ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την απεργία στις 18 Φλεβάρη!

Στη μάχη για την οργάνωση της 24ωρης απεργίας στις 18 Φλεβάρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ρίχνονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

Με ώθηση και από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όλης της χώρας την περασμένη Πέμπτη, όλο το βάρος των εργατικών συνδικάτων, μαζί με οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, πέφτει στην προσπάθεια για να φτάσει το απεργιακό μήνυμα παντού, να πολλαπλασιαστούν οι απεργιακές αποφάσεις, να απαντηθούν η απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και η απροκάλυπτη απεργοσπασία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, να σημάνει ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση σε όλη τη χώρα.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα, απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Βιομηχανίας - Ερευνας - Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ) και Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη
Από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή έχουν πάρει τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα έχουν ήδη απευθύνει η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Παράλληλα, σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προχωρούν σε συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργίας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας καλεί το Σάββατο 8/2 σε Γενική Συνέλευση στις 9 π.μ.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 8/2 στις 6 μ.μ. στην έδρα του στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, την Κυριακή 9/2, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/2, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος).

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί την Κυριακή 9/2 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Φριζή 10, Χαλκίδα) σε Γενική Συνέλευση.

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ οργανώνει εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την Τρίτη 11/2 στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 12/2 στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την προετοιμασία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη.

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ οργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης ενόψει της απεργίας, την Τετάρτη 12/2 στις 6 μ.μ. στην άνω αίθουσα «ΟΜΗΡΕΙΟΥ», με ομιλήτρια την Βέττα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την Τετάρτη 12/2 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συσκέψεων (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις από τους οικοδόμους

Σε συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον κάθε χώρο, προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην απεργία στις 18 Φλεβάρη.

Οι στάσεις εργασίας και οι συνελεύσεις θα γίνουν ως εξής:

-- Την Τρίτη 11/2, από τις 12.00 έως τις 13.00 στο εργοτάξιο επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό.

-- Την Τετάρτη 12/2, από τις 12.00 έως τις 13.00 στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση.

-- Την Πέμπτη 13/2, από τις 12.00 έως τις 13.00 στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

-- Την Παρασκευή 14/2, από τις 12.00 έως τις 13.00 στο εργοτάξιο του πρώην Μουζάκη («Πεταλούδα») στη λεωφ. Κηφισού.

-- Τη Δευτέρα 17/2, από τις 12.00 έως τις 13.00 στο εργοτάξιο της «Παπαστράτος» στον Πειραιά.

Από τον Βρούτση στον Παναγόπουλο η σκυτάλη της αθλιότητας...

Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε από το αντικομμουνιστικό και αντεργατικό παραλήρημα του υπουργού Εργασίας στη Βουλή και το «συνεταιράκι» του, ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ανέλαβε να συνεχίσει την αθλιότητα.

Αξιοποιώντας το χώρο και τον χρόνο που του δόθηκε απλόχερα από τον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ο Γ. Παναγόπουλος επιδόθηκε για μια φορά ακόμα στην «ειδικότητά» του, να ξερνάει συκοφαντίες και ψέματα κατά του αγωνιζόμενου εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ.

Βγάζοντας χολή για την κρίσιμη προσπάθεια του ταξικού εργατικού κινήματος να μην επιτρέψει σε νόθους, μπράβους και εργοδότες να κάνουν κουμάντο στα συνδικάτα, επανέλαβε τις γνωστές συκοφαντίες ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ «διαλύουν τα συνέδρια της ΓΣΕΕ» και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αναμασώντας επιχειρηματολογία χρυσαυγίτικης κοπής, χαρακτήρισε το ΠΑΜΕ «συνδικαλιστικό και επιχειρησιακό βραχίονα του ΚΚΕ» γιατί «δρα ως οργάνωση που κάνει διατεταγμένες επιχειρήσεις».

Επιδιώκοντας να συγκαλύψει την απόλυτη στήριξη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την απροκάλυπτη απεργοσπασία, επικαλούμενος για άλλη μια φορά το πρόσχημα ότι η διορισμένη πλειοψηφία δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Αυτό καθόλου δεν την εμποδίζει βέβαια να προσυπογράφει στα μουλωχτά, μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις, το πάγωμα του κατώτατου μισθού!

Καθόλου τυχαία, ο Γ. Παναγόπουλος δεν έκρυψε την ενόχλησή του που το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή προτάσεις νόμου για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες του Γ. Παναγόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Μετά το χθεσινό παραλήρημα σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στη Βουλή, απ' τον υπουργό "Εργοδοσίας" Βρούτση, σειρά πήρε σήμερα το συνεταιράκι του, ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς άθλιες επιθέσεις σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Είναι προφανές ότι Βρούτσης και Παναγόπουλος είναι σε κοινή - αν όχι και προσυνεννοημένη - αποστολή. Κι όλα αυτά παραμονές μιας μεγάλης απεργιακής μάχης για το Ασφαλιστικό, που προσπαθούν να οργανώσουν όλα τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για όλα αυτά φυσικά ο Παναγόπουλος δεν βρήκε να πει λέξη!

Ολη αυτή η αθλιότητα οργανώθηκε τουλάχιστον με την ανοχή του ΣΚΑΪ και των συντελεστών της συγκεκριμένης εκπομπής, οι οποίοι αρνήθηκαν την παρέμβαση εκπροσώπου των συνδικάτων, προκειμένου να απαντήσει στις συκοφαντίες Παναγόπουλου.

Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την ελευθερία λόγου, για την οποία κατά τα άλλα κόπτονται».

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά του ΕΤΕΑΕΠ

Σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προωθεί τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ως πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια για τη μη έγκαιρη καταβολή των επικουρικών και εφάπαξ παροχών στους συνταξιούχους.

Οπως κατήγγειλαν, από την επόμενη Παρασκευή μέχρι και το τέλος Μάρτη ξεκινούν οι απολύσεις 180 εργαζομένων που στελεχώνουν το ΕΤΕΑΕΠ μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τους νέους επιστήμονες 22 - 29 ετών. Κι αυτό όταν από το 2010 το προσωπικό στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκε κατά 40% (λόγω συνταξιοδοτήσεων) και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχει να γίνει από το 2009.

Στους εργαζόμενους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους συνταξιούχοι, ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 18/2.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη ζωή μας - Ολοι στην απεργία!

«Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη. Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση! Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!» τονίζει στο κάλεσμά του για την απεργία το ΠΑΜΕ.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια "ποσοστά αναπλήρωσης"», προσθέτει. «Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους "τρεις πυλώνες", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοσέτ».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους», τονίζει το ΠΑΜΕ, «έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία - Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Ορια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ