ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η επίθεση στο λαό δε γίνεται για τα ελλείμματα

Τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα στόχο έχουν να μειώσουν σε μόνιμη βάση την τιμή της εργατικής δύναμης, για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου

Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων από τις ΗΠΑ για το μέλλον της Ευρωζώνης αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο ευρώ - δολαρίου, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης

Eurokinissi

Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων από τις ΗΠΑ για το μέλλον της Ευρωζώνης αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο ευρώ - δολαρίου, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης
Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων θα υπάρξουν την επόμενη περίοδο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεση για την ελληνική οικονομία, που συνέταξε το ευρωπαϊκό του τμήμα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι για την επίτευξη του προγράμματος πρέπει να γίνουν σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2011 σε ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», Εγνατία Οδό, Καζίνο κλπ.

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς», λέει σαρκαστικά η έκθεση, προαναγγέλλοντας χιονοστιβάδα νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση της έως σήμερα εφαρμογής του μνημονίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο οι περικοπές των δώρων των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος.

Παραθέτει επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη ο εξωτερικός δανεισμός της ελληνικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ξεπέρασε τα 110 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι ξένοι ιδιώτες «επενδυτές» μείωσαν κατά 100 δισ. ευρώ τη συμμετοχή τους στο ελληνικό χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο. Εκτιμά, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2011, ενώ για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάκαμψη.

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, ο οικονομολόγος και εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου, Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας χτες σε κλειστή εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο, έδειξε σαν μοναδικές επιλογές για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας την έξοδο από το ευρώ ή την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην ίδια εκδήλωση, πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, ο Ρουμπινί είπε ακόμα ότι είναι αναγκαία η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Διευκρίνισε ωστόσο πως κάτι τέτοιο «δεν είναι εφικτό», αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήμανε ακόμα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα έφτανε στο 50%.

Η τελευταία λύση για την Ελλάδα, κατέληξε, είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, όπως τώρα μεθοδεύουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της σε ό,τι αφορά στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Στον αντίποδα, με επιφυλακτικότητα σχολιάζει η γερμανική κυβέρνηση την αισιοδοξία του επικεφαλής του ΔΝΤ για την επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «επ' αυτού μένει ακόμη να γίνει συζήτηση» και ότι «ενδεχομένως θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες».

Σενάρια για διάλυση του ευρώ

Τη διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από αυτό χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, προβλέπουν Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, επιβεβαιώνοντας το βάθος της κρίσης η οποία ταλανίζει την ευρωενωσιακή καπιταλιστική οικονομία και τις εσωτερικές αντιθέσεις του οικοδομήματος.

Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, εκτίμησε σε οικονομικό συνέδριο ότι «το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια».

Για την αμερικανική οικονομία, ο ίδιος προέβλεψε ότι μπορεί να είναι «χαμένη» η επόμενη δεκαετία ή και δύο δεκαετίες, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δείχνοντας καθαρά ότι ο βασικός παράγοντας διόγκωσης του δημόσιου χρέους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο ήταν και παραμένει ο πακτωλός του κρατικού χρήματος που κατευθύνθηκε στον τραπεζικό τομέα.

Το πρακτορείο Bloomberg καταγράφει επίσης δήλωση του Ντομίνγκο Καβάλο, υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, που παραιτήθηκε το Δεκέμβρη του 2001 όταν χρεοκόπησε η χώρα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό σύστημα.

«Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι επιπλέον πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο Καβάλο, προβλέποντας ότι «θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή».

Στον πυρήνα της αυτή η προειδοποίηση αντανακλά τις ανησυχίες της αστικής τάξης για τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η δεδομένη αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα δείχνει την υπολογίσιμη δύναμη που έχει ο λαός, ως καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση, συμβούλου της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τα δημοσιονομικά μεγέθη των ΗΠΑ βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι τα αντίστοιχα της Ευρώπης, αλλά το αμερικανικό δολάριο θα παραμείνει ασφαλής επένδυση τους επόμενους 6-12 μήνες εξαιτίας των ανησυχιών για τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος προέβλεψε ότι «σε ένα ή δύο χρόνια, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με το χρέος της Ευρώπης, η προσοχή των χρηματοοικονομικών αγορών θα μετατοπιστεί σίγουρα στις ΗΠΑ».

Ιδιαίτερα συμφέροντα πίσω από το ευρωομόλογο

Στο εσωτερικό της ΕΕ, συνεχίζεται και κλιμακώνεται η κόντρα για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστραφεί ελεγχόμενα μέρος του κεφαλαίου, ως αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επανήλθε χτες στην άρνηση του Βερολίνου να δεχτεί την έκδοση ευρωομολόγου, που θα εγγυάται μέρος ή ολόκληρο το δημόσιο χρέος κρατών - μελών, λέγοντας ότι «η πρόταση απορρίπτεται χωρίς πρώτα να έχει μελετηθεί» και ότι «η σκέψη της Γερμανίας πάνω στο θέμα αυτό είναι κάπως απλοϊκή». Ο ίδιος εγκαλεί το Βερολίνο ότι ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα με έναν «μη ευρωπαϊκό τρόπο».

Απαντώντας έμμεσα, από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε χτες ότι τα ευρωομόλογα θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα δημιουργούσαν λάθος κίνητρα για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία πιστεύει πως υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια στην έκδοση κοινών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη και πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επιπλέον αλλαγές στην υφιστάμενη συνθήκη της ΕΕ.

Στην ίδια ρότα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Ζόζεφ Πρελ, τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου με το επιχείρημα ότι η χώρα του καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να διατηρεί σε υγιή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά της και δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της στην έκδοση ευρωομολόγου.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της κρίσης στην ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα της ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας παρουσίασε αύξηση 2,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβρη, την ώρα που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 1%. Τα στοιχεία του Σεπτέμβρη αναθεωρήθηκαν σε πτώση 1% από 0,8% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ωστόσο, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Οκτώβρη στα 14,2 δισ. ευρώ, από 16,8 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβρη, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Εντονες διεργασίες και αγανάκτηση

Τις θετικές διεργασίες που κατέγραψε η κάλπη των τοπικών εκλογών συνεχίζουν να αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, 8 στους 10 απαντούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν νέες θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση, 88,8% δηλώνει ότι η κρίση εξελίσσεται χειρότερα από ό,τι περίμεναν και το 72% θεωρεί πως η πορεία της οικονομίας δε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το 76,5% πιστεύει πως, έτσι ή αλλιώς, οι όροι του μνημονίου δεν οδηγούν πουθενά και δε θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου», το 39,2% απάντησε «κανένα από τα δύο κόμματα», έναντι 28,3% του ΠΑΣΟΚ και 22,4 της ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,7%, η ΝΔ 22,6%, το ΚΚΕ (που είναι και το μόνο ενισχυμένο) 8,4%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,3%, οι Οικολόγοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,1%, τα «Λοιπά» κόμματα 3,3%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,3%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ