ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Παράξενη αγάπη

Μια παράξενη αγάπη -αυτή του αλόγου και της λεύκας της πρώτης εμφάνισης του Χρήστου Μπουλώτη στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας- γίνεται η αφορμή ατομικής έκθεσης για τη ζωγράφο και εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη, που εγκαινιάζεται την Τρίτη, στο Χώρο Τέχνης «24» (Σπευσίππου 38, Τηλ/Fax 210 7217897) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Η πλήρης σειρά των εικόνων που κοσμούν το ομότιτλο βιβλίο στη νέα του μορφή (εκδόσεις «Polaris») καθώς και έργα μεγαλύτερων διαστάσεων, συλλεκτικό βιβλίο - αντικείμενο, πήλινες πλάκες και πιατέλες καθημερινής χρήσης όπου ζωγραφισμένες λεύκες και άλογα συνδιαλέγονται απρόβλεπτα, σχέδια και αφηγηματική ταινία από ύφασμα ανασυνθέτουν εικαστικά τον προσφιλή μύθο.

Στο σημείωμα του στον κατάλογο της έκθεσης, ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς γράφει μεταξύ άλλων: «Εδώ, η Φωτεινή προεκτείνει και ζωντανεύει τις εικόνες του βιβλίου σε ζωγραφικούς πίνακες, ιστορημένα αντικείμενα από πηλό, χαρτί ή και ύφασμα, τα δε σχέδια και χρώματά της προχωρούν βήματα μπροστά με αξιοσημείωτη ευαισθησία και τόλμη. Αν και, όπως αρμόζει κατά τη συμβουλή του Σαίξπηρ, "μιλούν σιγανόφωνα για την αγάπη", συγχρόνως βροντοφωνάζουν με τόση δύναμη ώστε κι ο πλέον βαρήκοος ν' ακούσει»...

Συνεργάτης της από το χώρο του βιβλίου η συγγραφέας Ζωή Βαλάση σημειώνει: «Χωρίς συμβιβασμούς στην έκφραση της καλλιτεχνικής προσωπικότητάς της, χωρίς παραχωρήσεις στην παιδική ηλικία των αναγνωστών, με αξιοζήλευτη ωριμότητα δημιουργεί για μικρούς και μεγάλους εικόνες και βιβλία που προσκαλούν στην απόλαυση μιας ολοκληρωμένης ανάγνωσης».

Η Φωτεινή Στεφανίδη από το 1988 έχει πραγματοποιήσει δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από εβδομήντα βιβλία για παιδιά και ενήλικες (ανάμεσά τους και συλλεκτικές εκδόσεις) με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Αλκη Ζέη, η Φωτεινή Φραγκούλη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη. Εχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Ανιννου. Εχει αποσπάσει περισσότερες από 20 ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις στον τομέα της εικονογράφησης. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00, 18:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 14:00.


Κυριακή
  • Στέλιος Βαμβακάρης
    Στέλιος Βαμβακάρης
    «Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν» παρουσιάζεται στο θέατρο «Μπροντγουαίη». Μετάφραση - απόδοση: Θωμάς Σίδερης, Γιάννης Διαμαντόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Μαρτίν Κριθαρά. Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος. Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας. Παίζουν: Αγγελική Δαλιάνη, Ισίδωρος Σταμούλης, Φαίη Βολόρου, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Θανάσης Χαμπέρης, Κλαίρη Μπάμπαλη. Στο ρόλο της Ελεν Κέλερ, εναλλάξ οι μικρές: Μαρία Ρισκάκη, Κωνσταντίνα Αγαπάκη, Αγγελίνα Μάρκου.
Δευτέρα
  • Οι illumin Arti παρουσιάζουν την παράσταση «Οχτώ και Τέταρτο» σε σκηνοθεσία Ελισάβετ Κανάκη, στο θέατρο «Αλκμήνη», μέχρι τις 15 Γενάρη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8.15 μ.μ. Παίζουν: Γιάννης Ανδρουλακάκης, Αλέξανδρος Κουρεβέσης, Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Βαγγέλης Πιτσιλός, Αντιγόνη Χρόνη.
Τρίτη
  • «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα...» είναι ο τίτλος της μουσικής συνάντησης κάθε Τρίτη του Δεκέμβρη, του Στέλιου Βαμβακάρη, με νέους μουσικούς και μια παρέα φίλους ερμηνευτές και δημιουργούς, στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, τηλ. 210.3474.074). Τραγουδούν: Εβελίνα Αγγέλου, Παντελής Θεοχαρίδης. Οι μουσικοί: Μιχάλης Δήμας (μπουζούκι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Κώστας Γεράκης (κιθάρα), Στέφανος Μαγουλάς (κοντραμπάσο). Αυτή την Τρίτη συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας. Εναρξη 21.30.
  • Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με σολίστ τον Ελληνα πιανίστα, που διαπρέπει στο εξωτερικό, Νίκο Λαάρη, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Κριστόμπαλ Χάλφτερ, Μανουέλ ντε Φάγια, Μορίς Ραβέλ και Κλοντ Ντεμπισί.
Τετάρτη
  • Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), στις 20.30, ο Stian Carstensen συναντά την Μάρθα Μαυροειδή. Μια ελληνο-νορβηγική μουσική σύμπραξη με άξονα τη μουσική των Βαλκανίων. Με αφετηρία τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων, ο Νορβηγός ακορντεονίστας Stian Carstensen και η Ελληνίδα λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή αυτοσχεδιάζουν εξερευνώντας ένα νέο μουσικό ιδίωμα. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πέμπτη
  • Ο Θίασος Κανιγκούντα παρουσιάζει μια διασκευή του μυθιστορήματος του Αλφρεντ Ντέμπλιν «Βερολίνο Αλεξάντερπλατς» (στις 13, 14 και 15 Δεκέμβρη, στις 21.00), στο Γκαράζ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», στα πλαίσια του Low Budget Festival. Διασκευή - σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη. Πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Ντούνας. Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μαρία Μαγκανάρη.
Παρασκευή
  • Πρεμιέρα, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 - Πλάκα) με το έργο του Μάικ Μπάρτλετ «LOVE, LOVE, LOVE», σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος. Βίντεο: Διαμαντής Καραναστάσης. Παίζουν (αλφαβητικά): Διαμαντής Καραναστάσης, Αννα Κουτσαφτίκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Κώστας Συλβέστρος.
  • «Η τρυφερή σου μολότοφ» του Γκουστάβο Οτ παρουσιάζεται στο θέατρο «Ακαδήμεια» (Παρασκευή & Σάββατο: 9.00 μ.μ. - Κυριακή: 7.00 μ.μ.). Μετάφραση: Σταμάτης Πολενάκης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης. Κίνηση: Ηρώ Μαγγίνα. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Παίζουν: Ολυμπία Βαγγελάτου, Δημήτρης Πλειώνης.
Σάββατο
  • Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
    Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
    Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η Παραδοσιακή Ορχήστρα Χρήστου Τσιαμούλη συναντώνται σε ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια από το Βυζάντιο έως τον 20ό αιώνα και με λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, στη νέα Μουσική Σκηνή «Ιερά Οδός 22», με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα, τον Βασίλη Λέκκα, την Καίτη Κουλλιά και τον Χρήστο Τσιαμούλη, σολίστ παραδοσιακών οργάνων, δάσκαλο και θεωρητικό, ο όποιος ηγείται της Παραδοσιακής Ορχήστρας, ενώ ο Ανδρέας Τσεκούρας έχει την καλλιτεχνική της επιμέλεια.
  • Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου θα βρίσκονται κάθε Σάββατο (μέχρι 5/1) στη μουσική σκηνή Αυλαία (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός), με μια μουσική παράσταση που συνδέει στοιχεία μουσικής της Ανατολής και world μουσικής μέσα από τις ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις του Θοδωρή Κετεντζόγλου. Μαζί τους οι Melios Balkana Mama, οι οποίοι καταφέρνουν με σύγχρονο τρόπο να αναμειγνύουν τη Ska με την Balkan και τη Reggae μουσική.
  • Η Φιλαρμόνια του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα με τον μαέστρο Λόριν Μάαζελ για μια μοναδική συναυλία, στις 8.30 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Ρομαντισμό: Τσαϊκόφσκι και Παθητική, Μπραμς και Δεύτερη Συμφωνία, έργα πάθους, έντασης και συγκίνησης.

«love, love, love»
«love, love, love»

Μάρθα Μαυροειδή
Μάρθα Μαυροειδή


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ