαθήτρια, της Στ' Δημοτικού από σχολείο του Πειραιά, παραμένει «εγκλωβισμένη» στην Αλβανία, μακριά απ' τους γονείς της και χάνοντας μαθήματα, επειδή οι ελληνικές αρχές δεν την άφησαν να μπει στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μαθήτρια επισκέφθηκε μαζί με την οικογένειά της στις 21 Φεβρουαρίου τον τόπο καταγωγής της στην Αλβανία, περνώντας όλους τους σχετικούς ελέγχους από ελληνικές και αλβανικές αρχές. Οταν όμως στις 24/2 ταξίδεψε για να επιστρέψει στην Ελλάδα, τη σταμάτησαν στα ελληνικά σύνορα για τον καθιερωμένο έλεγχο, αλλά τότε ανακάλυψαν ότι στο διαβατήριό της υπήρχε τυπογραφικό λάθος. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους στο φυλάκιο της Κακαβιάς τέτοια τυπογραφικά λάθη είναι συχνό φαινόμενο και σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται η διαδικασία διόρθωσης του διαβατηρίου. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μαθήτριας, που έχει αλβανικό διαβατήριο, το «Πειραιάς» στον τόπο γέννησης ήταν γραμμένο στα Αλβανικά.

Ετσι, οι αρχές επέτρεψαν στη μητέρα της που τη συνόδευε να περάσει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται, ενώ η μικρή μαθήτρια αναγκάστηκε να επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της μητέρας της όπου φιλοξενείται από μια θεία της, μέχρι να αλλάξει το διαβατήριό της.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που αποκάλυψε το θέμα σχολιάζει ότι οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν προσέξει το λάθος στο διαβατήριο όταν περνούσε τα σύνορα για να πάει στην Αλβανία... και ότι πρόκειται για λάθος για το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνεται η ίδια η μαθήτρια και η οικογένειά της. Επίσης, ζητά να δοθεί τώρα λύση από την κυβέρνηση και να επιστρέψει η μαθήτρια στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μετέφερε το θέμα στον υφυπουργό Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, ζητώντας να λυθεί το θέμα και να επιστρέψει η μαθήτρια στο σπίτι της, στους γονείς της και στο σχολείο της.

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η συναυλία μαθητών και φοιτητών ενάντια στο φασισμό

Την Παρασκευή 22 Μάρτη ανάλογη συναυλία στη Λάρισα

«Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει» είναι το σύνθημα της συναυλίας που συνδιοργανώνουν σήμερα στην Πάτρα η τοπική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης. Η συναυλία θα γίνει στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου, στις 7 μ.μ. και θα πάρουν μέρος 6 μαθητικά συγκροτήματα από 7 σχολεία της πόλης και τρία φοιτητικά συγκροτήματα.

Ανάλογη πρωτοβουλία έχουν πάρει και η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, που διοργανώνουν συναυλία με το ίδιο θέμα την Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου (μετά τις γιορτές των σχολείων για την 25η Μάρτη). Οι Γραμματείες καλούν μαθητές και φοιτητές να φτιάξουν ή να διαλέξουν τα δικά τους τραγούδια και να πάρουν μέρος με τα συγκροτήματά τους στη συναυλία. Δηλώσεις συμμετοχής στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: mas_aeiteilar@yahoo.gr (για φοιτητές και σπουδαστές) saslarissas@yahoo.gr (για μαθητές), καθώς και στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ και στους μαθητές που συμμετέχουν στο ΣΑΣΛ.

ΣΕΠΟΛΙΑ
Συζήτηση για τα ναρκωτικά

Συζήτηση με θέμα «Ναρκωτικά, αιτίες και αντιμετώπιση - ο νέος Κώδικας Ναρκωτικών» συνδιοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σεπολίων «Αναγέννηση», σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, Καλαμά 2 Σεπόλια. Συμμετέχει και η Ενωση Γονέων του Δ' Δημοτικού Διαμερίσματος.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απαίτησαν να επανασυνδεθεί το ρεύμα

«Κανένας μαθητής χωρίς ρεύμα», «Κανένας μόνος του στην κρίση» δήλωσαν χτες η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής που απαίτησαν από κοινού την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι δύο μαθητριών. Οι μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων ζουν με τις οικογένειές τους χωρίς ρεύμα, στην μία περίπτωση για πέντε μήνες και στην άλλη έναν.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων έκαναν συγκέντρωση το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, και προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση. Μετά την κινητοποίηση, ο διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και κάθε διαδικασία, σε συνεργασία και με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος.

«Κανείς δεν πρέπει πλέον να εφησυχάζει», δηλώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης με αφορμή την περίπτωση των μαθητριών αλλά και το πρόσφατο τραγικό θάνατο των φοιτητών στη Λάρισα καλώντας σε αποφασιστική και οργανωμένη δράση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ