ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση
Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη

Πρώην βουλευτής

ICON

Η πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, και γενικά ο λαός μας, υφίσταται όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζεται από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Παλεύουμε μια ζωή για καλύτερες μέρες και για μας και για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Η λαϊκή οικογένεια δέχτηκε αυτήν την απίστευτη επίθεση, στα εργασιακά της, στα συνταξιοδοτικά της, στην Υγεία, στην Παιδεία και γενικά τα νιάτα της χώρας μας, όπου είναι άνεργοι, αλλά και αυτοί που δουλεύουν παίρνουν ψίχουλα.

Μπορεί οι καπιταλιστές να επιδιώκουν να κάμψουν τα ηθικό μας, αλλά την ψυχή μας, την αγωνιστικότητά μας δεν μπορούν.

Γιατί;

Γιατί υπάρχει το ΚΚΕ.

Σύντροφε, αδερφέ, σε καλώ να ψηφίσεις το ΚΚΕ, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού και στους αγώνες του και αυτό το 'χει δείξει στις δύσκολες εποχές που πέρασε ο λαός, και το 1922, και το 1940 με το ΕΑΜ, Εθνική Αντίσταση, Δημοκρατικό Στρατό και την περίοδο της δικτατορίας και με το Πολυτεχνείο.

Ολοι εμείς, που δεν είμαστε κομματικά στελέχη, συμπαραταχτήκαμε και αγωνιζόμαστε στις γραμμές του ΚΚΕ και παλεύουμε ενάντια στους καπιταλιστές και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αγωνίζονται και ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία.

Αγωνιστή της ζωής,

όταν βρεθείς μπροστά στις 3 κάλπες, για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές, πρέπει έχεις κατά νου και να αποφασίσεις.

Πώς τοποθετήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στη λαϊκή οικογένεια.

Τι μέτρα πήραν εναντίον του λαού.

Εάν αντιστάθηκαν στην εφαρμογή αυτών των μέτρων που πτώχευσαν το λαό.

Ποιος ήταν δίπλα σου όταν σου έκοβαν το ρεύμα, ποιος ήταν δίπλα σου όταν σε απέλυαν, όταν σου στερούσαν όλα τα κοινωνικά αγαθά που για τόσα χρόνια αγωνιζόσουν και ήρθαν με μια μονοκοντυλιά και σου τα άρπαξαν;

Πρέπει όχι μόνο να ψηφίσεις εσύ, αλλά και να βρεις το φίλο σου, το γείτονά σου, το άνεργο νέο, τον πονεμένο και να του εξηγήσεις και να τον πείσεις, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ψηφίσει ΚΚΕ, ακόμη και αν δε συμφωνεί με το ΚΚΕ ή ακόμη και αν θα 'ναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσει. Εχει ο λαός και η ψήφος του μεγάλη δύναμη και μπορεί με δυνατό ΚΚΕ, που 'ναι πάντα στο πλευρό του με συνέπεια και σταθερότητα στους αγώνες σου, δεν σε πρόδωσε ποτέ.

Το λαϊκό κίνημα και η συμμαχία της εργατικής τάξης με τ' άλλα στρώματα να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Αδερφέ, σύντροφε,

Πρέπει στο κάτω - κάτω να σταματήσει η γενοκτονία του λαού μας. Παιδιά δεν γεννιούνται λόγω φτώχειας. Η πείνα χτυπάει την πόρτα μας για να τρών' οι ισχυροί.

Εχουμε νεκρούς χωρίς πόλεμο (αυτοκτονίες, έχουμε μετανάστες όχι μόνο εργατών, αλλά την αφρόκρεμα της νεολαίας μας).

Τι θα κάνεις μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα;

Τι θα απογίνουμε;

Σκέψου καλά και επαναστατικά και αποφάσισε

ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ

Φώτης Βαρδής

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Γιατί ΚΚΕ;

Υπάρχουν βασικοί λόγοι σ' αυτές τις εκλογές να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχει κάποιος, σε επίπεδο πολιτικής και τακτικής.

Είναι το κόμμα που έχει αδιάλειπτους και σταθερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυσή του είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος των βαθιών ριζοσπαστικών αλλαγών.

Οι πρωτοβουλίες, που λαμβάνει σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στα κοινωνικά κινήματα, στεριώνουν και εδραιώνονται στη βάση μιας ριζικά νέας κοινωνικής και πολιτικής προοπτικής.

Δίνει μάχες, μέσα στο Κοινοβούλιο και στην καθημερινότητα κατά του συντηρητισμού, του μεταρρυθμισμού και των καπιταλιστικών ανασυγκροτήσεων. Είναι το μοναδικό κόμμα που ανέδειξε τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και πασχίζει να τα μεταφέρει στον εργαζόμενο λαό, λέει όχι στον κυβερνητισμό, στην αστική και τη ρεφορμιστική (συν)-διαχείριση. Ιδέες και πρακτικές τόσο των κομμάτων που περιστρέφονται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και του ρεφορμιστικού - σοσιαλδημοκρατικού άξονα με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιτάσσεται σθεναρά, στο διαρκή πόλεμο, που έχουν εξαπολύσει κατά χωρών και λαών, οι Αμερικανοί και ευρωενωσιακοί ιμπεριαλιστές.

Η πολιτική του και η δύναμή του, το πολιτικό του σθένος, αλληλοτροφοδοτείται με τα κοινωνικά κινήματα, ώστε οι αγώνες για την καθημερινότητα (μισθοί, συντάξεις, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικά δικαιώματα, περιβάλλον, αυτοδιοίκηση, αποδέσμευση από την ΕΕ και ΝΑΤΟ κ.λπ.), να δυσκολεύουν την αστική διαχείριση και να εγγράφονται ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Νομίζω, ότι αυτοί είναι ξεχωριστοί λόγοι, για τους εργαζόμενους και αριστερούς πολίτες, για να συνδράμουμε το ΚΚΕ με την ψήφο μας, ώστε να προκληθούν τα πρώτα ρήγματα του συντηρητικού και σοσιαλδημοκρατικού άξονα και να συμβάλουμε στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, για τη συγκρότηση της συμμαχίας με σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία, αλλά είναι έντονα πολιτική, και αυτή η σκέψη πρέπει να κυριαρχήσει στον καθένα μας μπροστά στις διπλές κάλπες του Μάη.

Παντελής Θαλασσινός

Μουσικός

Η Λευτεριά του Σολωμού κι η Αρετή του Κάλβου θα ξανάρθουν, όπως λέει ο Βάρναλης «στην πατρικιά τους γη, του Εικοσιένα». Εδώ είναι το σπίτι τους. Οχι όμως από μόνες τους. «Θέλει δουλειά πολλή», κι αγώνα. Το θέμα δεν είναι μόνο κομμουνιστικό, αλλά παλλαϊκό. Είναι λαϊκή επιταγή. Οχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να αντιταχθεί στις δουλικές διαχειριστικές κυβερνήσεις ξένων συμφερόντων. Ας καταλάβει πια ο κόσμος ότι η μεταπολίτευση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον ήρθαν καπιταλιστικά μορφώματα, που ονομάζουν Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία χωρίς Σύνταγμα, χωρίς απλή αναλογική, χωρίς τίποτα, ...μόνο στ' όνομα. Ξεχάσαμε πίσω την πατρίδα. Ξεχάσαμε τι θα πει δουλειά και χάσαμε την αξιοπρέπεια, σαν κέρμα στον υπόνομο. Ξεχάσαμε τη γη μας και μαζί μ' αυτή από πού βγαίνει ο Ηλιος. Ας μην το επιτρέπουμε. Ανατρέψτε τους. Ας πολεμήσουμε λοιπόν με ό,τι «νόμιμο όπλο» διαθέτουμε... (Μιλώντας για κομμουνιστές, γνωστοποίησα ήδη την ψήφο μου).

Γιώργος Κακουλίδης

Ποιητής

Σ' αυτές τις εκλογές, το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά σε μια γενικευμένη διάλυση, δύσκολα αναστρέψιμη. Η ακαταμάχητη ανάγκη των κομμουνιστών να συνδέσουν τη μοίρα τους με την τρομερή περιπέτεια του λαού μας τούς δίνει το πλεονέκτημα να γυρίσουν προς όφελός μας την κατάσταση. Η τρέλα της Ευρώπης, το απροκάλυπτο μίσος της κυβέρνησης εναντίον μας και ο τρομακτικός αριθμός των ανέργων βάζουν τέλος σε πάσης φύσεως παρακλήσεις και τροφοδοτούν τις λαϊκές τάξεις με μια δριμύτητα που τις συσπειρώνει στον κύκλο των κομμουνιστών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν παραίτηση και ηττοπάθεια.

Θωμάς Κοτσαμπάς

Δήμαρχος Πετρούπολης

Ολα τα μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι του Κόμματος πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Στις σημερινές συνθήκες, με την αντιλαϊκή λαίλαπα να συνεχίζεται αμείωτη, μοναδική λύση και ελπίδα για το λαό αποτελεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, ανάμεσα δηλαδή στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που η πολιτική τους εξυπηρετεί μείγματα διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Ειδικότερα οι αγωνιστές, οι ριζοσπάστες, οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν πείρα και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις διαρκείς εξετάσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο. Να στηρίξουν την αληθινή φωνή αντίστασης και προοπτικής, το ΚΚΕ, που έχει ξεκάθαρη θέση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Τοπική Διοίκηση. Στο Δήμο Πετρούπολης, αυτά τα 3,5 χρόνια, μέσα σε ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει οι εκάστοτε κυβερνήσεις, προσπαθήσαμε να ελαφρύνουμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους που κατοικούν στο δήμο μας, από μια σειρά βάρη που φορτώνουν στις πλάτες τους η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια. Γι' αυτό, επειδή δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, εξηγήσαμε από την αρχή τι συμβαίνει στην Τοπική Διοίκηση και παλέψαμε μαζί με το λαό της Πετρούπολης για τα δικαιώματά του, μπορούμε να τον κοιτάμε στα μάτια και να του λέμε ψήφο στο ΚΚΕ, ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην Πετρούπολη. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του συντρόφου Βαγγέλη Σίμου για δήμαρχο Πετρούπολης.

Παναγιώτης Μακρής

Πρώην δήμαρχος Καισαριανής

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και καλώ στην υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας, αλλά και στην Καισαριανή με επικεφαλής τον Ηλία Σταμέλο. Αυτό απαιτεί η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και στην Καισαριανή.

Η προχτεσινή μαζική συγκέντρωση στην πόλη, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τη νεολαία, ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η Καισαριανή, η μαρτυρική πόλη, με την ηρωική ιστορία, έχει χρέος να συνεχίσει την πορεία που χάραξαν οι αγωνιστές - κομμουνιστές δήμαρχοι μαζί με το λαό της.

Γιάννης Πατσιλινάκος

Πρώην δήμαρχος Περάματος

Στο Πέραμα έχουμε νιώσει από πολύ παλιά στο πετσί μας το τι σημαίνει η πολιτική της ΕΕ. Από το 1985 και την τότε ΕΟΚ υπάρχει οδηγία που θέτει τις βάσεις για το χτύπημα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μια πολιτική που συνεχίζεται και που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τη Ζώνη και έχει πετάξει στην ανεργία χιλιάδες ικανότατους τεχνίτες εργάτες.

Ο λαός του Περάματος και του ευρύτερου Πειραιά να αξιολογήσει την πείρα του, από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να αξιολογήσει την πείρα του από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στα συνδικάτα, που πάλευαν, διεκδικούσαν και πολλές φορές κέρδιζαν ενισχύσεις για τους ανέργους, σφράγιση βιβλιαρίων Υγείας κ.λπ. Να αξιολογήσουν ότι ήταν όπλο και σύμμαχος μια δημοτική αρχή που στήριζε τους αγώνες και έβαζε εμπόδια στην κεντρική εξουσία.

Γι' αυτό αποφασιστικά, ΚΚΕ ισχυρό παντού! Στις ευρωεκλογές, στην περιφέρεια, στο δήμο Περάματος με την υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθηνά Ζύμαρη.

Νίκος Ρογκάκος

Πρώην δήμαρχος Βύρωνα

Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συνταχθεί με το ΚΚΕ πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει με την ιδεολογία μας.

Ολη η πορεία, που ήταν χωρίς συμψηφισμούς και προσθαφαιρέσεις, τού δείχνει τον πραγματικό δρόμο για να απαλλαγεί μια και καλή από όλους τους υπηρέτες αυτού του σάπιου συστήματος, που ανάλογα με τις κάθε φορά αντικειμενικές συνθήκες και ανάγκες του ονοματίζονται ως νεοκομμουνιστές, π.χ. ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βαθιά τυχοδιωκτική η ύπαρξή τους γιατί παίζουν με την ανάγκη του λαού για να απαλλαγεί, του λένε εύκολες και γλυκές κουβέντες γιατί ψάχνει να ακουμπήσει κάπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ενότητα της αριστεράς, που όταν το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε για την δήθεν μεγάλη ενότητα της αριστεράς, αυτοί έκαναν πρόσκληση σε ό,τι χειρότερο έβγαλε το σάπιο σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια.

Να είναι σίγουροι ότι ο λαός θα βρει το δρόμο του, για μια τελική λύση, για το μέλλον των παιδιών του.

Κώστας Κακαράντζας

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Το ΚΚΕ είναι η ελπίδα για το μέλλον μας.

Εμείς οι πωλητές λαϊκών αγορών ζούμε εδώ και χρόνια από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση του εργαζόμενου, του μικροσυνταξιούχου της λαϊκής οικογένειας, αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Παρακολουθεί ο πωλητής των λαϊκών αγορών τη δραματική μείωση του τζίρου του, την κατακόρυφη πτώση του εισοδήματός του, τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Οδυνηρές, δε, είναι οι συνέπειες τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του από την κατάργηση του αφορολόγητου, και την αύξηση των ορίων ηλικίας, για τη συνταξιοδότησή του.

Η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου να ελέγξει τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και τους τζίρους που πραγματοποιούνται μέσα από τις λαϊκές αγορές εκφράστηκε έντονα μέσα από νομοθετικές αλλαγές και ρυθμίσεις που δρομολόγησε, και προσπαθεί να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αφαιρέθηκαν από τον πωλητή λαϊκών αγορών κεκτημένα δεκαετιών, ενώ επιχειρείται η παραπέρα υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με συσσωρευμένη πείρα δεκαετιών, στηρίζουμε και συστρατευόμαστε με το ΚΚΕ.

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που μας είπε την αλήθεια.

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που μας προειδοποίησε για την επέλαση των μονοπωλίων.

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε στο πλευρό μας, στήριξε τα αιτήματά μας μέσα και έξω απ' τη Βουλή.

Γιατί το ΚΚΕ είναι η δική μας δύναμη, είναι η ελπίδα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Σ' αυτή τη μάχη, λοιπόν, των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, που καλούνται να δώσουν τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του Κόμματος για να βγει πιο ισχυρό, πιο δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θέλουμε και εμείς χώρο. Εκεί μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Οχι πιο πίσω.

Δημήτρης Γ. Μαντζουράτος

Καρδιολόγος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα είμαστε αποδέκτες μιας συνδυασμένης επίθεσης που έχει στόχο να υποβαθμίσει, ακόμα και να μηδενίσει όλα αυτά που πέτυχαν οι λαοί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Ειδικά στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εδώ εκφραστές της χρησιμοποιούν όλα τα μέσα προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και να επιβάλουν μια νέα αντίληψη, μια νέα πραγματικότητα, μια νέα τάξη πραγμάτων απόλυτα οδυνηρή. Χρησιμοποιούν μια «παράλογη λογική» για να κάνουν το άσπρο μαύρο και να εμφανίσουν σαν πανάκεια και λύση του προβλήματος που αυτοί δημιούργησαν την εκποίηση αντί «πινακίου φακής» όλου του δημόσιου πλούτου της χώρας. Παράλληλα δε διστάζουν να υποβαθμίζουν σταδιακά και σταθερά μέγιστα κοινωνικά αγαθά, όπως τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση, τον Πολιτισμό, ενώ δυναμώνουν μόνο τον αυταρχισμό και τους μηχανισμούς καταστολής. Για όλα αυτά έγκαιρα προειδοποίησε το ΚΚΕ, αντιστάθηκε και πολέμησε με συνέπεια και συνέχεια κόντρα στο κλίμα που δημιουργούσαν κάθε φορά τα κόμματα - θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που υπερασπίστηκε και συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ελευθερίες, την ανθρωπιά. Γι' αυτό πρέπει όχι μόνο να ψηφίσουμε τους συνδυασμούς του ΚΚΕ αλλά να συμπαραταχθούμε ενεργά και να αγωνιστούμε μαζί του για ένα καλύτερο αύριο. Είναι κάτι που το χρωστάμε σε εμάς και κυρίως στα παιδιά μας.

Παναγιώτα Μπίτσικα

Δημοσιογράφος

Ο δρόμος προς την κάλπη είναι σπαρμένος από ψηφοδέλτια made in EE ή σε ...πατρόν εκτός Ευρωζώνης, με ολίγη ή πολύ από «αντικατοχικούς» και «αντιμνημονιακούς» λεονταρισμούς. Πολλά λόγια, πολλές υποσχέσεις, πολλές τακτικές, δήθεν για το εδώ και τώρα - όλα στο μονόδρομο της διαχείρισης.

Η στήριξη στο ΚΚΕ σηματοδοτεί την πάλη για τον «άλλο δρόμο».

Ψήφος που, σε όποια κάλπη, μετριέται στον αγώνα για ψωμί στο πιάτο, χωρίς την επαιτεία της φιλανθρωπίας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, για σχολείο και υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για πολιτισμό που δεν είναι εμπόρευμα.

Ψήφος που δεν ξεχνά όσα οι άλλοι επιδιώκουν να μην ακούγονται σαν δήθεν ξύλινα - ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ψήφος που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάς - ρεαλιστική, έντιμη, ξεκάθαρη, αγωνιστική...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ