ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αμεση προτεραιότητα η εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων

«Συζητάμε την απόδοση των μέτρων που προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος

«Δύσκολες αλλά επιβεβλημένες οι περικοπές δαπανών», λέει ο Κλ. Ρέγκλινκ (αριστερά), στο τραπέζι και η επιτροπή για τα Εργασιακά, ομολογεί ο Ευ. Τσακαλώτος
«Δύσκολες αλλά επιβεβλημένες οι περικοπές δαπανών», λέει ο Κλ. Ρέγκλινκ (αριστερά), στο τραπέζι και η επιτροπή για τα Εργασιακά, ομολογεί ο Ευ. Τσακαλώτος
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με άξονα την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», που με τη σειρά τους «μεταφράζονται» σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016.

Την ίδια ώρα, προλειαίνοντας το έδαφος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέγεθος του κενού που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση των μέτρων που προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε, ομολογώντας, ουσιαστικά, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προσθέσει και νέα μέτρα στην αντιλαϊκή φαρέτρα. Μάλιστα, δίνοντας το χαρακτήρα του επείγοντος, συμπλήρωσε πως μετά την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα «θα έχουμε δύο εβδομάδες για το κλείσιμο της συμφωνίας»..

Κάνοντας ειδική αναφορά στα Εργασιακά, σημείωσε: «Είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης. Αυτή η αξιολόγηση λέει ότι θα γίνει μία Επιτροπή και ερευνητική και επί της ουσίας, για μία αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων που τα έχει όλα μέσα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο. Και μόνο όταν θα αποφανθεί αυτή η Επιτροπή, θα υπάρχει νομοθετικό έργο το οποίο δεν είναι στην πρώτη αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ, σημειώνει πως η ελληνική οικονομία «είχε πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ενώ και η πορεία ανάκαμψης διακόπηκε πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση». Με νόημα συμπλήρωσε πως αν και η περικοπή δαπανών είναι επιβεβλημένη, από πολιτική και κοινωνική άποψη είναι ο «δυσκολότερος δρόμος».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αντιλαϊκών παζαριών της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει δεχτεί πρόσκληση για συμμετοχή ως παρατηρητής στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες, στις 17/2, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο της Γαλλίας, με αντικείμενο το Προσφυγικό, αλλά και τη διαδικασία της «αξιολόγησης». Να σημειωθεί, πάντως, ότι κυβερνητικές πηγές επιφυλάσσονται για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο του ΕΣΚ.

ΣΕΒ: Με «ταχύτητα και υπευθυνότητα»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της με ταχύτητα και υπευθυνότητα».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «υπάρχει, καταρχήν, ένα βασικό μήνυμα από όλους τους ξένους επενδυτές προς την ελληνική κυβέρνηση».

Αυτό αφορά:

-- Την «άμεση άρση της αβεβαιότητας και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης», που προϋποθέτει την «επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου» ως ένα απαραίτητο βήμα.

-- «Οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτες».

-- «Οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας μας στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, εν μέσω της εξαπλούμενης «αβεβαιότητας» και των κινδύνων που εκδηλώνονται γύρω από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη, σκηνικό έντονων αναταράξεων και κλυδωνισμών εμφανίζεται εκ νέου στα χρηματιστήρια μετοχών της Ευρωζώνης, με αιχμή μάλιστα τον τραπεζικό κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη χτεσινή συνεδρίαση η κατρακύλα έφτασε στο 7,87%, με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 464 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν πάνω από 24%. Συνολικά, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων, η βύθιση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου έχει ξεπεράσει το 50% στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τις αντίστοιχες «απώλειες» και για τους ξένους «επενδυτές» που τοποθετήθηκαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Και βέβαια και η συγκεκριμένη μερίδα του κεφαλαίου έχει υποδείξει και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, την «ανάγκη» για άμεση ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», στην οποία και έχει «ποντάρει».

Παράλληλα, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 3,5%, με τις τιμές των μετοχών να διακυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 16μήνου.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα (αξιολόγηση διοικήσεων, Κώδικας Δεοντολογίας κ.ά.) βρίσκονται στην ατζέντα των διήμερων επαφών που έχει από χτες στην Αθήνα η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Ντανιέλ Νουί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις αυτές συνδέονται και με τους γενικότερους εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί αυτήν την περίοδο η ΕΚΤ στους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ενόψει και των νέων διαγνωστικών ελέγχων που αναμένεται να διενεργηθούν εντός του 2016, ενδεχομένως μάλιστα και για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, που πέρασαν από σχετικούς ελέγχους και το 2015.

Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, εξάλλου, θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών (hedge funds κ.ά.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά «προβληματικών» δανείων, με έμφαση βέβαια στα επιχειρηματικά. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η προσέλκυση κεφαλαίων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, θα συμμετέχουν στα μετοχικά εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή πρόσφορες για τη μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί προσφορές.

Γαλλο-γερμανική παρέμβαση για την «εμβάθυνση της ΟΝΕ»

Την ίδια ώρα με τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο «μεγάλο γήπεδο», αυτό της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας Γ. Βάιντμαν και της Γαλλίας, Φρ. Β. ντε Γκαλό, σε κοινό άρθρο - παρέμβαση που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι», επαναφέρουν το ζήτημα της περαιτέρω εμβάθυνσης της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τη σύσταση υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ απέτυχε στο στόχο για την ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2%. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ο στόχος για τον πληθωρισμό δε φαίνεται να επιτυγχάνεται ούτε στα επόμενα χρόνια, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάκαμψη, το χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη», σημειώνοντας ότι η «ασυμμετρία» αποτελεί «κίνδυνο για τη σταθερότητα νομισματικής ένωσης». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως η «στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για την οικονομική πολιτική των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΥΒΑ
Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και «αβεβαιότητες»

Υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ προειδοποίησαν χτες για «σημαντικό και επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα», αποδίδοντας στην Κίνα πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε κοινή επιστολή που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υπουργοί της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Ιταλίας, Φ. Γκουίντι, της Πολωνίας, Μ. Μοραβιέτσκι, της Βρετανίας, Σ. Τζαβίντ, του Βελγίου, Κρ. Πέτερς και του Λουξεμβούργου, Ε. Σνάιντερ, καλούν την ΕΕ «να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και να αναλάβει ισχυρή δράση για να απαντήσει σ' αυτή τη νέα πρόκληση». Μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε «εργαλεία εμπορικής άμυνας στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», καθώς και στην εφαρμογή μέτρων με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και τον εκσυχρονισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα.

Σε αυτό το πλαίσιο και μάλιστα συντονισμένα από κράτη και κυβερνήσεις, στο «τραπέζι» μπαίνουν και τα νέα μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στη διαπάλη τους για τον έλεγχο της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή και η τιμολόγηση του χάλυβα αποτελούν ζήτημα που σχετίζεται και με τα παζάρια σχετικά με την αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομία της αγοράς».

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε προχτές Κυριακή, σε ηλικία 103 ετών, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 13.00, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Από οικογένεια προσφύγων από τη Μικρά Ασία, συνδύασε στη ζωή του το ακαδημαϊκό έργο με την πλούσια δράση. Συμμετείχε στην ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της φασιστικής κατοχής, ενώ για τις ιδέες και τη δράση του εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Διετέλεσε επίσης πρώτος πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων.

Το ΚΚΕ εκφράζει στους οικείους του Κ. Δεσποτόπουλου, τα θερμά του συλλυπητήρια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ