ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, που γέμισε ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο της ΕΑΠ και τον περιβάλλοντα χώρο, έγινε την περασμένη Τετάρτη ο δημόσιος απολογισμός της δημοτικής αρχής Πάτρας και του δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Η συγκέντρωση αποτέλεσε ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή της πόλης στο παρελθόν, σ' έναν δήμο όπου κυριαρχούσαν τα συμφέροντα, αλλά θα δώσουν τη μάχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την επανεκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής. Αυτό επιβεβαίωσε και η παρουσία στη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού οι οποίοι δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πολλοί απ' αυτούς για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές, ενώ ορισμένοι πήραν και το λόγο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Εκτός από τον Κώστα Πελετίδη, μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ενώ έγιναν και σύντομες παρεμβάσεις. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις.


ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Εχουμε διαλέξει μετερίζι, είμαστε με τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του δημάρχου Πάτρας και εκ νέου υποψήφιου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κατάμεστο το γήπεδο της ΕΑΠ, όπου έγινε την Τετάρτη η συγκέντρωση
Κατάμεστο το γήπεδο της ΕΑΠ, όπου έγινε την Τετάρτη η συγκέντρωση
Δεν ήμασταν τα «καλά παιδιά» που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ημασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε περιφερειακές αρχές, ήμασταν σε «άλλο μήκος κύματος», στην «άλλη όχθη», δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις».

Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας. Οτι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.

Αυτή η πορεία δεν ήταν μοναχική, δεν ήταν πορεία μόνο της δημοτικής αρχής. Ηταν πορεία του πατραϊκού λαού, των φορέων του, των εργαζομένων του δήμου. Αυτή η συνάντηση έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς, σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές.

Εμείς όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, αυτούς που τη χτίζουν, βλέπουμε τις ανάγκες τους στη ζωή, στην κατοικία, στην εργασία, στην κοινωνία. Σαν δημοτική αρχή ξεκαθαρίσαμε εξαρχής τις προτεραιότητές μας. Θεωρούμε «όμορφη πόλη» την πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση.


Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, με τους επαγγελματίες, με τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, με τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση, για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθούμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.

Δυναμώσαμε τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, στα μονοπώλια, στις επιχειρηματικές αλυσίδες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του πατραϊκού λαού, να απομονώσουμε όσους φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση ώστε να είναι αναποτελεσματικοί, εύκολη λεία στο κυρίαρχο σύστημα. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, τον πατραϊκό λαό, με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε ότι η θέση του είναι απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του και ζουν από τον ιδρώτα του.

Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής τις λαϊκές ανάγκες


Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας, πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες. Πολλές από αυτές είχαν πανελλαδικό ενδιαφέρον, συσπείρωσαν ευρύτερες δυνάμεις στον αγώνα για το δίκιο.

Θυμίζουμε τους αγώνες για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, τη μαζική πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, μια βδομάδα με τα πόδια, για να έρθει στο κέντρο της προσοχής πανελλαδικά το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Την πορεία στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, πορείες στις γειτονιές της πόλης μας. Αγώνες που έδωσαν δύναμη στους ανέργους, στους εργαζόμενους, τους έκαναν περήφανους, γιατί δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Τις πορείες και τους αγώνες για το παραλιακό μέτωπο, που οδήγησαν και στην τελική απόδοσή του. Τη μαχητική αντίδραση για να μην περάσει επιφανειακά το τρένο αλλά να υπογειοποιηθεί από το Ρίο και σε όλη τη διαδρομή του στην Πάτρα.

Στο κέντρο της προσοχής και των αγώνων μας βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σπιτιών. Πρωτοβουλίες για θεσμική ρύθμιση που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν. Οι αγώνες να μη γίνει σε κανένα λαϊκό σπίτι διακοπή του ρεύματος, που έφεραν και αποτελέσματα. Χάρη στις κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ανάψει το φως την περίοδο των γιορτών. Εδειξε το δρόμο, τον φώτισε. Κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις.


Πήραμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα μέτρα για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%.

Επιπλέον, μέτρα απαλλαγής από τα τέλη ή μείωσής τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως στους μακροχρόνια άνεργους, στα ΑμεΑ και στους πολύτεκνους. Για το 2018, αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ιδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο.

Με προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στους φορείς του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι. Με τους πολύπλευρους αγώνες υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις. Αποδείχθηκε η αξία των αγώνων.

Ολοι οι τομείς του δήμου έχουν εξαιρετικό έργο. Κουράζεσαι να τα ονοματίσεις. Χρειάστηκε όμως μεγάλος κόπος για να φτάσουν σ' αυτό το σημείο απ' όλους τους συντελεστές, τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του δήμου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Συντονισμένη επίθεση στη δημοτική αρχή

Ολα αυτά τα πρωτοφανή για δήμο πράγματα, που ωφελούν το λαό, που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη μας, για κάποιους δεν συνιστούν ανάπτυξη. Προφανώς γιατί δεν θα ωφεληθούν οι λίγοι, τους οποίους εκπροσωπούν.

Ας μην εκπλήσσει η απόλυτη ομοιότητα των απόψεων τριών υποτίθεται διαφορετικών χώρων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζουν με τα ίδια λόγια αυτά που τους υποδεικνύει το σύστημα. Δεν φταίνε αυτοί που κυριαρχούν, οι κάτοχοι του πλούτου, οι ανταγωνισμοί τους, οι επιλογές τους. Δεν φταίει η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική των κυβερνήσεων. Γι' αυτούς, όλοι αυτοί είναι αθώοι. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή φταίνε.

Αυτά που λένε, τα παπαγαλίζουν εδώ και δεκαετίες. Οποιος ανατρέξει στα δεκάδες συνέδρια και στις ομιλίες από κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΜΜΕ, με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, θα δει ότι το πολιτικό προσωπικό αυτού του συστήματος από τότε προσπαθούσε να πείσει τον απογοητευμένο πατραϊκό λαό ότι ήρθε δήθεν η ώρα της ανάπτυξης. Και αυτό θα γινόταν χωρίς αγώνες, χωρίς πορείες, με «έξυπνες κινήσεις», με τους «στόχους» τους και τα «οράματά» τους.

Μιλούσαν για μεγάλα έργα που θα έφερναν την ανάπτυξη. Εγινε η μεγάλη και η μίνι Περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το νέο λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο, η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός. Πακτωλός χρημάτων έρεε από Μεσογειακά Προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 - 2006, 2007 - 2013, 2014 - 2020, «Πάτρα Ολυμπιακή πόλη», «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006». Οι λίγοι πολλαπλασίασαν τον πλούτο τους και ταυτόχρονα η ζωή του πατραϊκού λαού, συνολικά του ελληνικού λαού οδηγήθηκε στα Τάρταρα, στην κρίση, στην απόγνωση.

Οι «καινοτομίες» και η τεχνολογία, αντί να μπουν στην υπηρεσία των εργαζομένων και να βελτιώσουν τη ζωή τους, χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος τους. Αντί να έχουμε μείωση του εργάσιμου χρόνου, σε 35 ώρες δουλειά τη βδομάδα, με μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, έχουμε δουλειά με ελαστικές σχέσεις και μικρές αμοιβές.

Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση προώθησαν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, προσάρμοσαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης. Αντί να έχουμε σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, το πήγανε στα 67 χρόνια και με προοπτική να το πάνε στα 71. Ομως είναι κατανοητό ότι εκατοντάδες, χιλιάδες νέοι θα παραμείνουν έτσι στο περιθώριο, είτε ως άνεργοι είτε ως υποαπασχολούμενοι.

Μας «κατηγορούν» ότι ως δήμος δεν πήραμε λέει μέτρα για «να έρθουν επενδύσεις στην πόλη» και «να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές», ενώ άλλες πόλεις πλημμύρισαν δήθεν από επενδύσεις. Μέγα ψέμα. Το κεφάλαιο πάει εκεί που θα διασφαλίσει σίγουρα και μεγάλα κέρδη, γι' αυτό και προτιμά χώρες με μικρό μεροκάματο.

Στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει «ως εδώ και μην παρέκει», κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνη είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά της, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Τα συμφέροντα είναι κουτοπόνηρα, φοβούνται, τρέμουν ότι θα χάσουν το ρόλο τους, ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την «αμαρτία» και δίνουν τη μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή, μια δημοτική αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συστήματος δηλώνουν ότι στον δεύτερο γύρο θα ενωθούν για να διώξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο πατραϊκός λαός έχει το λόγο. Μπορεί από την πρώτη Κυριακή να κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του.

Χιλιάδες συμπορεύονται για να πάμε ένα βήμα μπροστά!

Η χώρα μας, η Πάτρα, έχουν όλες τις δυνατότητες να πετύχουν αυτόν το στόχο. Ναι, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Εχουμε μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο - ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες. Αγροτική παραγωγή που μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία σε διάφορους κλάδους της.

Εχει συμφέρον ο ελληνικός, ο πατραϊκός λαός να κάνει αυτός κουμάντο στην οικονομία και όχι οι κάτοχοι του πλούτου. Αυτοί έδειξαν και δείχνουν τα προσόντα τους, τα γεύεται καθημερινά ο λαός. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στις δυνατότητές του, μπορεί να βγει νικητής.

Είναι πολύ μεγάλο πράγμα που βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα αυτά τα χρόνια, με πολλούς ανθρώπους, ενωμένοι για το συμφέρον του λαού της Πάτρας. Τώρα μπορεί να εκφραστεί όλος αυτός ο κόσμος, μέσα από το ψηφοδέλτιό μας. Να υπερασπιστούμε αυτά που μαζί καταφέραμε, και την επερχόμενη νίκη μας από προβοκάτσιες και επιθέσεις.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωσή μας είναι η αρχή. Χιλιάδες συμπολίτες συμπορεύονται και θα συμπορευτούν μαζί μας, για να πάμε την πόλη μας ένα βήμα πιο μπροστά.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συγκλίνουν αντιλαϊκά οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων

Οι εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης. Για να συντριβούν αυταπάτες περί επιστροφής στην «κανονικότητα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Για να συντριβούν τα πλαστά δίπολα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, μαζί με τους δημάρχους και περιφερειάρχες τους, που είτε έχουν χρίσμα είτε φορούν τη μάσκα του ανεξάρτητου, συμφωνούν:

-- Στην προώθηση και στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτά προωθούν σε προτεραιότητα και χρηματοδοτούν από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ τα έργα και τις δράσεις που απαντούν στις ανάγκες τους, βάζοντας στο περιθώριο ή παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες έργα και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη θέση της λαϊκής οικογένειας.

-- Αποδέχονται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, επιδιώκουν τη διεύρυνση των ανταποδοτικών λειτουργιών, μετατρέπουν ιδιαίτερα τους δήμους σε έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας.

-- Προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. Στο όνομα της «αποκέντρωσης» το απαλλάσσουν από τις ευθύνες του για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στην Παιδεία, στην Υγεία και ιδιαίτερα στην Πρόνοια, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Συμβάλλουν στη συρρίκνωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην κατατεμάχιση και εμπορευματοποίησή τους.

-- Στο όνομα της βιωσιμότητας αποδέχονται τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση, τη φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Προχωρούν στο ξεζούμισμα και την εντατικοποίηση των εργαζομένων, που αποτελεί και τη μήτρα του πολλαπλασιασμού των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

-- Με πρόσχημα την αμεσότητα με τον πολίτη και με φληναφήματα του είδους «διεύρυνση της δημοκρατίας και βαθέματος της λαϊκής συμμετοχής» ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης ως θεσμού χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το παράδειγμα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όλα αυτά αποτυπώνονται στα έργα και τις ημέρες της περιφερειακής αρχής και του περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος και αποδείχτηκε ο πιο καλός υπηρέτης όλων των αφεντάδων: Της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του 1ου μνημονίου, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του 2ου μνημονίου και τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του 3ου μνημονίου. Αποτέλεσε τον άξιο υποστηρικτή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Δεν είπε πουθενά και σε τίποτα «όχι», ήταν πάντα πιστός και πρόθυμος, γι' αυτό και επιβραβεύτηκε ως κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του μεταμορφωμένου ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ. Κοινή υποψηφιότητα, η οποία μπορεί να αποτελέσει και το πρόκριμα για την επόμενη μέρα.

Οσο για τα έργα του, μιλάνε από μόνα τους. Με τις πρώτες βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τις φωτιές, καταστροφές, όσο για τους σεισμούς, καλύτερα να μην τους μελετάμε.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, από τη στιγμή που δίνει το 73% του ΕΣΠΑ άμεσα για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και έμμεσα ένα ακόμα 17% για τη διαμόρφωση ενός φτηνού ή αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανάπτυξής τους, δηλαδή τη διαχείριση του κοινωνικού αποκλεισμού και των φαινομένων της φτώχειας.

Αξιοι συμπαραστάτες στο έργο της περιφερειακής αρχής είναι οι υπόλοιπες παρατάξεις της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Κινούνται στην ίδια ρότα, απλά αλλάζουν τους χρωματισμούς στα πουκάμισα που φορούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ