ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριπλή θεατρική εξόρμηση

Την παρακολούθηση από εργαζόμενους της παράστασης του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και μουσική Διονύση Τσακνή, οργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, οι Σύλλογοι Γυναικών - μελών της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας εξασφάλισε ειδική προσφορά στα εισιτήρια - 10 και 7 ευρώ - για ανέργους, για την παράσταση στις 16/2. Λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν στις 5 μ.μ.

Το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης (ΟΓΕ) οργανώνουν παρακολούθηση της παράστασης στις 17/2 και καλούν τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6974716590.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι, όπως ανακοίνωσε το ΚΘΒΕ, λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται μέχρι τις 27/2 οι παραστάσεις του μπρεχτικού έργου.

39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΕΥΓΙΟ» ΤΟΥ
Ο «δάσκαλος» Μάρκος

«Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Τα έμορφα τα γαλανά σου μάτια», «Αντιλαλούν οι φυλακές», «Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Δε θέλω πλούτη και λεφτά», «Η κλωστηρού», «Οσοι έχουνε πολλά λεφτά», είναι κάποια από τα «διαμάντια» που μάς δώρισε ο Μάρκος Βαμβακάρης, η σημαντικότερη φυσιογνωμία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Μάρκος της φτώχειας και της μαγκιάς, αυτός που έβγαλε το μπουζούκι από το περιθώριο και το επέβαλε σαν όργανο, ανοίγοντας έτσι την κλασική περίοδο του ρεμπέτικου, πέθανε πριν τριάντα εννέα χρόνια, στις 8/2/1972. Πέρασε στην Ιστορία αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του.

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Ηπειρο

Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης μπαίνουν (28/12/1944) στα απελευθερωμένααπό τον ΕΛΑΣ Γιάννενα
Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης μπαίνουν (28/12/1944) στα απελευθερωμένααπό τον ΕΛΑΣ Γιάννενα
Το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει αύριο (Πειραιώς 138) έκθεση φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο «Το Αντάρτικο στην Ηπειρο, 1940-1944». Στα πλαίσια της έκθεσης στις 27/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η φωτογραφία στα χρόνια της Αντίστασης. Ελλάδα, 1941-1944».

Ο Κώστας Μπαλάφας, ένοπλος μαχητής, αλλά και φωτογράφος του 85ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αποτύπωσε σε φιλμ τον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ηπειρο, με στόχο να διασωθούν ηρωικές στιγμές του αγώνα και των δομών που συγκρότησε το ΕΑΜ στις απελευθερωμένες περιοχές.

Τα φιλμ που τράβηξε έμειναν κρυμμένα για 31 χρόνια κάτω από το ξύλινο πάτωμα ενός σπιτιού στα Γιάννενα. Με παρότρυνση του ομοτέχνου του Σπύρου Μελετζή, ο Κ. Μπαλάφας, το 1991, εξέδωσε το λεύκωμα «Κώστας Μπαλάφας. "Το αντάρτικο στην Ηπειρο (Ασπρόμαυρες φωτογραφίες 1940-1944"». Σήμερα, με απόφασή του, οι φωτογραφίες από την Αντίσταση στην Ηπειρο, όπως και όλο το έργο του, φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη.

Τα κουαρτέτα του Μπετόβεν

Εργα - σταθμοί μιας κοπιώδους αισθητικής αναζήτησης είναι τα κουαρτέτα εγχόρδων του Λ. Β. Μπετόβεν - δεκαέξι συνολικά - που αποτυπώνουν το προσωπικό του ύφος κατά τις τρεις συνθετικές του περιόδους. Ολα διαπνέονται από το ελεύθερο πνεύμα του μεγάλου δημιουργού, αποτελώντας διαχρονικά πρόκληση εμβάθυνσης και ουσίας για τους εκτελεστές τους και πεδίο αστείρευτης απόλαυσης για τους ακροατές τους. Αυτά τα έργα θα παρουσιάσει κουαρτέτο εγχόρδων, αποτελούμενο από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), στο πλαίσιο ενός κύκλου συναυλιών. Η εναρκτήρια συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό», όπου θα ακουστούν το Κουαρτέτο αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ. 4, το Κουαρτέτο αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131, και το Κουαρτέτο αρ. 1 σε Φα μείζονα, έργο 18 αρ. 1. Το κουαρτέτο αποτελούν οι Απόλλωνας Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα) και Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

  • Εργα Ρ. Βάγκνερ, Φ. Μάρτιν και Μπετόβεν περιλαμβάνει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (11/2 , 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Θα παρουσιαστούν: «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», εισαγωγή για ορχήστρα του Ρ. Βάγκνερ, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Φ. Μάρτιν (α' εκτέλεση με την ΚΟΑ και σολίστα τον Αγγελο Λιακάκη - βιολοντσέλο) και Συμφωνία αρ. 2 του Μπετόβεν.
Νέες πρεμιέρες

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Βεάκη», με το έργο «Οσκαρ» του Ερικ Εμάνουελ Σμιτ, με τις Αννα Φόνσου και Τζέση Παπουτσή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου μετάφραση Αντώνη Γαλαίου, μουσική Νίκου Βεντουράτου, σκηνικά Λαμπρινής Καρδαρά, κοστούμια Σύλιας Δεμίρη, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Πρόκειται για την ιστορία ενός δεκάχρονου καρκινοπαθούς αγοριού. Μαζί με την εθελόντρια νοσοκόμα που το φροντίζει αποφασίζουν να μετρούν την κάθε μέρα που περνάει ως δέκα χρόνια κι ότι έτσι - έστω νοητά - θα ζήσει εκατόν είκοσι χρόνια. Το θεατρικό έργο του Σμιτ - από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς - βασίζεται στο μυθιστόρημά του «Αγαπητέ Θεέ».

  • Αρχίζουν αύριο, στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης», οι παραστάσεις του έργου «Το αρχαιότερο επάγγελμα» της Πόλα Φόγκελ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Παίζουν: Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μαρία Κωνσταντάρου, Μελίνα Βαμβακά, Μάρω Κοντού, Αλίκη Αλεξανδράκη. Πέντε πόρνες μιλάνε για μακρινές εποχές και «συναντήσεις με ώριμους κυρίους» σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Σύνθεση ήχων - μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Κίνηση: Μαρία Αλβανού.
  • Ο θίασος «Σημείο Μηδέν» ανεβάζει αύριο, στο «Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4», το έργο «Οι δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ, που εκτυλίσσεται στη Μόσχα του 1905. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org