ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λυκοσυμμαχίες συμφερόντων

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Με στόχο την ανεύρεση «συμμάχων» στο μπλοκ που οι ΗΠΑ προσπαθούν να σχηματίσουν έναντι κυρίως της Κίνας, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στις 18 και 19 Φλεβάρη στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ επισκέφτηκε τη Βραζιλία όπου «άκουσε με υπερβολική κατανόηση» τη «βαθύτατη» ανησυχία που εξέφρασε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ για την έλλειψη ισορροπίας στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.

Μάλιστα, φέρεται να δέχτηκε και το «άμεσο αίτημα για εξεύρεση λύσης όσον αφορά τη λίστα που έχουν οι ΗΠΑ για τα εξαγωγικά προϊόντα της Βραζιλίας», που διατύπωσε η πρόεδρος Ρουσέφ στον Τίμοθι Γκάιτνερ. Επίσης «εισάκουσε» τις αιτιάσεις όσον αφορά την πολιτική της FED με το τύπωμα δολαρίων, που προκαλεί πιέσεις στη βραζιλιάνικη οικονομία και συμβάλλει σε αυτό που ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα είχε πρώτος ονομάσει ως «νομισματικό πόλεμο». Αποτέλεσμα τα υποτιμημένα νομίσματα άλλων χωρών να εξαναγκάσουν τη Βραζιλία να δεχτεί ένα υπερβολικά μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων ροών χρήματος που οδήγησε στην ανατίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ κατά 38% έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, η Βραζιλία δεν έχει μόνο πρόβλημα με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Κίνα (που συμμετέχει και στην συνεργασία BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) καθώς την τελευταία διετία το «υποβαθμισμένο γουάν» και οι αθρόες εισαγωγές φθηνών κινεζικών προϊόντων έχουν σφοδρότατες συνέπειες στο βιομηχανικό τομέα και τη μεταποιητική βάση της Βραζιλίας.

Ο Γκάιτνερ αποδέχθηκε πλήρως την επίσημη θέση της Βραζιλίας και μη μιλώντας ανοικτά για την Κίνα και παρακάμπτοντας το αγκάθι της FED, εκτίμησε ότι όταν οι χώρες με τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα επιτρέψουν στα νομίσματά τους να ευθυγραμμιστούν με τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών τους, τότε το βραζιλιάνικο ρεάλ θα εμφανίσει σημάδια αποκλιμάκωσης, βοηθώντας για την τόνωση των εξαγωγών της χώρας.

Ενα ακόμη μέτωπο που ΗΠΑ και Βραζιλία μπορούν να «συνεργαστούν» είναι ενάντια στην πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη σκλήρυνση των κανονισμών για την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών, που θα «παρέχει μία σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», κάτι που βρίσκει σφόδρα αντίθετες τόσο τη Βραζιλία όσο και τις ΗΠΑ, που είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως.

AΪΤΗ
Εν αναμονή της επιστροφής Αριστίντ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, εντούτοις η επιστροφή του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο δικηγόρος του Αϊρα Κούρτζμπαν επισκέφτηκε και αναχώρησε από την Αϊτή ήδη με ανανεωμένα τα διπλωματικά έγγραφα του πρώην προέδρου.

Η επιστροφή του Προέδρου Αριστίντ, που ανατράπηκε και εκδιώχθηκε διά της βίας με μία στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, στις 20 Φλεβάρη του 2004, αποτελεί αίτημα μεγάλης μερίδας του αϊτινού λαού και ειδικά της μεγάλης εξαθλιωμένης μάζας των παραγκουπόλεων. Αίτημα που συνήθως έχει αντιμετωπιστεί με την κάννη των όπλων των κατοχικών δυνάμεων του ΟΗΕ, της Minustah. Η απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Ρενέ Πρεβάλ για την ανανέωση των διπλωματικών του εγγράφων, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, αποτελεί μέρος των εξωφρενικών παζαριών μεταξύ της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκτυλίσσονται από την επομένη του σεισμού, με επίκεντρο την ανοικοδόμηση και ειδικά μετά τις εκλογές - παρωδία.

Πρόκειται για έναν «άσο» του Πρεβάλ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τις 15 Μάη, αν και έπρεπε να παραδώσει τα ηνία στις 7 Φλεβάρη. Εντούτοις, πρόεδρος θα προκύψει μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών στις 20 Μάρτη. Ενας γύρος που διεξαχθεί μεταξύ της πρώην πρώτης κυρίας και γερουσιαστή Μιρλάντ Μανιγκάτ και του τραγουδιστή και αγαπημένου των παραστρατιωτικών Μισέλ Μαρτελί.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Πακιστάν, ως συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο γειτονικό Αφγανιστάν. Χτες, περισσότεροι από 10 άνθρωποι, φερόμενοι ως «αντάρτες», έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις πακιστανικών μαχητικών σε υποτιθέμενες «θέσεις μαχητών των Ταλιμπάν», στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της δράσης του πακιστανικού στρατού εναντίον «Ταλιμπάν» βάσει και των εντολών αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Ακόμα δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Μίθρα, που έπληξε αστυνομικό όχημα.

Την ίδια στιγμή, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επαναβεβαιώνει τους άρρηκτους δεσμούς του με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις «επιδιώκουν να εγκαταστήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι «μία μακροπρόθεσμη σχέση με τις ΗΠΑ θα είναι επωφελής για το Αφγανιστάν, θα φέρει ασφάλεια, ευημερία και τερματισμό της βίας». Αμερικανοί αξιωματούχοι προσθέτουν ότι οι βάσεις θα δώσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δε θα εγκαταλείψουν ποτέ το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι πληθαίνουν οι Ταλιμπάν που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη δήθεν «εθνική συμφιλίωση».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα «θρησκευτική» επίθεση σε δικαστήριο και ναούς...

TZAKAΡΤΑ.-- Νέο κρούσμα θρησκευτικής βίας σημειώθηκε, χτες, στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία. Ενα 48ωρο μετά το λιντσάρισμα μελών μουσουλμανικής αιρετικής οργάνωσης την Κυριακή, χτες όχλος άνω των 1.000 μουσουλμάνων επιτέθηκε σε δύο χριστιανικούς ναούς και ένα δικαστήριο της μικρής πόλης Τεμανγκούνγκ στην κεντρική Ιάβα, επειδή ο δικαστής καταδίκασε «μόνο» σε πέντε χρόνια έναν 56χρονο χριστιανό για διανομή έντυπου υλικού που θεωρήθηκε υβριστικό έναντι του Ισλάμ.

Η βίαιη επίθεση των μουσουλμάνων «πιστών» τερματίστηκε με την επέμβαση τοπικών αστυνομικών αρχών και τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα. Ωστόσο, η αύξηση τέτοιων κρουσμάτων προκαλεί τον τελευταίο καιρό έντονη ανησυχία στην κοσμική κυβέρνηση της Ινδονησίας, που δέχεται ολοένα και περισσότερο τις επικρίσεις ξένων χωρών (με πρώτες τις ΗΠΑ...) πως δεν παίρνει επαρκή μέτρα προστασίας για την αποτροπή θρησκευτικών επιθέσεων και την προστασία όλου του λαού ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ