ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα «τρέχει» και η προπαγάνδα αποπροσανατολισμού του λαού

Eurokinissi

Παίρνοντας «γραμμή» απ' τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, προχτές το βράδυ, στην ΕΡΤ, σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βάλθηκαν χτες να διαβεβαιώνουν το ντόπιο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική που υπαγορεύουν οι ανάγκες του, ενώ απευθυνόμενοι στο λαό «σέρβιραν» τη γνωστή κοροϊδία για τη σκληρή τάχα διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση.

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ανάμεσά τους, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha 9,89», δήλωσε: «Χθες, είδα έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο να υλοποιήσει τη συμφωνία, να διαπραγματευτεί - μέσα στα στενά περιθώρια που αυτή η συμφωνία αφήνει - το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Εναν πρωθυπουργό πιο σίγουρο για τη χώρα, τον εαυτό του και για την κυβέρνηση και πιο ώριμο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες. Και, επίσης, πιο έτοιμο να γυρίσει σελίδα με την ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαλόγου. Και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί έδειξε όχι μόνο ότι επιθυμεί λύσεις στους κόμπους - και όχι απλώς, όπως είπε, "να κλοτσάμε την μπάλα λίγο παραπέρα, αναβάλλοντας" - αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλει στο να υπάρξει διάλογος διαρκείας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που χρειάζεται για να αντικαταστήσει ένα γαϊτανάκι μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Με τη σειρά του απέρριψε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης αφού, όπως είπε, χρειάζεται η αντιπολίτευση, ενώ επέκρινε το ότι εμφανίζεται ο Β. Λεβέντης ως ρυθμιστής της πολιτικής ζωής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε ότι οι σκληρές προσπάθειες της κυβέρνησης, μέσα στο υπάρχον σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, σιγά σιγά αποδίδουν και συντηρούν την ελπίδα εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια, όπως είπε, αξιώνοντας εμμέσως ανοχή, την ώρα που «τρέχουν» σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Για το σταθερό πλαίσιο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής διαβεβαίωσε ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Δεν έκρυψε ότι θέλουν «την κοινωνία ενεργή», προφανώς να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική τους με κάλπικες προσδοκίες για μελλοντική ανταμοιβή. Μάλιστα, προσπάθησε να αποδώσει τη δυσαρέσκεια του λαού στα μέτρα που επέβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις, προσπερνώντας ως ανύπαρκτα αυτά που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις εκ μέρους της κοινωνίας για τα δύσκολα ή υφεσιακά οικονομικά μέτρα. Οι πολίτες εξακολουθούν να εισπράττουν το αρνητικό περιβάλλον των μνημονίων. Μπορεί να μην έχουμε καινούργιους φόρους, αλλά το δύσκολο περιβάλλον πλήττει ακόμα τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους άνεργους», ισχυρίστηκε, και επέμεινε στην κοροϊδία ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα γίνει κατά τρόπο υπεράσπισης της κοινωνίας, όπως είπε.

«Το Ασφαλιστικό αποτελεί εργαλείο κοινωνικής συνοχής», δήλωσε, και πρόσθεσε πως η αύξηση των εισφορών θα εξεταστεί «αφού δούμε τι σημαίνει για την ανάπτυξη, την οικονομία, την εργασία και πού θα υπάρχει η μεγαλύτερη κοινωνική επίπτωση».

ΕΚΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΔ
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την εταιρεία

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και την εταιρεία που καλείται να υποστηρίξει τεχνικά τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 20 Δεκέμβρη. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, οι τέσσερις υποψήφιοι και τα επιτελεία τους επεξεργάζονται την τακτική τους κυρίως για την περίοδο μετά την ανάδειξη νέου προέδρου, αφού το ζητούμενο των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, είναι η συναίνεση με την κυβέρνηση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και η δημιουργία ενός νέου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα μπορεί να λειτουργήσει ως εφεδρεία για την αστική κυβερνητική διαχείριση.

Πάντως, η σύγκρουση συμφερόντων με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου είναι περισσότερο από εμφανής και μάλιστα πολλοί εκ των υποψηφίων φωτογραφίζουν με δηλώσεις τους ακριβώς αυτό. Για παράδειγμα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε χτεσινή του συνέντευξη, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΝΔ χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, να γίνει ένα κόμμα των πολλών και όχι ένα κόμμα των λίγων, των συστημάτων, των μηχανισμών, που έχει γίνει σήμερα». Βεβαίως, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός της ΝΔ, αναφέρουν ότι και ο συγκεκριμένος υποψήφιος στηρίζεται από συστήματα και μηχανισμούς, όπως και οι υπόλοιποι.

Με δήλωσή του, ο Αδωνις Γεωργιάδης κάνει λόγο για επιχειρηματίες που επιθυμούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη ΝΔ, με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες που πραγματοποίησαν τις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις είναι ανύπαρκτες, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια για να διενεργούν τέτοιου είδους έρευνες. «Ποιοι επιχειρηματίες έβαλαν χρήματα για να καθοδηγήσουν την ψήφο του νεοδημοκράτη;» διερωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, καθιστώντας σαφές ότι οι δύο εταιρείες πρέπει να καταγγελθούν.

Ολοι τους, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα είναι η υλοποίηση πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Σε σχέση με αυτό, είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε χτες ο Απ. Τζιτζικώστας, περί ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. «Το μόνο παράλληλο πρόγραμμα και το μόνο ισοδύναμο που μπορεί να σταθεί στη χώρα σήμερα, είναι να στραφεί η χώρα μας στην ελεύθερη οικονομία» είπε και ακριβώς αυτό είναι που τσακίζει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γενικά τα λαϊκά στρώματα.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Εκφράζοντας ανοιχτά στόχους του κεφαλαίου

Οι πιο σκληρές αξιώσεις του κεφαλαίου για τη γρήγορη εφαρμογή του μνημονίου χωρίς καμία «ταλάντευση» και τον «υπολογισμό πολιτικού κόστους», η κατάργηση των συντάξεων από... τους «πλούσιους συνταξιούχους» που παίρνουν κανένα νοίκι, απολύσεις στο Δημόσιο και έλεγχο των εργαζομένων του Δημοσίου για το ...ποιος είναι αργόμισθος ή μη παραγωγικός, με βάση μεθόδους που χρησιμοποιούν πολυεθνικές και πολλά άλλα, είναι οι στόχοι της Ενωσης Κεντρώων, σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Δευτέρα χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξή του στη εκπομπή «Ενικός», επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι είναι «καραμπινάτος» «λαγός» του συστήματος.

Η πρώτη αναφορά του Β. Λεβέντη ήταν η κάθαρση με την «απόλυση των αργόμισθων στο Δημόσιο» και αυτών που «έχουν προσληφθεί με κομματικά ρουσφέτια». Οταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν απάντησε: «Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μετά από παραγγελία μου, μου έχει κάνει μία μελέτη στην οποία χρησιμοποιείται το σύστημα με το οποίο οι πολυεθνικές κάνουν έλεγχο των υπαλλήλων. Παίρνουν πληροφορίες από προϊσταμένους, υφισταμένους τους και από αυτούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και βγαίνει ένα πληροφοριακό δελτίο», δηλαδή... προτείνει κανονικό φακέλωμα.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση «εισόδου στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αν πέφτει η κυβέρνηση, δεν θέλω να αποτελέσω στήριγμα μιας τέτοιας κυβέρνησης».

Οπως εξήγησε, προτείνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες, γιατί οι υπουργοί της κυβέρνησης «ταλαντεύονται μήπως πουν κάτι και είναι αντιλαϊκό που έχει κόστος και αμέσως σπεύδουν και το διαψεύδουν. Οι ξένοι ζητούν κάποια πράγματα και αυτοί δεν τολμούν να τα μεταφέρουν στην κοινωνία όπως τίθενται. Βάζουν σάλτσα, τα αλλάζουν, τα εξωραΐζουν, όμως έτσι κάποια αλλάζουν. Οι μεταρρυθμίσεις αν τους βάλεις σάλτσα ή αρχίζεις να τεντώνεις το σχοινί με το φόβο του πολιτικού κόστους παύουν να είναι αποτελεσματικές, γι' αυτό 5 χρόνια δεν έχουμε μεταρρυθμίσεις»! Παρατήρησε ακόμα ότι ενώ ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του μνημονίου «είναι για να πάρουμε τη δόση, μετά κοιμούνται στα ράφια»! Ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει, ενώ «πουθενά δεν έχει προχωρήσει και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

ΠΟΤΑΜΙ
«Ναι» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

«Μισόκλειστη» είναι η πόρτα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Στ. Θεοδωράκη, που, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ε», δήλωσε ότι αν και η πόρτα έκλεισε με την προκήρυξη των εκλογών, εντούτοις «Το Ποτάμι είναι εδώ, ανά πάσα στιγμή, να κρίνει τι είναι χρήσιμο και τι όχι για τη χώρα. Δεν εννοώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ένα συμπληρωματικό Ποτάμι. Αλλά, αν η χώρα κάποια στιγμή χρειάζεται μια άλλου τύπου κυβέρνηση απ' αυτή τη Βουλή, αυτό είναι κάτι που το Ποτάμι μπορεί να συζητήσει. Μια κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πόλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν λειτουργεί και δεν αποδίδει έργο, δεν προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις και αποφάνθηκε πως «πρέπει να επιστρατευθούν δημιουργικοί άνθρωποι για να έρθει ανάπτυξη στη χώρα».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τα περί διαλόγου και συνεννόησης, το Ποτάμι ανέφερε με παράπονο: «Στην Παιδεία αποφασίζει ο Φίλης και οι ΣΥΡΙΖΑίικες επιτροπές του. Τα νοσοκομεία τα αναλαμβάνουν τα δικά τους παιδιά. Στους οργανισμούς βάζουν ξανά και προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, γιατί έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις. Στη Δικαιοσύνη έχουν τις δικές τους... επετηρίδες. Στη φορολογία καταρτούν λίστες "αυτούς ελέγξτε - αυτούς όχι". Στο Στρατό πρέπει να βάλεις στο πέτο τον "Αγιο Πάνο" ... Στη Βουλή αποδοκιμάζουν τους αντιπάλους τους. Και ο κ. Τσίπρας καλεί από την ΕΡΤ τους Ελληνες να αποκτήσουν "κουλτούρα διαλόγου". Σουρεαλιστικό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ