ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετρέλαιο και προβλήματα
  • Εντονες διαβουλεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Στην Αθήνα τέλος του μήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • Αρχές Μάρτη, πιθανότατα, επίσκεψη Γκιουλ

Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να λάβει μέρος στη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και δυσκολεύει την προσπάθεια που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της σε μια θαλάσσια περιοχή που, όπως λέγεται, είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Οπως είναι γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση πρωτοστατεί στη διαδικασία καθορισμού των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ των όμορων χωρών της περιοχής. Η δραστηριότητα αυτή έχει προκαλέσει τις ανοιχτές απειλές της Αγκυρας, αλλά και την αμερικανική παρέμβαση υπέρ των τουρκικών θέσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση περί το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.

Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τον καθορισμό των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποχρεώνουν την Αθήνα να συνομιλήσει με την Κύπρο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.

Η Κύπρος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έχει εκθέσει στην ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ανάγκη. Ομως δεν έχει υποβάλλει ακόμη επίσημο αίτημα για την έναρξη των συνομιλιών. Οπως λένε κυπριακές διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία δεν πρόκειται να ενεργήσει με τρόπο πιεστικό για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται όμως, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή θα είναι, όπως σημειώνουν, η θέση την οποία θα διατυπώσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Πώς ξεκίνησε

Οπως παραδέχονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η κυπριακή κυβέρνηση, όταν ξεκίνησε τη διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, απευθύνθηκε σε όλες τις όμορες χώρες, πλην της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε πρόθυμη να συμμετέχει, καθώς εκτίμησε πως αυτή η διαδικασία θα έφερνε στο προσκήνιο ενοχλητικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και των γκρίζων - κατά την τουρκική άποψη - ζωνών.

Η απροθυμία της Αθήνας δεν πτόησε τη Λευκωσία, η οποία, ακολουθώντας πιεστικές υποδείξεις από ισχυρά διεθνή οικονομικά συμφέροντα, που ετοιμάζονται να βάλλουν χέρι στα πετρέλαια της περιοχής, θεώρησε ότι ήταν πολιτικά και οικονομικά ωφέλιμο να προχωρήσει στη διαδικασία της οριοθέτησης. Από τις όμορες χώρες, εκτός της Ελλάδας, η Λευκωσία συμφώνησε με τη Συρία και το Ισραήλ να παγώσουν προς το παρόν τις συνομιλίες τους για αυτό το θέμα. Με τη Συρία λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και με το Ισραήλ λόγω των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα του παλαιστινιακού κράτους. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις συνομιλίες που είχε η Κύπρος με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Οι συνομιλίες αυτές, όπως είναι γνωστό, κατέληξαν σε συμφωνίες οι οποίες ήδη αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Σε συνομιλίες βρίσκεται η Κύπρος και με τη Λιβύη. Αυτές οι συνομιλίες ωστόσο, δεν προχωρούν, αφού υφαλοκρηπίδα στην περιοχή νότια της Κρήτης έχει και η Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή, νησίδες νότια της Κρήτης, έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από την Αγκυρα ως περιοχές με αδιευκρίνιστη κυριαρχία.

Παρά την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα, η υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει δυναμική και η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να τοποθετηθεί σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα. Μια πρώτη καταγραφή των ελληνικών τοποθετήσεων θα αποτυπωθεί περί τα μέσα του επόμενου μήνα, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα.

15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Για μαζικό και μαχητικό κίνημα ειρήνης

Σύσκεψη στην Αθήνα ενόψει του Συνεδρίου, που θα γίνει στις 21-22 Απρίλη

Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στην Αθήνα, με αντικείμενο την προετοιμασία των Επιτροπών για το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 21-22 Απρίλη 2007. Στη Σύσκεψη πήραν μέρος 40 Επιτροπές Ειρήνης, από τις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Τις εργασίες της Σύσκεψης χαιρέτισε εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρός της, Ε. Μαχαίρας, ο οποίος τόνισε τη σημασία του 15ουΣυνεδρίου της ΕΕΔΥΕ και την ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα ειρήνης στη χώρα μας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μαζί με τα κινήματα ειρήνης των άλλων χωρών την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, περιέγραψε τις διεθνείς εξελίξεις και το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιείται το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ με βασικό χαρακτηριστικό την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και την ποικιλόμορφη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς μέσω των αποφάσεων των κυβερνήσεων. Τόνισε, επίσης, ότι με αφορμή το 15ο Συνέδριο θα πρέπει να δυναμώσουν οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα και να ξεδιπλώσουν νέους μαζικούς αγώνες και πρωτοβουλίες υπεράσπισης της ειρήνης ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στο NATO και σε όλους όσοι απεργάζονται δεινά για τους λαούς και την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια, όσοι εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης πήραν το λόγο τόνισαν την ανάγκη να αποτελέσει το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εφαλτήριο για ένα μαζικό, μαχητικό, αγωνιστικό κίνημα ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

  • Γενική συνέλευση συγκαλεί η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ειδικού Σχολείου (απέναντι από το αναψυκτήριο «Δ. Κιντής»).
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η χαμένη τιμή της αστερόεσσας

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη κ. Ρις στον δήμαρχο Αθηναίων, έληξε με το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας. Η πράξη αυτή έλαβε το χαρακτήρα σκανδάλου. Οι αρσακειάδες της Νέας Δημοκρατίας με αγγλοσαξονική περιβολή καταδίκασαν το γεγονός, προσευχόμενες σαν μαινάδες με επιδαύρια φωνή στον πανάγαθο, ώστε την επόμενη φορά να τους εισακούσει και να κάψει τους διαδηλωτές. Κατ' αυτόν τον τρόπο υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του κ. Ρις να συνεχίζει απρόσκοπτα να ασκεί τις δημόσιες σχέσεις της χώρας του, τη στιγμή που εκείνη καταστρέφει το Ιράκ. Οι Αρσακειάδες ρίχνουν το φταίξιμο στους κολοσσούς της αστυνομίας, που άργησαν να γίνουν μολοσσοί και να ξεσκίσουν τους διαδηλωτές πριν πιάσουν στα χέρια τους τη σημαία. Ο δήμαρχος, που τον αφορούσε άμεσα το γεγονός, διέκοψε τους ρεμβασμούς του και με ύφος πιο ξινό κι από λεμόνι κατέθεσε τον αποτροπιασμό του.

Στην εξαιρετικά σύντομη επίσκεψή του, ο κύριος πρέσβης ξεπέταξε τον δήμαρχο υπό τους ήχους του ροκ τραγουδιού: «περάστε να σας δούμε λίγο, για πέστε μου από πού να φύγω». Ετσι ο πανηγυρικός τον οποίο μέρες ολόκληρες ετοίμαζε ο κ. Νικήτας (έχοντας προηγουμένως φυσικά ψεκάσει το χώρο υποδοχής διά πάσαν αποφυγήν δαγκωμάτων από σκνίπες και κώνωπας ανωφελείς...) ματαιώθηκε.

Η πραγματικότητα όμως που, ερήμην όλων μας, κάνει τα δικά της αποφάνθηκε: Δεν πρόκειται για σημαία με την έννοια που γνωρίζουμε όλοι, κι αυτό γιατί οι Αμερικανοί - Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί - με την κατάχρηση που της έχουν κάνει δίνοντάς της την εικόνα διαφημιστικού προπαγανδιστικού υλικού, ταυτίζεται περισσότερο μ' ένα πολυχρησιμοποιημένο κομμάτι ύφασμα τόσο κοινό όσο το μπλουτζίν, κι ας ρίχνουν όλοι κροκοδείλια δάκρυα μπροστά της σε στάση προσοχής. Με το ύφασμα αυτό είναι πιο εύκολο να σκεπάσουν τα εγκλήματα τους, αλλά και τους νεκρούς μισθοφόρους που καταφθάνουν διαρκώς από το Ιράκ. Οσο για το διάλογο που ξεπήδησε με θέμα κατά πόσον είναι δεοντολογικό να καις ένα κομμάτι ύφασμα, ενώ γι' αυτό το ύφασμα καίγονται χώρες ολόκληρες, θυμίζει ανέκδοτο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποσειδώνια» στον Καράμπαμπα.
  • Η ΝΕ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Μπούκουρας» στη Νέα Σελεύκεια.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αρχίζει την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των εισηγητών των κομμάτων αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φλεβάρη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 15 Φλεβάρη, όπου, κατά πληροφορίες, θα συζητηθεί και η ενότητα η οποία περιλαμβάνει και το άρθρο 16 για την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Ολομέλεια θα επανέλθει την Τρίτη 20 Φλεβάρη και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, με την πρώτη ψηφοφορία επί των άρθρων που θα προταθούν για αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει στις 22 Μάρτη η δεύτερη και οριστική ψηφοφορία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Εξάλλου απαντώντας σε επιστολή της προέδρου της Βουλής Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία ζητά διευκρινίσεις για το αν θα αποσυρθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση που εξακολουθούν να είναι κατατεθειμένες, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας με επιστολή του αναφέρει: «Δε συμμετέχουμε στην αναθεωρητική διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο». Απαιτείται, δήλωσε, «η εξαρχής ανάληψη πρωτοβουλίας από την επόμενη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ