ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Τρέχουν» οι μπίζνες για την Ενέργεια

...και τα νέα επικίνδυνα σχέδια για δύναμη περιφρούρησής τους

Eurokinissi

Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων των τριών μερών και συνολικά του κεφαλαίου, παίζοντας με τη φωτιά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της «τριμερούς συνεργασίας» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Η δεύτερη τέτοια συνάντησή τους επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της Ερευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς, αν και ολοφάνερα το «κυρίως πιάτο» ήταν τα ζητήματα της Ενέργειας, της εκμετάλλευσης και μεταφοράς των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής. Θέμα που θα αναλυθεί και στην επόμενη τριμερή συνάντησή τους, που, όπως ειπώθηκε, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο «ενεργειακός κόμβος» ως «στρατηγική επιλογή»

Στις κοινές δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή», «βασικό πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας» και «μοχλό ανάπτυξης» αυτήν την τριμερή συνεργασία, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των τέτοιων συνεργασιών βρίσκονται βέβαια τα σχέδια και οι στόχοι των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως αποτύπωσε και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι «η Ελλάδα να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε το θέμα του πολυδιαφημισμένου αγωγού «East Med», ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να παραχωρήσει στην ελληνική εταιρεία «Energean Oil» δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σημειωτέον, όσον αφορά τον «East Med», πρόκειται για την πρόταση της ελληνικής αστικής τάξης, σχέδιο ανταγωνιστικό προς το αντίστοιχο τουρκικό, προς εξαγωγή του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα της λεγόμενης «λεκάνης της Λεβαντίνης», τα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Λεβιάθαν», στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Κύπρου - Ελλάδας και Ιταλίας, αντί όδευσης μέσω Τουρκίας.

Ο αγωγός έχει ενταχθεί στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ - αφορά έργα σε μια σειρά από τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία - καθώς εκτιμάται ότι ενισχύει την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, ενισχύοντας και την πολιτική της «διαφοροποίησης» πηγών, προμηθευτών και όδευσης ενεργειακών αγαθών που προωθεί, ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη, στο φυσικό αέριο τουλάχιστον, από ένα μόνο προμηθευτή (βλ. Ρωσία).

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υποθαλάσσιο καλώδιο «Eur-Asia interconnector», καθώς και στην «ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Το καλώδιο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και έχει επίσης ενταχθεί στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ, ενώ ήδη έχουν ανατεθεί και εκτελούνται οι σχετικές μελέτες προετοιμασίας του έργου, για να εισέλθει στη φάση της υλοποίησής του, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους.

Για τα ίδια θέματα, ο Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο, εστιάζοντας στα «κοινά συμφέροντα» στον τομέα της Ενέργειας. «Εχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», είπε.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως «ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας». Παράλληλα, καλλιέργησε αυταπάτες ότι αυτού του είδους οι λυκοφιλίες μπορούν «να συμβάλουν στη σταθερότητα και την ευημερία» της περιοχής, όταν οι ανταγωνισμοί των ενεργειακών μονοπωλίων την πνίγουν στο αίμα.

Ιδιο περιεχόμενο είχε και η συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας στο περιθώριο της συνάντησης, όπου αποφασίστηκε να επιδιωχθεί να γίνει σύντομα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στην προώθηση του έργου.

«Μια εξαιρετική ιδέα» με άρωμα ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο αυτό, παραπάνω από ανησυχητικά ήταν τα όσα ειπώθηκαν για τη δημιουργία ενός διακρατικού κέντρου συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ιδέα την οποία ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Ο Νετανιάχου είπε σχετικά ότι «θα έχουμε ένα κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, που δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις τρεις χώρες μας, αλλά και με παραπάνω χώρες. Θα έχουμε, λοιπόν, ένα σχέδιο κοινό αυτών των δυνάμεων. Θα συμπεριλαμβάνει πυροσβέστες και διασωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση σεισμών και πλημμυρών».

Ωστόσο, μια αποστροφή του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, στις δικές του δηλώσεις, ότι πρόκειται «για τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής περιφερειακής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφώνκαθώς και άλλων προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων» γεννά ανησυχία για το τι έχουν κατά νου να προωθήσουν, με τι πρόσχημα και εναντίον ποιανού, βυθίζοντας κι άλλο το λαό στη δίνη ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Πολύ περισσότερο που τα σχέδια αυτά προχωρούν πάνω στη βάση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων και της στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ (π.χ. βλέπε Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, για το οποίο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι είναι τόσο «αναπτυγμένο» που μόνο με τις ΗΠΑ έχουν αντίστοιχο οι Ισραηλινοί). Ενώ και η έννοια της «Πολιτικής Προστασίας» χρησιμοποιείται κατά το δοκούν στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ενώσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την περιφρούρηση των συμφερόντων των μονοπωλίων εντός και εκτός συνόρων.

Μέσα στο παζλ των αντιθέσεων...

Ολα αυτά στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στην τριμερή συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία, για τις οποίες περιορίστηκε να δηλώσει πως «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Για, δε, το Κυπριακό, κομμάτι κι αυτό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τις προσπάθειες που καταβάλλει στο πλαίσιο της διχοτομικής «λύσης» που βρίσκεται στο τραπέζι.

Αναφερόμενος, τέλος, στο Παλαιστινιακό, σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών. Ωστόσο, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα, ισχυρίστηκε πως «είναι αναφαίρετο» το δικαίωμα των Ισραηλινών «να ζουν με ασφάλεια», αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους «βιώσιμο κράτος».

Ο Μπ. Νετανιάχου δεν έχασε την ευκαιρία που απλόχερα του προσφέρθηκε απ' τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ξεπλένοντας την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους με ισχυρισμούς όπως ότι «έχουμε έναν κοινό παρονομαστή: Τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, ευημερία, ασφάλεια»!


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε με τη Ρωσία στο επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τις εργασίες της τελευταίας μέρας να επικεντρώνονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την κατάσταση, επίσης σε Συρία και Αφγανιστάν.

Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το ΝΑΤΟ επιμένει για εφαρμογή της λεγόμενης Συμφωνίας του Μινσκ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει, ότι παραβιάζεται η κατάπαυση πυρός και δεν αποσύρονται βαρέα όπλα. Παρουσίασε ως οδό λύσης τη διπλωματία, ωστόσο κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την πίεση προς τη Ρωσία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».

Σημειωτέον, στη Σύνοδο, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σχετικά με την Ουκρανία, μετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ, ότι προχωρούν ταχέως οι μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν ταχύτερα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Γενικότερα, στη Σύνοδο και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, διαβεβαίωσε για τετραπλασιασμό των κονδυλίων που δίνει η Ουάσιγκτον για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

Για το Αφγανιστάν, επαναβεβαίωσαν αποφάσεις τους για ποικίλη στήριξη του καθεστώτος στη χώρα τουλάχιστον έως το 2020, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, ότι η κατάσταση εκεί παραμένει «δύσκολη και σκληρή», καθώς «μόνο φέτος ο εχθρός έκανε οκτώ μεγάλες απόπειρες να καταλάβει πόλεις» και «οι αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλες απώλειες». Σημειωτέον, στην Αθήνα, αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, με γνώση και του τι λέγεται στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζουν το Αφγανιστάν, «χαμένο πόλεμο», μια «μαύρη τρύπα όπου χάνονται μέσα και χρήματα».

Τέλος, για τη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ εστίασε στην κατάσταση στο Χαλέπι, μιλώντας για «ανθρωπιστική καταστροφή» και χρεώνοντάς την στην κυβέρνηση Ασαντ «η οποία στηρίζεται από τη Ρωσία», όπως φρόντισε να τονίσει, αποσιωπώντας ότι η χώρα και γενικά η Μέση Ανατολή έχει αναδειχτεί σε πεδίο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαύλων.

Σύνοδος του ΟΑΣΕ

Σημειωτέον, αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκίνησε (8 - 9/12), στο Αμβούργο της Γερμανίας η 23η Υπουργική Σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμως με σκοπό την «περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», και αντικείμενα εξέτασης ζητήματα όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των εξοπλισμών και η πάταξη της διαφθοράς. Στο περιθώριο της Συνόδου διεξάγονται και δύο ειδικές εκδηλώσεις, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και τις υφιστάμενες προοπτικές για το καθεστώς Ελέγχου Συμβατικών Εξοπλισμών.

Στην παρέμβασή του στο Αμβούργο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων, κάλεσε «να επανεξετάσουμε καλύτερα τη γεωπολιτική μας κατάσταση. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δεν είναι σήμερα οι ίδιοι παίκτες που ήταν όταν υπογράφαμε τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα, όπως ήταν πριν από 40 χρόνια, το επίκεντρο του κόσμου. Η Ευρώπη χρειάζεται, όμως, όπως και τότε την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη σημαίνει κυρίως να υλοποιήσουμε τις Συμφωνίες του Μινσκ», εξήγησε αναπαράγοντας τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα.

Μάλιστα, ο υπουργός, για μια ακόμα φορά, αναφέρθηκε στη διάθεση της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στην προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Για να ασκήσουμε, (...) καλύτερη πολιτική στη Μέση Ανατολή, νομίζουμε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Οργανισμό, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανάλογο με αυτόν που διαθέτουμε εδώ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τον ΟΑΣΕ. Τις δομές που έχουμε δημιουργήσει και εμπεδώσει εδώ στην Ευρώπη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα πρέπει να τις μεταφέρουμε και σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι αυτήν τη στιγμή η πλέον ασταθής περιοχή στον κόσμο. Ετσι, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί με όλες τις αραβικές χώρες, και φυσικά με το Ισραήλ, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο θεσμό», πρόσθεσε αναλύοντας περαιτέρω την πρόταση που επισήμως εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ