ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαγκωνισμός για τα πιστοποιητικά ΝΑΤΟφροσύνης

INTIME NEWS

Ως «δημοκρατικό δικαίωμα»... του λαού της ΠΓΔΜ επιχείρησε να παρουσιάσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, ενώ δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στα επικίνδυνα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», σημείωσε ότι «θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή».

Αφού επί ώρα επιδόθηκε στη γνωστή κοκορομαχία με τη ΝΔ επί παντός επιστητού, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο καθ' αυτό θέμα της συνεδρίασης, που αποτελεί άλλωστε και το «μεδούλι» της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση στα εθνικά θέματα», πρόσαψε σκόπιμες ανακρίβειες στον Κυρ. Μητσοτάκη, αρνούμενος ότι στο ΝΑΤΟ θα ενταχθεί «μακεδονικός στρατός», αλλά «ο στρατός της Βόρειας Μακεδονίας» που «δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγκ. Μέρκελ, ότι δεν θα επιτρέψει η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Μίλησε για «ανιστόρητη αναλογία» και υπέδειξε στον Κυρ. Μητσοτάκη να διαψεύσει το δημοσίευμα ή αλλιώς να απολογηθεί απέναντι στους Βορειοελλαδίτες, που «ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε άλλη γλώσσα μιλούν, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».

Στον ίδιο τόνο επέκρινε και την κριτική Μητσοτάκη για το ταξίδι του στην Τουρκία, με χαρακτηρισμούς περί ανεύθυνης στάσης, περί τυχοδιωκτισμού της εθνικιστικής ρητορικής αναφορικά με τα εθνικά θέματα κ.ά. «Δεν διατυπώνετε θέσεις, απλά διαφωνείτε, διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο», δήλωσε, θέλοντας να σπρώξει κάτω απ' το χαλί τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά τον αντιδραστικό στόχο της αστικής τάξης για «αναβάθμισή» της στην περιοχή, στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

«`Η δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή ή επιλέγετε να μην έχει εξωτερική πολιτική και να υπακούει στις βουλές ισχυρότερων κρατών», ανέφερε μεταξύ άλλων, επικρίνοντας τη ΝΔ απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας και κρύβοντας βέβαια ότι τη συμφωνία υπαγόρευσαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ απ' την πλευρά των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν και η ΝΔ στηρίζει, ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν θα πρέπει να αποτραπεί η πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και μήπως συμφέρει περισσότερο η ενίσχυση της επιρροής άλλων κρατών στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με τα περί βέτο στην πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ - που χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά», αφού η διαδικασία έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα - βάζει τάχα βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και «δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση», λέγοντας ότι τις θέσεις αυτές εκφράζουν «ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης, και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις».

«Χάνεται ένα διαπραγματευτικό χαρτί» για την αστική τάξη

Προηγουμένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «εθνική υποχώρηση» που «συντελείται στα ερείπια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», κατακρίνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με την επικύρωση δεν υπάρχει πια καμιά επιστροφή και χάνεται ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί» που είχε η ντόπια αστική τάξη στο παζάρι με τα Σκόπια.

Εστίασε σε σημεία της συμφωνίας που η ΝΔ θεωρεί αρνητικά, μακριά βέβαια από τη ΝΑΤΟική ουσία της, με την οποία συντάσσεται, ενώ σε διαγκωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ΝΑΤΟικότερος, είπε ότι η ΝΔ δεν έχει να αποδείξει τίποτε στους «εταίρους τους στο εξωτερικό, εξ ου και δεν είχε αντίρρηση να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ», αλλά όχι με όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών. Παρέπεμψε, εξάλλου, σε βέτο που θα επιδιώξει να ασκήσει μια κυβέρνηση ΝΔ στα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα «εθνικά συμφέροντα» και ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα ξένων δυνάμεων. Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στον Ερντογάν, ότι δεν διασφάλισε τα ελληνικά συμφέροντα, όπως και για τις «μεταγραφές» βουλευτών προς διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Στ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί δεν τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υπερψηφίζοντας συμφωνία των Πρεσπών και πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μίλησε για «θεωρίες συνωμοσίας» σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι το Ποτάμι πιέστηκε για να υπερψηφίσει τη συμφωνία από τις ΗΠΑ, ενώ επέμεινε ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ», η ελληνική πλευρά να τους παράσχει «στρατιωτική εκπαίδευση» και να αναπτυχθούν περαιτέρω μπίζνες μεταξύ των δυο μερών.

Ο Β. Λεβέντης έβαλε θέμα ότι με την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά χάνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί και μέσο πίεσης στο μεταξύ τους παζάρι. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι «κάνει πλάτες» στον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει την τέτοια «μειοδοσία». Για, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τον παρέσυραν με ψέματα οι Αμερικανοί.

Ο αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος, Ν. Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε σε άλλο ένα από τα γνωστά εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά παραληρήματα.

Οι εισηγητές των άλλων κομμάτων

«Δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε τη συγκεκριμένη διεθνή πραγματικότητα, να χάνουμε το έδαφος προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας που, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι εντός των τειχών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τόσκας, δίνοντας μαθήματα «ρεαλισμού της υποταγής» στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που υπηρετεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, ενώ επιτέθηκε ξανά στη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι με την καταψήφιση του πρωτοκόλλου πέφτει σε «κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική με την παραδοσιακή προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Απαντώντας, ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «εκχωρείτε σήμερα τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για ένταξη των Σκοπίων στην ισχυρότερη παγκόσμια πολιτικοστρατιωτική συμμαχία του κόσμου έναντι πινακίου φακής», ενώ ξεκαθάρισε προς ...άρση κάθε παρεξήγησης ότι η ΝΔ ήταν και είναι «πάντα υπέρ της ατλαντικής και ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας» και πιστεύει «στη σταθεροποιητική λειτουργία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», παραθέτοντας και τα όσα έκανε ως κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε με τη σειρά του ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε χώρες, όπως είναι τα Σκόπια, είναι θετική συμβολή στην κατεύθυνση αυτού του μετασχηματισμού (...) από μηχανισμό αμυντικής συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε οργανισμό παγκόσμιας ασφάλειας», κατακρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή «την ευνοϊκή συγκυρία» για να αναδείξει «τα εθνικά θέματα».

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, αναφέρθηκε αποκλειστικά και μόνο στο ονοματολογικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν κάνατε μία καλή συμφωνία. Κάνατε μία γρήγορη συμφωνία, μόνοι σας και εν κρυπτώ».

Ενώ ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος, μετά από το καθιερωμένο εθνικιστικό παραλήρημα, έθεσε το ...«καίριο» ερώτημα προς την κυβέρνηση αν με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «κερδίζουμε ή χάνουμε γεωπολιτικά; Τι αποκομίσαμε για τον εμπορικό επιχειρηματικό κόσμο;».

Βαποράκι

Πρωί πρωί η ΕΡΤ παρουσίασε ένα αφιέρωμα - «πλυντήριο» στο ΝΑΤΟ που θα το ζήλευε και το γραφείο προπαγάνδας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Λίγες ώρες αργότερα, από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ ακουγόταν ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι αυτό που ήταν» και ότι πλέον δεν εκφράζει κατ' αποκλειστικότητα τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό... Ολα τα 'χει ο μπαξές των «επιχειρημάτων» που χρησιμοποιούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για να δικαιολογήσουν το ζήλο τους στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια, με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και το «μεδούλι» της, που δεν είναι άλλο από το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, ανάμεσα στα πολλά αντιδραστικά και επικίνδυνα, ακούγονται και ορισμένα φαιδρά, όπως ότι «δεν υπάρχει αντιιμπεριαλιστικό "όχι" στη συμφωνία», ότι με τη συμφωνία «η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα» και άλλα παρόμοια. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, αυτό που πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να «ξεπλένει» το ΝΑΤΟ και τη βρώμικη δράση του. Οχι μόνο το αιματοβαμμένο παρελθόν του, αλλά κυρίως τα δολοφονικά του σχέδια για το άμεσο μέλλον, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια. Κανένας πραγματικά αριστερός δεν πρέπει να το ανεχτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε το καλύτερο «βαποράκι» των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, παραδίδοντας μαθήματα στα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν πριν απ' αυτόν και τα οποία τώρα τον βλέπουν να τους κλέβει ακόμα και την «εύνοια» των ΗΠΑ - ΕΕ.

«Αλληλοκαρφώματα» με φόντο τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Ο Π. Καμμένος στην ομιλία του κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και Ν. Βούτση για σχέδιο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και εξαγορά βουλευτών και άλλων στελεχών τους. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του από βουλευτής. Στον Π. Καμμένο απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για «σχεδιασμό να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε», για να του απαντήσει ξανά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι χάρη σε εκείνον έγινε πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση τη διαγραφή του Θ. Παπαχριστόπουλου, προδιαγράφοντας και τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Να σημειωθεί ότι μετά τη θετική ψήφο του στο Πρωτόκολλο, ο Παπαχριστόπουλος παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα, και τη θέση του παίρνει ο Τ. Κουίκ, που είχε δηλώσει ότι δεν θα ενταχθεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Προηγουμένως, δύο πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Γ. Λαζαρίδης και Δ. Καμμένος, απέρριπταν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ.

Αλλος ένας βουλευτής εκλεγείς με τους ΑΝΕΛ και νυν «ανεξάρτητος», ο Ν. Νικολόπουλος, μετέβη χτες στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για να καταγγείλει εκβιασμό από τον Π. Καμμένο, επικαλούμενος sms που υποστήριξε ότι έλαβε από εκείνον προκειμένου να διασώσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Κατόπιν αυτών των καταγγελιών σχηματίστηκε δικογραφία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ