ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προωθούν κλιμάκωση της επέμβασης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χρησιμοποιώντας τους Σύρους πρόσφυγες σαν άλλοθι, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία, προωθούν ενισχυμένο ρόλο για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη «φύλαξη» των ελληνικών συνόρων, κλιμακώνοντας παράλληλα τα σχέδια επέμβασης σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής. Αφορμή περαιτέρω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων είναι, μεταξύ άλλων, η ένταση του πολέμου στα περισσότερα πεδία μαχών της Συρίας, όπου ο συριακός στρατός, με την ισχυρή κάλυψη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ανακαταλαμβάνει τη μία μετά την άλλη περιοχή, στριμώχνοντας άσχημα τους αντικαθεστωτικούς στις περισσότερες περιοχές της βόρειας συριακής πόλης Χαλέπι και τα περίχωρα της ομώνυμης επαρχίας.

Χτες, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τρία χωριά στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφαάτ, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ σε παρακείμενες περιοχές αντικαθεστωτικοί μισθοφόροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, έπειτα από επιμονή των κατοίκων της περιοχής που φοβήθηκαν τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Τα σχέδια επέμβασης από μοναρχίες του Κόλπου

Παράλληλα, η ανατροπή των δεδομένων στα πεδία των συγκρούσεων και η υπεροχή του συριακού στρατού, τις τελευταίες λίγες βδομάδες, σε βάρος αντικαθεστωτικών δυνάμεων της επαρχίας Χαλέπι, ανοίγει την όρεξη μοναρχιών του Περσικού Κόλπου για απροκάλυπτη επέμβαση στο συριακό έδαφος.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, όπως είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του στρατού της Σαουδικής Αραβίας, για την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (που η ίδια μαζί με άλλους Αραβες και Δυτικούς συμμάχους τους δημιούργησαν για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων). Προϋπόθεση και για τους Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι να επιτρέψουν κάτι τέτοιο σύμμαχοί τους, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Η πρόταση αυτή, που αναμένεται να εξεταστεί εντός της τρέχουσας βδομάδας στις Βρυξέλλες από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, και τους ομολόγους του, προκάλεσε άμεσα την οργισμένη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μοάλεμ, προειδοποίησε πως «θα επιστρέψουν σε ξύλινα φέρετρα» όσοι επιχειρήσουν να εισβάλουν στο συριακό έδαφος χωρίς την άδεια της Δαμασκού, σημειώνοντας επιπροσθέτως ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε πορεία τερματισμού του πολέμου. «Είτε αρέσει, είτε όχι, οι επιτυχίες μας στα πεδία των συγκρούσεων δείχνουν ότι οδηγούμαστε στο τέλος της κρίσης», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα από τη Βαγδάτη ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής, Κατάιμπ Χεζμπολάχ, που πολεμά στο πλευρό του ιρακινού στρατού τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», διεμήνυσε στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου ότι «θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης» σε περίπτωση που επιχειρήσουν επέμβαση στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Αυτά, ενώ ο ιρακινός στρατός πυκνώνει τις δυνάμεις του έξω από τη βόρεια ιρακινή πόλη, Μοσούλη, ολοκληρώνοντας όπως φαίνεται τις προετοιμασίες για την έναρξη επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που την έχουν υπό τον έλεγχό τους από τον Ιούνη του 2014.

Στην Τεχεράνη και ο επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Τζααφάρι, σχολιάζοντας την «πρόταση» της Σαουδικής Αραβίας για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία απάντησε ότι οι Σαουδάραβες λένε πολλά, αλλά ακόμη και εάν το αποτολμήσουν, «δεν θα είναι άσχημα γιατί έτσι θα ηττηθούν οριστικά».

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι η ανατροπή των έως πρότινος δεδομένων από τις νίκες του συριακού στρατού και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σε βάρος των αντικαθεστωτικών στη Συρία προκαλούν το τελευταίο διάστημα «βιομηχανία» εκθέσεων από διεθνείς και μη οργανώσεις, με τελευταία την έκθεση της «Επιτροπής Ερευνών για τη Συρία» του ΟΗΕ που κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» σε Σύρους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για διάπραξη ή συνέργεια σε θανάτους, βασανισμούς και εξαφανίσεις κρατουμένων.


Κοινοί σχεδιασμοί Γερμανίας - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξανά στην Τουρκία βρέθηκε χτες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η οποία, το τελευταίο πεντάμηνο, έχει συναντηθεί τέσσερις φορές με την τουρκική ηγεσία, ενώ στο ίδιο διάστημα εγκαινιάστηκε και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Γερμανίας - Τουρκίας.

Βασικό θέμα στις συναντήσεις που είχε η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Νταβούτογλου, και με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η λεγόμενη «αντιμετώπιση» της «μεταναστευτικής κρίσης», γύρω από την οποία ξεδιπλώνονται επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί τόσο στη Συρία και γενικά τη Μέση Ανατολή όσο και σε άλλα φλέγοντα «μέτωπα», όπως για παράδειγμα η «διαχείριση» του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα (βλέπε σχετικό θέμα σελίδες 8 - 9).

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, Νταβούτογλου και Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες θα πρωτοστατήσουν για την «εμπλοκή» του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της κατάστασης τόσο στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας όσο και στο Αιγαίο, σηματοδοτώντας και την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην περιοχή και την επιλογή των αστικών τάξεων των δύο χωρών να κινηθούν από κοινού σε κρίσιμες εστίες ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο μέλλον (χωρίς ασφαλώς να ακυρώνονται αντιθέσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ τους).

Και από τους δύο ηγέτες ιδιαίτερα αξιοποιήθηκε η κατάσταση στο Χαλέπι που ήλεγχαν έως πρόσφατα οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις και εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους» και δέχεται σφυροκόπημα από το συριακό στρατό με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας. Ετσι φάνηκαν συγκλονισμένοι από τους νέους πρόσφυγες που δημιουργούνται και συσσωρεύονται στα σύνορα με την Τουρκία. Προς το παρόν, η Τουρκία οργανώνει καταυλισμούς μέσα στο συριακό έδαφος, αλλά δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα «για να βοηθήσει τους αδελφούς της». Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την ανάληψη «μιας κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας, για να σταματήσει η επίθεση συριακής κυβέρνησης και Ρωσίας το Χαλέπι», καταγγέλλοντας ότι «η Ρωσία παραβιάζει και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πάντως, ενδεικτικό της σύνθετης κατάστασης είναι το άρθρο στο περιοδικό της Γερμανίας «Ταγκεσπίγκελ» όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ θα έπρεπε να πέφτει στα γόνατα του Πούτιν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, αντί του Ερντογάν».

«Μπηχτές» Ερντογάν στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε τη «συμπάθεια» των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα τις οργανώσεις PYD και YPG, που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και παρακλάδια του ΡΚΚ. Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη επίσκεψη ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη σε περιοχές που ελέγχουν οι οργανώσεις αυτές, ο Ερντογάν «αναρωτήθηκε» την Κυριακή, απευθυνόμενος στη Δύση: «Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νόελ Κλέι, περιορίστηκε να επαναλάβει πως η Ουάσιγκτον θεωρεί το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις βίας, αλλά και ότι «η επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας (σ.σ. των διαπραγματεύσεων Κούρδων - κυβέρνησης) προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών της Τουρκίας».


Εφ' όλης της ύλης συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Συνάντηση είχαν προχτές ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετά την οποία δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση ή ενημέρωση. Η συνάντηση έγινε στο Στρασβούργο, όπου αφού συνομίλησαν, οι δύο ηγέτες δείπνησαν σε εστιατόριο της πόλης, με «οικοδεσπότη» τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ολα τα ρεπορτάζ για τη συνάντηση θύμιζαν ότι αντίστοιχη, ανεπίσημη, συνάντηση είχε γίνει και τον περσινό Γενάρη, πάλι στο Στρασβούργο και πάλι με τη «φιλοξενία» του Σουλτς. Οπως και τότε, έτσι και αυτή τη φορά, στο «τραπέζι» της συνάντησης φαίνεται ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «περιβάλλον» του Ολάντ που επικαλέστηκαν γαλλικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη Συρία και το Προσφυγικό, εκφράζοντας μάλιστα τη «ζωηρή κοινή ανησυχία» τους για το νέο κύμα προσφύγων που λέγεται ότι προκαλούν οι επιθέσεις του συριακού στρατού και οι ρωσικές επιδρομές.

Οι διεργασίες γύρω από τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ (σ.σ. «Βrexit») επίσης απασχόλησαν τη συνάντηση, με τον Ολάντ να φαίνεται ότι επανέλαβε τη γαλλική ένσταση σε νέες τυχόν «παραχωρήσεις» προς το Λονδίνο. Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», τους δύο ηγέτες «απασχόλησαν εξίσου τα ζητήματα της επικαιρότητας, κυρίως οι ευρωπαϊκές "κρίσεις" και η άνοδος των λαϊκισμών στην Ευρώπη».

Αν και τα περισσότερα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «απόλυτη συμφωνία» των δύο (αναφερόμενα ειδικά σε ζητήματα όπως το «Brexit» και το Προσφυγικό), οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Γαλλίας και Γερμανίας είναι σταθερές και εκφράζονται σε πληθώρα θεμάτων, παρά την κοινή (ακόμα) επιλογή τους να εργάζονται για αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε και τους ίδιους τους «καρπούς» της οποίας αναβάθμισης της ΕΕ οι δύο αστικές τάξεις τους νέμονται ανισόμετρα, με βάση την οικονομική και πολιτική ισχύ της καθεμιάς. Τέτοιες επαφές έχουν σχέση και με τις διεργασίες για το «μέλλον της Ευρώπης» (π.χ. το βαθμό ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των κρατών - μελών της Ενωσης) και με την «ευελιξία» που ζητούν κράτη όπως και η Γαλλία στην εφαρμογή αποφάσεων της ΕΕ, ανάλογα με το πώς κάθε πλευρά εκτιμά ότι ωφελεί τα συμφέροντά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ