ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σταθερά στα μπλόκα, προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Παράλληλα, συνεχίζουν τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Σε καθημερινούς αποκλεισμούς στην Εθνική οδό προχωρά το μπλόκο του Αιγίου
Σε καθημερινούς αποκλεισμούς στην Εθνική οδό προχωρά το μπλόκο του Αιγίου
Κρατώντας γερά επί 18 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας κλιμακώνουν την πάλη τους με πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14/2, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης. Η απόφαση για κλιμάκωση πάρθηκε ομόφωνα στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές, στη Νίκαια της Λάρισας.

Παράλληλα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που οργανώνει το συλλαλητήριο, καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτό στηρίζοντας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ σχετικά καλέσματα απευθύνουν ήδη το ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνολικότερα, όπως υπογραμμίζεται και στο ψήφισμά της, η πανελλαδική σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα να δυναμώσουν την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους. Το σχετικό αίτημα τέθηκε στην κυβέρνηση κι ορίστηκε συνάντηση για αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικό κλιμάκιο που θα αποτελείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα να παρθούν μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων και τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος των συμβολικών αποκλεισμών των δρόμων, καθώς και για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στις πόλεις, με αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Κινητοποιήσεις σήμερα στη Θεσσαλία

Το μπλόκο της Νίκαιας, μαζί με τα άλλα δυο μπλόκα που υπάρχουν στη Θεσσαλία - το ένα στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας) στον Τύρναβο και το άλλο στον κόμβο του Αερινού στη Μαγνησία - ανταποκρίθηκαν αμέσως στις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης και σήμερα στις 11 π.μ. οργανώνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΓΑ στη Λάρισα και στις εφορίες της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Ινάχου, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου αλληλεγγύης στους αγρότες που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 18.00, στην πλατεία Αγ. Πέτρου στο Αργος.

Οι αγρότες του Αιγίου παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων. Σήμερα, στις 11 π.μ. πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ (οδός Κορίνθου), απαιτώντας να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια φτωχών και υπερχρεωμένων αγροτικών και άλλων λαϊκών νοικοκυριών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς με σύνθημα «κανένα σπίτι και χωράφι σε χέρια τραπεζίτη». Επίσης, αύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί το μπλόκο στα Βενζινάδικα ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Ηλεία παραμένουν επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο Λατίφι Αμαλιάδας, προχωρώντας καθημερινά σε αποκλεισμούς της Εθνικής οδού.

Στη Μεσσηνία, δύο είναι τα μπλόκα, ένα στο Χανδρινό Πυλίας κι ένα ακόμη στο σταθμό Μεσσήνης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Νάουσας συνδιοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των αγροτών αφορά και τους εργαζόμενους που καθημερινά βιώνουν στη ζωή τους τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», που πρωτοστατεί στο μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, με συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των αγροτών και στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 14/2.

Αντίστοιχα δουλεύουν οι αγρότες που συμμετέχουν στα αγροτικά μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά.

Στην Καστοριά, οι αγρότες από το μπλόκο στο Αργος Ορεστικό μαζί με τους αγρότες των Πρεσπών θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Επίσης, σήμερα οι αγρότες της Κοζάνης ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στη γέφυρα του Ρυμνίου.

Παράλληλα, παραμένουν τα μπλόκα: Στον Εβρο, στον κόμβο Θουρίου. Στη Ροδόπη, σε Καλλίστη και Πάσσο. Στη Φλώρινα στο Αντίγονο, στον κόμβο Μανιακίου και στα Γρεβενά στην είσοδο της Εγνατίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, παραμένουν τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα και στην Κατερίνη στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται μαζικό το μπλόκο στα Μάλγαρα. Επίσης παραμένουν τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια και στο Δερβένι.

Στις Σέρρες, οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους. Επίσης, παραμένει το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα.

Στο Κιλκίς, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων.

Σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Στερεά Ελλάδα

Στην Ηπειρο, σταθεροί στις θέσεις τους μένουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν τα μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Κυριακή 5/2 στο Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας ανοιχτή συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών από χωριά της ευρύτερης περιοχής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας στην Ηγουμενίτσα αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Στην Κέρκυρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας την ερχόμενη Δευτέρα. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν σταθερά στον κόμβο Ανθήλης, όπως κάνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έχουν συγκεντρωθεί στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση συνεχίζουν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, όπως και το μπλόκο στα Πραιτώρια το οποίο έχουν στήσει αγρότες του Ηρακλείου.

Την Τρίτη, το μπλόκο στα Πραιτώρια επισκέφθηκε το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών, ενώ την ίδια μέρα το βράδυ στη συνέλευση του μπλόκου έγινε ενημέρωση για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας και «έπεσαν» και οι πρώτες σκέψεις για την οργάνωση της ανόδου στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Για σήμερα Πέμπτη, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων καλούν σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στις αγροτικές κινητοποιήσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Αντίστοιχα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων για σήμερα προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Αγιά.

Στο Ρέθυμνο, θα συνεδριάσει απόψε το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πλατάνου του Δ. Αμαρίου, όπου θα συζητηθούν τα περαιτέρω αγωνιστικά βήμα και ο συντονισμός με την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις 14/2. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/2 στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου.

ΠΑΜΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Να στηρίξουν και να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/2 στην Αθήνα, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης, καλεί το ΠΑΜΕ τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «όλοι μαζί, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη μικρομεσαία αγροτιά που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, απέναντι στην ΚΑΠ της ΕΕ».
  • Να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 14/2 στην Αθήνα καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των ΕΒΕ η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την «ίδια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, εργατών, γυναικών και νεολαίας. Είναι πια φανερό ότι θέλουν να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για να ανοίξει ο δρόμος στις μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις για περισσότερα κέρδη. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών ενάντια στο κοινό μας αντίπαλο, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο».
Στο μπλόκο της Νίκαιας η ΟΒΣΑ

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, εκπροσώπων των σωματείων - μελών και Ενώσεων, καθώς και της Παναττικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ θα επισκεφθεί το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στη Νίκαια την Κυριακή 12/2.

Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 8 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ