ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αναζητούν «σημεία ισορροπίας» με προσθήκες νέων αντιλαϊκών μέτρων

H επίτευξη μιας «μίνιμουμ» συμφωνίας επί του νέου αντιλαϊκού πακέτου θα επιδιωχτεί στο σημερινό Euroworking Group

Eurokinissi

H επίτευξη μιας «μίνιμουμ» συμφωνίας επί του νέου αντιλαϊκού πακέτου θα επιδιωχτεί στο σημερινό Euroworking Group
Στην πλευρά της Ευρωζώνης περνάει η σκυτάλη των αντιλαϊκών παζαριών και των συνεννοήσεων, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να καταθέσει τη νέα «αναβαθμισμένη» πρότασή της, σχετικά με το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Κεντρικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας «μίνιμουμ» συμφωνίας επί του νέου αντιλαϊκού πακέτου, με στόχο την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ενδεχομένως σε προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τον Μάρτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκεται η πρόταση για «τμηματική μείωση» του αφορολόγητου ορίου μισθωτών συνταξιούχων σε δύο δόσεις. Ειδικότερα, εξετάζεται η περαιτέρω καρατόμησή του, στο εύρος ετήσιων εισοδημάτων ύψους 7.000 ευρώ. Για τη συνέχεια, από το 2019, συζητείται η περαιτέρω καρατόμηση στα 6.000 ευρώ, με την ένταξη του αντιλαϊκού μέτρου στην ενεργοποίηση του ενισχυμένου δημοσιονομικού κόφτη, όπως και η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις αποδιδόμενες συντάξεις.

Ταυτόχρονα, οι εκκρεμότητες της «αξιολόγησης» αφορούν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στα ζητήματα της Ενέργειας, στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην πορεία ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Και, βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν την εφαρμογή πρόσφατων αποφάσεων σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.

Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα με ή χωρίς το ΔΝΤ

Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Η απόφαση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η βοήθεια θα τερματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην «έκθεση αξιολόγησης» δήλωσε ότι «μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματά μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένας έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας». Σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση εστιάζει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί, αναφερόμενη στις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στις συντάξεις, τους αντιλαϊκούς φόρους, που βέβαια συζητούνται και με την πλευρά της Ευρωζώνης.

«Ενστάσεις» για την έκθεση του ΔΝΤ

Ενδεικτική για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται γύρω από τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης» είναι και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, προς το ΔΝΤ, η οποία ενσωματώθηκε στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, μαζί βέβαια με την ομοβροντία από τις νέες «προτεινόμενες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Στην επιστολή του, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρει πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ «δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη». Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια με αντιλαϊκό ατού την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή, η έκθεση του ΔΝΤ «δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το επίπεδο επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι επακόλουθο «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα «τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους» και τονίζει πως η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε αντίστοιχη επιστολή προς το ΔΝΤ, εστιάζει στην «υποεκτίμηση» της προόδου που έχει συντελεσθεί, ενώ «κατηγορεί» το ΔΝΤ ως «υπερβολικά απαισιόδοξο», σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους. «Δεδομένου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ,οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του «προγράμματος του 2012» (2ο μνημόνιο) στη διάρκεια του οποίου, ο ίδιος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως η έκθεση χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιούλη 2012 και Ιούνη 2014, επισημαίνει πως το ΔΝΤ ήταν «εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013».

Αμεση εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων

Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), στις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Τραμπ πάρει σαφώς μία θέση», σημειώνει. Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το hedge fund που διαχειριζόταν ο Γ. Ρος (μεγαλοεπιχειρηματίας που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στις ΗΠΑ) κατέχει μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες (Eurobank) δείχνει ότι, ενδεχομένως, η διοίκηση Τραμπ «έχει συμφέρον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή»...

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Bloomberg», με τη «συμφωνία δεοντολογίας» που υπέγραψε ο Ρος, προκειμένου να αναλάβει υπουργός Εμπορίου, δεσμεύτηκε να πουλήσει τη συμμετοχή του στο ομώνυμο επενδυτικό ταμείο WL Ross private equity funds.

Στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που θα γίνει την Κυριακή 12 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY» (Οδυσσέως 1, Πλ. Καραϊσκάκη).

Με το Σωματείο εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι, με το Σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (OKANA). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Χαιρετισμός στο Συνέδριο Διοικητικών Δικαστών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα χαιρετίσει στο Συνέδριο των Διοικητικών Δικαστών, το Σάββατο 11 Φλεβάρη, στις 10.15 π.μ., στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ