ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα

ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

INTIME NEWS

ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Δυο βδομάδες παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα, δίνοντας σκληρή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που αφορούν την επιβίωσή τους.

Μπλόκα και καθημερινές αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι τώρα έχουν στηθεί 23 μπλόκα, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουν στηθεί τα εξής μπλόκα: Κόμβος Νίκαιας, Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Λάρισα). Κόμβος Αερινού, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Μαγνησία). Κόμβος «Ελιάς» Κατερίνης (Πιερία). Κόμβος Μαλγάρων, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης, και κόμβος Δερβενίου, ΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας (Θεσσαλονίκη). Κόμβος Κουλούρας, ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας, και διασταύρωση Νάουσας, ΕΟ Βέροιας - Σκύδρας (Ημαθία). Κόμβος Γυψοχωρίου (Πέλλα). Διασταύρωση Σιδηροκάστρου (Σέρρες). Κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου (Φλώρινα). Κόμβος Πελασγίας, ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Φθιώτιδα). Κόμβος Χαλικίου, Ιόνια Οδός (Αιτωλοακαρνανία). Κόμβος Λούρου, ΕΟ Πρέβεζας - Ιωαννίνων (Πρέβεζα). «Βενζινάδικα» Αιγίου, Σταυροδρόμι και Δαφνούλα Ερυμάνθου (Αχαΐα). Διασταύρωση Ανυφί και Πλατανίτη (Αργολίδα). Κόμβος Μεγαλόπολης (Αρκαδία). Κόμβος Αγίου Γεωργίου (Ηλεία). Κόμβος Μεσσήνης, ΕΟ Καλαμάτας - Αθήνας, και Χανδρινού Πυλίας (Μεσσηνία). Μεγάλα Χωράφια, ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου (Χανιά). Κόμβος Πραιτωρίων, νότιος οδικός άξονας Κρήτης (Ηράκλειο).

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με ορμητήριο τα μπλόκα οργανώνονται σε καθημερινή βάση πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις - συντονισμένοι αποκλεισμοί εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια στα μπλόκα, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κ.ά. - εντείνοντας διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς τη κυβέρνηση.

Πολύπλευρη και μαζική η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση

Πολύπλευρη και μαζική είναι η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, αλλά και στις προχωρημένες μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας.

Εκατοντάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα εκδίδουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα, ενώ στα μπλόκα φτάνουν καθημερινά αντιπροσωπείες τους, δηλώνοντας έμπρακτη στήριξη.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μεγάλης και διαρκώς διευρυνόμενης εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης αποτέλεσε η συγκέντρωση εκπροσώπων από 100 και πλέον μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το Σάββατο 2/2.

Αυτή η πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο ενός μπλόκου ισχυρού, με εκατοντάδες τρακτέρ, που αποτελεί κεντρικό μετερίζι και σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύει την αναγνώριση του δίκαιου αγώνα και της απήχησης που έχει ευρύτερα στους εργαζόμενους και στο λαό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει εχθρικά αισθήματα έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών, ώστε να υποκινηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» και να σπάσουν τα μπλόκα.

ΚΟΜΒΟΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΚΟΜΒΟΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Και είναι απάντηση όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, η οποία δυο βδομάδες τώρα που η αγροτιά είναι στα μπλόκα - όπως και πριν, που υπήρχαν πολλές κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις - δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το δίκιο του αγώνα της, που αφορά την επιβίωσή της, ούτε καν να καταδικάσει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Και φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή, αφού η ΝΔ πολλές φόρες έχει ταχθεί ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις με τη μορφή των μπλόκων και έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την ικανοποίηση των ζωτικών αγροτικών αιτημάτων.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα, προκλήσεις...

Στις δυο βδομάδες που οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα - όπως και σε όλο το προηγούμενο διάστημα που βρίσκονταν σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις - η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ουσιαστική άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Μια άρνηση που εκδηλώνεται και με το «καρότο» και με το «μαστίγιο»...

Στην αρχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, δήλωσε πως... δεν υπάρχουν αγροτικά προβλήματα και αιτήματα (!), γιατί τάχα η κυβέρνηση τα ικανοποίησε στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκέμβρη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Νέα τρακτέρ κατέφθασαν από χωριά και την Παρασκευή
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Νέα τρακτέρ κατέφθασαν από χωριά και την Παρασκευή
Στο ίδιο μοτίβο, αλλά με πιο «προχωρημένο» και προκλητικό ύφος, στην ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, γραφόταν ότι «ουδείς ασχολείται με τα αιτήματα των αγροτών», ότι είναι «η κοινωνική ομάδα που επλήγη λιγότερο από την κρίση», ότι «τα φορολογικά, ασφαλιστικά ή άλλα οικονομικά θέματα είναι όλα λυμένα» (!) και ότι με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες κάνουν «επίδειξη κυνισμού και παρωχημένου πολιτικού εκβιασμού»!

Ζήλεψαν φαίνεται στην κυβέρνηση και στα επιτελεία της τη «δόξα» των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γιαννόπουλου και Πάγκαλου, οι οποίοι στα μέσα της δεκαετίας του '90 καταφέρονταν με μένος εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπρόκοπους», «γαϊδούρια» και «τρομοκράτες»...

Από κοντά και ο Ν. Παπαδόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, πρώην αγροτοσυνδικαλιστής, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Αυγή» δεν δίστασε να παρουσιάζει ως «λύση» στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής, ισχυριζόμενος ότι για τα προβλήματα «που παραμένουν άλυτα» φταίει τάχα ότι δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί και ότι γι' αυτό η κυβέρνηση τους ενισχύει...

ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απάντησε ότι κανένα αίτημα των αγροτών δεν ικανοποιήθηκε στη συνάντηση του Δεκέμβρη και γι' αυτό ξεκίνησε ο νέος γύρος των κινητοποιήσεων, και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Φλεβάρη στη Νίκαια της Λάρισας αποφασίστηκε παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με πανελλαδικά συντονισμένους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, για να ενισχυθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, όπως και έγινε από την Τρίτη 5/2.

...και προσχηματικές προσκλήσεις σε «διάλογο»

Σε μια προσπάθεια πολιτικού ελιγμού, ο Στ. Αραχωβίτης, από την πρώτη μέρα που στήθηκαν τα μπλόκα, ξεκίνησε να απευθύνει, μέσω των ΜΜΕ προσκλήσεις «διαλόγου» προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, φροντίζοντας βέβαια να ξεκαθαρίσει ότι μιλάει για «διάλογο» που θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων» της οικονομίας. Βάζει δηλαδή μπροστά την πάγια επίκληση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κάθε φορά που απορρίπτει τις δίκαιες εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, ότι «δεν υπάρχουν λεφτά»...

Βεβαίως, «λεφτά υπάρχουν» για τους κεφαλαιοκράτες, τους οποίους υπηρετεί και εξυπηρετεί και τούτη η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αγροτικό πετρέλαιο: Η κυβέρνηση που αρνείται το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο - σήμερα το πληρώνουν 1,40 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλλιεργήσουν - ικανοποίησε μετά χαράς την απαίτηση των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών αεροπορικών εταιρειών, των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοκλινικαρχών, και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που ψήφισε πριν από ένα μήνα στη Βουλή, διαθέτει 1,1 δισ. ευρώ για να προμηθεύονται όλοι αυτοί πάμφθηνο το πετρέλαιο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απάντησε ότι ο «διάλογος» όπως τον προτείνει ο υπουργός είναι προσχηματικός και αντιπρότεινε να γίνει συνάντησή της με διευρυμένο κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα - διεκδικήσεις, όπως τίθενται στο πλαίσιο που είχε καταθέσει και στην προηγούμενη συνάντηση με τον Στ. Αραχωβίτη, η οποία απέβη άκαρπη, με τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μάλιστα να δηλώνει τότε αναρμόδιος για πολλά από αυτά τα αιτήματα. Η πρόταση αυτή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης, καθώς, όπως έχουν τονίσει οι αγωνιζόμενοι αγρότες, στα μπλόκα δεν βγήκαν για να συζητήσουν γενικά και αόριστα, να επαιτήσουν, να παρακαλέσουν, αλλά για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν.

Αυταρχικός κυβερνητικός κατήφορος

Ταυτόχρονα με το καρότο του «διαλόγου», η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και τον βούρδουλα του αυταρχισμού.

Την πρώτη κιόλας μέρα που στήνονταν τα μπλόκα, και ενώ ο Στ. Αραχωβίτης δήλωνε στα ΜΜΕ πως η «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν πρόκειται τάχα να συμπεριφερθεί αυταρχικά προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ξεφούσκωναν λάστιχα των τρακτέρ και έσερναν σωρηδόν στα «αγροτοδικεία» αγωνιστές της αγροτιάς, η Εισαγγελία Λάρισας έστελνε στα σπίτια 8 μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας κι άλλων δύο αγροτών κλητήρια θεσπίσματα, καλώντας τους να καθίσουν στο εδώλιο του «αγροτοδικείου» Λάρισας την 1η Μάρτη 2019, για να δικαστούν με την κατηγορία ότι παρότρυναν τους αγρότες να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας τη Δευτέρα 28 Γενάρη.

Η μεθόδευση της δικαστικής δίωξης είναι πρωτοφανής, όχι μόνο επειδή ασκήθηκε πάραυτα, την πρώτη μέρα των μπλόκων, και διεκπεραιώθηκε εν ριπή οφθαλμού την επομένη (μάλιστα φαίνεται ότι το κατηγορητήριο γράφτηκε 5 μέρες πριν διαπραχθεί το «έγκλημα» του στησίματος του μπλόκου, με βάση σχετικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας), αλλά και διότι στους 10 κατηγορούμενους δεν αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα της απολογίας, καθώς καλούνται να δικαστούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει ή ανακριθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τόνισε πως η εν λόγω δικαστική δίωξη στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, καταγγέλλοντας ότι η ευθύνη είναι πολιτική και ανήκει στη κυβέρνηση, η οποία δεν κατάργησε την νομοθεσία που επιτρέπει τα «αγροτοδικεία», όπως υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα, με κεντρικές ανακοινώσεις τους, να καταδικάσουν την πρωτοφανή δικαστική δίωξη και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα δίκαια αιτήματα και τη μορφή πάλης των μπλόκων που επιλέγει το αγροτικό κίνημα.

Αγώνας για το σήμερα αλλά και το αύριο

Εχοντας το δίκιο με το μέρος τους και στηριζόμενοι στη συμμαχία τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν για τρίτη συνεχή βδομάδα τον αγώνα τους στα μπλόκα. Γιατί ξέρουν καλά πως αν σταματήσουν να αγωνίζονται, θα χαθούν. Τους περιμένουν η φτώχεια και η εξαθλίωση όπου τους σπρώχνουν η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η μικρομεσαία αγροτιά παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει για όσο ακόμα είναι δυνατόν τη γη και το βιος της, που καιροφυλακτούν να αρπάξουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγροτοκτηνοτροφική οικονομία.

Βεβαίως, οριστική σωτηρία δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής και γενικότερα του καπιταλιστικού συστήματος.

Γι' αυτό και ο αγώνας της, πέρα από τα άμεσα αιτήματα για το σήμερα, πρέπει να έχει και προοπτική για το αύριο. Μια προοπτική που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ανατροπή της εκμετάλλευσης, με μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, στο πλαίσιο ενός συνολικά άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό και κριτήριο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, με καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους σε αυτόν, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται καλό εισόδημα στους παραγωγούς και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού.

Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει το ΚΚΕ, καλώντας την αγροτιά να αγωνιστεί, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή της.


Κλιμάκωση της πάλης με κέντρο τα μπλόκα

Σε κινητοποίηση το Σάββατο 9/2 στα Τέμπη καλεί το μπλόκο της Νίκαιας

Από την παρουσία του Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας το απόγευμα της Παρασκευής
Από την παρουσία του Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας το απόγευμα της Παρασκευής
Κλιμακώνοντας τον αγώνα με ενίσχυση των μπλόκων, αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών και συλλαλητήρια μέσα στις πόλεις, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν, για τρίτη συνεχή βδομάδα, τη μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους.

Δίνοντας το πρόσταγμα για ακόμα πιο ισχυρή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, το μπλόκο της Νίκαιας, στο οποίο την Παρασκευή 8/2 έφτασαν κι άλλα τρακτέρ από τη Φαλάνη και τον Αμπελώνα της Λάρισας, προχωράει το μεσημέρι του Σαββάτου 9/2 σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών.

Τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών θα ξεκινήσουν από τον κόμβο της Νίκαιας για το νευραλγικό σημείο στις σήραγγες των Τεμπών στις 11.30 π.μ. Μαζί τους θα κινηθούν πολλά ΙΧ αυτοκίνητα, με κόσμο από όλη τη Θεσσαλία που θα πάει στα Τέμπη να συμπαραταχθεί με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Το μπλόκο έχει καλέσει όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τα χωριά και τις πόλεις της περιοχής, να πάρουν μέρος σ' αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, στηρίζοντας αποφασιστικά τον δίκιο αγώνα της αγροτιάς.

Βαγγέλης Μπούτας: «Εχουμε πείρα... Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί για τα δίκαια αιτήματά μας»

Μία μέρα πριν, το απόγευμα της Παρασκευής 8/2, στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος αναρρώνει μετά τον πολύ βαρύ τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του την ώρα της δουλειάς.

Τον υποδέχτηκαν με συγκίνηση οι συνάδελφοί του, που αμέσως άνοιξαν συζήτηση μαζί του. Συγκινημένος κι εκείνος, είπε: «Ολο αυτό το διάστημα μου λείψατε πολύ, όπως μου λείπει και η καθημερινή παρουσία μου εδώ στο μπλόκο».

Αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο των Τεμπών, τόνισε: «Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί θα κάνουμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Παλιότερα πήγαμε με τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και πρέπει συνεχώς να την αξιοποιούμε».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγόριες του υπουργού πως οι αγρότες δεν θέλουν τη συνάντηση με την κυβέρνηση, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: «Ας τ' αφήσει τα σάπια ο υπουργός. Αυτός δεν είπε ότι είναι αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας; Γιατί, λοιπόν, να τον ξανασυναντήσουμε; Ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Οπως παλιότερα είχαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί το αρνείται τώρα η κυβέρνηση; Ο κ. Δραγασάκης, που καθημερινά συναντιέται με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους για τα δικά τους αιτήματα, δεν έχει λίγη ώρα να δει τους αγρότες;».

Κάνοντας, τέλος, αναφορά σε κάποιους που λένε πως το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες έχει επιπτώσεις σε άλλες «κοινωνικές ομάδες», ο Β. Μπούτας επεσήμανε: «Οι αγρότες δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας και είναι πολύ σημαντικό το κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται. Στον αγώνα μάς βγάζουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που μας δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ και στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων μάς σπρώχνει η κυβερνητική άρνηση να δώσει τις λύσεις που ζητάμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις - κάθε αγώνας έχει επιπτώσεις - φταίχτης είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της».

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχα, και στην υπόλοιπη χώρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δίνουν τη μάχη στα μπλόκα κλιμακώνουν τον αγώνα με πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, στην Ημαθία, στον κόμβο της Κουλούρας, το Σάββατο 9/2, στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Πέλλας και της Ημαθίας. Από εκεί θα κατευθυνθούν συντεταγμένα στην Εγνατία Οδό προκειμένου να προχωρήσουν σε αποκλεισμό περίπου στη 1 μ.μ. Στην κινητοποίηση καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Πέλλας «Η Ενότητα», Ροδοχωρίου «Η Ελπίδα», ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Στην Κατερίνη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Δήμητρα», θα συγκεντρωθούν το Σάββατο 9/2, στις 11 π.μ. στην «Ελιά», όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας για να την αποκλείσουν.

Στην Πελασγία Φθιώτιδας προγραμματίζονται νέοι αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του μπλόκου, το Σαββατοκύριακο 9 - 10 Φλεβάρη, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Αργολίδας καλεί σε συγκέντρωση και αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Ναυπλίου - Μυκηνών, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, την Κυριακή 10/2, στις 12 μ.

Στη Μεσσήνη, στο χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στο σταθμό, στις 11 π.μ. του Σαββάτου 9/2 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χώρο του μπλόκου.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου. Το Σάββατο 9/2 έχουν κληθεί να επισκεφτούν το μπλόκο εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Νέα συγκέντρωση στις Μάντρες πραγματοποιεί το Σάββατο 9/2 στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μελάμπων.

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στην πόλη της Κέρκυρας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org