ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προετοιμασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα συλλαλητήρια

Θα γίνουν στις 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., σε Ομόνοια και Αγαλμα Βενιζέλου αντίστοιχα

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Με συλλαλητήρια την Τρίτη 21 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και άνεργους να απαντήσουν σε παλιά και νέα μέτρα, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες. Ανάλογος είναι ο σχεδιασμός και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Για την προετοιμασία του, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη. Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι το πώς θα τσακίσουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Υπογραμμίζει ακόμα πως την ίδια πολιτική εφαρμόζουν στην πλειοψηφία τους και οι Δήμοι: «Παρέα με τη κυβέρνηση προχωράνε στη κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και την αντικαθιστούν με εργαζόμενους της φτώχειας και της μιζέριας των 495 ευρώ. Παρέα με τη κυβέρνηση υλοποιούν τις ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ.) και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Παρέα με την κυβέρνηση έχουν απογυμνώσει τις υπηρεσίες από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα σήμερα η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει "κόκκινο" και τα εργατικά ατυχήματα να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο».

«Σχεδιάζουμε, οργανώνουμε τη δική μας απάντηση μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Μπορούμε και πρέπει να χαλάσουμε και τους σχεδιασμούς τους και την πολιτική τους», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη.

Κάλεσμα συμμετοχής από την ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. «Αρκετά ματώσαμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εφιάλτη των καθημερινών χρεών και τη μίζερη ζωή που μας προορίζουν!», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

«Οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι δήθεν θα στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους αν τους "βγουν" οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η "ανάπτυξη" είναι ψεύτικες», υπογραμμίζει η ΠΑΣΕΒΕ και υπενθυμίζει παλιά και νέα μέτρα που φορτώνονται στην πλάτη των αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι σε αυτά, απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους το εξής κάλεσμα: «Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που μας αφανίζει. Μαζί με τους εργαζόμενους που ζουν σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, με μισθούς πείνας και τον εφιάλτη της ανεργίας. Μαζί με τη φτωχή αγροτιά που δίνει αγώνα επιβίωσης στα μπλόκα, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους. Ορθώνουμε τείχος αντίστασης! Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που μας οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια».

Στη Θεσσαλία

Την επόμενη μέρα των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τη σκυτάλη παίρνει η Λάρισα, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νομού, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη, εργατικά σωματεία - όπως των Εμποροϋπαλλήλων, του Μετάλλου, των Ιδιωτικών Κλινικών - προγραμματίζουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος. Για το συλλαλητήριο, καθώς και για το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Φλεβάρη, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή στις 11:30 π.μ., στα γραφεία του, εκπρόσωποι του ΕΚΛ .

Στις 22 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στα Τρίκαλα, ενώ στον Βόλο ορίστηκε την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 6:30 μ.μ., στη πλατεία Πανεπιστημίου. Για την καλύτερη προετοιμασία του, αύριο Παρασκευή, στις 6:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ξανά πρώτη δύναμη η «Εργατική Ενότητα»

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε ξανά η παράταξη «Εργατική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Στις εκλογές ψήφισαν λιγότεροι αντιπρόσωποι (42 από 48) από τις προηγούμενες που έγιναν το 2014, λόγω της μείωσης των μελών στα σωματεία. Για το Διοικητικό Συμβούλιο η «Εργατική Ενότητα» πήρε 32 ψήφους και 12 έδρες (από 34 ψήφους και 11 έδρες το 2014). Η «Ενωτική Κίνηση» (προέλευσης ΠΑΣΚΕ) πήρε έξι ψήφους και δύο έδρες (από δέκα και τρεις). Τέλος, η «Εργατική Πάλη Οικοδόμων-Αγωνιστικό Μέτωπο Ενέργειας» (στηρίζεται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ, στις προηγούμενες από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ) πήρε τρεις ψήφους και μία έδρα (από τέσσερις ψήφους και μία έδρα).

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η «Εργατική Ενότητα» πήρε 28 ψήφους και έβγαλε το μοναδικό αντιπρόσωπο (από 25 ψήφους και δύο αντιπροσώπους). Οι άλλοι συνδυασμοί δεν κατέθεσαν υποψηφιότητες. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες ψηφοδέλτιο είχε κατεβάσει και η «Εργατική Πάλη Οικοδόμων-Αγωνιστικό Μέτωπο Ενέργειας», που είχε πάρει τρεις ψήφους χωρίς να αναδείξει αντιπρόσωπο. Επίσης, στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν επτά αντιπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, που κατέθεσαν ψηφοδέλτιο με το συνδυασμό της «Εργατικής Ενότητας». Ψήφισαν επτά και ανέδειξαν έναν εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΕΚΑ με δικαίωμα λόγου.

Καταγγελίες για αυθαίρετη παράταση του 8ωρου σε λογιστές

Να μπει τέρμα στην πρακτική που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να μετατρέπουν το ωράριο των υπαλλήλων τους από 8ωρο σε 9ωρο, διεκδικεί η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Μετά από καταγγελία της ΕΛΕΠΑ και της Ομοσπονδίας Λογιστών που αφορούσε την επιχείρηση «PwC», η Επιθεώρηση Εργασίας κάλεσε την εταιρεία στις αρχές του Δεκέμβρη να επαναφέρει το 8ωρο. Ωστόσο μέχρι σήμερα η εργοδοσία όχι απλά δεν έχει επαναφέρει το ωράριο αλλά, όπως καταγγέλλει το σωματείο, απείλησε εργαζόμενους της εταιρείας που ενημέρωναν για την απόφαση της Επιθεώρησης, ενώ μίσθωσε ακόμα και ξενοδοχεία «για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην είναι στα γραφεία της εταιρείας και τους πάρει χαμπάρι η επιθεώρηση εργασίας». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέσα από τις γραμμές του να παρθεί πίσω η θεσμοθέτηση του 9ωρου, να υπογραφεί ΣΣΕ για λογιστές, βοηθούς λογιστές και ελεγκτικό προσωπικό, να μπει τέρμα στα εξαντλητικά ωράρια και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Ο

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών οργανώνουν σήμερα, στις 10 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Με αφορμή και την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτεργατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περικόπηκαν η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους ναυτεργάτες η δικαστική απόφαση. Νωρίτερα, στις 9.30 π.μ., θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποιούν σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους εργαζόμενους για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2016.

ΚΑΒΑΛΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον επόπτη εργασίας πραγματοποίησαν χτες το παράρτημα Καβάλας του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας. Κατήγγειλαν την μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «Μαρινόπουλος» και την εργασιακή αβεβαιότητα που ζουν εδώ και έναν περίπου χρόνο. Απαίτησαν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων (μισθοί Δεκέμβρη - Γενάρη), να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, καμία αρνητική εργασιακή μεταβολή. Τέλος ζήτησαν από τον επόπτη εργασίας να καλέσει άμεσα σε τριμερή συνάντηση την εργοδοσία.

Στερούν τη σύνταξη από ακρωτηριασμένο μεταλλεργάτη

Χωρίς αναπηρική σύνταξη άφησαν τα ΚΕΠΑ μεταλλεργάτη, σοβαρά τραυματισμένο στα δύο του χέρια από εργατικό ατύχημα το 2004. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η δευτεροβάθμια Επιτροπή που εξέτασε τον μεταλλεργάτη στα ΚΕΠΑ Ελευσίνας, εκτίμησε το ποσοστό αναπηρίας του σε 40%, όσο δηλαδή και η πρωτοβάθμια Επιτροπή, στερώντας του το δικαίωμα να πάρει αναπηρική σύνταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, έχει ακρωτηριασμένα δάχτυλα και στα δύο του χέρια, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι δύο του αντίχειρες. Επομένως, είναι αδύνατον να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμά του.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ εκφράζουν την οργή τους για την άθλια απόφαση που επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό «σφαγεία» που έχουν αποδώσει στα ΚΕΠΑ. Διαμηνύουν πως τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την αδικία, αλλά θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα νέες παρεμβάσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα του μεταλλεργάτη και κάθε ατόμου με αναπηρία να ζήσει. Διεκδικεί, τέλος, να δοθεί στον μεταλλεργάτη ποσοστό αναπηρίας 67%, για να μπορέσει να πάρει αναπηρική σύνταξη ώστε να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ