ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Κουνάνε το δάχτυλο στους αγωνιζόμενους αγρότες

Κλιμακώνει η συγκυβέρνηση την προσπάθεια να διεμβολίσει τους αγώνες των αγροτών, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό το «διάλογο» που πάει να στήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παρά την άρνηση των αγροτών να συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, επέμεινε και χτες ότι η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή, θέλοντας να ασκήσει πιέσεις και να σύρει έστω και κάποιους αγρότες στο «διάλογο».

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μελετά κι άλλα σχέδια, ποντάροντας σε συμβιβασμό με δυνάμεις που δρουν στα μπλόκα και προβάλλουν αιτήματα αλλότρια και ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή του λεγόμενου «Μητρώου Αγροτών» και την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για να θεωρείται κάποιος «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» και στη συνέχεια να απολαμβάνει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα των μεγαλοαγροτών, οι οποίοι μάλιστα επιθυμούν το ποσοστό αυτό να πάει όσο το δυνατόν ψηλότερα, με στόχο στη συνέχεια να απολαμβάνουν όχι μόνο ευνοϊκή φορολογία και μια σειρά άλλα προνόμια, αλλά και ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες για τη φτωχομεσαία αγροτιά, ωστόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα τέτοιο μέτρο ως «παροχή» προς τους «πραγματικούς αγρότες», συκοφαντώντας όσους αγωνίζονται στα μπλόκα για να επιβιώσουν.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ ξεκάθαρα στέκεται απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με πλέον χαρακτηριστική δήλωση αυτή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος, Ν. Κεραμέως. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha», τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στα μπλόκα, λέγοντας πως «ενώ κατανοούμε κάποια αιτήματά τους, δεν μπορούμε να συμπράξουμε στην παράλυση της χώρας. Δεν μπορεί η χώρα να κόβεται στα δυο»...

Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη, είπε με θράσος ότι «οι αγρότες δεν προσέρχονται στο διάλογο και εμένα αυτό μου γεννά πάρα πολλές αμφιβολίες και υποψίες ως προς την αθωότητα, αν μπορώ να το πω έτσι, των κινητοποιήσεων». Αναρωτήθηκε, επίσης, εάν αυτό που επιδιώκουν οι αγρότες είναι «να ρίξουν την κυβέρνηση», απαντώντας πως «δε θα τα καταφέρουν» και κατέληξε καλώντας τους αγρότες «να λογικευτούν και να αποδείξουν ότι πραγματικά δεν επιδιώκουν κάτι άλλο».

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, χαρακτήρισε «δίκαια» τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία θα επιλυθούν μέσω του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη συνολική «αναδιάταξη» του αγροτοδιατροφικού τομέα και κάλεσε για μια ακόμη φορά σε «εξαντλητικό διάλογο, με βάση όμως τα πραγματικά δεδομένα της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου»...

Σταθεροί στα μπλόκα οι αγρότες και από Παρασκευή όλοι στην Αθήνα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο και κατασκήνωση στο Σύνταγμα αποφάσισε η σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια, με τη συμμετοχή 68 μπλόκων

Τα μπλόκα ενισχύονται σε όλη τη χώρα, καθώς προετοιμάζεται η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα
Τα μπλόκα ενισχύονται σε όλη τη χώρα, καθώς προετοιμάζεται η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα
Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, με κάθοδο στην Αθήνα, κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, την οποία συγκάλεσε την Κυριακή στη Νίκαια η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας.

Οι αγρότες από όλη την Ελλάδα θα κατασκηνώνουν επί δύο μερόνυχτα, τουλάχιστον, στην πλατεία Συντάγματος, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, αφού ο αγώνας τους έχει την ίδια αφετηρία και τον ίδιο στόχο με αυτόν των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου συγκροτείται Επιτροπή από τα μπλόκα, η οποία θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς και θα τους ζητήσει να καλέσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το λαό της Αθήνας και γενικότερα του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα, ώστε ν' αυξηθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Η κάθοδος στην Αθήνα και το συλλαλητήριο θα γίνουν με τα μπλόκα να παραμένουν, να ενισχύονται και να στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί, ενώ μέχρι την Παρασκευή, οι αγρότες προχωρούν σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων, καθώς και σε αγωνιστικές δράσεις μέσα στις πόλεις.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να μη συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για σήμερα, Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να παρασύρει τους αγωνιζόμενους αγρότες σ' ένα διάλογο - απάτη.

Κοινό πλαίσιο αιτημάτων

Μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Νίκαιας Λάρισας, οι εκπρόσωποι των μπλόκων συμφώνησαν να προβάλουν και να διεκδικήσουν τα εξής αιτήματα:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή
Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

«Πίσω δεν κάνουμε»!

Στην εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα, πάνω στα οποία πρότεινε να υπάρξει συμφωνία όλων των μπλόκων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τη διεκδίκησή τους.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας, πρότεινε ν' αποφασίσει η σύσκεψη των μπλόκων την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία των αγωνιζόμενων αγροτών με τρακτέρ στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή του λαού του Λεκανοπεδίου στην κινητοποίηση, θ' αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση.

Τέλος, πρότεινε να μη γίνει αποδεκτή η κυβερνητική πρόσκληση για συμμετοχή των αγροτών στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Εμείς - είπε - δεν πρόκειται να μπούμε σ' ένα διάλογο με την κυβέρνηση «με τσάι και συμπάθεια» και «περί ανέμων και υδάτων», ο οποίος δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας κι αποσκοπεί στο ξήλωμα των μπλόκων.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα πάνω στα αιτήματα που καταλήχθηκαν στη σύσκεψη.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως τονίζεται: «Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια, για να μη μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε - θα νικήσουμε».

Στη Θεσσαλία

Σε εφαρμογή των αποφάσεων της σύσκεψης, κλιμάκια της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών περιοδεύουν σε όλα τα χωριά της περιοχής καταγράφοντας τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ώστε να ναυλωθούν τα λεωφορεία που απαιτούνται. Ταυτόχρονα, επισκέπτονται τους φορείς της Θεσσαλίας, ζητώντας να ενισχύσουν οικονομικά τον αγώνα της αγροτιάς.

Διαδικτυακό σποτ του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

«Ξεσηκωμός! Το νέο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση μάς αφορά όλους». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει στο λαό το ΚΚΕ με το νέο σποτ για την Κοινωνική Ασφάλιση που ανάρτησε στο διαδίκτυο (http://www.902.gr/eidisi/politiki/87365/xesikomos-na-min-perasei-neo-egklima-stin-asfalisi-spot). Απευθύνεται σε εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, «όλοι μαζί ενάντια στον κοινό εχθρό», στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά τους. Κάθε χώρος δουλειάς και μόρφωσης, κάθε πόλη και χωριό να γίνει κάστρο αντίστασης. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τα μπλόκα να φτάσει παντού το μήνυμα για οργάνωση και πάλη διαρκείας, μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναβρασμός από τον Εβρο έως την Κρήτη

Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια βρέθηκε ο Σύλλογος της ΟΓΕ
Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια βρέθηκε ο Σύλλογος της ΟΓΕ
Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγρότες από τα μπλόκα της Κρήτης. Αγροτικοί Σύλλογοι των Χανίων που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια, καλούν αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση. Η αναχώρηση για την Αθήνα θα γίνει την Πέμπτη από το λιμάνι της Σούδας.

Σήμερα, έχουν προγραμματίσει να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα την κινητοποίηση. Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, το μπλόκο επισκέφτηκαν γυναίκες από το Σύλλογο Χανίων της ΟΓΕ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στα αιτήματα των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων. Στο μπλόκο των Πραιτωρίων οι αγρότες έχουν αποφασίσει να συγκεντρωθούν την Πέμπτη το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Σε αποκλεισμό της Σκάλας του Λούρου (5 μ.μ. έως 10 μ.μ.) προχωρούν σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου του Λούρου. Καλούν τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση. Την Παρασκευή, οι αγρότες από το μπλόκο του Λούρου θα συμμετέχουν με τρακτέρ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Με πολύωρους αποκλεισμούς (3 μ.μ. έως 3 π.μ.) μέχρι την Τετάρτη συνεχίζουν οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα της Αρτας, ενώ ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Το ίδιο και οι αγρότες στο μπλόκο του Αγίου Νικολάου στη Βόνιτσα, που προχώρησαν το Σάββατο και την Κυριακή σε αποκλεισμό του δρόμου. Προετοιμασία, για να δώσουν το «παρών» στην Αθήνα τα μπλόκα στη Δαλαμανάρα στην Αργολίδα και στον κόμβο Ασπροχώματος στη Μεσσηνία.

Στον Εβρο, οι αγρότες συνεχίζουν με αποκλεισμούς στα μπλόκα στον κόμβο Καστανέων - Ριζίων, στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων, ενώ την Παρασκευή θα αναχωρήσουν λεωφορεία με αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσουν την κινητοποίηση στην Αθήνα.

Με αγρότες στο μπλόκο της Νεστάνης

Με τους αγρότες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο της Νεστάνης συνομίλησε για λίγη ώρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθ' οδόν προς την Καλαμάτα, όπου το Σάββατο παραβρέθηκε και μίλησε στη συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κόμματος. Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και συζήτησε μαζί τους για τα οξυμένα προβλήματα που τους βγάζουν στο δρόμο. Οι αγρότες καλοδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του ζήτησαν μάλιστα στην επιστροφή από την Καλαμάτα να σταματήσει ξανά για να τον «φιλέψουν». Πράγματι, κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην επιστροφή προς Αθήνα, ο Δ. Κουτσούμπας σταμάτησε στο μπλόκο της Νεστάνης, όπου οι αγρότες τον υποδέχτηκαν με τσίπουρο, ζεστό ψωμί και τυρί από τα μέρη τους.

Η δημοτική αρχή Πάτρας στο πλευρό των αγροτών

Στο μπλόκο των αγροτών στη Δυτική Αχαΐα βρέθηκε, χτες το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, με επικεφαλής την πρόεδρο του Σώματος, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, όπου τους γνωστοποιήθηκε το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Παράλληλα, αύριο, στις 8.30 το βράδυ, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, θα βρεθεί στο μπλόκο της Αιγιάλειας, όπου και εκεί θα επιδοθεί το ψήφισμα που αποφασίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάτη ο «διάλογος» στην επιτροπή της Βουλής

Για τον προσχηματικό διάλογο στη Βουλή σχετικά με το Ασφαλιστικό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι ο "διάλογος" - απάτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη 9/2, είναι προσχηματικός κι επικίνδυνος, στοχεύει στην παραπλάνηση του λαού και την υπονόμευση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με στόχο την επιβολή των μέτρων - λαιμητόμου που διαλύουν τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα, τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους να αχρηστεύσουν τις κάθε λογής παγίδες που στήνει η κυβέρνηση και να συνεχίσουν αποφασιστικά την πάλη τους. Το μήνυμα της μεγαλειώδους απεργίας στις 4 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα είναι σαφέστατο: Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε τον αγώνα για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ