ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνει τη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική και όχι μόνο

Τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Γαλλίας στο Μάλι στηρίζουν, σε πρώτη φάση, γερμανική αστική τάξη και μονοπώλια. Μετά βλέπουνε...
Τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Γαλλίας στο Μάλι στηρίζουν, σε πρώτη φάση, γερμανική αστική τάξη και μονοπώλια. Μετά βλέπουνε...
Τις τελευταίες βδομάδες γίνεται ολοένα και πιο καθαρή μία σαφής προσπάθεια για δυναμικότερη στροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής παρουσίας και δράσης στο διεθνές προσκήνιο, και δη στην Αφρική, που παραμένει στο επίκεντρο εντεινόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης λόγω του σημαντικού ορυκτού και φυσικού πλούτου, του νεανικού και αξιοσημείωτου αριθμητικά εργατικού δυναμικού, αλλά και των νέων, αναπτυσσόμενων αγορών που δημιουργούνται σταδιακά για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές που αναζητούν νέους πελάτες έπειτα από την επέλαση της καπιταλιστικής κρίσης στις ζωές και τα εισοδήματα των λαών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Οι πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων όπως του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά και της νέας υπουργού Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι χαρακτηριστικές (αν όχι αποκαλυπτικές).

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο, ο Γερμανός Πρόεδρος επισημοποίησε το μεγαλύτερο άνοιγμα του Βερολίνου στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκακιέρα, μιλώντας ξεκάθαρα για την «ανάγκη εξωστρέφειας και ενίσχυσης της παρουσίας και της φωνής της χώρας στη διεθνή πολιτική σκηνή». Η Γερμανία, είπε, πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα για τον κόσμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Κάλεσε μάλιστα το γερμανικό λαό να ανακτήσει τη χαμένη (από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) αυτοπεποίθηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος εμπιστεύεται τον εαυτό του, μπορεί να αποκτήσει τη δύναμη για να αλλάξει τον κόσμο. Μόνο όποιος πιστεύει αρχικά στον ίδιο, είναι αξιόπιστος και για τους εταίρους του».

Από την περιοδεία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας στο Μάλι
Από την περιοδεία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας στο Μάλι
Από το βήμα της ίδιας διάσκεψης, λίγο μετά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σημείωσε πως «λόγω μεγέθους, το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να αρκεστεί άλλο στο ρόλο του έξωθεν παρατηρητή» των διεθνών εξελίξεων. Η Γερμανία, είπε ο Σταϊνμάιερ, δεν μπορεί να περιοριστεί άλλο σε οργισμένη ρητορική, αλλά «να προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια...».

Το είδος της γερμανικής «βοήθειας» διευκρίνισε στη συνέχεια η νέα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αξιοποιώντας τα προσχήματα που δίνουν οι συνεχιζόμενες κρίσεις και συρράξεις σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. «Η Γερμανία δεν μπορεί άλλο να κοιτάζει αλλού όταν γίνονται καθημερινά φόνοι και βιασμοί. Εστω μόνο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους...». Με τη φράση αυτή η Λάιεν ανήγγειλε την ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι (στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής EUTM) που αποφασίστηκε τελικά, σε πρώτη φάση, την περασμένη Τετάρτη με αύξηση των στρατιωτικών εκπαιδευτικών και αξιωματούχων σε 250 (από 180) και παράταση της θητείας (που θα έληγε σε λίγους μήνες) μέχρι το Φλεβάρη του 2015.

Το ενδιαφέρον της Λάιεν για το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι σαφώς υποκριτικό, αφού δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα των αφρικανικών λαών που εδώ και δεκαετίες στενάζουν από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Πηγάζει από την αναγκαιότητα της πρώτης σε μέγεθος και ισχύ οικονομία της Ευρώπης να ισχυροποιήσει, να εδραιώσει τη θέση των μονοπωλιακών της ομίλων και να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα με ενίσχυση της γερμανικής πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας της στο εξωτερικό. Πλάι, ενάντια ή παράλληλα με τους εταίρους της (ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ) ή και με αναδυόμενες δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.ά.).

Οι παραπάνω θέσεις στηρίζονται όλο αυτό το διάστημα από μερίδα του αστικού Τύπου, με πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο αρθρογράφος του οποίου, Ούλριχ Φρίχτνερ, σημείωνε σε πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Ο Απρόθυμος Γίγαντας: Γιατί η Γερμανία αποφεύγει τον παγκόσμιο ρόλο της» τα εξής: «Αυτό που λείπει στη Γερμανία είναι η αντίληψη προφανών γεωπολιτικών περιστάσεων, μία κατανόηση του γεγονότος πως οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις και οι ελπίδες που εγείρονται από την οικονομική και στρατιωτική σπουδαιότητα της χώρας... Για μία χώρα τόσο σημαντική όπως η Γερμανία, το να εμπλέκεσαι ενεργά είναι καθήκον όχι επιλογή. Πέφτει σε μας ο ρόλος του ενεργού παίκτη, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Και όσον αφορά στη σταθερότητα ολόκληρων περιοχών του κόσμου ή στις κρίσεις μεμονωμένων χωρών, τότε καλούμαστε να συμβάλουμε με τις ιδέες μας και τα χρήματά μας και να ρίξουμε όλο το βάρος μας πίσω από τις προσπάθειές μας».

Σε μία προσπάθεια να «υπογραμμίσει» στην πράξη τα παραπάνω, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας έσπευσε μεσοβδόμαδα να πραγματοποιήσει αφρικανική περιοδεία, ξεκινώντας από τη Σενεγάλη και το Μάλι όπου σε αμφότερες τις χώρες εδρεύουν δεκάδες Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές, στο ρόλο, υποτίθεται, ανασυγκρότησης του μαλινέζικου στρατού.

Οι πληροφορίες διεθνών και γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί των Γερμανών προβλέπουν ήδη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική, με πάνω από 10.000 στρατιώτες από περίπου 550 που είναι σήμερα σε επτά αφρικανικές χώρες. Με δεδομένο το (εδώ και 2,5 δεκαετίες) ισχυρό προβάδισμα της Κίνας στην Αφρική, την εκεί έντονη δραστηριοποίηση και άλλων αναδυόμενων δυνάμεων (Ινδία, Μαλαισία, Τουρκία...) και την απροκάλυπτη φιλοδοξία της Ουάσιγκτον να διεκδικήσει μερίδιο στην πίτα, ανοίγοντας δρόμο στα αμερικανικά μονοπώλια μέσω της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (ΑFRICOM), τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στη «Μαύρη Ηπειρο» δεν μέλλει παρά να ενταθούν, πολύ περισσότερο, τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα η Γερμανία δηλώνει ότι θα παραμείνει για δεκαετίες στο Αφγανιστάν, ενώ δεδομένη είναι και η συμμετοχή της στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που ετοιμάζεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από την ΕΕ και καθοριστικό ρόλο, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, παίζει το στρατηγείο της Λάρισας.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ