ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ταξικό προσκλητήριο διεξόδου

Πανστρατιά για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. "Εγκληματικές" οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. "Στρατηγικοί συμπαίχτες" της οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ. Οχι στην ψευτοενότητα του σκυμμένου κεφαλιού. Στην ενίσχυση των αγωνιστικών και ταξικών χαρακτηριστικών του κινήματος, η διέξοδος

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή,για τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκρότησή της, το ρόλο που καλείται να παίξει και μετά την 24ωρη απεργία στις 15/12, αλλά και τον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης της.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Στο όνομα της ΟΝΕ έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια μια θυελλώδη επίθεση σε βάρος όλων των δικαιωμάτων μας. Ανεξάρτητα ποιο κόμμα κυβερνά, ο στρατηγικός στόχος ήταν και είναι η επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. Από κοινού με τον ΣΕΒ σχεδιάζουν το ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Αναφορικά με τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατάγγειλε ότι "όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο συνδικαλιστής επέρριψε "εγκληματικές ευθύνες στην ηγεσία της ΠΑΣΚΕ", υπογραμμίζοντας ότι "τα δάκρυά της για την "ενότητα" είναι υποκριτικά και κροκοδείλια" και επιχειρηματολογώντας σημείωσε ότι η ΠΑΣΚΕ έχει την πρώτη ευθύνη, που σε δεκάδες νομούς υπάρχουν 3-4 Εργατικά Κέντρα, για τις πολλές ομοσπονδίες σε κάθε κλάδο, για τα διάφορα παραμάγαζα. Και όλα αυτά - πρόσθεσε - για πολλούς λόγους, με πρώτο την εξασφάλιση της σύνταξης του εργατοπατέρα. "Δεν είναι καθόλου τυχαίο - συνέχισε - ότι από ολόκληρο το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο όλη την προσοχή της η ΓΣΕΕ την έχει εστιάσει ακριβώς στη διατήρηση του αμαρτωλού αυτού ταμείου".

Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε "στρατηγικούς συμπαίχτες" της ΠΑΣΚΕ τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση", καταγγέλλοντας: "Στηρίζουν και ενισχύουν, στο όνομα της ΟΝΕ, το σημερινό κατάντημα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Θέλουν υποταγμένο το συνδικαλιστικό κίνημα, η ενότητα γι' αυτούς σημαίνει ότι σκύβουμε ενωμένοι το κεφάλι στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτού του είδους την ψευτοενότητα εμείς θα την καταπολεμήσουμε".

"Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, συνέχισε ο συνδικαλιστής. Υπάρχει διέξοδος για την αναζωογόνηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων" κι αυτή βρίσκεται "στην ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών χαρακτηριστικών του κινήματος, σε ρήξη με όσους εκφράζουν και στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσης του μαζικού κινήματος στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου".

Σ' αυτή την κατεύθυνση, "για τη δημιουργία ενός κινήματος ζωντανού, με νεύρο, με ανοιχτές και πλατιές δημοκρατικές λειτουργίες, που θα συσπειρώνει και θα αγκαλιάζει όποιον εργαζόμενο είναι διατεθειμένος να συστρατευθεί για να ταρακουνηθεί το σημερινό τέλμα, που θα συνεργάζεται με το κίνημα της νεολαίας, των αγροτών, των μικρομεσαίων", ο συνδικαλιστής εκ μέρους της Επιτροπής απηύθυνε ταξικό προσκλητήριο στο σύνολο της εργατικής τάξης, στα άλλα κοινωνικά στρώματα.

Αφετηρία για τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει η πανεργατική απεργία στις 15 του μήνα, για την οποία ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εκείνη τη μέρα οι εργατοϋπάλληλοι με τη μαζική τους συμμετοχή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπορούν να στείλουν ένα δυνατό αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία - κυβέρνηση - συμβιβασμένες πλειοψηφίες, ένα μήνυμα καταδίκης της καπιταλιστικής ενοποίησης".

Σχετικά με τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις, με θετικά αποτελέσματα, αφού οι εργαζόμενοι δέχονται επιδοκιμαστικά τη συγκρότησή της, ότι έχουν στηθεί περίπου 20 Απεργιακές Επιτροπές κ. ά. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει ένταση των προσπαθειών για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης, έμπρακτη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ τονίστηκε ότι και μετά την κινητοποίηση, η Επιτροπή "δε θα σταματήσει τη δράση της, γιατί απλά δε θα σταματήσει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν επίκειται οργανωτική διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και αποχώρηση από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο Γ. Μαυρίκος απάντησε: "Δε θεωρούμε ότι η ίδρυση μιας άλλης ΓΣΕΕ ή ΑΔΕΔΥ θα λύσει το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την αποχώρηση από τα προεδρεία υπάρχουν σκέψεις και προβληματισμοί. Εγινε ήδη στην ΑΔΕΔΥ και η κατάσταση οδηγεί στο να εκφραστεί και στη ΓΣΕΕ".

  • Αργά το βράδυ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τροφοδοτώντας καλλιεργούμενα σενάρια για δήθεν "διασπαστικές" προθέσεις της ΕΣΑΚ και επιμένοντας να αποπροσανατολίζει από το κύριο πρόβλημα, που είναι σήμερα η ανάπτυξη της δράσης για την επιτυχία της απεργίας - πράγμα για το οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν κουνά ούτε το μικρό της δαχτυλάκι - σε δηλώσεις του υποστήριξε: "Η στάση των στελεχών της ΕΣΑΚ αποδυναμώνει τους στόχους και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων" (!) και "ενισχύει τα "διασπαστικά σενάρια", που στόχο έχουν να τραυματίσουν την οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος"! "Πρέπει - καταλήγει - ανοιχτά και ξεκάθαρα οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που επιχειρούν το διαχωρισμό των εργαζομένων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους"...
Μαχητική απάντηση στον Πειραιά

Συγκέντρωση στο ΕΚΠ και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή

Μαχητική απάντηση στη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές και συνταξιούχοι του Πειραιά, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων του Πειραιά.Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η απεργία αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία νέων πιο δυναμικών αγώνων.

Τη συγκέντρωση που έγινε στο ΕΚΠ άνοιξε η μαθήτρια Ειρήνη Μαργαρώνη,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα των Σχολείων της πόλης, η οποία στο χαιρετισμό της τόνισε: "Είμαστε σήμερα εδώ ανάμεσα στους γονιούς μας, ανάμεσα στους εργαζομένους του Πειραιά, όχι μόνο για να ζητήσουμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας, αλλά για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή. Είμαστε σίγουροι πως για να κερδίσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί".

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γ. Μανουσογιαννάκης,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση που δε δίστασε ακόμα και να επιστρατεύσει τους τελωνειακούς, αλλά και για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων του Πειραιά, τονίζοντας ότι "καμία δίωξη, κανένα μέτρο καταστολής δεν μπορεί να σταματήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα". Αναφερόμενος στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να πιάσει τους στόχους για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σημείωσε: "Στόχος της είναι η κατάργηση όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, η διάλυση του εργατικού κινήματος. Για το σκοπό αυτό προχώρησε στην, με νόμο, κατάργηση του 8ωρου. Στην κατάργηση των ΣΣΕ, προχωρά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διώχνει τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια".

Ο ομιλητής κατήγγειλε το διαλυτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα από τα στηρίγματα της κυβέρνησης. "Ακριβώς γι' αυτό - υπογράμμισε - δημιουργήθηκε και η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή στον Πειραιά. Είναι απαραίτητο αυτά τα βήματα συντονισμού να διευρυνθούν, να ενισχυθούν και με άλλα σωματεία και με άλλες οργανώσεις. Να αποκτήσουν πιο σταθερά και μόνιμα χαρακτηριστικά. Να παίξουν το ρόλο της καθοδήγησης και του συντονισμού των αγώνων". Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους του Πειραιά να συμμετέχουν σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με επικεφαλής την νομαρχιακή σύμβουλο Ε. Παντελάκη,και της "Κίνησης Πειραιάς Αναγέννηση" με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Κ. Τζατζάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα: "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών" πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Πειραιά και κατέληξαν στο ΥΕΝ, όπου και επέδωσαν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου.

Πληθαίνουν οι Απεργιακές Επιτροπές

Νέες Απεργιακές Επιτροπές συγκροτούνται καθημερινά σε εργασιακούς χώρους, κλάδους και δήμους, ενισχύοντας τη δράση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και θέτοντας ως άμεσο πρώτιστο στόχο τους την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 15 του μήνα και της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στις 10 το πρωί.

Στο χώρο των τραπεζών δημιουργήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας,η οποία αποτελείται από συνδικαλιστές και συγκροτήθηκε μετά από μια μαζική σύσκεψη εργαζομένων. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής, καλούνται οι τραπεζοϋπάλληλοι να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τονίζεται ακόμα ότι "η επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη για την επιτυχία και της απεργίας και όσων αγώνων αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική και ανεξάρτητα από τη θέληση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΟΤΟΕ".

Απεργιακή Επιτροπή συγκροτήθηκε και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και καλεί τους εργαζόμενους να την πλαισιώσουν και με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία να διατρανώσουν την αγωνιστική τους διάθεση, προβάλλοντας μαχητικά πέρα από τα αιτήματα της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και τα αιτήματα της Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή Πετρούπολης,στην οποία συμμετέχουν σωματεία και συνδικαλιστές της πόλης, αλλά και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Πετρούπολης - Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πετρούπολης - Ιλίου κ. ά. καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Να αντιδράσουν στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων καλεί τους εργαζόμενους και η Απεργιακή Επιτροπή Ηλιούπολης,στην οποία εκτός από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία συμμετέχουν και συνδικαλιστές δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μάγειρες, συνδικαλιστές από τον ΟΤΕ και τον ΙΒΣΑ κ. α.

Αύριο, Πέμπτη, στις 6.30μμ η Απεργιακή Επιτροπή Αιγάλεω διοργανώνει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Το "ραντεβού" έχει δοθεί στη συμβολή της Θηβών με την Ιερά Οδό.

Οι συνταξιούχοι

Παναττική σύσκεψη 28 συνταξιουχικών σωματείων μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας ΙΚΑ με θέμα την απεργία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και καλούνται τα μέλη των σωματείων να πάρουν μαζικά μέρος. Επίσης, καλούνται με τη συμμετοχή τους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη μετατροπή της ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, σε κοινωνικό εταίρο που έχει κάνει αρχή της την ταξική συνεργασία και τον "κοινωνικό διάλογο".

Περιοδείες σε εργοστάσια

Τα εργοστάσια μετάλλου "Φερμίλ","Καραθανάση","Βικτώρια" και "ΣΒΑΝΤΕ" στα Μεσόγεια επισκέφτηκαν χτες ο Γ. Σταυρόπουλος και κλιμάκιο συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Ο Γ. Σταυρόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να υψώσουν αγωνιστικό τείχος για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία, μια επίθεση μπροστά στην οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ηθελημένα κλείνει τα μάτια, αρχίζοντας από τις 15 του μήνα και συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σε όλους τους χώρους έγινε συζήτηση για τον αντεργατικό νόμο και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ έκδηλη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Στη βιομηχανία "Σεξ Φορμ" περιόδευσαν χτες η Χριστίνα Τσεντούρου και ο Τ. Γόντικας,μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τις εργαζόμενες για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και τις κάλεσαν με τη μαζική τους συμμετοχή να δώσουν την απάντησή τους στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και με τον προϋπολογισμό, και στις πλειοψηφίες που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συναινούν με την πολιτική αυτή.

Τους εργαζόμενους στο υπουργείο Μεταφορών επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Ν. Ζώτο,γενικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής."Βροχή" έπεσαν οι ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, τις συγχωνεύσεις των ταμείων, τα επιδόματα, τη μονιμότητα, την παιδεία κ. ά. Αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη στάση της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και την ερχόμενη Τρίτη να δώσουν μαζικά το "παρών" στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Πάτρα

Να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου που διοργανώνει η Απεργιακή Επιτροπή Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης η Απεργιακή Επιτροπή που συγκροτήθηκε σ' αυτό.Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τη γραμμή υποταγής και ενσωμάτωσης που εφαρμόζουν οι ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ και ότι παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΚΕ
Προσωρινή ... ανακωχή

Στη διατύπωση των απόψεών της αρκέστηκε η "αντιπολίτευση", παρά την επίθεση που δέχτηκε και τις φωνές για απομάκρυνση όσων διαφωνούν από την παράταξη

Η ...δέσμευση του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου ότι δε θα γίνουν διαγραφές των συνδικαλιστικών στελεχών που έχουν αντίθετες απόψεις, ότι οι συμφωνίες θα τηρούνται αν υπάρχει συνέπεια και από τα δυο μέρη, καθώς και ότι το κείμενο της εισήγησης δεν είναι δεσμευτικό, "έπεισαν" την εσωπαραταξιακή αντιπολίτευση να μη "ραγίσει το γυαλί" - κατά την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΚΕ, που έληξε χτες. Τώρα, οι "αντιπολιτευόμενοι" θα δοκιμάσουν τις θέσεις τους στη βάση της παράταξής τους, στο χρόνο που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΠΑΣΚΕ, αν και όποτε γίνει. Επιπρόσθετα, δεν έχουν καταληχθεί οι διαδικασίες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Βασικά σημεία της κριτικής, που άσκησε η "αντιπολίτευση" στη διάσκεψη, ήταν ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους πολιτικούς στόχους που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, όταν δημιουργήθηκε και με τους στόχους της ίδιας της ΠΑΣΚΕ, μια και έχει "νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά". Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Μ. Φραγκιαδάκη,ενώ ο Χ. Λιακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής για συνέχιση της απεργίας στην Ιονική με ευθύνη της ΓΣΕΕ και άσκησε κριτική για την απομάκρυνση του Γ. Μαρκάκη από την ΠΑΣΚΕ, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της κινητοποίησης η ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ, για το πώς έγινε ο "κοινωνικός διάλογος", τον οποίο "υποβάθμισε η κυβέρνηση με την ασυνέπεια που έδειξε στη συνέχεια". Σε σημεία του εισηγητικού κειμένου, σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στάθηκε ο Η. Κοντόπουλος.

Στο "διά ταύτα", ζητούμενο των "αντιπολιτευόμενων" είναι οι διαπιστώσεις τους να γίνουν αποδεκτές και στη συνέχεια να "γίνει κάτι" για να αλλάξουν τα πράγματα. Ωστόσο, έμειναν, υποχρεωτικά, ικανοποιημένοι με τη διατύπωση των διαπιστώσεών τους, έστω και αν η πλειοψηφία των ομιλητών τους επιτέθηκε έντονα, μιλώντας ακόμα και για απομάκρυνση από την ΠΑΣΚΕ εκείνων που έχουν διαφωνίες.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος εμφανίστηκε στο "κλείσιμο" των εργασιών ανυποχώρητος στις θέσεις του, πρότεινε όμως ουσιαστικά μια "ανακωχή". Αρνήθηκε ότι η ΠΑΣΚΕ δεν αντιτάχθηκε όσο θα έπρεπε στην κυβερνητική πολιτική και καταλόγισε "εξυπηρέτηση άλλων αναγκών" σε εκείνους που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται σαν "ρεύμα" μέσα στην ΠΑΣΚΕ. Θεώρησε δηλαδή ότι οι διαφορές δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ότι εκπορεύονται από διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και από προσωπικές επιδιώξεις που σχετίζονται με τις "καρέκλες". Με ανάλογο τρόπο αντιμετώπισε τις περιπτώσεις του ΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει εμποδίσει διαγραφές και αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΠΑΣΚΕ το προηγούμενο διάστημα και στο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" και στη στάση αποδοχής απέναντι σε αντεργατικά νομοσχέδια και νόμους.

Για άλλη μια φορά, επιχείρησε να συσπειρώσει τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, επιτιθέμενος στην ΕΣΑΚ. Με αφορμή το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είπε ότι η ΠΑΣΚΕ ήταν υπέρ των "προοδευτικών προεδρείων", αλλά "είναι σχετικό ποια είναι προοδευτικά και ποια καθυστερημένα". Κατηγόρησε την ΕΣΑΚ για ξεπερασμένες ιδέες που δεν απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα και σημείωσε ότι "για ένα γάμο χρειάζεται και νύφη και γαμπρός", αλλά δεν υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις "αν ο άλλος έχει κάνει την κεντρική, πολιτική του επιλογή και η ΚΕ αποφάσισε την εξωθεσμική λειτουργία στα συνδικάτα και αργότερα μπορεί να φτιάξουν και δική τους ΓΣΕΕ".

Προσυγκεντρώσεις

Τη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις στο Μουσείο, στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Κάνιγγος και στο Μοναστηράκι.

"Οργώνεται" η Θεσσαλονίκη

Απεργιακή Επιτροπή και στη Βέροια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί μπροστά στη ΔΕΘ, καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής, που συνεχίζουν τις περιοδείες προπαγάνδισης της κινητοποίησης σε εργοστάσια και εργασιακούς χώρους. Χτες στις 6 το πρωί συνδικαλιστές από μέρους της Απεργιακής Επιτροπής πραγματοποίησαν εξόρμηση στην πλατεία Βαρδαρίου και αργότερα επισκέφτηκαν τη ΔΕΘ, όπουείχαν συνάντηση με τους εργαζόμενους. Επίσης, κλιμάκιο συνδικαλιστών περιόδευσε στον ΟΤΕ Βαρδαρίου, μοίρασαν υλικό και στους εργαζόμενους μίλησε ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης. Οπως τόνισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η επιλογή του τόπου της συγκέντρωσης σηματοδοτεί την αντίθεση των ταξικών δυνάμεων στις επιλογές της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ, όπου ταυτίζεται με το πλαίσιο και τους στόχους που καθόρισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ακόμη, η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, όπως και των άλλων Οργανισμών του Δημοσίου.

Συγκέντρωση στο πάρκο Εληάς την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί διοργανώνει η Απεργιακή Επιτροπή Συνδικαλιστών Βέροιας."Ο λεγόμενος μονόδρομος για την ΟΝΕ αποδεικνύεται ολέθριος για τους εργαζόμενους, ενώ, αντίθετα, είναι σωστό χρυσωρυχείο για την πλουτοκρατία και τις πολυεθνικές. Η ΟΝΕ αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων για τους εργαζόμενους. Αυτή την αιτία αντιπαλεύουμε με τη δράση μας, με τους ενωτικούς μας αγώνες", τονίζεται στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής Συνδικαλιστών Βέροιας.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org