ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργούν το «έδαφος» για το νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης

Αξιοποιώντας τις υπαρκτές και ευρύτερες αντιθέσεις των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ πότε ως μέσο εκβιασμού του λαού και πότε για να σπείρουν αυταπάτες, τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις με αντικείμενο την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και τον τρόπο που θα «σερβιριστεί» το νέο αντιλαϊκό πακέτο στο λαό.

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης προχτές το βράδυ της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής που συγκαλείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο, συζήτηση έγινε και πάνω στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Π. Ρήγας στη συνεδρίαση του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Πέραν της «αξιολόγησης» και του στόχου για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε στην ΠΓ την επιδίωξη η κυβέρνηση να αφήσει «βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα» σε σειρά τομέων όπως τα Εργασιακά, η Υγεία, η Παιδεία, με τη συνέχιση δηλαδή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η κυβέρνηση στο μεταξύ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ και για να επαναφέρει τις αυταπάτες στο λαό περί «ρηγμάτων» που μπορεί να έχουν και φιλολαϊκό περιεχόμενο, αλλά και απευθυνόμενη στο κεφάλαιο, «απολογούμενη» για το ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha», έλεγε ότι «ο διχασμός στους κόλπους του ΔΝΤ, που εκφράστηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο μετά τη συνεδρίασή του, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε καθυστερήσεις και σε ολιγωρίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μας κατηγορούν συγκεκριμένοι κύκλοι εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οφείλεται σε βαθιές αντιθέσεις που υπάρχουν στο τρίγωνο Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον».

Την ίδια ώρα, δηλωτική του αντιλαϊκού περιεχομένου της συμφωνίας που μαγειρεύεται, με τη μια ή την άλλη μορφή, είναι η επαναφορά εκβιαστικών διλημμάτων στο λαό. Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σε τουρκικό πρακτορείο ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δεν είναι καλό για την ΕΕ να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «NORTH 98», ανέφερε ότι αν η «αξιολόγηση» δεν κλείσει άμεσα και η διαπραγμάτευση επιμηκυνθεί, οι εκλογές είναι μονόδρομος, όπως και ότι «η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα είναι σενάριο που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς». Ταυτόχρονα, προχωρούσε σε απαράδεκτες δηλώσεις για την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «αν νομίζουν ότι τα εδάφη τους πρέπει να λέγονται Μακεδονία, τότε να προσθέσουμε στην ελληνική γη, στα ελληνικά εδάφη τα Σκόπια ως Μακεδονία, να τη θεωρήσουμε ως μια ακόμη αλύτρωτη πατρίδα για μας και με τη σκέψη πάλι να γίνει δική μας να αναμένουμε να ωριμάσει ο χρόνος». Το βράδυ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», προσπάθησε να το συμμαζέψει, αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε μια προσπάθεια να νουθετήσει τους γείτονες για τις δικές τους αλυτρωτικές τάσεις.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες, «μπηχτές» και ανοιχτοί δίαυλοι

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην εγχώρια Κεντροαριστερά, μέσα και από αντιθέσεις για το πώς και με ποιους ως μπροστάρηδες θα προχωρήσει η συγκρότηση μιας ακόμα εναλλακτικής της αστικής διαχείρισης.

Ο Στ. Θεοδωράκης, μετά τις απανωτές ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι, μιλώντας στο «ραδιόφωνο 98.4» της Κρήτης, ερωτώμενος αν οι αποχωρήσεις των βουλευτών εντάσσονται σε ένα σχέδιο πίεσης έτσι ώστε να μπει τελικά το Ποτάμι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε: «Προφανώς από κάποιους υπάρχει σκέψη ότι αν πιεστεί πολύ ο Θεοδωράκης θα αναγκαστεί να προσέλθει», ενώ έκανε λόγο για κάποιους που, όπως είπε, «προσπαθούν νυχθημερόν με γεύματα και τάζοντας διάφορα, να πάρουν κάποιους βουλευτές από ένα κόμμα και την άλλη μέρα λένε "ελάτε να συνεργαστούμε"».

Ερωτώμενος, βέβαια, αν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παίρνει βουλευτές από το Ποτάμι, βάζει τέλος στην πιθανότητα συνεργασίας, απάντησε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται», υποστηρίζοντας ότι πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σε αυτά τα «παλαιοκομματικά παιγνίδια της ηγεσίας τους». Τέλος, θετικά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των Γ. Φλωρίδη, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση που συναντά ωστόσο την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναγνωρίζει ως μόνο πόλο τέτοιας συσπείρωσης τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 Fm» σημείωνε ότι «ζητήσαμε από τις συλλογικότητες και τις όμορες ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις, να συμμετάσχουν ισότιμα, διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους στις διαδικασίες της Συμπαράταξης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στο Συνέδριο για τη δημιουργία της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης», διατηρώντας κι αυτός με τη σειρά του ανοικτούς διαύλους με το Ποτάμι λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας με το Ποτάμι, τώρα όμως πρέπει να ρίξουμε το βάρος κυρίως στον πολιτικό σχεδιασμό». Εβαλε, εξάλλου, στόχο για το κόμμα του, να ξαναβρεθεί «με τις κοινωνικές και τις παραγωγικές δυνάμεις που το στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ολα αυτά, βέβαια, υπό το φως της σταθερής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πλέον εκπρόσωπου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, να παίξει το χαρτί της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στήνοντας και το δίπολο εγκλωβισμού του λαού, ανάμεσα σε «προοδευτικές» - «ευρωπαϊκές δυνάμεις» και «αντιδραστικές» - «αντιευρωπαϊκές». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ευρισκόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Τσ. Γκάμπριελ, στους οποίους επισήμανε ότι «πάγιος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με το σύνολο των πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων, κυρίως δε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους». Συμμετείχε, εξάλλου, ως παρατηρητής σε πρωινό εργασίας της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

ΝΔ
Αντιπολιτεύεται με Κατσίκη και Rothschild

Με αφορμή δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή (ΑΝΕΛ), Κ. Κατσίκη, ότι αν η «αξιολόγηση» δεν κλείσει άμεσα και η διαπραγμάτευση επιμηκυνθεί οι εκλογές είναι μονόδρομος, όπως και ότι «η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα είναι σενάριο που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «κυβερνητική ανευθυνότητα», «αναξιοπιστία» και «αλλοπρόσαλλες πολιτικές», λόγω των οποίων «η χώρα συνεχίζει έναν επικίνδυνο κατήφορο». Παραπέρα, η ΝΔ διαβάζει τις δηλώσεις Κατσίκη ως ομολογία κυβερνητικών βουλευτών «ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια έχει δημιουργήσει και βλέπουν τις εκλογές ως διέξοδο. Ας τους ακούσει ο κ. Τσίπρας», καταλήγει η ΝΔ.

Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν ψηλά το ζήτημα της συμφωνίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με την τράπεζα Rothschild. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, κατέθεσε Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, ρωτώντας με ποια διαδικασία ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποφάσισε την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι άλλης κ.ά.

ΚΚΕ
Ανεξάρτητα από τις διαφορές, ΔΝΤ - ΕΕ ζητούν κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων

Σε σχόλιό του, για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικαλείται τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ, πότε για να εκβιάσει το λαό να αποδεχθεί το νέο πακέτο μέτρων και πότε για να τον εφησυχάσει ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει απ' την έκβαση αυτών των αντιθέσεων.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική: Ανεξάρτητα απ' τις διαφορές ΔΝΤ - ΕΕ γύρω απ' το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι δύο ζητούν κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, της φοροληστείας, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, γιατί αυτό επιβάλλει ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που υπηρετούν από κοινού με την κυβέρνηση».

Τ. ΜΑΛΟΧ
Βλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «με δική της απόφαση»

Εκτιμήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μάλιστα με απόφαση που θα ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας, σε ένα με ενάμιση χρόνο το πολύ, αλλά και αμφιβολίες για την ύπαρξη της Ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον, διατύπωσε ο προτεινόμενος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τεντ Μάλοχ.

Μιλώντας στον «Σκάι», εκτίμησε πως όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα» και ακόμη ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του και χωρίς «ουσιαστική ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, «οδηγούμαστε σε τροχιά σύγκρουσης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές».

Βέβαια, τα παραπάνω εντάσσονται αλλά και αξιοποιούνται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στην ΗΠΑ και την ΕΕ, με αιχμές όπως τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, την πολιτική «προστατευτισμού» των δικών της μονοπωλίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κ.λπ. Σύμφωνα με τον Μάλοχ, οι «ιθύνοντες στη Γερμανία και αλλού» δεν μπορούν να αποδεχτούν μια αναδιάρθρωση του χρέους, και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε «κούρεμα» για τους δανειστές και τις γερμανικές τράπεζες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ