ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη η έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σημειώνει:

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΝΕ ενόψει του 12ου Συνεδρίου της, με την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο τον Οκτώβρη του 2018.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση σε δύο γύρους συνεδριάσεων στις Οργανώσεις Βάσης, πραγματοποιήθηκαν όλες οι Συνδιασκέψεις Τομεακών και Περιφερειακών Οργανώσεων, καθώς και των Οργανώσεων Περιοχής όλης της χώρας που ενέκριναν τις Θέσεις του ΚΣ, τον απολογισμό και τον σχεδιασμό της δράσης τους, εξέλεξαν νέα καθοδηγητικά όργανα, καθώς και τους αντιπροσώπους τους για το 12ο Συνέδριο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος μέσα από τις σελίδες του "Οδηγητή" που διεξήχθη τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη.

Ολα είναι έτοιμα για το 12οΣυνέδριο που θα διεξαχθεί στις 15 - 17 Φλεβάρη.

Η έναρξη των εργασιών με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φλεβάρη, στις 17.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (λεωφόρος Ηρακλείου 145, Περισσός). Την εισήγηση θα παρουσιάσει ο σ. Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα τις παρακολουθήσουν αντιπροσωπείες 24 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας.

Η ΚΝΕ είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στους υψηλούς στόχους όπως περιγράφονται και από το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου της Οργάνωσης: "Πιο πολλοί και πιο ικανοί ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», το Σοσιαλισμό!"».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ μπροστά στο Συνέδριο

«Ελα μαζί μας, με την ΚΝΕ, στον αγώνα για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον Σοσιαλισμό». Με αυτόν τον τίτλο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις μπροστά στο 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Τέτοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται αυτές τις μέρες ως εξής:

  • Σάββατο 9 Φλεβάρη:

Στον Πειραιά, στις 18.30, στο παλιό εργοστάσιο Καχραμάνογλου. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 19.30, στα γραφεία της ΚΟΒ 1ου Διαμερίσματος Αθήνας (Βερανζέρου 1). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ.

Οι ΟΒ Αργυρούπολης - Γλυφάδας - Ελληνικού πραγματοποιούν εκδήλωση, στις 20.00, στο δημαρχείο Αργυρούπολης. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ.

Οι ΟΒ Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Ηρακλείου πραγματοποιούν εκδήλωση στις 19.00, στη Νέα Ιωνία (στο «Ionian cafe» - πλησίον ΗΣΑΠ). Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Στον Βόλο, στις 19.00, στο κτίριο του Πανεπιστημίου (αίθουσα Μ - Θόλος). Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις και βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη, στις 13.00, στο Πολυτεχνείο. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Λάρισα, στις 19.00, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής (πλατεία Ταχυδρομείου). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στη Ρόδο, στις 18.30, στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κτίριο «Κλεόβουλος» - αμφιθέατρο ισογείου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

  • Κυριακή 10 Φλεβάρη:

Στα Τρίκαλα, στις 12.00, στο καφέ «Σουίτα». Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 19.00, στο μαγαζί «Μικρό παλάτι». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

«Εφυγε» αιφνίδια από τη ζωή η συντρόφισσα Αλέκα Μπενάτου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια της συντρόφισσας Αλέκας Μπενάτου, που «έφυγε» πρόωρα και αιφνίδια σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) από τη ζωή. Η συντρόφισσα Αλέκα Μπενάτου γεννήθηκε το 1951, εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία, το 1975, με την πτώση της χούντας, στο Κόμμα και έκτοτε ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στις Οργανώσεις της Α' Αθήνας. Υπερασπίστηκε τον επαναστατικό του χαρακτήρα, στα δύσκολα χρόνια για το ΚΚΕ την περίοδο '89 - '91. Η συντρόφισσα Αλέκα Μπενάτου ανέπτυξε πλούσια δράση στην περιοχή της Α' Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, διαμερισματική σύμβουλος στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Σεπολίων. Μέχρι την τελευταία της πνοή υπήρξε πνεύμα ανήσυχο και αγωνιστικό για τους σκοπούς και την πάλη του ΚΚΕ, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της.

Πατριδογνωμόνιο
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου έγινε από τη σκοτεινή, για την ακρίβεια μεγαλοπρεπώς υποφωτισμένη, Αγιά Σοφιά στην Πόλη. Με το πρωθυπουργικό ζεύγος να υψώνει κεφαλή σε επίκληση, τουλάχιστον επικοινωνιακή, του Παντοκράτορα. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της αριστεράς, που διατηρείται στην εξουσία με έρανο βουλευτών, κατέφυγε στον τουρκικό μπαμπούλα όπως κι όλες οι προηγούμενες από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, όταν έρχονται τα δύσκολα, είτε ξένα δάχτυλα είτε κάλπες.

Αυτή είναι η εύκολη ανάγνωση σε μια εποχή που οι αγιογραφίες τύπου Τσίπρα - εθνάρχης δεν χρειάζονται φοίτηση σε ειδική σχολή. Δέκα λεπτά να παρακολουθήσει κανείς την εκπομπή Ακριβοπούλου - Καψώχα στην ΕΡΤ και μαθαίνει πως ένα εμπορικό - τουριστικό ταξιδάκι στον εξ ανατολών γείτονα, καλοσχεδιασμένο στα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετατρέπεται σε ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ θρίαμβο.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι αυτή που θα δυσκολέψει πολίτες και πολιτικούς, γιατί βασίζεται σε μια κλασική φαιά οργουελική προπαγάνδα διαστρέβλωσης και αναποδογυρίσματος κάθε λέξης, όχι του Συντάγματος, αλλά της καθημερινότητας. Ισως μόνο ένας παραλληλισμός με το θέαμα το πιο δημοφιλές των ημερών, δηλαδή τις εκπομπές μαγειρικής, να βοηθάει στην κατανόηση αυτής της προπαγάνδας, που κινδυνεύει εκτός των άλλων να εκλαϊκεύσει τον αντικομμουνισμό από τ' αριστερά και να ωφελήσει την ενσωμάτωση της ακροδεξιάς στη δεξιά με μόνους κερδισμένους τους φασίστες, τους πετρελαιάδες και τους επενδυτές του αίματος.

Θα ακούμε, λοιπόν, μέχρι να ανοίξουν όλες οι κάλπες, πως στο τρίπτυχο λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, το τελευταίο είναι άχρηστο, το μεσαίο δεδομένο και το πρώτο κάτι που παλεύεται με νύχια και με δόντια.

Ας κρατήσουμε την ίδια σειρά. Το φιλότιμο βαφτίζεται συνείδηση της σοβαρότητας των στιγμών, με βάση τα πρωτόκολλα κατασκευής ηγετών που χρησιμοποιεί η Αγρια Δύση (Βαλέσα, Γιέλτσιν, Γκορμπατσόφ, Θάτσι, και εσχάτως Γκουαϊδό) και εφαρμόζεται σε χαμηλότερη κλίμακα στα Κοινοβούλια Αθήνας και Σκοπίων. Ετσι, ο Παπαχριστόπουλος ανάγεται σε φιγούρα των Μεταμορφώσεων του Οβιδίου, κι ο Ζουράρις σε Αγιο Αυγουστίνο του Μύλου της Θεσσαλονίκης.

Το ψωμί τώρα, που όταν το πεις ψωμάκι μετατρέπεται σε σύμβολο κοπιαστικής φτώχειας, στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι οπωσδήποτε πολύσπορο σαν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του μονοδιάστατου φιλοΝΑΤΟικού ΣΥΡΙΖΑ. Θα παρέχεται ως συμπλήρωμα διατροφής από μια αριστερά που αδυνάτισε τόσο ώστε να ξεγελάει τον εχθρό επειδή του μοιάζει, όπως το τέρας στον καθρέφτη.

Η λατέρνα, τέλος, είναι η αποθέωση του μεταμοντέρνου ψηφιακού αριστερισμού. Εκτελεί το ρεπερτόριο που έχουν δώσει οι κατασκευαστές ηγετικού image τύπου Αλέξης the great, απολύτως εξαρτημένο από την ταχύτητα πληκτρολόγησης των τρολ, όπως στην εποχή της μανιβέλας. Ετσι, στο επίπεδο της λατέρνας ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κλέψει το Νόμπελ από την ψυχούλα κυρά Μαρίτσα της Λέσβου, αλλά θα το κληρονομήσει στη θέση της δικαιωματικά επειδή απλώς εκείνη πέθανε την κατάλληλη στιγμή.

Κοντολογίς, σύντροφοι, σε ό,τι μας αφορά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει μια προπαγάνδα αυτοπροσδιορισμού διά του ετεροπροσδιορισμού. Για να το πω πιο απλά, θα καμώνεται, κόντρα και στην Ιστορία, αλλά ακόμα και στην απλή λογική, ότι στις σύγχρονες Θερμοπύλες οι 300 συριζαίοι δικαιούνται τη δόξα, επειδή εμείς οι 700 Θεσπιείς δεν αναγνωριστήκαμε από τον Ξέρξη - Τραμπ και σία ως ήρωες του βεληνεκούς του. Εδώ βέβαια γελάνε όχι απλώς τα παρδαλά κατσίκια, αλλά και τα τατουάζ στα μπράτσα των μαγείρων και σείονται τα θεμέλια των ναών της δημοκρατίας, καθώς η κα Κουντουρά ως νέα Δαλιδά κουρεύει τον Καμμένο - Σαμψών, κι η Ιστορία ξαναγράφεται ως βίπερ.

Μπαίνουμε σε ένα σφαγείο εντυπώσεων. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που θεμελιωνόταν στα Βαλκάνια στα τέλη του περασμένου αιώνα, έχει ήδη προχωρήσει σε διανομή ρόλων και μοιάζει με παράσταση που κλείνει με ηχογραφημένο το ελληνικό χειροκρότημα.

Κι εμείς που δεν κόψαμε ποτέ εισιτήριο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε εκείνους τους απογοητευμένους θεατές, που θέλουν να συμμετέχουν στα πραγματικά αγωνιστικά λαϊκά πανηγύρια των δρόμων.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Διεθνιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Διεθνιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο 16 Φλεβάρη, στις 20.00, στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ» (στ. ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος») με θέμα «Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Θα μιλήσουν:

-- Η Ανόι Ρόζας, Εθνική Γραμματέας του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας.

-- Ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

-- Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια και τραγούδια των αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org