ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τρεις νεκροί μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας

Μετανάστες εργάτες στο «Ιόνιαν Κινγκ». Λίγο πριν είχαν ανασυρθεί νεκροί τρεις συνάδελφοί τους...
Μετανάστες εργάτες στο «Ιόνιαν Κινγκ». Λίγο πριν είχαν ανασυρθεί νεκροί τρεις συνάδελφοί τους...
Νέο έγκλημα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο λιμάνι της Σούδας με 3 νεκρούς υπηκόους Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του κατάπλου του πλοίου «IONIAN KING», της εταιρείας «Αγούδημος Λάινς» υπό κυπριακή σημαία, που έφτασε από την Τρίπολη της Λιβύης στο λιμάνι της Σούδας και μετέφερε περίπου 1.288 υπηκόους ξένων χωρών, οι περισσότεροι από το Μπαγκλαντές, 49 άτομα πήδηξαν στη θάλασσα, κατεβαίνοντας από την πλώρη με τη χρήση βοηθητικού σχοινιού, φοβούμενοι και θέλοντας να αποφύγουν την απέλαση και τον επαναπατρισμό τους.

Τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, 35 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο και 11 παραμένουν αγνοούμενοι. Οι μετανάστες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν επιστρέψει στο πλοίο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χανίων δύο αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν στο Μπαγκλαντές 950 επιβάτες και σήμερα το πρωί δύο ακόμα αεροσκάφη μετέφεραν τους υπόλοιπους που παρέμεναν στο «IONIAN KING» στις πατρίδες τους. Να σημειώσουμε ότι την ευθύνη της μεταφοράς τους από την Τρίπολη της Λιβύης είχε αναλάβει κορεάτικη ιδιωτική εταιρεία αφού πληροφορίες θέλουν πολλοί από τους μετανάστες που μεταφέρονταν να εργάζονταν στη Λιβύη στο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας της «Νταεβού».

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πόλης Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι τα γεγονότα στο λιμάνι της Σούδας με θύματα τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνει για τους λαούς η βάρβαρη πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών. Αυτή η πολιτική γεννά τον πόλεμο, σημειώνει τη φτώχεια και την προσφυγιά. Με αυτήν την πολιτική συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση, που στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των μεταναστών, τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ΕΠ καλεί το χανιώτικο λαό να δυναμώσει τη πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια αυτά, να κλείσει η βάση της Σούδας.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Με αφορμή το νέο έγκλημα πνιγμού τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντές, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το νέο έγκλημα του πνιγμού, στο λιμάνι της Σούδας, τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντές και των 16 αγνοούμενων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής εξαιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Τα μέτρα που παίρνονται για κατασταλτικούς μηχανισμούς, για φράχτες και συνοριοφύλακες μόνο πτώματα εξαθλιωμένων μπορούν να συσσωρεύουν.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και οδηγεί τους μετανάστες σε θανατηφόρες επιλογές όπως η απεργία πείνας, το πνίξιμο στη θάλασσα ή στα περάσματα του Εβρου. Απαιτούμε να πάρει μέτρα για την ασφαλή διαμονή και την περίθαλψη των μεταναστών που, κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Λιβύη, προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μεταναστών πρέπει να βρει απέναντί της την εργατική τάξη της χώρας μας, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Ελληνες και μετανάστες ενωμένοι να στραφούν ενάντια στη στυγνή εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή του».

ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ «ΥΠΑΤΙΑ»
Επικίνδυνα παιχνίδια από την κυβέρνηση σε βάρος των μεταναστών

Επιμένει στην εκκένωση του μεγάρου «Υπατία» από τους απεργούς πείνας και στην απέλασή τους σε περίπτωση που δε δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις για καθεστώς ανοχής

Icon

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των μεταναστών απεργών πείνας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους, παίζει η κυβέρνηση, που, αντί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους, επιμένει στην εκκένωση του μεγάρου «Υπατία» και την απέλαση των μεταναστών σε περίπτωση που δε δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις για καθεστώς ανοχής. Οι εξελίξεις αυτές εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες, όταν 89 μετανάστες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραπάνω απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια του προχτεσινού άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ενώ χτες το πρωί έγινε νέα κυβερνητική σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας προχώρησε σε συστάσεις προς τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής , Α. Μουσιώνη, σχετικά με τους γιατρούς που επισκέπτονται τους απεργούς πείνας. Εισαγγελική παρέμβαση για μια πολιτική υπόθεση, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση και η αστική Δικαιοσύνη να μετατρέψει σε ποινική. Οπως, λοιπόν, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αν και η Εισαγγελία δεν έχει το δικαίωμα να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, ωστόσο «ο ιατρός έχει δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει ο ιατρός να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος διά παραλείψεως τελεσθέντος».

Οι υποδείξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών χρησίμευσαν ως βάση για τα όσα επακολούθησαν την Καθαρή Δευτέρα. Το πρωί επισκέφτηκε το μέγαρο «Υπατία» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ζητώντας τους να δεχτούν τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Οι απεργοί αρνήθηκαν. Ο διοικητής αποχώρησε, επανήλθε, για να επιστρέψει πάλι το μεσημέρι έχοντας στα χέρια του σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας και απαιτώντας από τους μετανάστες να ...συμμορφωθούν για τη μεταφορά. Η κυβερνητική παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα 14 απεργοί πείνας που ήταν στη διαδικασία της διακομιδής να αρνηθούν να πάνε στα νοσοκομεία. Μάλιστα, οι 7 από αυτούς που είχαν αρχίσει απεργία δίψας, τη διέκοψαν φοβούμενοι την επαπειλούμενη διακομιδή. Στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από τις ιατρικές διαπιστώσεις, προκειμένου να προωθήσει σχέδιο εκκένωσης.

Επιλογές καταστολής

Τις ιατρικές διαπιστώσεις η κυβέρνηση τις μετέτρεψε σε επιλογές πολιτικής καταστολής εκτιμώντας πως «εξαντλήθηκαν όλα τα όρια ανοχής και κατανόησης ως προς τα ζητήματα υγείας», και ζητώντας τη «συνεργασία» των μεταναστών αποφάσισε να γίνει «δίχως καθυστερήσεις μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας. Η μεταφορά θα έπρεπε να γίνει μέσω του ΕΚΑΒ και συνεπώς ο γγ του υπουργείου Ν. Πολύζος θα δώσει τη σχετική εντολή στον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της περασμένης Δευτέρας καταλήγει στη διαπίστωση των Ραγκούση - Λοβέρδου της περασμένης Παρασκευής. Οτι, δηλαδή, με «την αντιπροσωπεία των μεταναστών και εκπροσώπων των υποστηρικτών τους συμφωνήσαμε σε έναν κοινό τόπο: πως η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε συναλλαγής...».

Ετσι ο Ν. Πολύζος τους μετέφερε την ...επιθυμία του υπουργού Υγείας, αν υπάρχει κάποιος που να θέλει να τους ακολουθήσει ενώ έξω περίμεναν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι απεργοί απάντησαν πως «δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής», τονίζοντας πως αν νομιμοποιηθούν, θα σταματήσουν την απεργία πείνας εκείνη τη στιγμή. Σημαντικό ρόλο ώστε να μη χρησιμοποιηθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ως προέκταση των κατασταλτικών μηχανισμών έπαιξαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αρνούμενοι να μεταφέρουν - χωρίς τη θέλησή τους - απεργούς πείνας στα νοσοκομεία.

Η συνέχεια δόθηκε χτες με τη μήνυση σε βάρος δύο γυναικών, μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που υπέβαλε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού». Σύμφωνα με τον διευθυντή, οι δύο γυναίκες παρεμπόδισαν απεργούς πείνας να σιτιστούν, μολονότι οι ίδιοι το ζήτησαν. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης απαντά ότι συνελήφθησαν χτες στον «Ερυθρό Σταυρό» δύο αλληλέγγυες φοιτήτριες που συνόδευαν νοσηλευόμενους απεργούς πείνας. Είχαν προηγηθεί η εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών και η άρνηση των απεργών πείνας να το δεχτούν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνένοχες κυβέρνηση και ΕΕ

Για την τραγωδία στο λιμάνι της Σούδας και τον τραγικό πνιγμό μεταναστών από το Μπαγκλαντές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, την περασμένη Κυριακή, επισημαίνει:

«Ο τραγικός πνιγμός που βρήκαν στο λιμάνι της Σούδας μετανάστες από το Μπαγκλαντές, προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η βία και η καταστολή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να οδηγούν στην απελπισία και στην απόγνωση τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν από τη βία της πείνας και των πολέμων να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στραφεί πιο αποφασιστικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, γιατί είναι συνένοχες στη δημιουργία του μεταναστευτικού προβλήματος και στην απάνθρωπη και απαράδεκτη μεταχείριση των θυμάτων του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη

Για τους μετανάστες απεργούς πείνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, την περασμένη Δευτέρα, σημειώνει:

«Να σταματήσει το παιχνίδι με τις ζωές των μεταναστών απεργών πείνας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να ικανοποιήσει τώρα τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο ερχομός της κακοκαιρίας καθιστά τις ώρες κρίσιμες και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ