ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετοιμάζεται νέα επιδρομή σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες

Για νέα επιδρομή της συγκυβέρνησης σε βάρος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και των χρονίως πασχόντων προϊδεάζουν οι απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, στην οποία συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Στην προγραμματισμένη χτες, μετά την κινητοποίηση της 26.2.2013, συνάντηση ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα και δεν έκανε καμιά εξαίρεση για τις περικοπές γιατί, όπως είπε, δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, μέσα στο 2013 θα γίνει επανεξέταση όλων των αναπήρων ώστε όλες οι παροχές να γίνουν με ενιαία κριτήρια. Δηλαδή, ετοιμάζεται νέα επιδρομή σε βάρος αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Και για να χρυσώσει το χάπι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι μπορεί να δοθεί κάτι στους εργαζόμενους τυφλούς στο Δημόσιο και, ίσως, εξαιρεθούν απ' το φόρο επιτηδεύματος οι τυφλοί ελευθεροεπαγγελματίες.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δράσεις για την Υγεία που θα κορυφωθούν την Πρωτομαγιά
  • Χτες έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ
  • Στις 19 Απρίλη ετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ και ΟΤΑ.

Η χτεσινή μαζική παρέμβαση αποτελεί την έναρξη των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν την 1η Μάη. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων σε κάθε νομό. Σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει το Πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις 19 του Απρίλη στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ανακοίνωσε στους συνταξιούχους έξω από τον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Κουμπούρης. Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΕΛΤΑ και ο Π. Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Αντιπροσωπεία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον Λ. Παπαγεωργόπουλο, πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Δίνοντας κάποιες απαντήσεις - υποσχέσεις ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε ότι για την έλλειψη προσωπικού ο Οργανισμός προσανατολίζεται να προσλάβει εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω του ΟΑΕΔ. Για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είπε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να προσληφθούν 1.000 γιατροί του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει προσανατολισμός να ανοίξει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό, προκειμένου βαριά άρρωστοι να προμηθεύονται τα ακριβά φάρμακα. Για τα ζητήματα του θεραπευτικού τουρισμού και των λουτροθεραπειών είπε ότι το πρώτο δεν αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ενώ για το δεύτερο θα εξεταστεί η δυνατότητα να γίνονται όλο το χρόνο. Για τα τηλεφωνικά ραντεβού ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους ιδιώτες έχουν διάρκεια τρία χρόνια και ότι έχει γίνει πρόταση το κόστος της κλήσης να μειωθεί στα 0,86 λεπτά του ευρώ από 0,96 που είναι αυτή τη στιγμή.

Και από τη χτεσινή συνάντηση ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι στο πλαίσιο της καταστροφικής πολιτικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που ακολουθείται, τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά γιγαντώνονται. Οι όποιες υποσχέσεις δίνονται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλισμένοι.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
«Ατύχημα» αποκαλούν τις αποσύρσεις φαρμάκων

Ηχηρή σιωπή της συγκυβέρνησης για τις απειλές τους

«

Λάδι» προσπαθεί να βγάλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, τις εταιρείες φαρμάκων - ιδιαίτερα τις πολυεθνικές - για την απόσυρση φαρμάκων απ' την αγορά, με αποτέλεσμα να γίνονται μέχρι και εισαγωγές απ' το ΙΦΕΤ για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με δηλώσεις στο ΒΗΜΑ FM και Στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι τεχνητές και δεν ευθύνονται οι τιμές, αλλά 500 φαρμακεία και πέντε φαρμακαποθήκες, που επιδίδονται σε μία απίστευτη πρακτική. «Ανθρωποι με βαλιτσάκια που κυκλοφορούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Δηλαδή, επαναγοράζουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία και ακολούθως τα πωλούν, λόγω υψηλότερων τιμών, στο εξωτερικό. Ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι διαθέτει στοιχεία για όσα καταγγέλλει και απείλησε με διώξεις φαρμακεία που μετέχουν σε τέτοιες πρακτικές.

Την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) - εκπροσωπεί τις πολυεθνικές - επικαλούμενη τα μεγάλα χρέη του δημόσιου τομέα προς τις φαρμακοβιομηχανίες - σωρευτικά ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ - καθώς και τις χαμηλές τιμές και τα λάθη του νέου δελτίου τιμών απειλεί και πάλι με αποσύρσεις μιλώντας «για "ατύχημα" στην περίθαλψη όλων!».

«Το πρόβλημα των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκείς ποσότητες που διαθέτουν προς την αγορά οι πολυεθνικές εταιρείες και στην επιβολή πλαφόν στις παραδόσεις φαρμάκων, πάλι από τις εταιρείες», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. «Εντύπωση προκαλεί η εμμονή του υπουργού να υποβαθμίζει συνεχώς τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη δημιουργία ελλείψεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και, όπως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζητά την τιμωρία φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών που παρανόμησαν με τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές.

Βέβαια, οι εξαγωγές φαρμάκων είναι απόλυτα νόμιμη - σύμφωνα με την κοινοτική αντίληψη και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς - δραστηριότητα. Η συμπεριφορά των μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας που χρησιμοποιούν το φάρμακο ως εμπόρευμα καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη της συμμαχίας των εργαζομένων στο φάρμακο με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για έναν ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής - έρευνας - εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας, με αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το λαό στο πηδάλιο της εξουσίας, να σχεδιάζει και να κάνει κουμάντο στην παραγωγή προς όφελος όλου του λαού.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απαράδεκτη πρόταση για τις εργαζόμενες γυναίκες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με κάλεσμα εξόδου των μωρομάνων από την εργασία και στήριξη των απολύσεων στο Δημόσιο ισοδυναμεί η πρόταση που κατέθεσε χτες η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, στην παρέμβασή της στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απαράδεκτη πρόταση της υφυπουργού:

«Η υφυπουργός Φ. Σκοπούλη μιλώντας στη Βουλή προς τιμήν της 8ηςΜαρτίου Μέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας, πρότεινε οι εργαζόμενες στο Δημόσιο, αμέσως μετά τον τοκετό να λαμβάνουν 3χρονη άδεια με το 50% του μισθού τους, σε αντιστάθμισμα να έχουν κάποιες εκπτώσεις σε ελληνικά προϊόντα. Αίσχος! Αυτή είναι η "κυβερνώσα αριστερά". Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες απολύουν τη γυναίκα και με την υποψία ότι είναι έγκυος και στο δημόσιο η κυβέρνηση μελετά να τη στέλνει στη λεγόμενη εφεδρεία.

Οι εργαζόμενες που τεκνοποιούν πρέπει να παίρνουν άδεια μητρότητας με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Να φτιαχτούν τώρα παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των ζευγαριών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και των ανέργων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές

Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.ά.) και στον προγραμματισμό δράσης το αμέσως επόμενο διάστημα κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε τη Δευτέρα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, προβάλλοντας το αίτημα να ανανεωθούν άμεσα όλες οι Συμβάσεις των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δημόσιες και δωρεάν, κρατικές κοινωνικές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους όσοι τις χρειάζονται και άλλα. Τις επόμενες μέρες, θα γίνει παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και θα οργανωθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, σε ημερομηνίες που θα οριστούν άμεσα.

ΣΥΝΤΑΞΟΥΧΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σύσκεψη την Τρίτη

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Θεσσαλίας όλων των Ταμείων θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μάρτη, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με θέματα:

* Οργάνωση του κλάδου - περικοπές των συντάξεων.

* Τα προβλήματα στην Περίθαλψη.

* Κλιμάκωση των αγώνων

Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ