ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ MΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
Μόνιμα όμηροι μεταξύ πολιτείας και Ομοσπονδίας

Το πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε με την κόντρα του υφυπουργείου Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Μπάντμιντον (ΕΟΦΣΑ), με αφορμή το «κόψιμο» της Ομοσπονδίας από τις αθλητικές επιχορηγήσεις του 2019, φέρνει στο προσκήνιο το χρόνιο και άλυτο μέχρι σήμερα θέμα των εργαζομένων, που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Τα προβλήματα των εργαζομένων είχαν ξεκινήσει από το 2013, με αποκορύφωμα το 2016, όταν έμειναν χωρίς δουλειά, αφού η Ομοσπονδία αρνήθηκε την παροχή εργασίας. Μέχρι σήμερα, με τον αγώνα τους αλλά και με προσφυγές έχουν δικαιωθεί για σημαντικά ζητήματα (οφειλόμενα, θέσεις εργασίας), ωστόσο λύση για το θέμα της εργασίας δεν έχει βρεθεί.

«Ούτε άνεργοι ούτε εργαζόμενοι»

Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα όσα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αλλά και τη στάση της πολιτείας απέναντί τους, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Δέσποινα Παπαχριστοπούλου, εργαζόμενη στην EOΦΣΑ και πρώην μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων στους Αθλητικούς Συλλόγους.

-- Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα και πώς έχει σήμερα η κατάσταση;

-- Στην ΕΟΦΣΑ προσφέραμε τις υπηρεσίες μας οι περισσότεροι με προσλήψεις αορίστου χρόνου και ένας με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Από τον Απρίλη του 2013 έως τα τέλη του ίδιου έτους επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία σε όλους τους εργαζόμενους, μονομερώς από την πλευρά της διοίκησης της Ομοσπονδίας, αναγκάζοντάς μας να εργαζόμαστε μία ή δύο βάρδιες κατά περίπτωση. Τον Ιούλη του 2013 προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας, αφού δεν είχαμε λάβει καθόλου χρήματα από τα τέλη του 2012. Κινηθήκαμε εναντίον της ΕΟΦΣΑ με δικαστικές διαδικασίες και όλες οι μέχρι σήμερα αποφάσεις μάς δικαιώνουν. Παρά τη δικαίωσή μας, όμως, η ΕΟΦΣΑ συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη, προσφεύγοντας στον Αρειο Πάγο, και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αρχές του Μάρτη.


Οσον αφορά το οικονομικό, μετά από όλες τις κινήσεις μας, είτε με δικαστικές είτε με αγωνιστικές διαδικασίες, έχουμε λάβει κάποια χρήματα, κάποια μικροποσά που κατέθεσε η Ομοσπονδία, κάποια άλλα που προήλθαν από τη δικαίωσή μας στην πρώτη αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και από την κατάσχεση της ΕΟΕ. Ωστόσο, είναι προφανές πως, μιλώντας για ένα πρόβλημα σχεδόν εξαετίας, τα συγκεκριμένα χρήματα αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι λήξαμε την επίσχεση εργασίας και επιστρέψαμε στην εργασία μας από το Δεκέμβρη του 2016. Η διοίκηση, όμως, εντελώς προκλητικά και χωρίς να μας έχει προσκομίσει κανένα επίσημο έγγραφο, μας κρατάει κλειδωμένους έξω από τα γραφεία, αρνούμενη την παροχή εργασίας, χωρίς καμία δικαιολογία. Εδώ να επισημάνω πως πέραν των άλλων η μείωση των επιχορηγήσεων τα προηγούμενα χρόνια αφενός και το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς αφετέρου, που δεν κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας μας (αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στις Αθλητικές Ομοσπονδίες), έχουν δυσχεράνει εξαιρετικά την κατάσταση.

-- Ποια η στάση των αρμόδιων φορέων και της πολιτείας στα όσα αντιμετωπίζετε;

-- Για το ζήτημά μας έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Βασιλειάδη. Σε μια αρχική μας συνάντηση απορρίψαμε τις προτάσεις που μας έκανε, δεδομένου ότι αυτές ήταν εντελώς βλαπτικές, ασύμφορες, εφήμερες και καταστρατηγούσαν όλα μας τα εργασιακά δικαιώματα. Στον αντίλογό μας υπήρξε το αίτημα για άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, με θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει το εργασιακό μας καθεστώς. Σε μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ υφυπουργού, εργαζομένων, ΕΟΦΣΑ και ΠΣΥΑΣ, ο υφυπουργός πρότεινε κάποια προσωρινή λύση μέχρι να λυθεί το ζήτημα οριστικά με κάποιο θεσμικό πλαίσιο, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε επί τόπου από την ΕΟΦΣΑ. Από το 2013 έως και σήμερα, καμία λύση δεν έχει δοθεί σε κανένα επίπεδο. Το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι χαρτιά με δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. Μέχρι σήμερα έχουμε διαμαρτυρηθεί εγγράφως προς κάθε αρμόδιο φορέα (ΓΓΑ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΔΟΥ κ.λπ.) και έχουμε ήδη δικαιωθεί πρωτόδικα, και στο Εφετείο, τόσο για τις οικονομικές απαιτήσεις όσο και για τις θέσεις εργασίας. Παρ' όλα αυτά, βρισκόμαστε μετά από μια πενταετία πλέον στις αθλιότερες συνθήκες για την επιβίωσή μας. Είμαστε όμηροι μεταξύ διοίκησης και πολιτείας, σε ένα πρωτόγνωρο, εξοντωτικό και απάνθρωπο καθεστώς, καθώς δεν είμαστε ούτε άνεργοι ούτε εργαζόμενοι.

-- Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

-- Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, για το δικαίωμά μας στην εργασία. Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία της διοίκησης της ΕΟΦΣΑ και την ανοχή της πολιτείας, που μας κρατούν κλειδωμένους έξω από το χώρο εργασίας μας.


Μπ. Τσ.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE
Ντέρμπι τίτλου στην Τούμπα

Το καθοριστικό ντέρμπι για τη μάχη του τίτλου στην Τούμπα, ανάμεσα στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και τον 2ο Ολυμπιακό, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής της Super League. H 3η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο με αντίπαλο τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, ενώ Αρης και Παναθηναϊκός, που μάχονται για την είσοδο στην πρώτη πεντάδα, δοκιμάζονται σε Τρίπολη και Γιάννενα αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 9/2: Πανιώνιος - Απόλλων Σμύρνης (17.15 - Novasports 1), Ξάνθη - Λαμία (19.00 - ΕΡΤ), ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟ (19.30 - Novasports 2).

Κυριακή 10/2: ΑΕΚ - ΟΦΗ (15.00 - Novasports 1), Ατρόμητος - Λεβαδειακός (19.00 - ΕΡΤ), ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (19.30 - Novasports 1).

Δευτέρα 11/2: Παναιτωλικός - Λάρισα (19.00 - ΕΡΤ), Αστέρας Τρίπολης - Αρης (19.30 - Novasports 1).

FOOTBALL LEAGUE
Δοκιμασίες κορυφής

Στην κόντρα μεταξύ της 2ης Κέρκυρας και του 3ου Απόλλωνα Λάρισας στο νησί των Φαιάκων και στη δοκιμασία του πρωτοπόρου Βόλου στην Αρτα με αντίπαλο την ΑΕ Καραϊσκάκης συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον στη 16η αγωνιστική της Football League.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 9/2: Δόξα Δράμας - Τρίκαλα (15.00 - ΕΡΤ3).

Κυριακή 10/2 (15.00): Αιγινιακός - Παναχαϊκή, Κισσαμικός - Σπάρτη, Κέρκυρα - Απόλλων Λάρισας (ΕΡΤ3), Ηρόδοτος - Ηρακλής, ΑΕ Καραϊσκάκης - Βόλος, Αήττητος Σπάτων - Πλατανιάς.

Δευτέρα 11/2: Απόλλων Πόντου - Εργοτέλης (15.00).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ωρα γιορτής στη Θεσσαλονίκη

Η ετήσια γιορτή του μπάσκετ διεξάγεται το Σαββατοκύριακο με το φετινό All Star Game στο «Nick Gallis Hall» στη Θεσσαλονίκη. Στο πρόγραμμα δεσπόζει ο αγώνας ανάμεσα στις μεικτές ομάδες Ελλήνων και ξένων που αγωνίζονται στην Basket League (Greek Stars - World Stars), την Κυριακή 10/2 στις 16.00 (ΕΡΤ2). Και τις δυο μέρες υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων, με μία από τις σημαντικότερες να είναι η επίδειξη μπάσκετ σε καρότσι (9/2, 16.00) από ομάδες της ΟΣΕΚΑ (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο), όπως και ο αγώνας μεταξύ ανερχόμενων παικτών εναντίον βετεράνων του αθλήματος (9/2, 17.00 - ΕΡΤ2). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΤΙΒΟΣ
Το Πανελλήνιο Κλειστού στο ΣΕΦ

Με τη συμμετοχή ορισμένων από τα κορυφαία ονόματα του χώρου και πλήθος συμμετοχών αθλητών από όλους τους συλλόγους της Ελλάδας, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο ΣΕΦ. Πέραν του στόχου της διάκρισης, για μεγάλη μερίδα αθλητών οι αγώνες αποτελούν κριτήριο για τα όρια συμμετοχής στο προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού της Γλασκόβης. Το πρωινό πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει τα προκριματικά και το απογευματινό τους τελικούς.

  • Οι ώρες του προγράμματος: Σάββατο 9/2: Πρωί 9.00 - 13.00, απόγευμα 17.15 - 20.20. Κυριακή 10/2: Πρωί 10.00 - 14.30, απόγευμα 16.00 - 20.05. Η είσοδος είναι δωρεάν.
  • Τηλεοπτική μετάδοση θα υπάρξει από την ΕΡΤ3, το Σάββατο στις 19.00 - 20.30 και την Κυριακή στις 18.00 - 19.30.
VOLLEYLEAGUE
Το ενδιαφέρον στην επαρχία

Εκτός έδρας δοκιμασίες για Παμβοχαϊκό και Φοίνικα Σύρου, που μάχονται για μια θέση στην πρώτη τετράδα, περιλαμβάνει η 15η αγωνιστική της Volleyleague ανδρών.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 9/2: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Φοίνικας Σύρου (16.30), ΑΕΚ - ΑΕ Κομοτηνής (17.00), Ολυμπιακός - Ηρακλής (18.30 - ΕΡΤ Play).

Δευτέρα 11/2: Κηφισιά - Παμβοχαϊκός (17.30 - ΕΡΤ2).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org